Kolejna propozycja na pyszne ciasto z kremem, tym razem dla miłośników chałwy. Fajny puszysty biszkopt jest z dodatkiem budyniowego proszku i o dziwo pięknie mi wyrósł. Krem z chałwą przygotowany na bazie kremu budyniowego. Wystarczy biszkopt przekroić i przełożyć kremem. składniki: biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 3 budynie czekoladowe bez cukru ( na 0,5 l mleka ) 1 łyżka(...)budyń. Gotowy budyń wystudzić. Chałwę pokroić na małe kawałki i zmiksować mikserem aby ją jak najbardziej rozdrobnić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Następnie partiami dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać chałwę i dokładnie zmiksować. Złożenie ciasta Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Jeden blat ułożyć na desce i rozsmarować na nim ok 2/3 kremu. Przykryć drugim blatem. Na wierzchu
Monia miesza i gotujePoniższy sernik rozpływa się w ustach - jest lekki, puszysty i delikatny w smaku. Nie kruszy się, ani nie pęka podczas pieczenia. Sernik należy piec w kąpieli wodnej, dzięki której ciasto będzie miało delikatną, piankową konsystencję. Pamiętajcie o tym, że produkty z lodówki powinny mieć temperaturę pokojową (oprócz śmietany). Sernik puszysty idealnie sprawdzi się na święta jak i na rodzinne(...)koniec dodać pianę z białek i ubitą śmietanę. Uwaga: składniki należy DELIKATNIE połączyć ze sobą (za pomocą szpatułki). Przygotowaną masę wylać na herbatniki. Wyrównać. Sernik piec w kąpieli wodnej* , aż do zarumienienia wierzchu ciasta**. Upieczony sernik studzić w piekarniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. * kąpiel wodna polega na tym, że formę z surowym ciastem należy umieścić w większej formie
Ugotowaćchleb. Mój poprzedni przepis na chleb orkiszowy wymagał pieczenia go w garnku żeliwnym. Tym razem chleb orkiszowy pieczemy w zwykłej keksówce. Kolejną zaletą tego chleba jest to, że ciasto rośnie bardzo szybko, więc można go spokojnie upiec i zjeść w kilka godzin. Ten chleb orkiszowy na drożdżach wyszedł bardzo sprężysty i wilgotny. Na pewno – ze względu na łatwość przygotowania(...)trakcie pierwszego wyrastania a najpóźniej jak chleb przełożymy do foremki.2. Mąkę, ziarna i sól wymieszać. Dodać suche drożdże i cukier. Dolać wody -aby masa przypominała gęstą śmietanę- i wymieszać (ja mieszałam mikserem około 4 minut) Zostawić ciasto-w ciepłym miejscu- w misce do wyrośnięcia na około 30 minut, aby ciasto przynajmniej podwoiło objętość. 3. Wyrośnięte ciasto zamieszać i przelać
UgotujmyTo.plpodpowiedź. Ciasto przed przełożeniem kremem najłatwiej wybrać łyżką do lodów. Ciasto, które Wam pozostanie można wykorzystać do zrobienia bajaderek lub ciasteczek. Najprościej zjeść lub przygotować deser w pucharkach. Ciasto 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej+1 czubata łyżka mąki pszennej 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem 400 ml śmietany kremówki(...)podgrzać , a następnie wymieszać z pokruszoną czekoladą. Dodatkowo 1 szklanka truskawek posypka czekoladowa Wykonanie: Jajka zmiksować wraz z cukrem na gładką masę, dodać olej, przesianą 1 szklankę mąki wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej części ciasta dodać 1 czubatą łyżkę mąki i wymieszać. Formę
O kuchni z uczuciemTradycyjny keks, bakaliowe ciasto, z wykorzystaniem słodkich rodzynek, orzechów, pyszności świąteczne... Składniki: 25 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 masło lub margaryna 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy 20 dag rodzynek 10 dag figi po 5 dag orzechów i migdałów Wykonanie: Migdały, orzechy, figi posiekać drobniutko nożem. Rodzynki zalewamy gotującą wodą po 15 min osączamy(...)ucieramy z cukrem pudrem dodajemy stopniowo po 1 jajku. Proszek do pieczenia i cukier wanilinowy mieszamy z mąką dodajemy do ucieranej masy i przez chwilę ucieramy. Z wymieszanych bakalii odkładamy 1 łyżeczkę pozostałe wsypujemy do utartego ciasta. Wykładamy ciasto do kwadratowej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię, naciąć środek ciasta, posypać odłożonymi bakaliami. Pieczemy 50 min w nagrzanym
kgwjanczewomieszamy. 2. Do suchych składników dodajemy kolejno: mleko kokosowe, olej, sok z pomarańczy, skórkę i esencje waniliową. 3. Całość miksujemy na gładką masę. Dolewamy wodę i ponownie miksujemy. W razie potrzeby można dolać trochę więcej gdyby ciasto było za gęste. 4. Formę na babkę natłuszczamy olejem, a na dnie układamy migdały. Przelewamy ciasto i wygładzamy powierzchnię. 5. Pieczemy w piekarniku
Marcepanowa kuchniaWitajcie Kochani, dziś ciasto dla tych, którzy w ostatnim czasie odczuwają brak żelatyny pod wszelkimi postaciami i galaretek:) "Tysiącmilowa podróż zaczyna się od pierwszego kroku" - Konfucjusz- Przekładaniec z galaretką fot. Izabela Magdalena Pieczemy biszkopt: 5 jaj 5 łyżek(...)jajka z cukrem, na puch. Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia i budyniem. Dodajemy do jajecznej masy. Mieszamy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 35-40 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu czekamy aż ciasto się ochłodzi;) Przecinamy je w połowie na dwie części. Przekład I: 500 ml kremówki 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe Kremówkę
Kuchnia smakówlekką nutą chałwy. Uwierzcie, że te pozornie błahe połączenie jest naprawdę rewelacyjne. U mnie ciasto zniknęło ekspresowo i moja rodzina domaga się następnego - takiego samego. A na koniec moja mała uwaga: od razu róbcie podwójną porcję! (Forma o średnicy 14 x 17 cm) Masa: 250g sera ricotty 5 łyżek cukru pudru (płaskich; wg smaku) 50g chałwy 200g śmietanki(...)serkową delikatnie i stopniowo połączyć z kremówką. Na dnie niewielkiej formy ściśle ułożyć warstwę herbatników, a następnie rozsmarować masę i ponownie umieścić ciastka. Całość schłodzić w lodówce - przez około kilka godzin. Po tym czasie w rondelku rozpuścić czekoladę i płynna przelać ciasto. Wierzch można udekorować dodatkowymi kawałkami chałwy. Ciasto ponownie wstawić do lodówki - do momentu, aż polewa zastygnie
Di gotujeCIASTO: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 1 szklanka cukru 3 jaja 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA ŚMIETANOWA: 400 ml śmietany kremowej 30% 2 opakowania śmietan-fixu 2 łyżki cukru waniliowego owoc granatu SPOSÓB WYKONANIA: Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody(...)strumyczkiem powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką.Wlewamy do tortownicy o średnicy 24 cm , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 °C. po wystudzeniu obcinamy nożem wierzch ciasta i rozdrabniamy je na talerzu. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fiksami
Darcia w kuchnitłuściejsza :) Na ciasto kruche: - 25 dag mąki - 125 g margaryny - 1 żółtko - 1 łyżka cukru pudru Na ciasto biszkoptowe: - 3 jajka - 3 pełne łyżki cukru - 2 czubate łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na masę: - 5 średnich jabłek (obrane i pokrojone w cienkie plasterki) - 2 saszetki stewii waniliowe + 2 saszetki stewii oryginalnej
Zdrowie na języku :Pherbatników. Łączymy składniki widelcem. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i delikatnie dociskając, wyrównujemy powierzchnię. Do pojemnika (dzbanka, plastikowej miarki) przekładamy serek mascarpone, śmietanę creme fraiche i wciskamy sok z cytryny – miksujemy blenderem z końcówką „żyrafą”. Cały czas miksując dodajemy porcjami cukier, a potem budyń. Przy pomocy plastikowej łopatki oczyszczamy ścianki pojemnika, aby dokładnie wyrobić masę(...)Następnie wbijamy po 1 całym jajku, każdorazowo miksując po 30 sekund. Dodajemy esencję cytrynową. Mieszamy i przelewamy masę do foremek. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Do blaszki lub żaroodpornego naczynia wlewamy (trochę powyżej połowy) wrzątek – wstawiamy na spód nagrzanego piekarnika. Foremki z ciastem wstawiamy do piekarnika i po 10 minutach obniżamy temperaturę do 120°C. Od tej pory pieczemy
mojewypiekiinietylkosztywna pianę,dodajemy cukier-miksujemy,dodajemy żółtka-miksujemy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy . Ciasto dajemy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy około 15-20 min w temp 180 stopni do suchego patyczka. Studzimy. MASA SEROWA ZEBRA Ser musi być w temp pokojowej Mleko wraz z cukrem i żelatyną podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Studzimy. Dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzamrażarki. Masę z serka wyłożyć na tężejącą galaretkę z nektarynkami i wstawić na 10 minut do lodówki. Na masę z serka wylać wystudzoną galaretkę z owoców leśnych i wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki, aby warstwy stężały. Ciasto bez pieczenia z galaretek najlepiej kroi się, gdy spędzi w lodówce 12 godzin. Przed krojeniem wyjąć ciasto z foremki
Kuchcik gotujeświetnie trafiliście! Moja kefirowa pianka ostatnio robi furorę wśród rodziny i znajomych... Ciasto jest naprawdę rewelacyjne w smaku, a dodatkowo niezwykle proste w przygotowaniu. Niezbyt słodka pianka idealnie komponuje się z dodatkiem bitej śmietany oraz chrupiącymi bezikami. Aj... koniecznie spróbujcie! (Tortownica o średnicy 26 cm) Masa kefirowa: 800 ml kefiru 150 ml wody 2 galaretki (u mnie truskawkowe(...)wyłożyć biszkoptami/herbatnikami/kruchymi ciastkami. Na ciastkach umieścić masę kefirową oraz ponownie warstwę dowolnych ciasteczek. Całość wstawić do lodówki, aż masa całkowicie zastygnie. W międzyczasie przygotować bitą śmietanę. Kremówkę z cukrem pudrem ubić na sztywno i równomiernie umieścić na chłodzącym się cieście. Na wierzchu ułożyć kilka ciastek oraz delikatnie pokruszone beziki
Di gotujeskładniki się połączyły. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładami papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przekładami ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. /mojewypieki.com/ Dodatkowo zużyłam 500g masy cukrowej na pokrycie i ozdobienie tortu + masa na figurkę, złote perełki, żółty oraz złoty barwnik spożywczy, kilka kropli alkoholu
Pudełko rozmaitości