Murzynek z serem 266Murzynek z serem to przepyszne w smaku połączenie dwóch klasycznych ciast murzynka i sernika. Doskonałe do popołudniowej niedzielnej kawki. Składniki - część kakaowa : 1 kostka margaryny (Kasia 250gr) 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 3 jajka 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki - część serowa : 50 dag twarogu 1 łyżka budyniu śmietankowego(...)dwukrotnie przez maszynkę do mięsa (lub przez praskę do ziemniaków). Dodajemy do niego łyżkę budyniu, łyżeczkę proszku do pieczenia, masło, cukier oraz żółtka z jajek. Całość mieszamy na jednolitą masę. Z białek ubijamy sztywną pianę i w 3 porcjach wkręcamy do masy serowej. Gotową masę odkładamy na bok i wracamy do masy kakaowej. Do ostudzonej masy kakaowej dodajemy żółtka oraz
Mechanik w kuchni
Tort Oreo 232Dziś okazja bardziej specjalna, bo drugie urodziny bloga. Postanowiłam, że musi być więc jakiś tort, więc jest i to nie byle jaki, bo tort o smaku
Healthy food explorer
Pieczony omlet szarlotkowy 192Omlety to u mnie stali bywalcy. Najbardziej lubię je w wersji pieczonej, bo to w sumie takie mini ciasto. Poza tym nie trzeba ich przewracać na drugą stronę, a więc nie ma obaw, że się rozlecą (a zdarzało mi się to bardzo często). Do tego wychodzą bardzo puszyste i delikatne. Dzisiaj propozycja na pyszny omlet smakujący trochę jak szarlotka, podawany(...)Białka ubić na sztywną pianę. Wrzucić żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę oraz starte jabłko i znów delikatnie wymieszać. Naczynie posmarować olejem kokosowym lub wyłożyć papierem do pieczeia. Wylać masę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 15 minut. Składniki na krem zblendować i posmarować omleta
Healthy food explorer
Sernik na zimno z rabarbarem 442Sezon na rabarbar w toku, więc spragniona świeżych smaków postanowiłam zrobić z niego galaretkę do sernika. Ciasto ma konsystencję pianki. Kolor wierzchniej galaretki zależy od odmiany rabarbaru. Ja mam dwie różne, ale na razie najsilniej rozwinęła się ta o długich łodygach, z których łatwo zdejmuje się skórkę i wybarwionej w większości na zielono. Wystarczy niewiele składników, by zrobić ten orzeźwiający(...)Galaretki rozpuścić we wrzątku. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego ścięcia. Na dnie formy rozłożyć lekkie pieczywo. Zimny ser zmiksować z cukrem waniliowym. Do sera dodać ścinającą się galaretkę. Zmiksować. Masę serową przełożyć na pieczywo. Wyrównać. Masa będzie się ścinać i zmieniać konsystencję na taką przypominającą ptasie mleczko . Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki. Rabarbar rozgotować w wodzie. Powinno
Weekendy w domu i ogrodzie
Babka pomarańczowa 173choć do Wielkanocy jeszcze trochę czasu zostało, mroźna zima za oknem a wiosny jeszcze pewnie długo nie zobaczymy, niemniej odświeżam przepis na babkę piaskową z
Z Marcepanem
Bezowy biały "makowiec" 172upieczenia białego "makowca" zainspirował mnie owoc pitahaja i zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wierzch ciasta to beza. Lekka, chrupka ale i ciągnąca się. Słodka. Wypełniona niesłodkim kremem mascarpone z makiem i aromatem migdałowym. Dla przełamania słodyczy podałam owoc pitahaji. Smakuje wybornie. Blat bezowy 4 białka jaj zielononóżki w temperaturze pokojowej 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny(...)papier z wierzchu. Wystudziłam. Krem: 2 opakowania serka mascaropone lub jedno duże 1 łyżka cukru pudru kilka kropel aromatu migdałowego 2 łyżki maku Przełożyłam serek do wysokiego garnka i masę wymieszałam z makiem i resztą składników. Nałożyłam na blat bezowy, rozsmarowałam i zrolowałam. Przechowywać w lodówce. Po godzinie kroiło się wyśmienicie, ja nie wytrzymałam i od razu kroiłam. Druga porcja
AZgotuj!
Kluseczki kładzione, sposób na szybki posiłek. 217każdej strony bombardują nas przeróżne programy kulinarne, a tam cała masa wyszukanych potraw. Wydawać by się mogło, że Polacy są fanami, mistrzami kuchni wysokich lotów. Nic bardziej mylnego, z tego co widzę, co do mnie dociera, najbardziej chodliwe, że tak kolokwialnie to ujmę, są proste, a nawet bardzo proste potrawy. A oto dowód. [..] wspominała Pani o kładzionych kluseczkach(...)spełniam. 😊 jajko łyżka wody szczypta soli mąka Oraz: woda sól Jajko z solą i wodą roztrzepujemy widelcem, dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy. Dajemy tyle ile zabiorą mokre składniki. Ciasto powinno być gęste lekko ciągnące się. Do osolonego wrzątku kładziemy małą łyżeczką ( połowa łyżeczki) porcja ciasta. Za każdym razem należy zamaczać łyżeczkę w wodzie, tak aż do wyczerpania ciasta. Gotujemy
Dieta moja pasja
Krakersy z nasion amarantusa i canihua (bez glutenu, cukru, laktozy, wegańskie) 133🐼 Po świątecznym obżarstwie przed nami jeszcze mega impreza pod hasłem SYLWESTER 🎆 Dlatego oprócz życzeń WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO W NOWYM ROKU, proponujemy Wam przekąski. Krakersy powstały z
Candy Pandas
Batoniki owsiane 214Pożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowe pszenne bułki z zielonym sosem holenderskim na bazie pesto, jajkiem w koszulce, chipsem z szynki parmeńskiej i karmelizow 167drożdże mieszam do połączenia. Dodaję podgrzane mleko, olej i jajko. Wyrabiam gładkie, jednolite ciaso, które odstawiam do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość po około godzinie. Po tym czasie z ciasta formuję kulki, które układam w równych odstępach na wysmarowanej olejem blaszce. Odstawiam bułki na 10- 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wierzch bułek smaruję(...)płatków migdałów 3-4 łyżki oleju z orzechów laskowych 1 łyżkę soku z cytryny Żółtka, sok z cytryny, sól i pieprz ubijam mikserem na puszystą, jasną masę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodaję rozpuszczone masło przez cały czas ubijając masę. Następnie dodaję olej, postępując analogicznie w stosunku do masła. Na sam koniec ubijania dodaję pesto. Sos miksuję jeszcze
Mango Papaja
.1234. podobny zestaw smaków + what i eat in a day 182ciasto z mąki kokosowej i gryczanej nadziane naturalną pastą słonecznikową , podane z pastą z czarnej jagody ~ Znów połączenie pasty słonecznikowej z jagodową...ale jest na prawdę dobre! Polecam Wam ♥ Kilka dni temu na YouTube >>KLIK<< dodałam nowy filmik z serii What I Eat in a Day więc jeśli jeszcze nie widzieliście, zapraszam do obejrzenia! (oglądajcie(...)czas mieszając aby nie zrobiły się grudki). W oddzielnym naczyniu łączymy mąki i proszek, dodajemy namoczone chia i ocet i mieszamy, następnie stopniowo, do odpowiedniej konsystencji dodajemy mleko. Połowę masy przekładamy do foremki, na wierzch nakładamy pastę słonecznikową i przykrywamy pozostałą masą. Pieczemy ok. 35 minut w 180*C. Podajemy z pastą z czarnej jagody. Smacznego
breakfast of dreams
Babka piaskowa z kardamonem 336Chyba nie ma prostszego ciasta do upieczenia niż babka cukrowa. Ja zdecydowałam się na wariant z kardamonem ale równie dobrze można go pominąć (chociaż warto dodać) lub zastąpić np. cynamonem lub większą ilością wanilii. Babka jest idealna do kawy, herbaty czy nawet do mleka na drugie śniadanie. Ja szczególnie lubię ją za chrupiący cukrowy wierzch. Czasami babka piaskowa może wydawać(...)SKŁADNIKI: * 200 g cukru * 75 g masła * 160 g mąki * 2 jajka * 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią * 1 łyżeczka kardamonu WYKONANIE: Jajka ubijamy/miksujemy z cukrem na gładką, białą masę. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Mąkę mieszamy z cukrem z prawdziwą wanilią i kardamonem a następnie wsypujemy do rozpuszczonego masła. Całość mieszamy do połączenia się składników. Powstałą mieszaninę
Mohiella
Ciasto Raffaello wg siostry Anastazji 4124najlepszym rozwiązaniem okazało się raffaello wg siostry Anastazji. Często sięgam właśnie po jej przepisy, nigdy mnie nie zawiodły, tak i stało się i tym razem. Ciasto wyszło nieziemsko dobre :) troszkę zmodyfikowałam, ale myślę, że wyszło tylko lepiej :) Składniki: 5 paczek herbatników petit 300 g masła 250 g wiórków kokosowych 2,5 szklanki mleka szklanka cukru 3 żółtka 2 łyżki mąki(...)łyżki do posypania całości) i wymieszać. Na desce rozłożyć papier do pieczenia i rozłożyć pierwszą warstwę herbatników. Warstw ma być 4. Na każdej warstwie ciastek rozsmarować po 1/4 masy kokosowej. Przekładać, aż do wyczerpania składników. Wierzch posypać pozostawionymi wiórkami kokosowymi. Całość owinąć delikatnie, ale ściśle folią spożywczą i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
na moim stole...
Kremowy torcik bezowy z ganache czekoladowym - idealny do kawy. 245serkiem mascarpone. Brzmi obłędnie, prawda? Z podanego przepisu przygotujesz torcik, który będzie wspaniałym uzupełnieniem pysznej kawy. Tutaj może nasunąć się pytanie, jaka kawa będzie odpowiednia do takiego ciasta? Odpowiedź także jest prosta - oryginalna włoska kawa Illy. Wszyscy wiedzą, że we Włoszech parzy się najlepszą kawę. Mielona kawa Illy Espresso nadaje się do tradycyjnych kawiarek i ekspresów, a jej smak jest(...)cyrkla. Na najwyższych obrotach miksera ubić sztywno białka z szczyptą soli. Kiedy będą już bardzo sztywne, zmniejszyć obroty i stopniowo łyżka po łyżce dodawać cukier stale ubijając. Masa musi być gęsta, lepka. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować. Przygotowaną masę wyłożyć na papier do pieczenia, idealnie w narysowane foremki. Rozgrzać piekarnik do 140 stopni i na środkową
Poezja Smaków - blog kulinarny