ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1550/3191)

Czekoladowe ciasto wielkanocne 226

wiem czy upiekę mazurka, ale na pewno na moim stole Wielkanocnym pojawi się to proste i łatwe do zrobienia ciasto czekoladowe.  Przygotowanie nie sprawi nikomu żadnego kłopotu :) Składniki :  2 duże jajka 1 niepełna szklanka cukru 1/2 szklanki oleju roślinnego 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki powideł śliwkowych 2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki kakao naturalnego 1 łyżeczka proszku(...)sodą i proszkiem do pieczenia- dodawać po łyżce do masy Foremkę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem, przelać masę i piec  w nagrzanym piekarniku (170-180*C) około 50 min. Jeśli podwoimy składniki ewentualnie upieczemy w małej foremce otrzymamy ciasto na tyle wysokie, że spokojnie przekroimy je tak by posmarować powidłami i jeszcze np. kremem miętowym  ( do podanych

Proste Potrawy
Szarlotka żydowska 215

Warstwy cynamonowych, słodko-kwaśnych jabłek między warstwami puszystego, aromatycznego ciasta, a wierzch chyba najładniejszy ze wszystkich moich dotychczasowych szarlotek. To ciasto idealne, a takich, jak wiadomo nie robi się szybko i łatwo. ;) Dlatego z całą pewnością szarlotkę żydowską będę powtarzać. Przepis, z moimi z niewielkimi zmianami, pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen.   Składniki (na tortownicę  Ø22(...)razem dokładnie miksować. Do ubitej masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i resztą cynamonu. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką (masa będzie dość gęsta, ale ładnie się połączy). Jabłka wymieszać w misce, zlać sok. 3. Nałożyć cienką warstwę ciasta na dno tortownicy (ja robiłam to za pomocą dwóch łyżek i nakładałam kupki ciasta jedna obok drugiej), na to połowę jabłek

Kuchnia Prezydentowej
Orkiszowe ciasto razowe z truskawkami (bez cukru) 317

truskawki Truskawki umyć i odszypułkować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę (kilka minut do zwiększenia objętości), powoli dodawać oliwę lub olej. Na wolnych obrotach miksera dodawać na przemian mąkę i jogurt, ciągle miksując. Ciasto podzielić na dwie części - jedną wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, a do drugiej dosypać łyżkę karobu

FitKot
Ciasto cytrynowe z borówkami 210

borówek, nie mogłam więc pozwolić by się zmarnowały:) Niestety nie mam teraz zbyt wiele czasu na pieczenie, dlatego na szybko upiekłam taką pyszną cytrynowa babkę z dodatkiem borówki amerykańskiej. Ciasto ma śliczny, żółty kolor, jest bardzo aromatyczne i puszyste. Co tu dużo mówić, musicie je po prostu upiec:) foremka 26cm x 11cm   Składniki:    3 jajka(...)cytryny,  skórka z całej cytryny,  150g borówki amerykańskiej. Wykonanie Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Dodać borówki, delikatnie wymieszać.  Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki o wym. 26cm x 11cm. Piec około 50-60 minut

Z miłości do słodkości
Placek orkiszowy z jabłkami 185

Banalnie proste ciasto. Idealne na zimowe popołudnie przy ciepłej herbacie:) Piekąc je rezygnujemy ze zwykłej, pszennej mąki na rzecz orkiszowej. Zamiast białego cukru dodajemy brązowy i robi się zdrowiej blaszka 20×30 cm 1 h składniki: 200 g masła 200 g maki orkiszowej (typ 630) 4 jajka 160 g brązowego cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g jogurtu(...)naturalny. Następnie przesianą make i proszek do pieczenia. Wymieszać. Białka ubić na sztywno. Za pomocą szpatułki dodać do pozostałej masy, delikatnie mieszając. Jabłka obrać pokroić w nieregularną kostkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyłożyć jabłka. Piec około 40 minut Placek znika w mgnieniu

Ania i Marcin gotują
Empanadas 180

jajko i 5 do 7 łyżek lodowatej wody, mieszamy. Przecieramy w palcach mąkę z tłuszczem na gładką masę, zagniatamy na stolnicy lub blacie w kulę i wkładamy do lodówki na czas około 40 minut. Mąka uwolni przez ten czas część glutenu, a ciasto zmięknie i będzie dało się łatwo wałkować.   Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ta porcja ciasta

Karo in the Kitchen
Tarta pomarańczowa 559

Każda mama zasługuję dzisiaj na coś wyjątkowego dla Mojej Mamy mam dzisiaj aromatyczną, cytrusową tarte pomarańczową :) Składniki: ciasto: - 500 g mąki - 250 g masła - 140 g cukru pudru - 3 żółtka masa: - 150 ml śmietany 36% - 150 g cukru pudru - 4 jajka - 4 pomarańcze Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy posiekane zimne masło oraz żółtko. Wszystko zagniatamy a następnie rozwałkowujemy(...)tarte. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie spód wykładamy folią spożywczą, wysypujemy np. fasolą i pieczemy 20 minut w temperaturze 160 C, po tym czasie ściągamy folię i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Pomarańcze sparzamy, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Jajka ubijamy z cukrem, śmietanką, sokiem oraz trzema łyżeczkami startej skórki. Masę przelewamy

Zainspirowana w kuchni
Babka na majonezie. Szybka babka dwukolorowa z majonezem. 281

Dodatkowo - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremki Wykonanie Jajka miksuję z cukrami na puszystą masę. Do masy, dalej miksując, stopniowo dodaję obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaję majonez, wszystko dokładnie miksuję. 2/3 ciasta przelewam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Do pozostałej części ciasta dodaję kakao, miksuję i wylewam na jasne ciasto. Ciasto wkładam

Kuchnia z widokiem na ogród
Ciasto jogurtowe z jabłkami 342

Lekkie, puszyste ciasto z dużą zawartością naturalnego jogurtu i soczystych, kwaskowych jabłek. Smak podkreślają rodzynki, cynamon i przyrumienione płatki migdałowe. Do przygotowania ciasta potrzebna jest tylko trzepaczka i duża łyżka, mikser stanowczo zbędny :-) Szybko i pysznie. Polecam!   Składniki: 700 g kwaśnych jabłek (Antonówka) 550 g naturalnego jogurtu greckiego 450 g mąki pszennej 200 g cukru trzcinowego 160 ml oleju(...)cukier trzcinowy, olej i roztrzepać. Dodać jogurt. Wymieszać składniki trzepaczką, aż powstanie jednolita masa. Stopniowo dodawać mąkę mieszając masę łyżką. Masa będzie bardzo gęsta. Dodać pokrojone na kawałki jabłka i rodzynki. Dokładnie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wyrównać wierzch. Posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 50 minut lub do momentu aż wbity

maniapieczenia
Tarta z budyniem i owocami 273

tego celu używam fasoli jaś, którą wykorzystywać można kilka razy i przechowywać w osobnym słoju. Piecz tartę przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C. Następnie wyjmij ciasto, zdejmij papier i obciążenie i wstaw ponownie na 10-15 minut aż spód się zrumieni. W czasie pieczenia tarty przygotuj budyń. Właściwie robi się go według przepisu na opakowaniu, proponuję(...)nieco przestygnąć, dopiero wtedy wyłóż go na upieczony spód i wstaw na 10-15 minut do lodówki. Na masie budyniowej ułóż owoce i jeśli jest taka potrzeba posyp cukrem pudrem. Całość pozostaw w lodówce jeszcze na chwilę aby łatwo pokroić ciasto. Smacznego! Artykuł Tarta z budyniem i owocami pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Murzynek z wiśniami, migdałami i czekoladą 312

Klasyczne ciasto czekoladowe z kwaśnymi wiśniami, chrupiącymi migdałami i mnóstwem czekolady- po prostu obłęd :) Ciasto jest mięciutkie i wilgotne, doskonałe! SKŁADNIKI (30 x 10 cm) 200g mąki pszennej 200g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 40g kakao 40g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 250g masła 100ml maślanki 4 jajka 100g mlecznej lub gorzkiej(...)Wiśnie obtaczamy w mące i również dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę tak aby sięgała do 3/4 wysokości foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50-60 minut.  Gdy ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

DefinicjaSmaku
CIASTO UCIERANE Z TRUSKAWKAMI 279

przepisy sięgamy  gdy jest dużo wolnego czasu. Jednak na co dzień sprawdzają się  proste , które wykonuję się szybko i bez problemowo a rezultat cieszy oko domowników.  Ciasto ucierane z truskawkami lub śliwkami czy rabarbarem spełnia wszystkie te warunki. Jest znakomite! SKŁADNIKI: (forma 22x 22 cm) 25  sztuk truskawek 10 dag stopionego masła 2 łyżeczki proszku(...)odstawić aby przestygło. Białka ubić na sztywną piane, żółtka utrzeć z cukrem, oraz  cukrem waniliowym na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać przestudzone masło, śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy równo rozprowadzić, na wierzchu

RAROSSA
Tort z letnimi owocami: biszkopt z mleczną masą 191

łyżka po łyżce, ciągle ubijając.  Dodajemy żółtka i jeszcze chwile ubijamy. Na koniec do masy jajecznej wsypujemy partiami przesiane mąki,  Delikatnie mieszamy do przy pomocy drewnianej łyżki. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego

Życie zaczyna się w kuchni
Rafaello jaglane 175

dolewamy szklankę mleka i wsypujemy wiórki kokosowe (zachowujemy około 2 łyżki do późniejszego posypania ciasta). Dodajemy też syrop z agawy lub inny słodzik smakując aż do uzyskania odpowiadającej nam słodyczy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając. Masę przekładamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji (ja miksuję w dwóch porcjach). Następnie

Lamarida.pl
Ciasto Leśny Mech 186

zielone i kawałki szpinaku nie będą estetycznie wyglądać w cieście. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą słodką pianę, następnie ciurkiem wlewamy olej oraz ekstrakt waniliowy. W osobnej misce przesiewamy mąkę tortową + mąkę ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Te trzy połączone ze ze sobą składniki dodajemy porcjami do masy jajecznej z cukrem i olejami nie przerywając miksowania. Na sam koniec(...)wciąż miksując dodajemy porcjami szpinak i miksujemy tak długo aż składniki się całkowicie połączą. Masę wylewamy do tortownicy o wymiarach 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia / bądź dobrze natłuszczoną. Piekarnik rozgrzewamy do 170*C  i pieczemy około 60 minut. (do tzw. suchego patyczka). Wyciągamy ciasto i studzimy. Wystudzone ciasto kroimy na 3 części. Pierwsze dzielenie robimy wyrównując ciasto pozbywając

W Moim Magicznym Domu

Proponowane wyszukiwania