Babka keksowa 172cukrem ,nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ucieramy na gładką masę.Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy.Na końcu dodajemy mieszankę keksową wymieszaną z rumem.Formę do babki smarujemy tłuszczem.Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę
Bajeczna Kuchnia
Kakaowe ciasto z malinami 221proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy, a następnie dosypujemy do masy jajecznej na przemian z sokiem malinowym. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej i pieczemy około 40 minut w 180`C. Studzimy w formie. Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem albo polać rozpuszczoną mleczną czekoladą. Smacznego
Słodkie Przyjemności
Babeczki 167przesiana , do pieczenia. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Wmieszać mleko. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody,. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać ostudzoną kawę,wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć jasnej masy , przykrywając masą kawową. Piec w temperaturze 175- 180 stopni przez ok 20-25 minut (do suchego patyczka
w mojej kuchni
Ciasto jogurtowe z morelami 162lodówki, żeby się ociepliły. 2. Ubijamy jajka z cukrem. 3. Do masy dodajemy jogurt, olej, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. 4. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 5. Połówki moreli układamy na cieście. 6. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 ⁰ C piekarnika na ok. 45 min. Jogurtowe ciasto z morelami jest bogate w: - błonnik pokarmowy (pochodzący
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Rafaello 175cukrem białka ubić na sztywno i wszystko razem zmieszać z mąką oraz proszkiem. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec 30-40 minut. Po upieczeniu rzucić całą tortownicą o ziemię. (ja tego nie robię gdyż boje się o to że tortownica się rozepnie) Masa: Kokos gotować z mlekiem, aromatem i cukrem przez ok 5 minut, odstawić do wystudzenia
Pychotkaaa
SERNIK KOKOSOWO – CZEKOLADOWY 363nikt się nie oprze!Serowo – kokosowe kulki przykryte delikatnym czekoladowym ciastem zachwycają nie tylko oczy , ale i podniebienie.Idealny pomysł nie tylko na Święta!Spróbujcie! SKŁADNIKI:( tortownica 20 cm )CIASTO CZEKOLADOWE:* jajko – 2 szt* cukier – 100 g* gorzka czekolada – 50 g* mąka pszenna – 60 g* mąka ziemniaczana – 40 g* kakao – 2 łyżki* proszek(...)wiórki kokosowe – 80 g* cukier – 50 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MASA SEROWO – KOKOSOWA:Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy , odstawiamy do chłodzenia ( albo zamrażarki ) na ok. 10 minut.Po tym czasie mokrymi rękami formujemy kulki i układamy je na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do lodówki.CIASTO CZEKOLADOWE:Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ubijamy z połową cukru do białości
Ostra na Słodko
Kocie muffinki z jabłkami i lekką pianką (pełnoziarniste) 286tarce o grubych oczkach. Dodać do masy jajecznej i krótko wymieszać. Mąkę połączyć w osobnej misce z pozostałymi suchymi składnikami, dodać do masy i wymieszać do połączenia. Na końcu wlać łyżeczkę ekstraktu waniliowego i wymieszać.Ciasto przełożyć do 9 papilotek i piec około 30-35 minut w 180 stopniach. Pianka jogurtowa: 200 g jogurtu naturalnego gęstego 80 ml mleka skondensowanego
Fitkot
Bezglutenowe brazylijskie kuleczki serowe/ kulki chlebowe (Pão de Queijo) 166przy piwie. Można zrobić z nich całkiem spore bułeczki, ale my preferujemy je w wielkości orzecha włoskiego. W środku dzięki dodatkowi sera, lekko ostrawe i ciągnące. Ważne, aby do ciasta dodać ostrego sera. Ja dałam parmezan. Kuleczki możemy podpiec na kolor złoty, lub lekko kremowy. Smak w dużej mierze zależy od przypraw, jakich użyjemy na wierzchu kuleczek. Możemy je obtoczyć(...)zółtego Przyprawy (papryka, czosnek, zioła prowansalskie) Wykonanie Mleko zagotowujemy z solą i olejem. Zagotowane mleko zdejmujemy z gazu, wsypujemy mąkę. Mieszamy, aż masa wchłonie całą mąkę. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto. Możemy robić to ręcznie, ale prościej będzie mikserem. Dodajemy ser. Mieszamy. Z ciasta formujemy dowolną metodą kuleczki, które kładziemy na pergamin Posypujemy ulubionymi
Mieszam w Garnku
Francuska tarta grzybowa z dwoma serami w 35 minut 188przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto na tartę lub ciasto kruche, w ten sposób maksymalnie skrócicie czas przygotowania, ale jeśli Wam się nigdzie nie śpieszy możecie samodzielnie przygotować ciasto np. wg. tego przepisu... Czas przygotowania: 35 minut Porcje: 10 Składniki: 250 g świeżych borowików lub innych grzybów, 200 g miękkiego sera koziego (polecamy Petit chèvre doux), 100 g startego sera żółtego(...)cytryny, smażyć na średnim ogniu ok. 5 minut żeby odparować wodę. Jaja, ser kozi i śmietanę zmiksować na gładką masę, dodać ser żółty, czosnek, tymianek i grzyby, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej formy, dokładnie wylepić brzegi i odciąć nadmiar ciasta, nakłuć dno widelcem, wylać farsz. Wstawić do gorącego piekarnika (grzanie góra-dół) 180 stopni
SzczyptaSmaQ
Babka – po prostu – wg Aleex 192drugą na dnie piekarnika. Oczywiście na stół nadawała się tylko ta foremkowa, ale doświadczenie było bezcenne. Na szczęście ta przygoda podczas pieczenia nie wpłynęła w żaden sposób na smak ciasta. Było pyszne. W sam raz na deszczowe, niedzielne popołudnie. Polecam. Składniki: • 5 jajek • 3/4 szklanki cukru białego • ¼ szklanki cukru brązowego • 1 cukier wanilinowy • 1 szklanka mąki tortowej • 2 pełne łyżki(...)masy jajecznej dodawać partiami mąkę i delikatnie mieszać trzepaczką rózgową lub szpatułką. 4. Gdy mąka jest już dobrze wymieszana z masą jajeczną, dodać płatki czekoladowe, ciągle mieszając. 5. Na końcu dolać olej. Delikatnie wymieszać. 6. Ciasto przełożyć do foremki (może być foremka keksowa lub babkowa z kominkiem). 7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, na ok. 50 -60 minut
W mojej kuchni
Babka marmurkowa makowa. 221Jeśli macie ochotę na puszystą, delikatną babeczkę, to polecam ten przepis. Ciasto jest pyszne, idealne do popołudniowej kawy. Dodatek maku nadaje jej głębi smaku, polecam! Składniki na babkę marmurkową makową: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 2,5 szklanki mąki 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 3-4 łyżki suchego maku 2 łyżki(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy mak, a do drugiej mąkę. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną
Rozpustne gotowanie
Rogale marcińskie 194wychodzą przepyszne! :) Składniki: na ciasto drożdżowo-francuskie 1/2 kg mąki tortowej 1 szklanka mleka 250 gramów masła mocno schłodzonego 2 jajka 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczki soli 40 gramów świeżych drożdży 3 krople aromatu migdałowego na nadzienie 350 g białego maku (w sklepie nie dostałam białego więc piekłam z niebieskiego) 100 g masy marcepanowej (u mnie dwa batoniki(...)Pozostawiamy do ostudzenia lub do następnego dnia (ja trzymałam w lodówce wraz z ciastem do dnia następnego) Wykonujemy rogale: Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną przykrywamy czystą ściereczką Jedną część rozwałkujemy na prostokąt, z którego wycinamy trojkąty Każdy trójkąt smarujemy masą makowo-bakaliową. Ja umieściłam masę w torebce foliowej i zrobiłam dziurkę, przez którą wyciskałam nadzienie Każdy trójkąt zwijamy. Dłuższy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Torcik lodowy. 200przygotowania. Przygotowanie jest banalnie proste. Należy lody wyciągnąć z zamrażalki, następnie tortownice wyłożyć folię spożywczą. Do tortownicy przekładamy lody. Warstwę lodową smarujemy masą kajmokową. Następnie układamy wcześniej umyte i pokrojone owoce. Wierzch posypujemy pokruszonymi herbatnikami. Gotowe ciasto wkładamy do zamrażalki. Prawda, że proste
Pani domowa
Wegańska szarlotka bez cukru 243specjalnie dla M. Bez jajek, mleka, cukru, produktów pochodzenia zwierzęcego. Słodzony stewią, z dodatkiem tzw. "superfood" czyli jagód goji i oleju kokosowego. Do tej szarlotki najlepiej wybrać słodkie, soczyste jabłka. Ciasto można polać np. syropem z agawy, a w wersji nie-wegańskiej miodem gdy będzie dla nas za mało słodkie. Szarlotce na sesji towarzyszyły Walentynkowe kwiaty.. piękne(...)obsypać równomiernie (głównie po bokach) mąką. Wsypujemy 1/2 zawartości miski, obsypujemy jagodami goji i przekładamy musem z jabłek. Pozostałą część "suchej masy" łączymy z olejem kokosowym i odrobiną wody tak aby powstała "kruszonka". Posypujemy kruszonką ciasto i wkładamy do piekarnika na 50min w 180 stopniach
Czarnawisienka
Szybkie i proste ciasto ucierane z gruszkami. 6026Witam sobotnio i zapraszam bardzo smakowite, proste i szybkie w wykonaniu ciasto z gruszkami. Miękkie i wilgotne, z gatunku szybko znikających. Na zdjęciu jeszcze cieplutkie i pachnące :) Polecam :) Składniki Ciasto - 25 dkg. miękkiego masła roślinnego - 1 i 1/2 szklanki cukru - 6 jajek - 3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1 i 1/2 łyżki śmietany - 2 łyżki(...)stopniowo dodawać żółtka, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, z białek ubić sztywną pianę dodać do utartej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wysmarowana tłuszczem blachę wyłożyć papierem dopieczenia, wylać na blachę połowę ciasta, równo rozprowadzić, nałożyć przygotowane nadzienie. Do drugiej części ciasta dodać śmietanę i kakao wymieszać i zalać nadzienie jabłkowe. Piec w nagrzanym piekarniku
Kuchnia z widokiem na ogród