SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI 588Składniki: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 1 kg sera z wiaderka 2 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 1/2 kg świeżych truskawek Sposób wykonania
Prosto i Smacznie z Anetą
Truskawkowy kusiciel. 196Dziś mam dla Was przepis na przepyszny sernik truskawkowy. Sernik ten to istny kusiciel. Zachwyca smakiem i barwami. Nie można koło niego przejść obojętnie. Truskawkowy kusiciel
Pani domowa
Wafel snikers 227Oto obiecany na Facebooku przepis na wafle snikers. Są naprawdę smaczne. Sprawdzą się na każdą okazję. Składniki: paczka wafli kwadratowych (5 listków) 1,5 kostki margaryny
Kuchnia domowa Ani
Dżem śliwkowo-gruszkowy 179Jako, że w tym roku śliwki królują w mojej kuchni ( głównie w ciastach), dlatego nie mogło zabraknąć i takiego eksperymentu :) Śliwki i gruszki w dżemie razem. A że w sprzedaży nigdy nie spotkałam się z takim połączeniem owoców postanowiłam taki dżem zrobić sama. Jego smak jak dla mnie wyśmienity, nie za słodki i nie za kwaśny(...)garnku o grubym dnie, wymieszałam razem i rozgotowałam prawie do rozpadnięcia się śliwek, trwało to około 1 godziny Po tym czasie garnek zdjęłam z gazu, wystudziłam i do zimnej masy dodałam cukier żelujący, wymieszałam i ponownie zagotowałam wg wskazówek na opakowaniu cukru Dżem wlałam do czystych, suchych słoiczków (prawie pod sam dekielek), przykryłam suchymi , (a wcześniej wygotowanymi we wrzątku ) dekielkami
Proste Potrawy
Słodki prezent z truskawkami 198Co prawda sezon na truskawki już za nami, to jednak w sklepach jeszcze wciąż są one dostępne. Możecie je wykorzystać np. do przygotowania takiego smacznego i
Z miłości do słodkości
Babka z mąki z ciecierzycy 179Mąka z cieciorki spożywana była już tysiące lat temu, głównie na kontynencie azjatyckim (dziś kupimy ją pod nazwą Papad), ale przez Grecję zawędrowała i do Europy
Tradycyjna Kuchnia
Na niepogodę: brownie z malinami i zielonym pieprzem 189Słodka magia od kuchni , i od razu zaintrygował mnie niecodziennym składnikiem: zielonym pieprzem. Jako wielka amatorka udziwnień wszelakich, nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Trochę czasu zajęło mi upieczenie ciasta, ale... Lepiej późno niż później . Brownie wychodzi boskie! Ale nie ma się co dziwić; w końcu to niemal sama czekolada z jajkami. Ciężkie, klejące i intensywne, zadowoli każdego czekoholika(...)otarta z 2 limonek dodatkowo: 220 g malin 1/2 łyżki zielonego pieprzu Czekoladę posiekać, masło pokroić w kostkę. Rozpuścić, przestudzić. Jajka i żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać przestudzoną czekoladę z masłem, miksując na najniższych obrotach miksera. Dodać przesiane mąkę i kakao oraz skórkę z limonki, wymieszać. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babka orzechowo żurawinowa z białą polewą 165Bardzo orzechowa i smaczna babka. Sprawdzi się, nie tylko w Święta Wielkanocne. Suszona żurawina nadaje ciastu dodatkowej słodkości. 250 g masła 0,5 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżki aromatu waniliowego SKWORCU 1 szklanka mąki pszennej tortowej MŁNOMAG 100 g orzechów włoskich HELIO 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 0,5 szklanki suszonej żurawiny(...)Dosypujemy suche składniki oraz żółtka. Miksujemy do połączenia się składników. Pod koniec wsypujemy suszoną żurawinę. Na samym końcu dokładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją drewnianą łyżką. Gotową masę przelewamy do formy na babkę o średnicy 23 cm. Pieczemy w temperaturze 170*C przez 55-60 minut. Najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem czy babka jest dobra. Po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną
VioletoweKucharzenie
Babka herbaciana 203Babka to jedno z najpopularniejszych wypieków. Z pewnością swoja popularność zawdzięcza łatwości i szybkości przygotowania a także temu, iż z łatwością możemy modyfikować jej smak dodając
Pyry na Gaz
Racuchy z jabłkami i cynamonem 240Racuchy z jabłkami i cynamonem są pyszne, puszyste i delikatne. Najlepsze danie mojego dzieciństwa. Jedząc racuchy posypane cukrem pudrem przypomina mi się dzieciństwo.Mama podawała na
Smaczne Potrawy
Galaretkowy przekładaniec z truskawkami 207Bardzo słodki deser do niedzielnej kawy. Do jego przygotowania możemy wykorzystać mrożone truskawki – smaki lata. A co najważniejsze wymaga tylko kilku składników. 1 galaretka cytrynowa 400
VioletoweKucharzenie
Tiramisu - najprostsze 222Podglądałam przepisy na tiramisu na różnych blogach. To popularne ciasto doczekało się różnych wersji, ale główną zaletą tego deseru jest to, że go nie pieczemy :) Przygotowanie tiramisu nie wymaga wiele wysiłku ani wielu składników. Nie trzeba tu specjalnych zdolności kulinarnych, dlatego zachęcam do jego przygotowania. Niedaleko mojego miejsca pracy jest budynek w którym obok siebie mieści się kancelaria(...)myjemy, parzymy wrzątkiem. Wybijamy żółtka, ucieramy z cukrem i amaretto, łączymy z serkiem - ponownie ucieramy Prostokątne naczynie wykładamy biszkoptami nasączonymi w naparze kawowym Przykryć je połową utartej masy serowej, nałożyć pozostałymi nasączonymi biszkoptami Na wierzch biszkoptów rozsmarować pozostały serek, posypać kakaem Deser wstawić na kilka godzin do lodówki. Biszkopty nasączałam w ten sposób, że zanurzałam je w głębokim
Proste Potrawy
Piernik z suszonymi śliwkami 413Mięciutki, lekko wilgotny i aromatyczny piernik z suszonymi śliwkami. Posypałam go tylko cukrem pudrem, ale jeśli chcecie polejcie go roztopioną czekoladą lub udekorujcie według uznania. Nie
Oryginalny smak
Delikatny sernik ze śliwkami 185Serniki uwielbiam pod każdą postacią. Tym razem wybór padł na serniczek ze śliwkami. Jest delikatny i rozpływa się w ustach. Jeśli użyjecie zmielonego twarogu będzie na
Smakołyki Asi
Najprościej: muffinki z nektarynkami 205zbierałam się za napisanie posta. snując się po domu bez celu. W końcu zastał mnie wieczór i ciemności, a ja nadal nie potrafiłam się w sobie zebrać. Upiekłam więc ciasto - gruszkowe, czekoladowe, rozgrzewające. Pycha! Ale o nim innym razem... Dzisiaj mam dla Was wspomnienie wakacji i pikników. Najzwyklejsze, najbanalniejsze pod słońcem: muffinki z owocami. Patrząc na zdjęcia uśmiecham się(...)przesiać, wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Jajko roztrzepać, wymieszać z olejem, mlekiem i ekstraktem. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać nektarynki, wymieszać. Masę przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić na kratce. Smacznego! Nie lubię bezczynnego czekania. Tych chwil, kiedy zrobiło
Pożeraczka, czyli raz adobrze