ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1549/3191)

Kostka czekoladowa z cappuccino 439

osobno na gęstą, sztywną pianę, mąkę pszenną mieszamy z kawą oraz proszkiem do pieczenia.  Do masy jajecznej, wlewamy lekko ciepłą i płynną czekoladę, miskujemy, po chwili stopniowo wsypujemy partiami mąkę z kawą a na sam koniec, delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki, pieczemy w nagrzanym do 170*c piekarniku na grzaniu góra- dół przez

Wanilia i Kardamon
ŚMIETANOWIEC 154

Ciasto z którego najbardziej zadowolone będą dzieci :) Chociaż dorośli również nie pogardzą kawałeczkiem tego deseru do kawy. Bardzo proste, lekkie i kolorowe. Możemy zrobić z dowolnymi owocami i ulubioną galaretką. Polecam :) BISZKOPT : 3 jajka 3/4  szklanki cukru i mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA: 2 szklanki mleka 3,2 % duży kubek jogurtu greckiego 400 g lub śmietany(...)wyrównujemy. Chowamy do lodówki. Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody. Gdy zacznie tężeć na masie układamy delicje lub owoce i zalewamy galaretką. U mnie niestety cała się nie zmieściła. Chowamy do lodówki, żeby wszystko dobrze zastygło. Najlepiej na całą noc. Ciasto delikatnie obkrawamy i ściągamy obrzeże. Smacznego :) MAŁA RADA : Ciasto możemy również zrobić na biszkoptach

Pani na deser
Rolada świąteczna 183

Odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem pudrem do puszystości. Stopniowo dodawać wystudzoną masę orzechową, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Na koniec dodać likier kawowy, zmiksować. Z gotowego kremu odłożyć 5 łyżek. Wystudzoną roladę delikatnie rozwinąć, usunąć ściereczkę. Ciasto równomiernie nasączyć przygotowanym ponczem. Następnie rozsmarować na całej powierzchni powidła. Na to wyłożyć krem orzechowy, wyrównać. Zwinąć

Opowieści z piekarnika
Ciasteczka owsiane 427

łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 jajko Masło ucieramy z cukrem na "puszystą" masę, dodajemy jajko, cukier wanilinowy i dalej ucieramy. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, płatki, proszek do pieczenia, wymieszane suche składniki wsypujemy do upartego masła. Ręką wyrabiamy ciasto, formujemy ciasteczka i wykladamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego

Mamuśka wraca do formy
Ciasto pychotka lub jak kto woli Pani Walewska po mojemu. 177

dawna przymierzałam się do tego ciasta, jednak przerażało mnie, bo nie da się ukryć, że jest pracochłonne. Wykombinowałam sobie to tak,  część zabiegów obeszłam. A jak widziałam Agnieszkę jak je wcina, serce rosło i byłam pewna, że to dobry wyrób. :) 400 g herbatników 2 szklanki mrożonych jagód 0,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki Beza: 6 białek 3 łyżki(...)ucieramy z cukrem pudrem aż zbieleje. Cały czas miksujemy i dodajemy stopniowo mleko w proszku, a następnie alkohol. Taką masą smarujemy jeden placek, przykrywamy drugim ( tym posypanym kokosem) lekko dociskamy i odstawiamy ( najlepiej na noc) do schłodzenia. Ciasto robi się naprawdę szybko, ciastka ułatwiają pracę, do tego najszybszy i niezawodny oraz smaczny krem. Nigdy mnie jeszcze nie zawiódł, zawsze stabilny

Dieta moja pasja
Rogaliki drożdżowe z marmoladą i kruszonką (wersja tradycyjna i bezlaktozowa) 150

startej skórki pomarańczowej Wykonanie kruszonki: Podane składniki zagnieść w misce i wstawić do lodówki. Wykonanie ciasta: Tłuszcz roztopić i ostudzić. Mleko podgrzać (uwaga, żeby nie zagotować). Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżką cukru kryształu. Dwa jajka ubić z cukrem na parze (masa powinna stać się pulchna, ciepła i nie powinny być wyczuwalne grudki cukru). Mąkę przesiać do dużej miski

Mania Wypiekania
TARTA Z WARZYWNYM NADZIENIEM 176

przestudzeniu. Polecam również przepisy na tarty: ze szpinakiem z truskawkami z masą migdałową ze śliwkami z owocami lata z jabłkami francuską z jagodami i serkiem mascarpone z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami   Ile ludzi tyle wariacji i pomysłów na nadzienie. Ja proponuję poniższe: Ciasto: 20 dag mąki 10 dag masła 2-4 łyżki wody szczypta soli Nadzienie: marchewki brokuły

potrawyregionalne
Dietetyczne domowe Rafaello babci Basi 184

dokładnie musimy wymieszać. Z masy jaglanej możemy formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. ( maczając dłonie w wodzie ) , lub rozkładamy masę na 2-3 cm warstwę ( jak w moim przypadku ) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. i rozdzielamy ciasto na małe kwadraciki ‚ na jednego kęsa „ Jeśli zrobimy kulki, to każdą musimy obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ja posypałam kwadraciki grubo

Pysznosci Babci Basi
Pizza z mąki owsianej 615

wypieku chlebów, w celu wzbogacenia ich smaku i dodania wartości odżywczych. Zachęca do wykorzystania mąki w swojej kuchni. Istnieje cała masa ciekawych przepisów z jej użyciem. Dziś zapraszam na pyszną pizzę. Pizza z mąki owsianej Składniki: Ciasto: 300 g maki owsianej 100 g maki pszennej 7 g drożdży instant 6-7 łyżek oliwy z oliwek ½ szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki(...)miski, wymieszać z solą i ewentualnie ziołami. Dodać oliwę oraz mleko wymieszane z woda. Zagnieść dokładnie na jednolitą masę. Można użyć miksera. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Składniki sosu wymieszać dokładnie. Ciasto rozwałkować na okrągły placek i uformować brzegi. Posmarować sosem. Dodać swoje ulubione składniki. Piec około 20 minut w temperaturze

Mania Gotowania
Ciasto Hiszpan 187

wlać na wrzątek to w którym rozmieszano żółtka, cukier i mąki Mieszając ugotować budyń, wystudzić Palmę ucierać i dodawać stopniowo budyń- ma powstać puszysta masa Krem dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao Ciasto po przestudzeniu również dzielimy na 2 części Można je nasączyć kawą z odrobiną alkoholu Nasączony biszkopt smarujemy białym kremem, potem na to rozsmarowujemy dżem Przykrywamy

Proste Potrawy
Pączki erewańskie z kremem waniliowym 189

posmarowanej olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość. W tym czasie zrobimy krem. W małym rondelku zagotować 3/4 kubka mleka razem z cukrem. Jajko połączyć z resztą mleka i mąką i wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Cienkim strumykiem wlać masę do gorącego mleka cały czas mieszając i gotować

Smaki Armine
Ekspresowy jabłecznik 177

Ciasto jest miękkie, lekko wilgotne nie za słodkie. Od razu upiekłam w największej blaszce jaką mam w domu, a i tak po dwóch dniach nie było śladu. Jak to ciasta z owocami będzie dobre do 3 dni, bo nie radzę przechowywać w lodówce, tylko zawinięte w papier. Składniki na dużą blachę: 1-1,2 kg jabłek 300 g mąki ziemniaczanej(...)masę zblenduj banany, cukier i olej. Maki i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski i wymieszaj z masą bananową. W zależności od wielkości jabłek pokrój je na ćwiartki, w ósemki lub kostkę, oczywiście usuń gniazda nasienne. Połącz owoce z ciastem. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp cynamonem i z grubsza posiekanymi orzechami. Upiecz ciasto w temp

greenscarf
Egzotyczny sernik z chia i cytrusowym musem 167

Letni sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowym i delikatną masą serową z nasionami chia połączony z orzeźwiającym musem z brzoskwiń i mango to świetny pomysł

Szalona Kuchnia Eweliny
Cytrynowy sernik z włoską opalaną bezą 168

Cytrynowy sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowych cukierków, delikatną masą serową o orzeźwiającej cytrynowej nucie i słodką opalaną włoską bezą to świetna propozycja deseru na

Szalona Kuchnia Eweliny
SZYBKIE MASCARPONE Z CZERWONĄ HERBATĄ 191

Kolejny szybki przepis na deser!!! Biszkopciki przełożone delikatną masą mascarpone z czerwoną herbatą Prawdziwe niebo dla podniebienia! Przyznam nieskromnie, że przepis idealny, a zarazem niesamowicie delikatny

Słodki Zakątek
Clafoutis z czereśniami (Clafoutis alle ciliegie) 197

Clafoutis to nic innego niż zapiekane owoce w masie mleczno-jajecznej, smakiem przypominające zapiekany omlet z owocami. Clafouits jest lekki, puszysty i delikatny w smaku

La grande e la piccola cuoca
Szybkie ciasto jogurtowe z malinami 219

Ciasto przygotowuje się ekspresowo. Jest wilgotne i słodkie, przełamane kwasowością malin. Idealne.  Składniki: - 3 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 200 g masła - 3 jajka - 250 ml jogurtu naturalnego - kilka kropli aromatu migdałowego - skórka otarta z 1 pomarańczy - dwie łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki soli Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę(...)jajku zmniejszamy ryzyko zważenia się masy). Na koniec dodaję jogurt naturalny i dokładnie łączę z pozostałymi składnikami.  Do masy dodaję składniki sypkie, które na początku przesiałam do miski i dokładnie łączę. Na koniec dodaję maliny i delikatnie mieszam. Gotowe ciasto przekładam do formy o średnicy ok 25 cm i piekę w 175 stopniach 60-70 minut. Smacznego

Cook&Love
Pudding jaglany z jagodami, bananem i jabłkiem 170

ujmijmy to tak;) Ot, sucha kasza, gotowana jak inne kasze. Ale jak już wiemy, nie tędy droga i kasza jaglana doskonale sprawdza się na słodko jak i wytrawnie. W ciastach, deserach i sałatkach. Uffff…. koniec gadania, czas gotowania Drukuj Pudding jaglany z jagodami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 szkl. kaszy jaglanej 1 szkl. mleka szczypta cynamonu szczypta soli(...)cynamonu i soli. Po ugotowaniu dodajemy miód i opłukane wcześniej jagody. Dodajemy banan i jabłko. Blendujemy na gładką masę. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/pudding-jaglany-jagodami/ BosowKuchni   Artykuł Pudding jaglany z jagodami, bananem i jabłkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Ciasto czekoladowe z burakami (Buraczek) 249

octu winnego lub jabłkowego polewa: 150 g czekolady deserowej polewa: 100 ml śmietany kremówki 30% opcjonalnie: posypka do ciast'; document.write(" "); Ugotowane i obrane buraki kroimy na mniejsze części. Dolewamy do nich olej rzepakowy i miksujemy blenderem ręcznym, aż otrzymamy jednolitą masę. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem blendując masę. Do szklanki wlewamy łyżkę octu. Dodajemy do niego sodę(...)szpatułką (nie blenderem ani mikserem!) do połączania składników – nie należy mieszać zbyt długo. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wraz z kominem smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Wlewamy masę, wygładzamy i pieczemy ok. 55 – 65 minut (a najlepiej do suchego patyczka). Studzimy przez 5-10 minut przy uchylonym piekarniku, wyjmujemy i po 15 minutach wyjmujemy z formy

Poezja smaku
Rolada bez pieczenia czekoladowo-kokosowa z petit beurre 211

Świetny pomysł na deser bez pieczenia! Składniki na masę kokosową: ½ kostki masła ½ kostki margaryny ½ szklanki cukru pudru 10 dag wiórków kokosowych sok z cytryny do smaku

Tradycyjna Kuchnia