początek dnia ;) Na blogu znajdziecie wiele innych pomysłów na słodkie, zdrowe posiłki śniadaniowe. Moje ulubione propozycje: Omlet bananowy z patelni Pyszne gofry bez cukru Placuszki owsiane z makiem i owocami Budyń jaglany Owsiane babeczki ŚNIADANIOWE PLACKI BANANOWE Czas przygotowania 20-30 minut Z podanych składników wyszło 5 placków 1 jajko Łyżka mąki kokosowej 2 łyżki płatków owsianych Łyżka siemienia(...)masy jajeczno-bananowej dodać mąki, skórkę cytrynową oraz odrobinę sody Wymieszać i odstawić na 5 minut Po tym czasie dolać tyle wody, aby uzyskać konsystencję gęstego jogurtu Porcje ciasta wykładać na rozgrzaną patelnię (ja smażę na suchej teflonowej) i smażyć na małym ogniu z dwóch stron pod przykryciem Ja podałam placki z serkiem wiejskim, wiśniami i bananem
HealthyCreationstylko kiedy on albo ona byli chorzy. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wyglądają szare kluski podawane z sokiem z kapusty, kwas grzybowy, czyli zupa grzybowa z suszonymi owocami i z sokiem z kapusty, oraz marchew dodawana do kiszenia ogórków. Mocną stroną książki są przede wszystkim jednak opisy obyczajów związanych z biesiadowaniem tj. frycowe czy pępkowe w czasie(...)okolic, skąd pochodzi moja rodzina. Mam nadzieję, że dzięki takim inicjatywom jak “Kuchnia Pałucka” tradycyjne przepisy przetrwają i nie zostaną wyparte przez gotowe fixy, barwniki spożywcze i olejki do ciasta. Kuchnia Pałucka Autor: Krzysztof Leśniewski Wydawnictwo: Gaj Rok wydania: 2016 Ilość stron
Ugotowane pozamiataneWitajcie:) Rozpoczął się sezon truskawkowy a niedługo zacznie jagodowy więc do zmiksowanych owoców polecam pyszne bułeczki na parze, u mnie one znikają w mig.Kiedy nie mam owoców robię do nich sos grzybowy lub pieczarkowy, smakują wyśmienicie. Przepis na te bułeczki znalazłam w książce siostry Marii. Zapraszam :) Składniki : 4 szklanki mąki + do podsypania 1i 1/2 szklanki mleka(...)podgrzać,wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i 4 łyżki mąki, dobrze wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mleka, mąki, szczyptę soli i jajka, dobrze wyrobić ciasto, musi odchodzić od ręki.Jeśli będzie Wam się kleiło możecie troszkę dosypać mąki. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i lekko
Sama słodycz i szczypta chiliKolejny ciekawy i prosty przepis Pawła Małeckiego przetestowany podczas "Wielkanocnego wypiekania z Lidlem ", bardzo udana wariacja nt. tradycyjnej paschy. Do dekoracji Paweł wykorzystał suszone owoce i gotowe elementy dekoracyjne, dostępne w świątecznej ofercie Lidla, oraz spaghetti z białej czekolady, które możecie przygotować sami. Trzeba mocno schłodzić płaski kamień do wypieków lub talerz, białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(...)rożka (1 mm) i cienkim strumieniem szybko wylewać na zamrożone podłoże. Plastyczny makaron zwinąć formując gniazdko i już :) Porcja: forma do tarty około 18-20 cm Składniki: Kruche ciasto pistacjowe 75 g zmielonych na mączkę pistacji (kilka pistacji pozostawiamy w całości do dekoracji) 120 g mąki pszennej (11 0 g do kruchego ciasta, 10 g do podsypania
SzczyptaSmaQpakowane) 200 g mąki gryczanej 50 ml oleju roślinnego (użyłam z orzechów włoskich) 50 g nasion słonecznika 30 g ziaren sezamu duża łyżka czarnuszki 1 pestka avocado (po zjedzeniu owocu, przesuszyć ją 2-3 dni i zdjąć brązową skórkę) łyżeczka soli 500 ml wody ziarna/bakalie możecie dodawać dowolne, byle w sumie ich masa łączna nie przekraczała 200 g Wszystkie składniki(...)chwilę, a w międzyczasie przygotuj blachy do pieczenia. Blachy (u mnie były to dwie duże tortownice, ale mogą być o dowolnym kształcie) wyłóż papierem do pieczenia, i rozsmaruj „ciasto” aby nie było grubsze niż 5 mm. Tak przygotowane piecz przez 20 minut w temp. 170-180 C z termoobiegiem (ciasto musi jak najbardziej wyschnąć). Wyjmij z piekarnika
greenscarfSuperłatwe, szybkie w przygotowaniu i cudownie smaczne. Puszyste, wilgotne... doskonałe jako słodkie do kawy czy na podwieczorek. Można z łatwością zmieniać ich smak poprzez dodawanie różnych owoców, kakao, cynamonu... cokolwiek lubimy;) Składniki: (na około 8-10 szt) 2 łyżki masła pół szklanki cukru pudru jajko szklanka tłustego mleka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)następnie dodawać kolejno nie przerywając miksowania masło, mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i napełniać łyżką ciasta. Do każdej foremki włożyć kostkę czekolady i przykryć ciastem tak aby foremki były napełnione w ¾ wysokości. Wierzch posypać drobno posiekaną czekoladą. Piec około 18-20 minut w piecu nagrzanym
Pyry na Gazwęglowodany złożone. Mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu świetnie sprawdzają się w diecie chorych na cukrzycę. Dzisiejsze placki to alternatywa dla tradycyjnej owsianki. Można podawać z serkiem, owocami, jogurtem, jak kto lubi. Do ich przygotowania starcządwa składniki (wody nie liczę). Plusem tego dania jest też łatwość przygotowania oraz niewielki koszt składników. Składniki: 300 g (2 kubki) płatków(...)powstał kleik Płatki, wodę i kleik lniany zmieszać razem i zmiksować na jednolitą masę Przy pomocy łyżki zmoczonej w ziemnej wodzie nakładać na patelnie (smażyć bez tłuszczu) niewielkie porcje ciasta, smażyć niewielkie placki z obydwu stron na złoty kolor Jeśli masa gęstnieje i ciężko ją nałożyć na patelnię można dodać trochę wody lub opcjonalnie łyżkę oleju kokosowego Smacznego
pyszne zdrowościszklanki wody 1 łyżka masła 3 łyżki miodu skórka z jednej cytryny szczypta soli łyżeczka cukru Do dzieła!!! Ze szklanki wody, mleka, mąki, cappuccino, soli i cukry przyrządzamy ciasto na naleśniki - smażymy je na niewielkiej ilości oleju. Kaszę płuczemy gorącą wodą, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy ok 30 minut - ja musiałam dolewać wody gdyż kasza szybko ją wchłonęła(...)przekładamy masą jaglaną i zajadamy ze smakiem Smacznego!!! Moje sugestie: Tak przygotowana kasza jaglana smakuje jakby czekoladowo! Można podkręcić jej smak dodatkowymi składnikami: bakaliami, orzechami, kremem czekoladowym lub świeżymi owocami- co tylko podsunie nam nasza fantazja
sierotka maRysia w kuchniszklanki cukru pudru 3-4 łyżki syropu z dzikiej róży z maliną Nasze Domowe różowy cukier do dekoracji Mąkę, cukier, żółtka i sól zagnieść szybko na jednolite gładkie ciasto. Cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Kieliszkiem wycinać kółka i układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec w 200*C do zarumienienia, czyli około 10 minut. Wystudzone ciasteczka smarować konfiturą i sklejać(...)testowania znakomitych przetworów owocowych marki Nasze Domowe i syropów Premium Rosa. Już po otwarciu paczki miło się zaskoczyłam, bo okazało się, że syropy i konfitury zawierają w sobie tylko owoce w znacznej ilości i cukier. Bez żadnych chemicznych dodatków. Filozofia produkcji tych przetworów opiera się na sprawdzonych od stuleci rozwiązaniach, dzięki czemu wyroby są prawdziwie domowe, naturalne i takie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabardziej puszyste niż takie przygotowane z samej mąki. Przyznam szczerze, że smakują nawet z samym jogurtem, ale wersja na bogato jest bardzo kusząca :) W przepisie pojawia się kolejny, egzotyczny owoc - melon. Wybierając go należy pamiętać, aby był mocno żółty, a dla pewności pozostawić go na kilka dni w słonecznym miejscu. Niewykorzystany miąższ można mrozić :) Smacznego! Składniki: 3 łyżki mąki(...)miodu Dodatkowo : jogurt naturalny twarożek kawałki melona suszona żurawina Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin Blogsezonie na truskawki nie może zabraknąć pierogów z truskawkami. Mimo, że ich zrobienie wymaga trochę czasu, to i tak naprawdę warto. Ja podaje pierogi z owocami po prostu posypane cukrem, ale można również polać je jogurtem naturalnym albo zmiksowanymi truskawkami. Składniki: 350g mąki pszennej 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli(...)mniejsze kawałki (połówki lub ćwiartki), posypać cukrem i cynamonem, wymieszać. Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać sól i wymieszać. Wodę wymieszać z oliwą (czym cieplejsza woda tym elastyczniejsze ciasto będzie po wyrobieniu), dodać do mąki i wymieszać. Do mąki dodać jajko, połączyć składniki a następnie wyrobić na stolnicy gładkie i elastyczne ciasto,w razie potrzeby podsypując mąką. Ciasto jest
Mama Gotujeciasto, dosypując do niego trochę mąki i wyrabiamy je ręcznie, chodzi o to by ciasto nie lepiło się do rąk, a miało ładną gładką konsystencję. Następnie urywamy po kawałku ciasta i ręcznie formujemy kluseczki, które układamy na papier pergamin i pozostawiamy jeszcze raz do wyrośnięcia. Wyrośnięte kluski wkładamy do specjalnego garnka do parowania klusek lub do sokownika. Ja zazwyczaj robię(...)sporych odstępów na wyrośnięcie. Parowanie klusek trwa około 12 - 15 minut od zawrzenia wody. Gotowe kluski polewamy rozpuszczonym masłem i podajemy z dodatkiem: dżemu, marmolady, powideł, miodu, czekolady, zmiksowanych owoców z cukrem, cynamonu lub, czego tylko chcecie :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width
Smakowy Rajmija sezon na owoce, zawsze mam w zamrażarce truskawki i jagody, by gdy najdzie mnie ochota nawet w środku zimy stworzyć takie pyszności :) Teraz mamy czas świezych owoców, więc tym bardziej polecam. Składniki : 2 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru pudru 2 zółtka 1 łyżka masła szczypta soli gorąca przegotowana woda 250 g jagód 3 łyżki(...)połaczyć z cukrem. Do miski przesiać mąkę, dodać zółtka, cukier, sól i łyżkę miękkiego masła. Rozetrzeć ze soba składniki, a następnie wolnym strumieniem wlewać goracą wodą i wyrabiać ciasto na jednolitą masę. Ilość wody zależy od rodzaju mąki, ale bedzie to mniejwięcej 1 szklanka. Ciasto wyjąć z miski podzielić na 2 części. Na blacie lub stolnicy wysypać makę i rozwałkować
Gosia gotujeKolejne słoiczki do piwniczki na zimę. Z tego musu bardzo często korzystam jako dodatek do ciasta:) Można też oczywiście wyjadać łyżką prosto ze słoika;)))Z podanych składników wychodzi nie wiele. Polecam zrobić od razu więcej.Mus ten jeżeli nie pasteryzujemy i robimy na tzw. świeżo do placka, to przechowujemy w lodówce w słoiku do 4 tygodni.Składniki; 2 gruszki(...)łyżki sezamu Po przyprawy zapraszam do SKWORCU. Po śliczne naklejki zapraszam do sklepu HanuśZZ Wykonanie;Sezam uprażymy.Jabłka i gruszki obieramy kroimy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Mieszamy owoce z cukrem żelującym, skrapiamy z olejkiem, Teraz jeżeli lubicie możecie zmiksować wszystko. Ja zostawiłam sobie trochę kawałków owoców , bo tak lubię;) Wstawiamy na gaz i po zagotowaniu
Anioły w kuchniNaleśniki - jedno z najprostszych dań, znakomite na śniadanie, nadają się na obiad, pasują na kolację. Można podawać je na słodko - ze śmietaną, owocami, dżemem, cukrem pudrem, białym serem czy kremem czekoladowym lub w wersji wytrawnej - ze szpinakiem, pieczarkami, po meksykańsku, z mieszanką warzyw. Dzisiaj przedstawię Wam mój przepis podstawowy na naleśniki i małą wariację na ich temat. Przepis(...)łyżka oleju rzepakowego szczypta soli szczypta cukru Przygotowanie:1. Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajko, dodaję sól, cukier, wlewam mleko, wodę oraz olej i całość mieszam dokładnie trzepaczką, aż ciasto uzyska gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana).2. Odstawiam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło.3. Chochelkę ciasta wlewam na rozgrzaną patelnię do naleśników (bez tłuszczu), rozprowadzam równomiernie i smażę
Kulinarny Pamiętnikmój przepis na | Kulki mocy już czekają na gości… Bez pieczenia Wegańskie, bezglutenowe, bez cukru i bez dodatku tłuszczu, słodzone rodzynkami i suszonymi morelami. Zdradzę
moj przepis nadodatek. Można ją ugotować, usmażyć, jeść po prostu na surowo, dodać do zup, sałatek, stworzyć z niej sok, przetwory. Co ciekawe na Półwyspie Iberyjskim marchew postrzegana jest jako owoc! Portugalczycy i Hiszpanie tworzą z niej przepyszne dżemy, rozmaite konfitury. Jak widać zastosowanie pomarańczowego warzywa jest bardzo szerokie. Kiedy byłam mała nauczyłam się jeść najprostszą formę „dania” z marchewki. Wystarczyło(...)karoten jest znanym „samoopalaczem”, dzięki któremu skóra nabiera zdrowych kolorów. Szczególnie panie piją sporo soków z marchwi, aby „przyciemnić” swoją karnację. Dzisiaj na blogu, przepyszne, rozpływające się w ustach ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia. Ostrzegam! Jego wyjątkowy smak uzależnia! :) Ciasto marchewkowe z masą z serka Philadelphia Składniki: Ciasto: 1 i 1//3 szklanki mąki orkiszowej (może być pszenna
Moja Mama GotujeNa drugie śniadanie polecam przygotować pyszne placuszki i podać je z musem owocowym, u mnie to były truskawki, świeże i pachnące latem. Zapewniam, że takimi placuszkami
Izabelawkuchniziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g bakalii (rodzynki, orzechy, żurawina, morele itp.) 2 łyzki mąki do obtoczenia bakalii 2 łyżki kandyzowanych skórek z owoców 1 duże jabłko 1/4 łyżeczki cynamonu kilka kropel esencji waniliowej Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową ! 1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch. 2. Dodajemy powoli po jednym(...)wolnych obrotach. Następnie dodajemy bakalie obtoczone w mące, kandyzowane skórki i jabłko pokrojone w kosteczkę. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy cynamonem. Pieczemy w 180 stop przez około 60-70 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy ! Ps. w moim cieście były dwa średnie jabłka i było ociupinkę
Gotowanie...to proste !Pyszne, delikatne w smaku i rozpływające się w ustach placuszki z serkiem ricotta i borówkami to idealna propozycja na leniwe weekendowe śniadanie. Placuszki przygotujemy w kilka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sernik na zimno to chyba najprostsze i zarazem najsmaczniejsze ciasto - deser na lato. Kiedy upały za oknem nikt z Nas nie myśli o uruchamianiu piekarnika. Zimny deser z lodówki z dużą ilością truskawek to zdecydowanie jest to. Przepisów na sernik na zimno na moim blogu jest już trochę. Ten to taki najprostszy z możliwych. PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO(...)TRUSKAWKAMI - 750 ml serka waniliowego z wiadereczka (3/4 opakowania) - 250 ml zimnego mleka bądź jogurtu bądź maślanki bądź śmietanki - 2 opakowania galaretki truskawkowej lub wiśniowej - 15 g żelatyny - OWOCE: około dwie garście truskawek i 3-4 łyżki borówek przepis na małą/ średnią tortownicę 1 całe i 1/2 opakowania galaretki, plus żelatynę rozpuść w 100 ml wrzątku. Mieszaj długo
SMYKWKUCHNIWstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem. Masa : Białą czekoladę dzielimy na kosteczki i rozpuszczamy(...)przestudzoną czekoladę, i budyń. Na koniec dodajemy serek mascarpone i krótko miksujemy, tylko do uzyskania masy o konsystencji kremu. Masę przekładamy na podpieczone, na wierzchu, w odstępach układamy obrane owoce physalis . Tarte pieczemy w temperaturze 160°C, ok. 25 min. Po przestudzeniu wierzch posypujemy cukrem pudrem. Tarte najlepiej schłodzić, w lodówce przez kilka godzin
Moniki Smakołykiwłaściwości antywirusowe. Rośnie dosłownie wszędzie i aż się prosi, by po niego sięgnąć. Z kwiatów czarnego bzu przygotujesz nie tylko smaczny i zdrowy syrop, ale możesz je usmażyć w cieście. Po przepis na przepyszne racuchy zapraszam tutaj . Wyjątkowo smakuje lemoniada z dodatkiem bzowego syropu. Kwiaty czarnego bzu pachną i smakują niesamowicie, warto ten zaczarowany zapach zachować na dłużej. Trzeba się(...)ksylitolem i to jeszcze w zmniejszonej ilości. Dlatego na bieżące spożycie przygotowany syrop przechowuję w lodówce, a resztę na zimowe zapasy zapasteryzowałam. Należy pamietać, że wszystkie części rośliny: kwiaty, owoce i liście zawierają trujący glikozyd -sambunigrynę. Dopiero po obróbce termicznej owoce i kwiaty są jadalne. Składniki: 20 baldachów czarnego bzu 700 ml wody 350 g ksylitolu 1 cytryna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!czasach owoce dzikiej róży na surowo jadały dzieci. Suszono je również by przygotowywać z nich lecznicze herbatki. Dopiero wraz z rozpowszechnieniem cukru zaczęto wytwarzać z nich przetwory. Oprócz owoców wykorzystywane są również płatki róż . Co ciekawe tylko te w różowym kolorze i tylko ich kolorowa część. Warto o tym pamiętać przy domowych przetworach. Pozostawienie białego tzw. "paznokcia" spowoduj(...)ugotowane, często spożywane są w Hiszpanii. Lubicie wodę różaną ? o tym z czego się ją przygotowuje przeczytacie pod przepisem :) Maślane bułki z nadzieniem z płatków róży ciasto: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 40 g cukru z wanilią bądź cytrynowego 50 g masła (lub margaryny bezmlecznej) 1 jajko 240 ml mleka (dowolnego, ew. może być
Dzieje kuchennej WiewióryWszyscy je robimy i wszyscy je lubimy. Mogą być zarówno cienkie jak i grube. Są serwowane z owocami, serem, czekoladą i tym wszystkim na co tylko mamy ochotę. Na słodko i na słono. Naleśniki Naleśniki, bo o nich tutaj mowa są bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie zmienia to jednak faktu, iż nie wszystkim nam wychodzą. Czasami dodajemy za dużo(...)smażą się tak jakbyśmy tego chcieli. Ich smak też może pozostawiać dużo do życzenia. Wniosek jest taki, aby naleśniki wyszły nam idealnie potrzebne nam jest nie tylko dobre ciasto ale i dobra patelnia do smażenia. Najlepiej zaopatrzyć się w patelnię przeznaczoną wyłącznie do smażenia naleśników. Jeśli chodzi o ciasto, czasami trzeba po prostu eksperymentować. Jeśli jest za mało mąki, zobaczymy
mecooksTakie babeczki przygotujemy bardzo szybko, no jedynie trzeba poczekać aż stężeją, ale dla takiego smaku warto poczekać ;) Składniki na 4 babeczki 400 gr jogurtu greckiego 4
Gotowanie...to proste !zapraszam na bardzo lekkie racuszki z jabłkami , bardzo smaczne i delikatne , można podać z sosem malinowym , truskawkowym , bądź z musem ze świeżych owoców , smakuje bardzo fanie . Składniki 0,5 kg mąki typ 405 2 jajka 10 dag drożdży 5 łyżeczek cukru 5 kropel zapachu śmietankowego 1 łyżeczka cynamonu 2 średnie jabłka(...)rozcieram je i także dodaje do masy mącznej , następnie obieram jabłka i ścieram na grubych oczkach i także dodaje do masy i razem wszystko mieszam , kiedy składniki mamy połączone ciasto ma być troszkę gęste ale nie za mocno , jeżeli jest za gęste to można dolać odrobinę mleka , odstawiam masę na około pół godziny aby ciasto wyrosło . Jak masa nam wyrosła
Mój Smakmanna, produkty wielozbo żowe i płatki owsiane. Bardzo zdrowe k asze przede wszystkim jadam na pierwsze lub drugie śniadanie, u gotowaną w mleku lub wodzie z dodatk iem prażonych owoców i aromatycznych przypraw. produkty rozgrzewające i bakteriobójcze takie jak czosnek, cebula,por produkty strączkowe: fasola groch, soczewic a. Tą ostatnią dosypuję do d o gotowej(...)rzyprawy ułatwiające trawienie takie jak kurkuma, tymianek i majerane k naturalne przekąski takie jak pestki dyni, słonecz nika i orzec hy. Dodaję gdzie się da , do sałatek, ciast, owsianek itp. miód, jajka, ryby 2. PRZYPRAWY które szczególnie lubię zim ową porą bo oczyszczają drogi oddechowe, zmniejszają przekrwienie śluzówki , łagodzą osłabienie i niestrawność. Niektóre z nich
WYSPA SZCZĘSLIWApieczoną frittate z jabłkami pachnącą cynamonem. Najlepiej jak frittata jest jeszcze ciepła, wtedy smakuje wyśmienicie w połączeniu ze świeżymi owocami, smacznego :) SKŁADNIKI 4 jabłka 4 jaja 40 gr m ą ki pszennej 250 ml mleka 50 gr cukru 50 gr masła 1 łyżeczka(...)połową cukru. Na koniec stopniowo dodajemy make. Całość dobrze mieszamy. Na dno formy wykładamy podsmażone jabłka. Na jabłka wylewamy przygotowane ciasto z jajek. Frittata pieczemy ok. 30-40 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. * Przed pieczeniem wierzch frittaty możemy obsypać drobno pokrojonymi migdałami . Smacznego
La grande e la piccola cuocatoskańskich miastach, restauracjach, a także o wonnych ogrodach ziołowych, czy smacznej i lśniącej oliwie. W książce można znaleźć zbiór fajnych przepisów zarówno na dania mięsne, rybne, owoców morza jak i wegetariańskie oraz deser. Wszystko to utkane jest w interesujące nazewnictwo rozdziałów np. "Ryba z wieprzka, złoto w płynie" I te zdjęcia! Wydanie jest ubrane(...)mój ulubiony papier kredowy.... Autor „ Kuchni Toskańskiej ” przedstawia przepisy m.in. na: bruschettę, florenckie naleśniki, zupę pomidorową z grzankami, szaszłyki z kalmarów, faszerowane cukinie, florencką pieczeń wieprzową, polędwicę w ziołach, ciasto korzenne, tiramisu, czy panna cottę. Oprócz ciekawych przepisów, książka Piotra Adamczewskiego zawiera wykaz podstawowych ziół stosowanych w toskańskiej kuchni. Różnorodność tej książki pozwala na to, że każdy w niej
Bon Appetit MałgorzatyMam wrażenie, że nowy wpis na blogu to niemal święto. Ostatnio tak rzadko zamieszczam coś nowego, że faktycznie dzisiejszy wpis to wielkie wydarzenie. Ja ciągle w
Przysmaki Karolkiknedle ze śliwkami Ponieważ już od dłuższego czasu mamy sezon na śliwki, proponuje wiec zrobić z nimi knedle. Przepyszne i bardzo sycące danie, które w
Kulinarnie z Polką na KresachLato... i człowiek od razu marzy o intensywnych kolorach na talerzu. Więc proszę bardzo, oto szpinakowe naleśniki o cudnym intensywnym zielonym kolorze. Do tego dodajmy świeże sezonowe owoce, bitą śmietanę, lub bardziej dietetycznie serek i pysznie danie gotowe. Szpinakowe naleśniki Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 100 g świeżego szpinaku 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej(...)szklankę mleka. Blendujemy bardzo dokładnie na jednolitą masę, a następnie dodajemy pozostałe składniki i dalej blednujemy. Odstawiamy na 30 minut, aby rozwinął się gluten. Po tym czasie sprawdzamy konsystencję ciasta, jeśli będzie za gęste dolewamy nieco zimnej wody i dokładnie mieszamy. Na kuchence mocno rozgrzewamy suchą patelnię o grubym dnie. Mam taką żeliwna, której używam tylko i wyłącznie do smażenia
Kulinarne przygody Gatity„W tamtym roku zrobiłam dwa słoiczki na próbę. Miałam pewne wątpliwości czy aby na pewno się przechowają. Okazało się jednak, że moje obawy były nieuzasadnione. Wiśnie
Wiem co jemcukrem na kilka tygodni. Dlatego proponuję moje sztandarowe ciacha, czyli rogaliki. Przygotowuję je najczęściej na przegryzkę na czas kilkudniowych wyjazdów. Wypełnieniem do nich jest twarda marmolada wykonana z owoców pigwowca. Przepis na nią kilka lat temu dostałam od Kolegi. Robię ją niemal w hurtowych ilościach - przechowuje się świetnie. A jak smakuje! Zamiast niej można użyć każdej innej twardej marmolady(...)ciepłego mleka (czasem trzeba więcej) 2 płaskie łyżki cukru szczypta soli 2 łyżki masła marmolada Wymieszać suche składniki z masłem, dolać mleko (partiami), wymieszać, a potem wyrobić ciasto. Ciasto nakryć wilgotną ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia (ok. 40 min). Można też zawinąć ciasto w ściereczkę i zanurzyć w zlewie z wodą. Ciasto jest gotowe do użycia, jeśli wypłynie na wierzch
Weekendy w domu i ogrodziewartości, ponieważ olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto go włączyć do jadłospisu już od rana. Całość u nas uzupełniły jagody, ale możecie wybrać inne owoce i jogurt, bardziej światowo syrop klonowy lub lokalnie cudowny płynny miód. ;) Składniki na ok. 20 placków: 2 szklanki drobnej mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, sól) wymieszać razem, zmiksować z jajkami, kefirem i olejem. Na rozgrzaną patelnię (jeżeli trzeba posmarować cienką warstwą oleju) nakładać porcje ciasta. Smażyć kilka minut na średniej mocy/ogniu z obu stron na rumiano. Sos jagodowy * 2-3 łyżki dżemu jagodowego duża garść jagód (mogą być mrożone) 2 łyżki wody Dżem podgrzać. Jeżeli
Pełny talerzDzisiaj na piątkowy obiad zapraszamy z naleśnikami :) Moja rodzina je uwielbia a i ja jestem zadowolona, że szybko mogę przygotować coś co lubią :) Naleśniki z twarożkiem i owocami mogą również świetnie prezentować się jako deserek. Naleśniki z domowym twarożkiem waniliowym SKŁADNIKI: 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody mineralnej gazowanej czubata szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku(...)PRZYGOTOWANIE: Do miski wlewamy mleko, dodajemy wodę, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder (ilość wg uznania ja daję około 1 łyżeczki). Całość miksujemy do powstania odpowiedniego ciasta naleśnikowego. Na patelni smażymy naleśniki. Przygotowujemy masę serową - do miseczki przekładamy ser, dodajemy ziarenka z laski waniliowej, cukier puder (około 2 łyżki) oraz jogurt i całość dokładnie mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 4 sztuki jajka "L", 3/4 szklanki cukier cytrynowy Royal Brand, 1/4 szklanki cukier zwykły, 1 opakowanie cukier wanilinowy, 1 kg wiaderko ser na sernik, 1
W Mojej Kuchni Lubięrozcieramy palcami z kawałkami masła (lub siekamy nożem). Gdy uzyskamy konsystencję podobną do kruszonki dodajemy sól, śmietanę i żółtko. Energicznie i dokładnie zagniatamy ciasto na zwarte i elastyczne. Ciastem wylepiamy dno formy żaroodpornej i wkładamy do lodówki na ok. 20 minut w celu schłodzenia. Piekarnik nagrzewamy do 190*C (termoobieg). Schłodzony spód podpiekamy ok 10-12 min. do zarumienienia powierzchni(...)sensu rozgrzewać go na nowo. na zapiekankę: (prostokątne naczynie żaroodporne 24x34cm) pół kg ziemniaków o przybliżonej wielkości, 150g wędzonego twarogu solankowego garść suszonej żurawiny + kilkanaście owoców do dekoracji pół szklanki posiekanego drobno szczypiorku + część do dekoracji 1 ząbek czosnku 300ml śmietanki 30% 4 duże jaja świeżo zmielona sól morska i pieprz, 1 łyżeczka
Symfonia Smaków