ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1550/3191)

Ekspresowy jabłecznik 177

Ciasto jest miękkie, lekko wilgotne nie za słodkie. Od razu upiekłam w największej blaszce jaką mam w domu, a i tak po dwóch dniach nie było śladu. Jak to ciasta z owocami będzie dobre do 3 dni, bo nie radzę przechowywać w lodówce, tylko zawinięte w papier. Składniki na dużą blachę: 1-1,2 kg jabłek 300 g mąki ziemniaczanej(...)masę zblenduj banany, cukier i olej. Maki i proszek do pieczenia przesiej do dużej miski i wymieszaj z masą bananową. W zależności od wielkości jabłek pokrój je na ćwiartki, w ósemki lub kostkę, oczywiście usuń gniazda nasienne. Połącz owoce z ciastem. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posyp cynamonem i z grubsza posiekanymi orzechami. Upiecz ciasto w temp

greenscarf
Egzotyczny sernik z chia i cytrusowym musem 167

Letni sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowym i delikatną masą serową z nasionami chia połączony z orzeźwiającym musem z brzoskwiń i mango to świetny pomysł

Szalona Kuchnia Eweliny
Cytrynowy sernik z włoską opalaną bezą 168

Cytrynowy sernik na chrupiącym spodzie o smaku czekoladowych cukierków, delikatną masą serową o orzeźwiającej cytrynowej nucie i słodką opalaną włoską bezą to świetna propozycja deseru na

Szalona Kuchnia Eweliny
SZYBKIE MASCARPONE Z CZERWONĄ HERBATĄ 191

Kolejny szybki przepis na deser!!! Biszkopciki przełożone delikatną masą mascarpone z czerwoną herbatą Prawdziwe niebo dla podniebienia! Przyznam nieskromnie, że przepis idealny, a zarazem niesamowicie delikatny

Słodki Zakątek
Clafoutis z czereśniami (Clafoutis alle ciliegie) 197

Clafoutis to nic innego niż zapiekane owoce w masie mleczno-jajecznej, smakiem przypominające zapiekany omlet z owocami. Clafouits jest lekki, puszysty i delikatny w smaku

La grande e la piccola cuoca
Szybkie ciasto jogurtowe z malinami 219

Ciasto przygotowuje się ekspresowo. Jest wilgotne i słodkie, przełamane kwasowością malin. Idealne.  Składniki: - 3 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 200 g masła - 3 jajka - 250 ml jogurtu naturalnego - kilka kropli aromatu migdałowego - skórka otarta z 1 pomarańczy - dwie łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki soli Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę(...)jajku zmniejszamy ryzyko zważenia się masy). Na koniec dodaję jogurt naturalny i dokładnie łączę z pozostałymi składnikami.  Do masy dodaję składniki sypkie, które na początku przesiałam do miski i dokładnie łączę. Na koniec dodaję maliny i delikatnie mieszam. Gotowe ciasto przekładam do formy o średnicy ok 25 cm i piekę w 175 stopniach 60-70 minut. Smacznego

Cook&Love
Pudding jaglany z jagodami, bananem i jabłkiem 170

ujmijmy to tak;) Ot, sucha kasza, gotowana jak inne kasze. Ale jak już wiemy, nie tędy droga i kasza jaglana doskonale sprawdza się na słodko jak i wytrawnie. W ciastach, deserach i sałatkach. Uffff…. koniec gadania, czas gotowania Drukuj Pudding jaglany z jagodami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 szkl. kaszy jaglanej 1 szkl. mleka szczypta cynamonu szczypta soli(...)cynamonu i soli. Po ugotowaniu dodajemy miód i opłukane wcześniej jagody. Dodajemy banan i jabłko. Blendujemy na gładką masę. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/pudding-jaglany-jagodami/ BosowKuchni   Artykuł Pudding jaglany z jagodami, bananem i jabłkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Ciasto czekoladowe z burakami (Buraczek) 249

octu winnego lub jabłkowego polewa: 150 g czekolady deserowej polewa: 100 ml śmietany kremówki 30% opcjonalnie: posypka do ciast'; document.write(" "); Ugotowane i obrane buraki kroimy na mniejsze części. Dolewamy do nich olej rzepakowy i miksujemy blenderem ręcznym, aż otrzymamy jednolitą masę. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem blendując masę. Do szklanki wlewamy łyżkę octu. Dodajemy do niego sodę(...)szpatułką (nie blenderem ani mikserem!) do połączania składników – nie należy mieszać zbyt długo. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wraz z kominem smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką. Wlewamy masę, wygładzamy i pieczemy ok. 55 – 65 minut (a najlepiej do suchego patyczka). Studzimy przez 5-10 minut przy uchylonym piekarniku, wyjmujemy i po 15 minutach wyjmujemy z formy

Poezja smaku
Rolada bez pieczenia czekoladowo-kokosowa z petit beurre 211

Świetny pomysł na deser bez pieczenia! Składniki na masę kokosową: ½ kostki masła ½ kostki margaryny ½ szklanki cukru pudru 10 dag wiórków kokosowych sok z cytryny do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Naleśniki na krokiety 599

łyżki oleju 2 jajka szczypta soli  Wykonanie: 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy na gładką masę, tak aby nie zostały żadne gródki.  2. Rozgrzewamy patelnie, ewentualnie z paroma kroplami oleju. 3. Łyżką wazową wlewamy ciasto na patelnie partiami i smażymy z obu stron, ale tylko delikatnie.  4. Usmażone naleśniki przekrywamy talerzem aby pozostały wilgotne, dzięki

Mój pomysł na
Karpatka. 761

zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 20 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Przygotować krem. W pół szklanki mleka rozbełtać żółtko, dodać obie mąki i dobrze  wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka dodać masę ze szklanki. Cały czas mieszać aż powstanie budyń. Pozostawić do wystudzenia. Można przykryć folią spożywczą

Agusiowe smakołyki
Ciasto marchewkowe z marcepanem 199

wadze 50 g) szczypta soli W misie miksera ucieramy jajka z cukrem i olejem. Powinniśmy otrzymać puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem, proszkiem i sodą oraz szczyptą soli. Mieszamy. Dorzucamy startą na małych oczkach marchewkę oraz pokrojony w kostkę marcepan. Ciasto przekładamy do formy (u mnie był to spód o prodiża) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pani Walewska (Pychotka) 187

pysznym kremem... Ciasto jest naprawdę pyszne i nie wymaga dużego nakładu pracy.  Składniki(blaszka 23/33 cm): ciasto: mąka pszenna 40 dag, cukier puder 15 dag, amoniak 1,5 łyżeczki, żółtka 4 szt, margaryna 20 dag, śmietana 18% 2-3 łyżki, masa: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier 4-5 łyżek, masło 200 g, piana: białka

kulinarne odsłony pati
Pani Walewska (Pychotka) 342

pysznym kremem... Ciasto jest naprawdę pyszne i nie wymaga dużego nakładu pracy.  Składniki(blaszka 23/33 cm): ciasto: mąka pszenna 40 dag, cukier puder 15 dag, amoniak 1,5 łyżeczki, żółtka 4 szt, margaryna 20 dag, śmietana 18% 2-3 łyżki, masa: mleko 500 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, cukier 4-5 łyżek, masło 200 g, piana: białka

kulinarne odsłony pati
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 188

niestety zdążyłam wcześniej zdradzić Wam tego przepisu. Jednak możecie do niego użyć dowolnych owoców:) Ja wykorzystałam pyszne, żółte śliwki, które dostałam od sąsiadki mojej mamy. Idealnie sprawdziły się w cieście! tortownica o śr. 26cm   Składniki:    5 jajek,  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  200g masła lub margaryny, szklanka cukru,  1 budyń waniliowy(...)dodać cukier w dwóch partiach i utrzeć na puszystą masę. Dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie miksując masę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sproszkowanym budyniem. Dodać szczyptę soli oraz cukier waniliowy, po czym, stale ubijając, dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm. Śliwki umyć,usunąć pestki

Z miłości do słodkości
Tunel śliwkowy 263

trochę inaczej ale jest tak samo pyszne :) Przygotowanie ciasto to tylko 20 minut a do kawy jest idealne .  Składniki: ciasto 8 żółtek 4 białka 80 g mąki uniwersalnej 20 g maki ziemniaczanej 100 g cukry  szczypta soli masa 250 g sera mascarpone 2 łyżki śmietany 18% 0,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 300 g śliwek bez pestek(...)papierem pergaminowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 C przez 8 minut. Po upieczeniu ciasto przekładamy na wilgotną ścierkę i skręcamy je jak roladę. Pozostawić do wystygnięcia. W misce ucieramy serek ze śmietaną i cukrem - gotową masą wykładamy placek, następnie układamy śliwki i rolujemy w tunel albo w roladę. Tunel uwijamy folią aluminiową

Niezły Młynek
Sernik z masłem orzechowym i czekoladą (pieczony) 237

masłem/margaryną, połamaną czekoladą i uprzednio posiekanymi orzeszkami.   Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym.   Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i umieścić na ciasteczkowym spodzie. (Miksować do połączenia się składników, aby nie napowietrzać ciasta. Wtedy sernik niepotrzebnie nam nie urośnie a następnie nie opadnie.)   Piec z parą wodną przez około 50-60 minut

Di gotuje
Drożdżówki dyniowe z budyniem w sosie cynamonowym 205

dyni: dynię położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 1 godz. w 200 stopniach (uważać, by dynia się nie spaliła)Ostudzić i zmiksować na gładką masę (będzie to pełna szklanka).Do miski przesiać mąkę i zrobić w niej małe wgłębienie/dołek do którego wrzucić pokruszone drożdże, zasypać łyżką cukru i zalać 2 łyżkami ciepłego mleka.Odstawi(...)godz.Ciasto wyjąć z miski, mocno uderzyć pięścią i wyrabiać przez około 10 min.Odrywać kawałki ciasta (wielkość wg uznania), formować w okrągłe bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.W środku zrobić głębokie wgłębienie i nałożyć dużą łyżkę masę budyniowej.Bułeczki przykryć ściereczką do napuszenia na ok 25-30 min.Posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem.Piec w temperaturze 190 stopni

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto limonkowe z oliwą i greckim jogurtem 229

cukrem limonkowym, lub z wynalazkiem mojego Męża, który przepada za ciastami z kremem: mieszamy jogurt grecki z cukrem i skórką z limonki, aby otrzymać pyszny krem limonkowy.  Ciasto limonkowe z oliwą i greckim jogurtem Inspiracja - Souvlaki for the Soul Składniki (na blachę o średnicy 22-26 cm): składniki mokre: 250 ml jogurtu greckiego 80 ml oliwy o łagodnym smaku(...)sól. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników, jak przy muffinkach.  Przełóż masę do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 45-50 min., lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.  Gotowe ciasto podawaj posypane limonkowym cukrem lub z limonkowym kremem.  Cukier limonkowy - wymieszaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierniczki 191

dekoracji ciasteczek Jak przygotować pierniczki z lukrem . Pierniczki : do miski wsypać cukier, dodać masło i utrzeć na puszystą masę. Do utartego masła małymi porcjami dodać miód, sok i skórkę z pomarańczy a następnie wszystkie suche składniki. Wymieszać dokładnie. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów (3 do 4 milimetrów miały moje pierniczki). W trakcie rozwałkowywania ciasto delikatnie podsypywać mąką(...)rozwałkowanego ciasta wycinać foremkami dowolne kształty ciasteczek. Pierniczki układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 9 do 10- minut. Upieczone pierniczki po wyciągnięciu z piekarnika pozostawić na kilka minut aby wystygły. Lukier : do miski wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny i ubijać przez 10 minut. Zimne pierniczki smarować lukrem

mecooks
Czekoladowe ciasto wielkanocne 216

wiem czy upiekę mazurka, ale na pewno na moim stole Wielkanocnym pojawi się to proste i łatwe do zrobienia ciasto czekoladowe.  Przygotowanie nie sprawi nikomu żadnego kłopotu :) Składniki :  2 duże jajka 1 niepełna szklanka cukru 1/2 szklanki oleju roślinnego 3/4 szklanki mleka 1/3 szklanki powideł śliwkowych 2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki kakao naturalnego 1 łyżeczka proszku(...)sodą i proszkiem do pieczenia- dodawać po łyżce do masy Foremkę o średnicy 23 cm wysmarować tłuszczem, przelać masę i piec  w nagrzanym piekarniku (170-180*C) około 50 min. Jeśli podwoimy składniki ewentualnie upieczemy w małej foremce otrzymamy ciasto na tyle wysokie, że spokojnie przekroimy je tak by posmarować powidłami i jeszcze np. kremem miętowym  ( do podanych

Proste Potrawy
Szarlotka żydowska 197

Warstwy cynamonowych, słodko-kwaśnych jabłek między warstwami puszystego, aromatycznego ciasta, a wierzch chyba najładniejszy ze wszystkich moich dotychczasowych szarlotek. To ciasto idealne, a takich, jak wiadomo nie robi się szybko i łatwo. ;) Dlatego z całą pewnością szarlotkę żydowską będę powtarzać. Przepis, z moimi z niewielkimi zmianami, pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Elizabeth Wolf-Cohen.   Składniki (na tortownicę  Ø22(...)razem dokładnie miksować. Do ubitej masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i resztą cynamonu. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką (masa będzie dość gęsta, ale ładnie się połączy). Jabłka wymieszać w misce, zlać sok. 3. Nałożyć cienką warstwę ciasta na dno tortownicy (ja robiłam to za pomocą dwóch łyżek i nakładałam kupki ciasta jedna obok drugiej), na to połowę jabłek

Kuchnia Prezydentowej