Wizyta na targu o tej porze roku sprawia, że tracę rozum. Znoszę do domu warzywa i owoce w prawie hurtowych ilościach. Ta malutka porcja śliwek
Przysmaki KarolkiKruche ciasto, wilgotne nadzienie kokosowe i słodkie mango- połączenie zaskakująco smaczne! Plasterki mango zalewamy glazurą, która sprawia, że tarta jest pięknie błyszcząca, a owoce dłużej zachowują świeżość. Do przygotowania tej tarty, a dokładniej do upieczenia kruchego spodu użyłam ceramicznych kulek ze sklepu Tarka i Miarka . Polecam! Składniki: (na formę o średnicy 24-25 cm) Kruchy spód: 140 g zimnego(...)szkl mleka (ok. 375 ml) 100 g wiórek kokosowych 10 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 2 białka (te pozostałe po cieście kruchym) Dodatkowo: masło i mąka do przygotowania formy 1 dojrzałe mango Błyszcząca glazura: 2 łyżeczki żelatyny 80 ml wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie: Kruchy spód: Mąkę
Nastoletnie Wypiekaniesezonowe owoce i do tego można wybierać w całej gamie pyszności, albo owsianki, jaglanki, placuszki, kanapeczki, zapiekane owoce pod kruszonką bądź gofry. Gofry powiem szczerze dość często robię, wolę je niż naleśniki, bo jakoś mniej pracy przy nich. Ciasto robi się podobne ale już nie muszę myć patelni, i stać nad kuchnią, nalewam do gofrownicy i się smażą(...)łyżki masła klarowanego - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia - 2 jajka - 2 płaskie łyżki cukru pudru Jajka z cukrem roztrzep rózgą lub ubij mikserem, dodaj mleko i pozostałe składniki. Ciasto odstaw na 15 minut. Po tym czasie zacznij smażyć na rozgrzanej gofrownicy, przesmarowanej olejem rzepakowym. Smażymy na złoty kolor, GOFRY WERSJA NR.2 LIGHT: - 1 szklanka mąki owsianej - 1 czubata łyżki
SMYKWKUCHNIPo dłuższej przerwie wróciłem do deserów z nasionami chia. Ich smak w połączeniu z mlekiem kokosowym i miodem bardzo mi odpowiada. Do tego świeże owoce
Programista w kuchniPo dłuższej przerwie wróciłem do deserów z nasionami chia. Ich smak w połączeniu z mlekiem kokosowym i miodem bardzo mi odpowiada. Do tego świeże owoce
Programista w kuchnizrobić komuś miłą niespodziankę, wystarczy sprawdzić, czy mamy w domu przede wszystkim jakieś owoce - i możemy brać się do roboty! :-) Torcik taki zobaczyłam w wykonaniu Fiony Cairns - i koniecznie musiałam go wypróbować. Oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam (czyt. uprościłam) i powstała wyjątkowo smakowita propozycja. Zapraszam! :-) SKŁADNIKI: ciasto: - ok. 200 gram czekolady* - 1/2 kostki margaryny do pieczenia - 2 łyżeczki wody
Wielopokoleniowolubi desery z galaretki? Mam prostą, ale i bardzo smaczną propozycję dla fanów takich właśnie słodkości. Ciasto lub deser, obojętnie jak je nazwiecie - jest uproszczoną wersją, którą można zmodyfikować według własnych upodobań. Do środka możecie dodać owoce lub przygotować dwukolorowe warstwy z galaretki. Zapewniam, że nawet samo połączenie rześkiej galaretki z czekoladą i chrupiącymi płatkami migdałowymi jest przepyszne. Polecam(...)kilka lub więcej biszkoptów. Całość wstawić do lodówki, żeby galaretka całkowicie zastygła. Po tym czasie przygotować polewę czekoladową. Czekoladę roztopić z dodatkiem mleka i po lekkim przestudzeniu przelać na ciasto. Wierzch obficie posypać płatkami migdałowymi oraz opcjonalnie udekorować (**). Ciasto schłodzić. (*) Ciastka oprócz na spód potrzebne są do połączenia galaretki z czekoladą, ponieważ bez nich cała warstwa czekoladowa będzie ześlizgiwać się
Di gotujeUwielbiam drożdżówki, ale nie zawsze mam ochotę i siłę żeby wyrabiać ciasto. Na ratunek przychodzi przepis na nocną drożdżówkę, której nie trzeba wyrabiać, a wychodzi pyszna, miękka i sprężysta. Można ją przygotować również z owocami i kruszonką :) Składniki na blachę o wym. 22x33 cm: 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka 220 g cukru 3 jajka szczypta soli(...)cukru Wieczorem do miski wrzucić po kolei: olej, mleko, cukier, jajka, sól oraz pokruszone drożdże i wstawić do lodówki (bez mieszania). Rano dosypać mąkę, wymieszać i przelać ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce przykryte czystą ściereczką. Z mąki, margaryny i cukru przygotować kruszonkę, posypać nią ciasto i wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić
Simply FoodDziś dla swojej rodzinki przygotowałam naleśniki, ale nie takie tradycyjne, tylko ażurowe. Robi się je z ciasta naleśnikowego a podałam je z konfiturą. Można je również podać polane syropem klonowym, ulubionym sosem, posypane cukrem pudrem albo ze śmietaną i owocami. Ażurowy kształt wygląda bardzo efektownie a przygotowane są dosłownie w kilka chwil. Do naleśników wykorzystałam domową konfiturę(...)szklanki wody (najlepiej woda gazowana, ale ze zwykłą tez wyjdą naleśniki) * niepełne pół łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, i sól, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto naleśnikowe przelać do plastikowej butelki, w nakrętce zrobić dziurkę. Na dobrze rozgrzaną patelnie wyciskać ciasto tworząc dowolny wzór, smażyć z obu stron do rumiany kolor.Zawijać w rulonik
Zrób to smacznieczęści i kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Do garnka wkładamy owoce, cukier i odparowujemy nadmiar soku, pod koniec smażenia dodajemy płatki migdałowe. Następnie zestawiamy z ognia dodajemy galaretkę, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Przestygniętą masę przekładamy na upieczone i wystudzone ciasto. Dekorujemy np. płatkami migdałowymi, żurawiną
Domowy Smak Jedzeniamąką pszenną. Można odczuć lekkość przy jedzeniu takich naleśników. Polecam spróbować z owocami i zapraszam do przepisu! Dla 2 osób Czas przygotowania: 15-20 minut Składniki: Mleczko kokosowe 400ml Mąka z manioku 3-4 łyżki płaskie (dajemy tyle aż przy miksowaniu zobaczymy konsystencję jak przy standardowym cieście naleśnikowym) Nasiona babki jajowatej i płesznik 1,5 łyżki Cukier brzozowy(...)zobaczymy odpowiednią konsystencję ciasta naleśnikowego. 4/ Rozgrzewamy patelnie nasmarowaną olejem i smażymy z obu stron na małym ogniu ok 2-2,5 minuty. UWAGA: Maniok tworzy buudyniową konsystencję po chwili więc naleśniki nigdy nie zrobią się cienkie, co nie znaczy że będą przesadnie grube. Polecam robić takie mini naleśniki. 5/ Podajemy naleśniki maniokowe z wybranymi owocami. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaMowa o truskawkach, oczywiście. Ostatnio Piankowy torcik z truskawkami cieszył się dużym zainteresowaniem. Dzisiaj mam dla Was błyskawiczne ciasto ucierane z dodatkiem oleju rzepakowego, dzięki czemu jest puszyste i lekkie i smaczne. Można je zrobić z każdymi innymi owocami, ale po co czekać, kiedy to na nas czekają... truskawki (Tortownica średn 26 cm) Składniki: 750 g świeżych truskawek(...)wmieszany w masę, wsypałam mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszałam szpatułką. Spód tortownicy (średn. 26 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Ciasto przelałam do tortownicy i na wierzchu ułożyłam truskawki. Lekko wcisnęłam je w ciasto... ... i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 1 godzinę. Kiedy się zarumieniło, sprawdziłam patyczkiem i jeszcze
Kuchnia u Krysimigdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 500 ml mleka 60 ml oleju rzepakowego 330 g jogurtu greckiego 2 łyżki miodu mieszane owoce leśne: jagody, borówki, maliny, jeżyny WYKONANIE Owoce umyć i osuszyć na sitku. Jogurt grecki przełożyć do miseczki, dodać miodu i dobrze wymieszać. Płatki migdałowe zmielić na mąkę. Włączyć gofrownicę na pełną moc. Białka oddzielić(...)szczyptą soli, po czym dodać do pozostałych składników i dobrze wymieszać. Gofrownicę natłuścić delikatnie olejem, po czym nalewać ciasto. Piec około 4 minuty, aż gofry będą chrupiące. Gofry kłaść na kratce. Każdy gofr posmarować jogurtem i ułożyć na nim mieszankę owoców leśnych. Podawać na ciepło lub zimno (ja zdecydowanie wolę na ciepło). Uwagi: Czas pieczenia gofrów jest zależny
Passions hobbies lifeJest to chyba najprostsze ciasto z piekarnika jakie może być - wystarczy wsypać i wlać wszystkie składniki do miski, zamieszać i wylać na blaszkę. Potem tylko ułożyć owoce, posypać kruszonką i upiec :) Można je zrobić z połowy porcji, ale wtedy będzie o połowę niższe :) Składniki: 5 szklanek mąki, 2 szklanki ksylitolu Naturalnie Zdrowe (lub zwykłego cukru), 3/4 szklanki oleju(...)wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia- mieszamy. Wlewamy mokre składniki: maślankę, jajka i olej. Mieszamy ok. 5 minut drewnianą łyżką, tak by wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa tortownica 24cmx24cm). Jagody mieszamy z 1 łyżeczką mąki i wysypałam na ciasto. Z masła, cukru i mąki robimy kruszonkę (składniki
Aga w kuchninajlepsze bułeczki maślano-drożdżowe, które obowiązkowo robię z przeróżnymi owocami sezonowymi. (Najczęściej pada na soczyste śliwki - mniam!) Uwielbiam ich delikatną, puszystą strukturę oraz ten maaaślany aromat! W moim domu znikają jeszcze cieplutkie (bo takie smakują rewelacyjnie), ale uwaga dla tych, którzy są na diecie... Pamiętajcie - na jednej bułeczce się nie skończy! 11-12 śliwek 120 ml mleka 20g drożdży(...)posypania Drożdże wkruszyć do letniego mleka, a następnie dodać cukier, mąkę oraz żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (masa powinna podwoić swoją objętość.) Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić (powinno być puszyste i nieklejące się; można dosypać odrobinę mąki) i podzielić na około 21-22 porcji (w zależności od wielkości śliwek). W każdą porcję owinąć pół śliwki
Di gotuje