puder do posypania Wykonanie pysznej śmietankowej babki: 1. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku, cały czas ucieramy. Następnie na przemian dodajemy śmietanę, mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ucieramy. 2. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze
Izabelawkuchnipieczenia Wykonanie: Całe jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać pozostałe składniki miksując na jednolitą masę. Następnie dodać olej i obrane, pokrojone w dużą kostkę jabłka. Piec z termoobiegiem 60 min w temp. 200 stopni do suchego patyczka. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Opcjonalnie można dodać 1/3 fiolki aromatu śmietankowego. Zostań ze mną na dłużej. Moje Własne Pozdrawiam
Mojewlasne.plkrówkową i ponownie zmiksować. Mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Porcjami dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i miksować na wolnych obrotach do momentu aż składniki się połączą. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut. Do suchego patyczka. Wyjąć z pieca
Ala piecze i gotujedzisiaj proponuję delikatny sernik na zimno, nie ma nic lepszego niż zimne desery na upalne dni ! ;) Ciasto jest nie za słodkie, delikatne, no i najważniejsze ... jest PYSZNE ! Opcjonalnie możecie dodać też ulubione sezonowe owoce, lato jest przecież po to, by korzystać ze wszystkiego :) Składniki :Biszkopt:2 duże jajka lub 3 mniejsze3/4 szkl cukru3/4 szkl mąki pszennej2 łyżki mąki(...)przypadku zebry : wylewamy zieloną warstwę, na to czerwoną, następnie niebieską i tak robimy do skończenia się mas : zielona-czerwona-niebieska-zielona-czerwona-niebieska-...Wstawiamy do lodówki do stężenia.Rozpuszczamy pomarańczową galaretkę wg. przepisu na opakowaniu i tężejącą wylewamy na ciasto. Odstawiamy w zimne miejsce.Smacznego
charlotte gotujeSkładniki na bezę: 2 białka (z lodówki) 100g cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie ciasta: Mąkę, cukier puder, masło (pokrojone w kostkę) i sól umieścić w misce i wyrabiać, aż struktura zacznie przypominać okruszki (kruszonkę). Dodać żółtko i mleko i ugnieść mikserem. Gdy masa stanie się jednolita zagnieść z niej kulę i owinąć ją w folię. Włożyć do lodówki(...)łyżek cukru i łyżkę soku z cytryny. Podsmażać ok. 20 minut, aż rabarbar stanie się miękki a całość zgęstnieje (odparuje sok). W razie potrzeby można dodać więcej cukru. Wykonanie ciast c.d.: Chłodne ciasto wyłożyć na blachę to tarty (można rozwałkować, lub wykładać kawałkami), nakłuć widelcem i nakryć folią aluminiową na której ułożyć obciążenie (fasoli, kulki do tarty). Piec 15 minut
Mania WypiekaniaIdealne połączenie smaków! 😋 Składniki na formę o wymiarach 20 cm x 30 cm: kruche ciasto 1/2 kostki masła (100 g) 1/3 szklanki cukru pudru (50 g) 1 czubata szklanka mąki pszennej (150 g) 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli masa jabłkowa 5 jabłek średniej wielkości 2-3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka(...)masła 4 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu do podania sos karmelowym (przepis znajdziecie TUTAJ ) Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Składniki na kruchy spód zagnieść ze sobą, następnie przygotowane ciasto lekko rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ewentualnie surowe ciasto dopasować do formy za pomocą dłoni ). Piec około 15-20 minut, aż do lekkiego zezłocenia
Ugotowaćbardzo smaczne - zwłaszcza w świątecznym okresie. Ciasto z jabłkami jest wilgotne a dzięki dużej ilości przyprawy do piernika smakuje i pachnie bardzo smakowicie. Dodatek siekanych migdałów na wierzchu nadaje ciastu dodatkowego orzechowego posmaku. Musicie koniecznie spróbować tego połączenia! Wartości odżywcze na całość: 1812 kcal w tym: B: 69 g; W: 288 g; T: 37 g. Czas przygotowania: 90 minut Składniki(...)ścieramy na tarce, odsączamy z nadmiaru wody. Jogurt miksujemy z żółtkami i miodem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy jogurtowej dodajemy wymieszaną mąkę. Miksujemy przez chwilę. Dodajemy jabłka oraz ubitą pianę z białek. Dokładnie mieszamy - najlepiej łyżką. Ciasto przekładamy do formy. Wierzch posypujemy siekanymi migdałami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Zamiast migdałów możecie
Health-Fit-Lifegustu nie tylko szacownemu jubilatowi, ale również gościom. Zresztą, czekolada i truskawki... Co tu się mogło nie udać...? Torcik dla wędkarza Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) ciasto czekoladowe: 1 jajko 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 25 g masła 15 g kakao 50 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia mus czekoladowy: 250 ml śmietany(...)dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Zalać posiekaną czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia, a następnie zmiksować blenderem uważając, żeby nie napowietrzyć masy. Na końcu dodać barwnik, wymieszać, tworząc biało niebieskie smugi. Gdy polewa ostygnie do 35 st. C. polać zamrożone ciasto. Marcepan rozwałkować, wyciąć pasek o szerokości nieco większej niż wysokość ciasta i długości obwodu ciasta. Namalować na nim dowolne
Pożeraczka, czyli raz adobrzezagotować z margaryną i cukrami. Po zagotowaniu dodać przygotowaną mieszankę i ugotować budyń. Ciepłą masę przełożyć na upieczony biszkopt. Ostudzić. Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody i pozostawić, aż zacznie lekko tężeć. W tym czasie przygotować truskawki - umyć i przekroić na pół. Poukładać na cieście. Następnie zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Przepis pochodzi z tej strony
Ewusiowe Smakipełno pomysłów na nowe posty, sami też tam namawiacie mnie do robienia niektórych ciast! Dzisiaj obiecane brownie czyli ciasto będące dosłownie upieczoną czekoladą z najlepszymi ciasteczkami oreo. Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 3 jajka 200 g (2 tabliczki) gorzkiej czekolady 100 g (1 tabliczka) mlecznej czekolady 150 g cukru 2 łyżki śmietany 18% 100 ml whisky lub burbonu(...)cukrem, dodajemy do nich roztopioną czekoladę z masłem (wymieszajcie dokładnie przed wlaniem do miski) i łączymy wszystko w jednolitą masę. Następnie dodajemy whisky i znów mieszamy, na końcu dodajemy mąkę, lecz nie wszystko na raz a stopniowo. Do gotowego ciasta dodajemy 4 lub 5 ciasteczek oreo w kawałkach. Ciasto wykładamy na blaszkę i ozdabiamy resztą połamanych ciasteczek oreo. Pieczemy
Kuba Gotujepełno pomysłów na nowe posty, sami też tam namawiacie mnie do robienia niektórych ciast! Dzisiaj obiecane brownie czyli ciasto będące dosłownie upieczoną czekoladą z najlepszymi ciasteczkami oreo. Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 3 jajka 200 g (2 tabliczki) gorzkiej czekolady 100 g (1 tabliczka) mlecznej czekolady 150 g cukru 2 łyżki śmietany 18% 100 ml whisky lub burbonu(...)cukrem, dodajemy do nich roztopioną czekoladę z masłem (wymieszajcie dokładnie przed wlaniem do miski) i łączymy wszystko w jednolitą masę. Następnie dodajemy whisky i znów mieszamy, na końcu dodajemy mąkę, lecz nie wszystko na raz a stopniowo. Do gotowego ciasta dodajemy 4 lub 5 ciasteczek oreo w kawałkach. Ciasto wykładamy na blaszkę i ozdabiamy resztą połamanych ciasteczek oreo. Pieczemy
Kuba Gotujeróżne, ale z czasem wypracowałam idealny przepis, który zawsze wychodzi, a ciasto jest pulchne i nie opada :) Nadaje się ono idealnie do tortów, jak i do wszystkich innych ciast, które chcemy przyrządzić na biszkopcie ;) Nastaw piekarnik na 160*C (termoobieg) lub 175*C (tradycyjny) i przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm, którą wyłóż papierem do pieczenia. Składniki na biszkopt(...)wymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt
Kulinarna (nie)codziennośćciasto: 2 średnie buraki 100g ciemnej czekolady 120g masła 150g ciemnego cukru 150g jasnego cukru 3 jajka 220g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30g ciemnego kakao szczypta soli lukier: 100g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny odrobina wody sok z buraka do zabarwienia lukru ok 1 łyżki Buraka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Czekoladę rozpuszczamy(...)uzyskaniu jednolitej masy dodajemy suche składniki i na końcu startego buraka oraz roztopioną czekoladę. Całość dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką okrągłej blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Ciasto przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem- musi być suchy. Ciasto studzimy na kratce. Gdy ciasto już ostygnie możemy robić lukier. Do miseczki wsypujemy
KuchcikoweLoveMiętowy smak w ciastach nie jest jeszcze bardzo popularny i często wywołuje zdziwienie. Jednak dodatek takiego akcentu sprawia, że ciasto jest nie tylko pyszne ale też bardzo orzeźwiające. Doskonałe będzie na upały, nie zapycha i jest lekkie. A połączenie mięty z czekoladą jest boskie:) *foremka 23*23 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki(...)biszkoptów z kakaową plamką wiórki czekoladowe Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia kakaowego biszkoptu (można to zrobić nawet dzień wcześniej). Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBaaardzo polecam! Składniki na tort Paganini: na klasyczną formę z wyposażenia piekarnika CIASTO: 17 białek szczypta soli 17 łyżek cukru 3 łyżki gorzkiego kakao 350 g uprażonych, a następnie zmielonych orzechów (o konsystencji bułki tartej) Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę, dodając co jakiś czas po 1 łyżce cukru. Do sztywnej piany dodajemy wymieszane(...)części, każdą przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (forma z wyposażenia piekarnika, ja miałam dwie więc piekłam dwa blaty na raz, później trzeci, jeśli macie tylko jedną upieczcie ciasta po kolei) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140-150°C (w zależności od piekarnika) około 35-40 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem. Zimne blaty ostrożnie odklejamy od papieru
Rozpustne gotowanieziemniaków upieczonych wcześniej w łupinach, bo są bardziej suche, a skrobia jest bardziej skoncentrowana, dzięki czemu ciasto jest bardziej spoiste. Mąki trzeba dodawać oszczędnie i stopniowo, żeby nie przesadzić. Ciasto buraczano-ziemniaczane jest dość luźne, tak że na kluseczkach trudno zrobić wzorek widelcem, ale za to po ugotowaniu są mięciutkie i kremowe. Gniocchi można podać tylko z roztopionym masłem(...)plaski prostokąt. Posyp wierzch solidną warstwą mąki. Ubij żółtka tak, żeby dobrze się połączyły. Polej nimi masę. Krok 3 Złóż masę jak zamyka się książkę lekko ugnieć, rozpłaszcz, znowu posyp mąką i ponownie złóż jak książkę. Zagnieć szybko ciasto, dodając mąki jeśli za bardzo się klei. Krok 4 Odetnij kawałek ciasta, zrób kluseczkę. Zagotuj sporą ilość wody, posól. Wrzuć kluskę
Niedzielny kucharzdużymi oczkami. położyć cukinię na sitku i zostawić do odsączenia. Następnie jeszcze wydusić nadmiar wody. Wykonanie ciasta jest bardzo proste – mąkę przesiać do miski, dodać migdały, proszek do pieczenia, sodę, kakao, jajka, olej,wyciśniętą cukinię. Za pomocą miksera wymieszać wszystko na gładką masę. Wszystkie składniki muszą się połączyć. Pieczenie – formę o wymiarach 23 cm x 30 wyłożyć papierem
Kuchnia Pokoleńmasłaziarenka z 1 laski waniliiszczypta soli morskiejSposób przygotowania:Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii. Masę jajeczną przelewamy do mąki wymieszanej z solą i pokrojonego na małe kawałki masła - zagniatamy, możemy też to zrobić za pomocą miksera z końcówką do zagniatania ciasta. Ważne, aby zrobić to szybko, aby masło się nie nagrzało.Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około
Słodkie Przyjemnościwanilii230 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli220 g jeżynMasło utrzeć na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wsypać cukier, wlać ekstrakt, dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i solą. Partiami wsypywać do ciasta, nie przerywając miksowania. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać jeżyny, równomiernie rozłożyć. Na wierzch
Pożeraczka, czyli raz adobrze