Burrito w tortilli kukurydzianej 336tortille. Mąki mieszamy ze sobą w misce, dodajemy sól. Wlewamy gorącą wodę i mieszamy, aż mąka ją wchłonie. Dodajemy oliwę. Gdy ciasto przestygnie zagniatamy na gładką masę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut. Teraz zabieramy się za farsz. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone(...)papryka trochę zmiękła. Potem dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy ogień i przesmażamy wszystko razem około minuty - tak by kukurydza i fasola były chrupiące, a nie miękkie. Schłodzone ciasto dzielimy na 10 części. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką placki o średnicy około 20 cm. Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z każdej strony, aż się zarumienią
Moje Kuchenne Rewelacje
Piernikowe muffinki z fasoli 214włoskich Sposób przygotowania: Fasolę dokładnie przepłukujemy, a następnie wrzucamy do blendera dodajemy pozostałe składniki (poza rodzynkami i orzechami) i wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę na koniec dodajemy rodzynki i pokrojone orzechy, mieszamy przekładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Drożdżowe RabarbarLOVE - Mama to potrafi! 240jest przepyszne ciasto drożdżowe, które moja mama robiła dość często jak byłam dzieckiem. Najbardziej uwielbiałam to z z sezonowymi owocami i całą masą kruszonki na górze. Już po przekroczeniu progu domu, unosił się ten zniewalający zapach pieczonego ciasta, który wkradał się do każdego pomieszczenia, i powodował że każdy z nas przebierał z nogi na nogę, w oczekiwaniu na moment kiedy(...)rodzynki WYKONANIE: - mąkę wsyp do miski - drożdże rozpuść w letnim mleku z dodatkiem curku - zrób wgłębienie w mące, wlej masę, wymieszaj z odrobiną maki, pozostaw do podwojenia objętości - w misce za pomocą miksera utrzep jajka z cukrem, - zaczynamy wyrabiać ciasto: do miski z rozczynem, dodajemy jajka, roztopione masło i pozostałe składniki -wyrabiamy ciasto dość energicznie, aż zaczną się pojawiać
SMYKWKUCHNI
Cukinia w cieście 231cukinią Pikantne leczo z cukinią Makaron z salami i cukinią Placuszki z cukinii z patelni Cukinie faszerowane mięsem mielonym Zielona, warzywna zapiekanka z mięsem mielonym Przepis na cukinię w cieście Drukuj przepis Czas gotowania: 10 minut Składniki 2 średniej wielkości cukinie 200 ml mleka 2 jajka 8 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta soli olej(...)Mleko roztrzepujemy z jajkami do dokładnego połączenia się składników. Następnie dodajemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, paprykę oraz sól. Łączymy w jednolitą masę. 2 Na patelni rozgrzewamy dobrze olej. Plastry cukinii maczamy w cieście i smażymy z obu stron do zrumienienia. Przed podaniem lekko solimy. Artykuł Cukinia w cieście pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia Bazylii
Babeczki cytrynowe 178Małe babeczki w święta do koszyczka są wkładane, a później z wielkim smakiem zjadane. Dzieci lubią je dekorować, a potem jedną za drugą smakować. Przepis na ciasto jest proste, banalne, a do tego w smaku są cytrynowe, idealne. Białka tylko ubijamy, pozostałe składniki w mikserze mieszamy, potem tylko pieczemy, i dowolne dodatki do ozdoby dajemy. Małe, żółte, cytrynowe, takie babeczki(...)ubite białka i całość krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Piekarnik nastawiamy na 160°C - 165°C. Przygotowujemy ok. 18 sylikonowych foremek na babeczki. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego (bez końcówki, tak najłatwiej nakładać ciasto), wypełniamy nim babeczki, do połowy ich wysokości. Babeczki pieczemy ok. 20 min, na poziomie 2, od dołu. Przed wyjęciem robimy test długą wykałaczką. Babeczki pozostawiamy
Moniki Smakołyki
Muffinki fasolowe z jabłkiem 181pozostawiamy na około 10 minut w wodzie wrzucamy odsączoną fasole do blendera, dodajemy pozostałe składniki (oprócz rodzynek i jabłka) wszystko blendujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję na koniec dodajemy rodzynki, mieszamy napełniamy ciastem silikonowe papilotki na muffinki do około 1/2 wysokości jabłko obieramy i kroimy w kostkę wykładamy jabłko na środku każdej muffinki przykrywamy jabłka resztą ciasta
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Hot Chocolate Cake. Moja odpowiedź. 239deser ze słoika, pieczony w słoiku i zjadany wprost z niego. To nic, że każdy słoik był inny - nie było nudno:) Liczyło się wnętrze - intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem mocnego espresso i czekolady na gorąco. Jeśli dodać do tego chilli i cynamon i przykryć śmietaną z dodatkiem ajerkoniaku, powstaje cudowny, mocno rozgrzewający deser. To idealna odpowiedź. Nawet(...)kawę. Gdy się połączą stopniowo dosypywać suche składniki. Przygotować słoiki i ułożyć je na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Do każdego wlać część masy - powinna sięgać do ok. 1/3 wysokości, w przeciwnym wypadku ciasto w trakcie pieczenia podejdzie za wysoko lub wycieknie ze słoika. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut lub do momentu tzw. suchego patyczka
KUCHARNIA
Kakaowa tarta z creme patissiere 169cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej 1 laska wanilii Cukier wyrabiamy z masłem na gładką masę mikserem, dodajemy mąkę, przesiane kakao, żółtko i śmietankę, następnie ręcznie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto "rozpłaszczamy" owijamy folią lub wkładamy do worka i chłodzimy w lodówce minimalnie przez godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość(...)wykładamy do blaszki, której niczym nie smarujemy. Pieczemy w piekarniku z funkcją termoobiegu w temp. 180 stopni wkładając ciasto do zimnego pieca około 40 min. Po tym czasie wyłączcie piekarnik i uchylcie drzwiczki. Tarta przed nałożeniem creme patissiere musi być zimna. Creme Patissiere czyli krem cukierniczy. To nic strasznego ma tylko fajną nazwę, mleko trzeba zagotować z przeciętą wzdłuż laską
Kuba Gotuje
Czekoladowe ciasto z cukinią 191spokojnie możecie użyć zwykłej formy o średnicy 20 cm. Oryginalny przepis pochodzi ze strony moje wypieki , go trochę zmodyfikowałam, żeby był ciut zdrowszy, mniej kaloryczny, mniej słodki. Na ciasto zaś namówiły mnie koleżanki z czatu MW Składniki: 60 gr masła 1/4 szklanki oleju rzepakowego 80 gr cukru 1 duże jajko 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)łyżeczka żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody (3 łyżeczki wystarczą). Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Zdjąć z palnika. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia, choć niektórzy jedzą je jeszcze ciepłe i też zachwalają. Ciasto można udekorować wiórkami kokosowymi. Smacznego
moj przepis na
PTYSIE Z KREMEM KOKOSOWYM 227zmniejszam ogień do minimum i wsypuję mąkę wymieszaną ze solą i ucieram intensywnie do połączenia składników, do powstania gładkiej kuli ciasta, która z każdym ruchem drewnianej łyżki odchodzi od ścianek garnka. Zdejmuję z ognia i zostawiam do przestudzenia. Kiedy masa jest chłodna, przekładam ją do miski. Wbijam kolejno po jednym jajku, za każdym razem porządnie miksując. Tak przygotowane ciasto
W kuchni Karmel-itki
sernik z malinami 186schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy ciasto, dzielimy na dwie część mniejszą i większą. 2/3 ciasta rozwałkowujemy przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w 180 st. C aż się zrumieni. składniki na masę serową: 1000 g białego sera 100 ml śmietanki kremówki 200 g cukru 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka(...)sera dodajemy śmietanę kremówkę, jajka z cukrem, przesiane mąki oraz ekstrakt waniliowy. Wszystko miksujemy tylko do połączenia się składników. Gotową masę wylewamy do foremki z podpieczonym spodem. Na wierzchu układamy maliny, oprószamy je delikatnie mąką ziemniaczaną i ścieramy pozostałe ciasto. Całość pieczemy w 160 st. C, przez ok. 75 min. lub dłużej, aż środek sernika będzie ścięty i sprężysty
Domowy Smak Jedzenia
Gofry 189cukier waniliowy szczypta soli Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Miksować żółtka, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, olej i sól na gładką masę. Ubić z białek pianę na sztywno i połączyć delikatnie z ciastem. Piec w dobrze nagrzanej gofrownicy, uprzednio przesmarowanej słoninką lub olejem, około 3 minut , podawać z bitą śmietaną i owocami, z dżemem, suche, oprószone cukrem pudrem
kgwjanczewo
Gofry z bitą śmietaną i truskawkami 217mleko, a po około minucie ubijania, olej i kilka kropli aromatu. Teraz w osobnej misce ubić na sztywno białka. Na koniec wcześniej przygotowaną masę połączyć delikatnie łyżką, z ubitą pianą z białek (fot.1). Gotowe ciasto nalewać porcjami na rozgrzaną gofrownicę (fot.2) i piec do osiągnięcia ładnego złotego koloru. Upieczone gofry układać na kratce do wystudzenia.Teraz zostało
Świat Ciasta
Mazurek pomarańczowy 164płatki migdałów, rodzynki do dekoracji Przygotowanie: wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misie robota i przy pomocy płaskiego mieszadła zagnieść ciasto. Gdy składniki połączą się w kulę, owinąć ciasto w folię spożywczę i mieścić w lodówce na 30 minut z pomarańczy ściąć piętki, następnie ostrym nożem skroić skórkę z białym albedo. Pomarańcze pokroić na ćwiartki i wyciąć ze środka(...)przygotowane kawałki pomarańczy i rozpocząć smażenie. Poczatkowo na dużym ogniu, potem zmniejszyć płomień i mieszać od czasu do czasu, by nie przypalić dżemu. Gdy masa stanie się jednorodna i odpowiednio zgęstnieje odstawić do wystudzenia rozwałkować ciasto na stolnicy podsypanej mąką na kształt foremki. Z części ciasta uformować dookoła formy 2 cm rant, Wielokrotnie nakłuć ciasto widelcem i piec około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dwusmakowe gofry - o smaku białej i ciemnej czekolady. 215niej także będzie dzisiaj kilka słów :-) Dwusmakowe gofry - o smaku białej i ciemnej czekolady. Szklanka = 250 ml Jajka wielkość M Z przepisu wychodzi około 20 dużych gofrów. Ciasto jasne: Składniki: 3 żółtka 3 jaja łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia 50 g tartej białej czekolady łyżka cukru pudru 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 80 g rozpuszczonego(...)drugim naczyniu zmiksować żółtka z mąką, proszkiem do pieczenia, mlekiem, czekoladą i masłem. Na końcu dołożyć ubite białka i za pomocą łyżki dokładnie masę połączyć. Ważne, by białko było wkręcone łyżką, a nie mikserem. Ciasto ciemne: Składniki: 3 żółtka 3 jajka 1 czubata szklanka mąki pszennej 2 kopiaste łyżki kakao 50 g tartej mlecznej czekolady 80 g rozpuszczonego przestudzonego
Poezja Smaków - blog kulinarny