ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:550/1556)

Trzy kolory, włoskie ciasto 208

kratce, która idealnie zostawiła ślad na cieście:). To nie było zamierzone. Polałam ciasto delikatnie lukrem, zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny. Dodatkowo ozdobiłam kandyzowanymi owocami kiwi i żurawiną. Po upieczeniu ciasto wygląda zwyczajnie, bez żadnej rewelacji. Dopiero środek ciasta i jego smak powalił mnie na kolana. Przepis dostałam od Babci Zosi z Podkarpacia, która w pieczeniu ciast

Leśny Zakątek
Śnieżna rolada 150

Rolada biszkoptowa – rodzaj ciasta deserowego, gdzie w ciasto właściwe (biszkopt) zawinięte jest nadzienie w postaci kremu do tortów, galaretek, lodów lub owoców. Śnieżna rolada jest „zrolowaną” wersją ciasta śnieżny puch , ale z pominięciem kokosu. Składniki na biszkopt: - 4 jajka (temp. pokojowa) - 2 czubate łyżki mąki tortowej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków * - 1/4 szklanki

mojewypiekiinietylko
Łatwe ciasto z rabarbarem + film 323

Puszyste, wyrośnięte, wyjątkowo smaczne ciasto z rabarbarem należy do najłatwiejszych na świecie wypieków. Świetnie smakuje również z innymi owocami, truskawkami, wiśniami czy jagodami. Łatwe ciasto z rabarbarem to wyśmienita propozycja na wiosenny piknik lub podwieczorek do kawy lub herbaty.     składniki na tortownicę 26 cm 8-10 łodyg rabarbaru 200 g rozpuszczonego masła 4 jajka 1 szklanka cukru

Smakowite Dania
Krucha czekoladowa tarta z gruszkami 189

cytryny Przygotowanie spodu/kruchego ciasta: Na duży blat przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, zimny olej kokosowy oraz banana. Siekaj wszystkie składniki dużym nożem dotykając jak najmniej masy. Po około 10 minutach takie pracy ciasto zacznie „samo” zlepiać się w kulę. Zagnieć je szybko i uformuj kulę. Rozwałkuj ciasto możliwie najcieniej i za pomocą wałka (nawiń ciasto na niego) przełóż(...)minut. Rozgrzej piekarnik do 180-190 C i od razu po wyjęciu z lodówki wstaw schłodzone ciasto. Piecz 20 minut na środkowej półce piekarnika. Przygotowanie gruszek: Gdy spód ciasta będzie się piekł obierz w tym czasie gruszki, powycinaj gniazda nasienne. Ułóż połówki owoców równomiernie w garnku/głębokiej patelni, dodaj szklankę wody i sok z cytryny. Jeżeli lubisz ten aromat

greenscarf
NUMBER CAKE 191

niezwykle delikatnie, uroczo aż szkoda je jeść ;). Przygotowywane są na bazie uniwersalnego ciasta kruchego , zdobionego np. kremem budyniowym lub bitą śmietaną, na której układa się świeże owoce, makaroniki i inne ciasteczka. SKŁADNIKI Ciasto         400 g mąki             200 g masła  80        80 g cukru

RAROSSA
Racuchy z jabłkiem i bananem 141

czas mieszając stopniowo dodawać mąkę, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. 4) Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do wcześniej przygotowanego ciasta. 5) Na koniec dodać pokrojone owoce i jeszcze raz delikatnie wymieszać. 6) Na patelni rozgrzać olej i chochelką nakładać ciasto. 7) Smażyć z obu stron na złoty kolor. 8) Usmażone racuchy najlepiej

Fitsweet.me
Ciasto z arbuzem. przepis na przepyszny sernik arbuzowy. 125

udane wypieki? Zazwyczaj inspiruje się kilkoma przepisami, zmieniam co nieco i powstaje jakieś ciasto - więc przepisy takie trochę moje, trochę zaczerpnięte od innych :) Dziś proponuję Wam ciasto z arbuzem - sezon na ten owoc jeszcze trwa, więc warto to wykorzystać i przygotować ten przepyszny sernik. Jak przygotować ciasto z arbuzem? Składniki: masa serowa: 600 g serka homogenizowanego  360 g serka

Pani domowa
Kruche ciasto z kokosową pianką 296

Kruche ciasto z lekką kokosową pianką na białkach i kwaśnej śmietanie. Jestem pewna, że Wam zasmakuje! U mnie znikło migiem i bardzo wszystkim smakowało. Ciasto możecie wzbogacić o dowolne drobne owoce, np. maliny, jagody, porzeczki. Polecam!    Składniki: (na blaszkę o wymiarach ok. 30x20 cm)   Ciasto kruche: 250 g zimnego masła 150 g cukru pudru

Nastoletnie Wypiekanie
Pleśniak razowy z jabłkami i marmoladą z pigwy 163

Pleśniak, to ciasto które wszyscy znają. Jest bardzo lubiane, no bo jak tu nie lubić - dwie warstwy kruchego ciasta, bezowa pianka i świeże, sezonowe owoce. Dziś zapraszam na moją jesienną wariację pleśniaka z jabłkami i marmoladą z pigwy. Ciasto kruche jest wyjątkowe i w smaku, bo w połowie upieczone z mąki orkiszowj pełnoziarnistej i posiada super kruchą strukturę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rozpustny sernik z brzoskwiniami 190

dopiekam kolejne 45 minut. Po upieczeniu sernik pozostawiam w uchylonym piekarniku około 15 minut. Następnie wyjmuję i studzę. Ciasto można polać gorzką czekoladą bądź obsypać ciemnym kakaem. * bardzo ważne jest dokładne osuszenie owoców z syropu ** używam szklanki o pojemności 250 ml Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance
Puchate drożdżowe ciasto z morelami i zapiekanym kremem 176

całość zostało u nas zjedzone. Jest naprawdę wyjątkowo dobre. Latem takie ciasta udają się doskonale bo rosną jak szalone i można do nich wrzucić dowolne owoce, które akurat mamy. Lubię robić ciasta drożdżowe właśnie w upały mimo tego, że odpalanie piekarnika w takie dni jest mało przyjemne. Ta drożdżówka rosła tak pięknie, że nawet chciała uciec z formy

Smaczna Pyza
Czekoladowe ciasto meksykańskie z mango 144

Poszukując kiedyś przepisu na słodkości kuchni meksykańskiej natrafiłam na ten przepis na stronie kuchnialidla.pl. Ciasto bardzo mi przypasowało choć nie lubię mocno czekoladowych ciast, ale to

Kuchenne Wariacje
Biszkopt rzucany z porzeczkami i malinami - dieta bezmleczna 250

przemian z żółtkami do uzyskania gładkiego ciasta. 5. Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, a boki zostawić bez papieru i bez smarowania czymkolwiek. 6. Przelać ciasto do formy, na wierzchu poukładać umyte owoce w dużej ilości (ja jak zwykle po fakcie stwierdzam, że powinnam dać ich więcej).  7. Piec przez około 45 minut  - aż będzie wyglądało apetycznie(...)Dobrze jest sprawdzić czy sie upiekło w środku, wbijając w nie patyczek do szaszłyków - jak wyjdzie oblepiony ciastem to oczywiście należy piec dalej. 8. Teraz rzucanie ;-) Ciasto w formie należy upuścić z wysokości około 50 cm na podłogę / na deskę i ... to tyle. 9. Odstawić do wystygnięcia - może być w wyłączonym i uchylonym piekarniku. 10. Posypać cukrem pudrem, zjeść

Matka Żywicielka
Kokosanka z jagodami 3482

białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy po łyżce masy.  Na ciasto wykładamy równo borówki, na wierzch równo smarujemy pianką kokosową tak aby przykryć nią owoce. Na samą górę ścieramy resztę ciasta, które daliśmy w lodówki i wkładamy do pieczenia.  Ciasto pieczemy  przez 45 minut w 180 stopniach aż się zarumieni. Gdy ostygnie można podawać

ciastkarnia na kruchym spodzie
tort urodzinowy z owocami 154

biszkopt, tylko wkoło po bokach, żeby łatwo było ją wyjąć). Wokół zapiąć obręcz tortownicy i delikatnie wysmarować ją olejem za pomocą pędzelka lub wyścielić papierem. Ciasto naponczować herbatą. Rozsmarować połowę dżemu.  Owoce umyć, truskawki pokroić na połówki. Morele zalać wrzątkiem na pół minuty, następnie przelać zimną wodą. Przepołowić, wyjąć pestki, zdjąć skórki i pokroić na paseczki. Połowę owoców(...)wlać czekoladę. Dokładnie zmiksować. Połowę kremu wyłożyć na owoce i przykryć biszkoptem. Drugą warstwę przygotować tak samo. Biszkopt-poncz- dżem-owoce-krem. Przykryć trzecim blatem biszkopta. Górnego blatu nie nasączamy, żeby łatwiej było rozprowadzić masę maślaną. Ciasto umieścić w pojemniku i wstawić do lodówki na minimum kilka godzin. Stężałe ciasto delikatnie obkroić nożem wokół obręczy i wyjąć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Naleśniki z truskawkami 229

mąki szklanka mleka pół szklanki wody 2 łyżki oleju szczypta soli 20 dkg białego sera (najlepiej półtłustego twarogu) 2 łyżki cukru 30 dkg truskawek lub innych owoców Wykonanie: 1.Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy żeby „odpoczęło” 30 min. 2. Ser rozgniatamy widelcem, posypując w trakcie cukrem. Ucieramy na gładką masę. 3. Truskawki także rozgniatamy widelcem

Mama z miasta
Karmelizowane gruszki pod pierzynką 140

jest najlepsze w ciastach drożdżowych? Kruszonka! Chyba większość zaczyna od skubania kruszonki, potem zabiera się za owoce, a resztę(...)męczy bo szkoda wyrzucić. Jest coś magicznego w połączeniu mąki, cukru i tłuszczu, że kochamy to wszyscy. Pokusiłam się o odrzucenie wszystkiego co zbędne, czyli ciasta a zostawiłam creme de la creme, czyli owoce i kruszonkę, która jest w wersji maksymalnie fit. Składniki na 6 porcji (można śmiało zrobić w jednej, dużej formie): wartość odżywcza 1 porcji: 300 kcal/6

greenscarf
Skubaniec z agrestem 134

Sezon na agrest w pełni i właśnie niedawno znajoma przypomniała mi o  tym smacznym cieście. Stary sprawdzony przepis na skubaniec znaleziony w zeszycie z przepisami mojej mamy.Smaczny również z innymi z sezonowymi owocami. 250 gram margaryny 1 łyżka smalcu 1 solidna łyżka oleju 6 jaj 6 łyżek cukru + pól szklanki do ubicia z białkami 1 i pół łyżeczki(...)składników. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia zagnieść ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na połowę do jednej części dodajemy kakao i zagniatamy. Blaszkę do pieczenia o wymiarach  23cm/39cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto "skubiemy" i kładziemy kupkami na przemian jasne i ciemne. Na tak wyłożony spód wykładamy agrest, na owoce ubitą pianę z białek, na wierzch kładziemy resztę

Andzia Pichci
Szybkie ciasto z mrożonymi wiśniami i kruszonką 157

swej kwasowości świetnie spisują się w tym cieście. Uwaga! Jajka, jogurt i olej muszą mieć temperaturę pokojową , aby w czasie miksowania ciasto się nie zważyło, a potem nie zrobiło zakalcem. Składniki (na blachę (20 x 32) cm): Kruszonka 130 g mąki 100 g cukru 2 g cynamonu 100 g miękkiego masła Ciasto 2 jajka szczypta soli 12 g cukru(...)jajecznej dolać wodę z jogurtem i olejem. Zmiksować. Do masy dodać suche składniki i wymieszać do połączenia składników. Nie miksować za długo, by ciasto nie opadło po upieczeniu. Masę przelać do formy. Na wierzchu rozrzucić rozmrożone owoce. Kruszonkę rozsypywać w małych kawałkach na wiśnie. Wstawić formę do piekarnika i piec ok. 50 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i pozwolić

Weekendy w domu i ogrodzie
Wino i ciasto na świątecznym stole 117

świątecznym stole poprosiłam Gabriela Kurczewskiego z Blisko Tokaju - bloga roku według Magazynu Wino . Desery świąteczne mają charakter tradycyjny a także po części sezonowy. W ciastach i daniach ważną role odgrywają bakalie, suszone owoce, powidła i konfitury. Dobierając wino do takich deserów nie sięgnąłbym po oszałamiająco świeże młode wino z późnego zbioru. Okres Świąt to dobra pora na sięgnięcie(...)złożonym smaku z wyraźniejszymi nutami grzybowymi, ziemnymi, grzankowymi, ziołowymi i nawet korzennymi, które towarzyszą owocom – morelom, pigwom, pomarańczom. Nie są to wina bardzo długowieczne ale nie ma co szukać najmłodszego rocznika. Idealnie rozwinięte i zbalansowane powinny być wina z lat 2004-2008. Piernik to ciasto niezwykle intensywne, miód, korzenie, bakalie, powidła. Czegóż w nim nie ma! Bywa najważniejszym ciastem

królestwo garów
Ciasto czekoladowe z cukinią 158

Dziś na deser mocno czekoladowe ciasto, idealne dla małych i dużych łasuchów. Kiedy piekłam to ciasto, to w całym domu pachniało czekoladą. Jest pyszne i dosłownie

kuchnia doski
Babeczki Truskawkowe niespodzianki 190

lubił niespodzianek? W dodatku truskawkowych! Są tacy? No właśnie, nie widzę… Babeczki “Truskawkowe niespodzianki” to słodkie owoce ukryte w lekkim, waniliowym cieście, przykryte czapką z bitej śmietany i… truskawką, oczywiście. Dzieci się cieszyły, gdy dogryzały się do swoich owocków i ja też się cieszyłam (jak dziecko!), choć

Słodki Pomysł
Drożdżówki z serem i nektarynką 141

Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 3. Ser ugniatam widelcem z żółtkami, cukrem i miękkim masłem na jednolitą masę. Z nektaryn usuwam pestkę. Owoce kroję w półplasterki. 4. Ciasto wykładam na stolnicę i lekko rozwałkowuję. Szklanką o dużej średnicy wykrawam krążki. Kawałki ciasta układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Na każdym krążku rozsmarowuję porcję masy serowej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Czekoladowe ciasto „Brookliński Blackout” 141

Mocno czekoladowe ciasto zwane „Brookliński Blackout”. Gęste, z dużą ilością kakao. Dla przełamania smaku czekolady można posmarować ciasto kwaskowatym dżemem lub na krem położyć świeże owoce. Przygotowałam je na 12 kwietnia, na dzień czekolady :). Podobno w latach 40-50-tych blackouty były codziennością nowojorczyków, były bardzo popularne na Brooklynie, gdzie przygotowywała je piekarnika „Ebinger Baking Company”, która(...)drugim biszkoptem, znów go posmarować kremem i tak do czwartego biszkoptu. Na końcu pozostałym kremem posmarować wierzch i boki ciasta, posypać przygotowanymi okruszkami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin. Przed podaniem można ozdobić świeżymi owocami. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu 181

rzadko goszczą na naszym stole a to z tego względu, że mąż za nimi nie przepada. Robi jednak wyjątek dla frużeliny. To gęsta masa z owocami wiśni, jaką możemy dekorować budyń, dodawać do ciast, kremów, nadziewać nią naleśniki czy babeczki. Zastosować frużeliny jest naprawdę dużo, a ogranicza nas jedynie wyobraźnia. U mnie przepis bardzo podstawowy, jednak możecie sami dosmaczyć(...)wydłubanie ziarenek z lasek i dodanie ich do owoców. Dodajemy sok z cytryny. W kubku rozrabiamy wodę z mąką, dolewamy do owoców 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/fruzelina-wisni-ciast-deserow-budyniu/ BosowKuchni Artykuł Frużelina z wiśni do ciast, deserów, budyniu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Tarta z mascarpone, bitą śmietaną i borówkami 159

Witajcie :-) Kilka dni temu robiłam tartę z budyniem i owocami - klik , smakowała nam ona bardzo, moje dziecko zaraz zamówiło kolejną :-) Zrobiłam i podaję przepis, tym razem spód kakaowy, masa z serka mascarpone i śmietany 30 %, borówki i listki mięty. Pyszna wyszła, polecam, bo warto zrobić :-) Miłego dnia Wam życzę, ja idę robić ogórki :) Składniki na spód: 230 g mąki(...)liski mięty 1.  Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z kakao, dodajemy zimne pokrojone masło i całość siekamy nożem. Następnie zagniatamy, dodajemy cukier i jajko. Ponownie zagniatamy, u mnie ciasto było za luźne i dodałam jeszcze kopiatą łyżkę mąki. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. 2. Formę smarujemy masłem, ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i układamy

kruche babeczki