ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:1111/1556)

ROLADKI Z BRYNDZĄ I SZPINAKIEM. 186

Jaką mamy piękna pogodę, nieprawdaż? Słońce cudownie przygrzewa, już z samego rana,aż chętniej wstaje się z łóżka i z przyjemnością rusza się wykonywać swoje obowiązki

W kuchni Karmel-itki
Babeczki kruche z kremem straciatella 208

SKŁADNIKI na ok 12 szt: 12 dag mąki pszennej 6 dag masła 4 dag cukru pudru 2 surowe żółtka Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić 30 minut. Można rozwałkować wyciąć i włożyć do natłuszczonych foremek lub ulepić nieduże kulki  i wygnieść w foremkach. Ja piekę je w temperaturze ok 15-180 stopni. Czas pieczenia....na oko, czyli patrzymy(...)schłodzonej min.dobę) 250 ml serka maskarpone 1/4 szkl cukru pudru ziarenka z jednej laski wanilii 100 g gorzkiej czekolady startej na wiórka PRZYBRANIE: 100 g gorzkiej czekolady galaretka owoce z konfitury Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ziarenka wanilii. Serek mascarpone zmiksować kilka sekund w osobnej misce i dodawać go po łyżce do śmietanki i szybko

Blondynka Gotuje
Makaron z krewetkami i pomidorkami 215

Zapewne nie wszyscy lubią owoce morza , ale może warto się przełamać i spróbować :) Krewetki to owoce może, które możemy wykorzystać na wiele sposobów, są

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Trójkolorowy sernik na zimno z czekoladą i truskawkami 416

jest za słodki, ładnie się prezentuje i to już ostatni dzwonek aby przyrządzić go z truskawkami, ponieważ sezon na nie zbliża się ku końcowi :) Oczywiście, można użyć także innych owoców, np. malin czy jagód :) Tortownica 26 cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej(...)czas, aż otrzymamy lśniącą i gładką bezę. Następnie dodajemy żółtka. Na końcu wsypujemy partiami mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie ale dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Gdy ciasto nieco ostygnie ale będzie jeszcze ciepłe, zdejmujemy papier

My simple kitchen
Seromakowiec ze śliwkami 148

gotowej masy makowej i sera z wiaderka, ale naprawdę warto poświęcić mu nieco więcej czasu. Jest to idealne połączenie - ser, mak i śliwka cieszy podniebienie i oczy!  Składniki: Ciasto na kruchy spód: 450 g mąki, 300 g masła, 150 g cukru pudru, 3 żółtka, 3 duże łyżki kwaśnej śmietany, ½ torebki cukru waniliowego, szczypta soli, 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) Masa(...)waniliowy lub śmietankowy, 70 g miękkiego masła, 100 g cukru pudru, sok z ½ cytryny, starta skórka z 1 cytryny Ponadto:   8 – 10 śliwek (ilość zależy od wielkości owoców, ja użyłam 8 średniej wielkości) Sposób przygotowania: Mak zalewamy wodą, gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Zostawiamy na kilka godzin lub najlepiej na noc.  Mąkę przesiewamy

Nie tylko w kuchni
Mikstury olei i oleje w kapsułkach 128

Tłoczone na zimno oleje zadomowiły się w naszej diecie już wiele lat temu. Ich korzystny wpływ na zdrowie trudno przecenić, a tradycja stosowania olei w medycynie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chowder kukurydziany 201

Chowder kukurydziany, na który przepis znajdziecie poniżej,  to nawiązanie do anglosaskiej tradycji kulinarnej. Jest to rodzaj zupy lub gulaszu przygotowywanego z mlekiem lub śmietaną albo

Cztery Fajery
Wegański i bez cukru Deser kokosowy z chia oraz sokiem z buraków 198

mojprzepisna.pl Wegański i bez cukru Deser kokosowy z chia oraz sokiem z buraków Ekspresowy i smaczny deser na bazie mleczka kokosowego, świeżo wyciśniętego soku z buraków

moj przepis na
Urodzinowy tort owocowy 730

Lekki tort z kremem waniliowym i malinami.  Ozdobiony owocami sezonowymi i czekoladowym dripem.  I taki właśnie miał być - lekki, owocowy- niespodzianka urodzinowa.  Tort z powodzeniem zrobicie w waszej kuchni.  Nie ma w nim nic, co może sprawić wam kłopot, a na pewno sprawicie radość swojej rodzinie.  Średnica tortu to 18 cm.  Biszkopt piekłam(...)tortownicy. Formę wcześniej wyłóżcie papierem do pieczenia (samo dno), boków nie smarujcie- po wystudzeniu delikatnie odetnijcie nożykiem.  Piec w temperaturze 170 stopni około 45 minut (sprawdzajcie patyczkiem). Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy lub cztery części.   Biszkopt bardzo wam urośnie, możecie zabezpieczyć boki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sernik agarowy z malinami 198

dwoma ciastami: Wuzetką (na którą przepis znajdziecie tutaj ) i właśnie sernikiem agarowym. Pamiętam, jak dziś, gdy wszelkie wyprawy do miasta z rodzicami kończyły się zakupem jednego z tych dwóch ciast w nieistniejącej cukierni naprzeciwko wrocławskiej Opery, albo w Tutti Frutti na placu Kościuszki, czy w Witamince na Rynku, która jako jedyna przetrwała do dzisiaj i jeszcze pamięta czasy poprzedniego ustroju(...)powinna być klarowna. Niestety uparłem się na przygotowanie jej ze świeżo wyciśniętego soku z malin, który aż tak klarowny nie jest. Śmiało możecie tutaj również pokombinować z innymi owocami. Uprzedzając pytania, czy agar możemy zastąpić żelatyną, od razu mówię stanowcze nie. Agar nadaje sernikowi zupełnie inną konsystencję. Masa serowa jest bardziej stabilna i ma piankową konsystencję. Również charakterystyczna jest

Food Square
Serniczki z porzeczkami 151

gorsze. Lubię urozmaicone śniadania więc różnego typu placuszki czy naleśniki pojawiają się u nas często.  Dziś zapraszam na serniczki nazywane też syrnikami. Do serniczków możemy użyć różnych owoców,ja dałam porzeczki,bo akurat mam ich spory zapas. 250 g twarogu półtłustego 2 jajka 1 budyń śmietankowy (64g) 2 łyżki cukru trzcinowego szklanka mrożonych czerwonych porzeczek olej kokosowy(...)szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą twarogową oraz mrożonymi porzeczkami (trochę porzeczek zostawić do dekoracji). Rozgrzać patelnię ,roztopić łyżkę oleju kokosowego i nakładać małe porcje ciasta tworząc niewielkie placuszki. Smażyć po kilka minut z każdej strony.  Placuszki podawać ciepłe,prosto z patelni oprószone pudrem cukrem i posypane porzeczkami

Kolorowa kuchnia Elki
Racuchy drożdżowe 197

ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Racuchy smażymy na głębokim tłuszczu. W szerokim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Łyżką do lodów maczaną w oleju nabieramy porcje ciasta i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na rumiano na średniej temperaturze kuchenki (zbyt wysoka spowoduje, że racuchy z zewnątrz się przypalą, a wewnątrz nie dosmażą). Gotowe odsączamy(...)lekkie i chrupiące – racuchy drożdżowe są jedną z popularniejszych potraw kuchni polskiej. To źródło węglowodanów, które są siłą napędową dla organizmu. Podajemy je na słodko z ulubioną konfiturą, owocami, jogurtem lub tylko oprószone cukrem pudrem. Na obiad lub deser, na ciepło i na zimno – gorąco polecam i życzę smacznego. Inne przepisy na racuchy (nie tylko drożdżowe) znajdujące się

mojewypiekiinietylko
Chrust czy faworki? Tradycyjnie na tłusty czwartek 223

nacinamy na około 5 cm. Przewijamy jedną końcówkę przez nacięcie w środku.     4. Smażymy na bardzo dobrze rozgrzanym oleju na średnim ogniu - można zrobić próbę temperatury: kawałeczek ciasta wrzucamy na tłuszcz i jeśli szybko wypłynie i zarumieni się, to tłuszcz jest gotowy. Smażymy faworki na złoty kolor z obu stron. 5. Odkładamy na papierowy ręcznik w celu odsączenia(...)własną książkę kucharską z dobrą gospodynią! Pobierz plik PDF z przepisem na faworki - chrust książka kucharska dobrej gospodyni - faworki chrust Inne przepisy na słodkości od dobrej gospodyni: racuchy z owocami ciasteczka twarogowe muffiny z dodatkami

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Menu sylwestrowe czyli jedzenie na Sylwestra 629

Właściwie moje tegoroczne menu sylwestrowe można przygotować wcześniej, a w Sylwestra jedynie dokończyć. Dlatego ja już mam przygotowany sos romesco , który wykorzystam do nadzienia francuskiego ciasta. Przystawki z francuskiego ciasto to najszybsze i najprostsze przekąski na ciepło. Popularne zarówno wśród dorosłych jak i dzieci. Lubimy mini pizze i od dawna są one w moim sylwestrowym menu. Tutaj fantazja(...)znajdzie coś dla siebie. Małe pizzerinki na Sylwestra to super pyszna przekąska. Menu sylwestrowe przyrządzam najczęściej w formie bufetu. W moim sylwestrowym bufecie znajdują się różne dipy do warzyw, owoców i chleba. Bardzo lubię zielony hummus z awokado na bazie ciecierzycy. Jarskie dipy, grillowane warzywne to świetna odskocznia od mięsa zwłaszcza po świętach. Dlatego cukiniowe roladki faszerowane twarożkiem zawsze

codojedzenia
Gofry z malinami w przezroczystej galaretce 157

Mąkę, proszek do pieczenia i cukier mieszamy w jednej misce. W drugiej jajka, mleko i olej. Dodajemy mokre składniki do suchych i miksujemy do połączenia się składników. Nadkładamy partiami ciasto do gofrownicy i pieczemy na średniej mocy 7-8 minut. dodatki : Galaretkę rozrabiamy w 500 ml wody. Studzimy. Dzielminy na dwie części - przekładamy najlepiej do podłużnego pojemnika i do jednej(...)mniejszą i większą kostkę. Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem - najlepiej bezpośrednio przed podaniem. Gofra smarujemy cienką warstwą kremu czekoladowego, nakładamy bitą śmietanę, a na niej układamy owoce w galaretce i galaratkę przezroczystą Winiary, całość posypujemy posypką i świeżymi malinami. Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Lena Gotuje