Korzenne ciasto pomarańczowe 288Proste w przygotowaniu, w lekko „odchudzonej” wersji. Ciasto przygotowałam na bazie naturalnie mętnego soku pomarańczowego Smaki Victorii (zdecydowanie polecam!), oleju kokosowego i cukru z melasą trzcinową. Dodatkowo ciasto zwieńczone zostało lukrem mandarynkowym na bazie ksylitolu i naturalnie mętnego soku mandarynkowego Smaki Victorii . Polecam spróbować, wyszło naprawdę pysznie Składniki: (na keksówkę) 1/2 szklanki cukru z melasą trzcinową 1/2 szklanki(...)wbijamy jajka, miksujemy składniki. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Całość miksujemy tylko d0 połączenia składników. Masę przelewamy do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej kaszą manną). Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (środkowy poziom, grzanie dół, bez termoobiegu). Pieczmy do tzw. suchego patyczka, około 40 minut (czas pieczenia
Słodkie okruszki
Szarlotka z budyniem: bez glutenu i mleka 353mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 150 g cukru masa jabłkowo-budyniowa: 6 jabłek 1 litr mleka ryżowego 80 g cukru 2 budynie śmietankowe bułka tarta Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i zagniataj gładkie, elastyczne ciasto. Podziel je na 2 części - jedną wstaw na godzinę do lodówki
Kuchnia bezglutenowa
Ciasto na oleju z jabłkami 397puch. Następnie dodać cukier, dalej ucierać. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać. Później wlewać stopniowo olej, wymieszać razem z jabłkami. Wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 24x 28 cm , wylać ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok.40 minut w 180 stop. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Kuchnia Danusi
Fale Dunaju 256Wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać najpierw jasne ciasto, następnie ciasto z kakao a na wierzch wyłożyć wiśnie (fot.1). Piec około 30 minut w temp. 180ºC. Dobrze wystudzić. Przygotować krem. Do garnka wlać mleko, wsypać budyń i cukier. Wszystko wymieszać na jednolitą masę, zagotować(...)małym ogniu, cały czas mieszając, aż do momentu, kiedy całość zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia. Margarynę utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie powoli, po łyżce dodawać wystudzony budyń i cały czas miksować. W międzyczasie dolewać stopniowo sok z cytryny. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem (fot.2). Wstawić do lodówki do stężenia kremu, najlepiej na całą noc. Przygotować polewę. Rozpuścić w rondelku
Świat Ciasta
Najlepsze brownie 204nigdy nie byłam do końca usatysfakcjonowana. Ostatnio moja przyjaciółka poczęstowała mnie idealnym brownie. Bardzo czekoladowe, wilgotne, dla mnie idealne. Dlatego chciałam dzisiaj podzielić się z Wami przepisem. Ostrzegam ciasto bardzo uzależniające :) i zobaczycie, nie zakończycie jedzenia na jednym kawałku. Idealnie smakuje z lodami. składniki: 185 g masła 185 g gorzkiej czekolady 3 jajka 275 g cukru pudru(...)masłem. Następnie przesiewamy do miski z masą mąkę i kakao. Mieszamy. Dodajemy posiekaną białą i deserową czekoladę, znowu mieszamy. Przekładamy masę do formy i wyrównujemy powierzchnię.Pieczemy około 25 minut w temp. 180 stopni C.Wierzch ciasta powinien przypominać cienki papier, a boki powinny odstawać od brzegów formy
noteskulinarnyfiga
Ciasto szpinakowe z porzeczkami 417szpinaku wykiełkowała na grządkach przeznaczonych na cebulę siewkę. Trzeba więc go było usunąć, by cebula mogła normalnie się rozwijać. A że naszła mnie ochota na słodkość, postanowiłam zrobić tureckie ciasto szpinakowe, łamiąc je smakiem polskich czerwonych porzeczek. Składniki : ok. 400 g przemrożonego przez noc rozdrobnionego szpinaku 4 jajka 350 ml cukru 350 ml oleju 3 szklanki (600 ml) mąki krupczatki(...)mogą być też cząstki truskawek, jagody, borówki, a najsmaczniejsze są maliny :), choć to oczywiście kwestia gustu ;) Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać szpinak i olej. Zmiksować. Dosypać makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. zmiksować. Wylać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180-200 stopni C przez godzinę. Ciasto ostudzić. Ściąć dużym ostrym nożem wierzch
Weekendy w domu i ogrodzie
HISZPAŃSKIE CIASTO CYTRYNOWE 155Szukając inspiracji na hiszpańskie słodkości, natknęłam się na bardzo łatwe i szybkie ciasto cytrynowe. Dużą jego zaletą jest to, że na wykonanie potrzebujemy niespełna 30 minut. Przyznam, że mnie urzekło :) Już planuję jego pomarańczową wersję. SKŁADNIKI: 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej 200 g cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 4 jajka otarta skórka z 1 cytryny(...)utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Powoli wsypywać przesianą mąkę z sodą i ucierać mikserem, na jednolitą masę. Dodać skórkę i wymieszać. Blaszkę 30 x 40 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, przez 15 minut. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier, którym posmarować dokładnie
Kuchnia w opałach
Tort Jagodowo – Cytrynowy 175całości lekkości i kusi by sięgnąć po kawałek więcej. Jeśli macie dostęp do świeżych lub zamrożonych już jagódek to wypróbujcie koniecznie. Idealne ciasto na zakończenie letniego sezonu Składniki na ciasto: 230 g masła 250 g cukru kryształu 100 g cukru brązowego 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 360 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki(...)skórkę z cytryn i ucieramy na niskich obrotach miksera. Jagody obtaczamy w łyżce mąki i wsypujemy do utartej masy. Mieszamy szpatułką do połączenia. 3 formy kwadratowe lub okrągłe o boku (średnicy) 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozkładamy po równo na 3 formy. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut. Jeśli nie macie 3 jednakowych
Made By Mom And Son
Świąteczne gwiazdki cynamonowe 394nalewki pomarańczowej Przygotowanie: Białka ubić na sztywną pianę i dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać tak aby powstała masa lukrowa. Odstawić filiżankę masy. Do mieszanki lukrowej dodać migdały, cynamon i wódkę. Dobrze wymieszać i szybko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na 1h. Stolnicę lekko oprószyć cukrem i rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm. Z placka
Niezły Młynek
Czekoladowo-waniliowy sernik z nerkowców 237czyli właśnie odpowiednik tradycyjnego sernika jest bardzo prosty do przygotowania, jedynie potrzeba trochę czasu na moczenie orzechów czy tężenie ciasta w zamrażarce. Jednak warto czekać, bo smak jest genialny! Namoczone, a następnie zmiksowane nerkowce tworzą niezwykle kremową masę, która wraz z daktylowym spodem tworzy przepyszny duet. Krem "serowy": 200 g nerkowców ( Dukatki.pl ) 1 łyżka soku z cytryny(...)papierem do pieczenia i wyklej spój przygotowaną masą. Teraz zmiksuj/zblenduj odcedzone z wody nerkowce wraz z pozostałymi składnikami, czyli sokiem z cytryny, musem kokosowym, erytrytolem, wanilią i napojem roślinnym. Powstały krem podziel na dwie części. Jedną wylej od razu na spód, a drugą wymieszaj z kakao i wylej na wierzch. Ciasto wstaw do zamrażalnika na około
Zdrowie na języku :P
Keks 198miksujemy z cukrem pudrem do powstania puszystej masy. Dodajemy po 1 jajku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy, mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy bakalie, również mieszamy łyżką. 2. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, pieczemy przez około 1 h w temperaturze 180 stopni. 3. Upieczony, przestudzony keks polewamy lukrem: cukier puder mieszamy z odrobiną
Szefowa kuchni
Mazurek chałwowy 224jeden większy): * kruchy spód: - 1 szklanka mąki pszennej - 100g zimnego masła - 1 żółtko - 1 łyżka cukru pudru - szczypta soli * masa chałwowa: - chałwa 250g - 50 ml mleka * dodatkowo: - cierpki dżem/konfitura - użyłam wiśniowej Z podanych składników ugnieść kruche ciasto. Wsadzić do lodówki na min 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i podpiec w piekarniku 10 minut w 160 C. Na upieczony spód
CookYourself
Truskawkowa kostka. Ciasto z musem truskawkowym. 448ubić na sztywno, dodać galaretkę, zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowaną piankę wylać na ostudzony biszkopt. Włożyć do lodówki, by masa stężała. Truskawki zblendować, dodać galaretkę, zmiksować (mogą zostać pojedyncze kawałki niezmiksowanych truskawek). Wylać mus truskawkowy na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin w celu całkowitego stężenia. Smacznego! The post Truskawkowa kostka. Ciasto z musem truskawkowym. appeared first
Kulinarne Przeboje
Najprostsze ciasto Nutella 245choć ja przyznam się szczerze, że jadłam lepsze ciasta czekoladowe...Mimo to uważam, że przepis warto wypróbować i ja- zapewne nieraz- do niego wrócę :)* nutella- 300 g + 1 kopiasta łyżka* jajka- 3 szt.* porzeczki- 150 g (lub inne owoce)Piekarnik nastawić na 180 stopni.Jajka ubić na bardzo puszystą i jasną masę, aż do potrojenia masy (u Kirbie było(...)Nutellę lekko podgrzać w mikrofali, aby była bardziej płynna i delikatnie- aby nie niszczyć puszystości- łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej.Przelać do małej tortownicy (18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 25-30 minut (ciasto sporo urośnie).Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić na kratce (ciasto opadnie).Posmarować nutellą, ozdobić porzeczkami i... zajadać się
Kraina Miodem Płynąca
Lekkie owocowe kuszenie 217stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. Obie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą Formę wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą lub mąką. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarnikuok. 30 min. w temperaturze 180°C. (Biszkopt należy piec od razu
Z Kuchni Do Kuchni