mąki pszennej * 50 g cukru * 50 g masła Wykonanie: Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe). Tak przygotowaną kruszonką posypać ciasto. Proporcje do kruszonki należy oczywiście zwiększać w zależności od wielkości ciasta, do którego używamy kruszonkę
Zrób to smaczniedrożdżami, cukrem i solą. Następnie dolewamy mleko, roztopione i lekko ostygnięte masło i jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i ugniatamy na jednolitą masę. Następnie zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na mniej więcej 1 godzinę przykrywając ciasto ściereczką. WKŁAD RYŻOWY: Mleko zagotowujemy z odrobiną soli. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą i wsypujemy do mleka. Gotujemy do miękkości stale
Fiołkowe Talerzegarnka. To znak, że już jest dobrze wymieszane. Ciasto zostawiłam do wystudzenia. Przełożyłam do misy miksera i wymieszałam. Do zimnego ciasta wbijałam po jednym jajku. Każde następne dodałam, kiedy poprzednie dokładnie wmieszało się do masy. I tak kolejno aż ... w jednym ostatnim jajku były dwa żółtka. Zrezygnowałam więc z ostatniego białka na rzecz żółtek. Masa pięknie się wymieszała. Teraz już
Kuchnia u Krysidrożdżami, cukrem i solą. Następnie dolewamy mleko, roztopione i lekko ostygnięte masło i jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i ugniatamy na jednolitą masę. Następnie zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na mniej więcej 1 godzinę przykrywając ciasto ściereczką. WKŁAD RYŻOWY: Mleko zagotowujemy z odrobiną soli. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą i wsypujemy do mleka. Gotujemy do miękkości stale
Fiołkowe Talerzeskórki pomarańczowej - 190 g mała lub margaryny - szklanka mleka - 3/4 do 1 szklanki cukru ( w zależności od tego jak bardzo lubisz słodkie ciasta) W misie blendera kielichowego umieść 4 jajka i połowę cukru zacznij miksować aż masa zbieleje, dodaj połowę sera i mleka i zmiksuj na bardzo gładką masę. Przelej do miski. Z drugą połową składników zrób to samo. Całość
SMYKWKUCHNImlecznej + 100 g ciemnej) 100 g wiórków kokosowych lub migdałów w słupkach WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Dwie keksówki o długości 30 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą lub mąką. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie stopniowo dolewaj olej oraz wodę, cały czas ucierając masę na mniejszych obrotach. Teraz dosyp mąkę(...)sztywną pianę. Połowę piany dodaj do jasnej, a połowę do ciemnej masy, delikatnie mieszając, aby nie uszkodzić bąbelków powietrza w pianie. Masę wyłóż do keksówek i wsadź je do piekarnika na 40-45 minut . Piecz ciasta do tzw. suchego patyczka . Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Następnie oba ciasta pokrój w kromki grubości
Słodko-Słony Świat Ilonyistnieć bez pachnących korzennymi aromatami pierniczków. A gdyby tak upiec piernikowy tort? I przełożyć go masą z orzechów? Efekty widzisz poniżej. Ja nie przepadam za zbyt słodkim lukrem, ale krem z nerkowców zjem zawsze i wszędzie. Jeżeli nie jesteś w posiadaniu dwóch małych tortownic, ciasto możesz upiec w jednej i zwiększyć czas pieczenia do 45 minut, a następnie ostrożnie przekroić(...)maślanki dodaj teraz syrop klonowy oraz ziarenka wanilii, zamieszaj i przelej mokre składniki do suchych. Za pomocą drewnianej łyżki dokładnie mieszaj ciasto, aż znikną wszystkie grudy. Na koniec wmieszaj rozpuszczony olej kokosowy. Pachnącą i aromatyczną masę przelej w równej ilości do dwóch tortownic i wstaw do piekarnika na 30 minut. Pozostaw do ostudzenia, po czym wyjmij z forem. Przygotowane spody
Roślinna - blog wegańskiżółtka 5 łyżek mleka pół łyżeczki soli Masło utrzeć z mąką , dodać żółtka i stopniowo po łyżce mleka. Wyrobić na jednolitą masę. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki ( lodówki ) na pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować. Przenieść ( najlepiej na wałku ) do formy na tatrę, moja ma 26 cm średnicy. Spód nakłuć widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia
Jemy Pijemyżółtka 5 łyżek mleka pół łyżeczki soli Masło utrzeć z mąką , dodać żółtka i stopniowo po łyżce mleka. Wyrobić na jednolitą masę. Owinąć folią i włożyć do zamrażarki ( lodówki ) na pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć i rozwałkować. Przenieść ( najlepiej na wałku ) do formy na tatrę, moja ma 26 cm średnicy. Spód nakłuć widelcem. Wyłożyć papierem do pieczenia
Jemy Pijemyprzejdą obok nich obojętnie. Spody babeczek są delikatne w smaku, puszyste, wilgotne, aromatyczne i rozpływające się w ustach. Masa na bazie kremówki i serka mascarpone o bardzo kremowej, aksamitnej konsystencji. Czekoladowe Babeczki z Kremem Kakaowym - Składniki: ciasto: 2 duże jajka 140 g masła 60 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki(...)masło z czekoladą oraz kakao i dokładnie mieszamy łyżką do otrzymania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy 1/3 przesianej mąki - mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę, znów mieszamy i wsypujemy resztę mąki - krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach (nie dłużej
Słodka Stronaspód czekoladowy. Umieszczamy w lodówce na 2 godziny. Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na masę serkową i wstawiamy do lodówki na całą noc. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin Blogsztywną pianę, powoli dodajemy cukier kryształ oraz po jednym żółtku. Do puszystej masy przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy do suchego patyczka w temp 180st C (ok 20-25minut). Studzimy. 2. Kruche ciasto z wkładką serową: Przesianą(...)mąkę siekamy z margaryną, kwaśną śmietaną, jajkiem, żółtkiem, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce min. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy serownik: Żółtka ucieramy z cukrem kryształem, dodajemy podwójnie zmielony biały ser, budyń oraz rodzynki. Miksujemy. Do masy serowej dodajemy pianę ubitą ze szczyptą soli z 3 pozostałych białek. Delikatnie łączymy za pomocą
Kuchnia w czekoladziesernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin. Dodatkowo: Masa kajmakowa do polania na wierzch. Opcjonalnie: Polewa czekoladowa oraz rozpuszczona biała czekolada do ozdobienia ciasta
The Sweet Damselmąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 12 dag domowego masła 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia + dżem porzeczkowy Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Formujemy w kule, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. Dzielimy na 2 części i wykładamy do blach 25 x 36 cm. Jedną smarujemy dżemem porzeczkowym. Pieczemy po 35 minut(...)cukrami na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż zacznie lekko gęstnieć( z łyżki będzie ciągnąć się strużka płynu, tzw. nitka). Studzimy, ale masa ma być lekko ciepła, dodajemy masło Dodatkowo: bakalie do przybrania ciasta lub polewa WYKONANIE ciasto kruche z dżemem porzeczkowym krem mleczny ciasto kruche kajmak bakalie lub polewa czekoladowa Smacznego
Domowe ciastazimnym masłem dodając jajka i śmietanę. Szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do zamrażarki na około 30 minut. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej do formy o wymiarach 20 x 30 cm. Wcześniej formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Żółtka oddzielić od białek, włożyć do misy miksera razem(...)proszek budyniowy, wlać rozpuszczone i przestudzone masło, olejek pomarańczowy. Wsypać mieszankę keksową i dokładnie wymieszać. Na końcu wmieszać delikatnie ubite białka ze szczyptą soli. Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. Na wierzch zetrzeć zmrożone ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę na 150*C i piec jeszcze przez 45 min. Studzić
https:KKuchniaMniamowoce i warzywa to nic nie zastąpi mi zapachu pieczonego ciasta gdy za oknem wieje chłodny wrześniowy wiatr. I właśnie z okazji zbliżającej się jesieni upiekłam dziś proste piernikowe ciasto bananowe :) Przepis: 150gr margaryny lub masła 1,5 szklanki cukru 2 całe jajka 4 banany Garść orzechów laskowych Wszystko wrzucamy do miski i miksujemy. 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki(...)piernika (ja zastąpiłam 2 łyżeczkami świeżo startego cynamonu + łyżeczkę kardamonu + garść orzechów laskowych + czekoladowe kolorowe posypki) Mieszamy suche produkty, następnie dodajemy do zmiksowanej masy z masła, cukru, jajek i bananów. Znów wszystko razem mieszamy. Ciasto nakładamy do foremki, którą nacieramy margaryną i bułką tartą. Pieczemy w temp. 175 stopni przez 60minut. Ciasto w smaku pyszne! I choć nie mam zdolności
upichconajeść mąki, bo jest w niej proszek do pieczenia i będę chora, a ja i tak musiałam spróbować :) Miałam wtedy może 4 lata… słodkie wspomnienia :) Ciasto piaskowe: 20 dag margaryny 4 jajka 20 dag cukru pudru 2 łyżki słodkiej śmietany 15 dag maki pszennej 10 dag mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy otarta skórka(...)białek, którą dodajemy do masy na przemian z wymieszanymi mąkami i mieszamy. Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, mieszamy i przekładamy około 90% masy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszki. Do reszty ciasta dodajemy łyżkę kakao, mieszamy i wykładamy łyżką przez środek ciasta, tworząc pasek. Babkę piaskową pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C * jeśli
Smakowy Rajmożna użyć cukru pudru) 1 jajko 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 łyżki zimnej wody Suche składniki miksujemy do czasu, aż masa uzyska strukturę kaszy. Dodajemy do niej ubite jajko, sok z cytryny i wodę. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż stanie się gładkie. Formujemy z niego, w zależności od rodzaju formy do tarty prostokąt lub koło o grubości(...)zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim spód formy do tarty. Spód podpiekamy ok. 15 minut w 180 st. C. Wypełnienie: 100 g gorzkiej czekolady 125 g serka ricotta 1 jajko 3 łyżek słodzika (ja użyłam ksylitolu) 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (można pominąć) opcjonalnie: dwie garści mrożonych wiśni
Kucharzycamasła 5 łyżek cukru pudru 2 żółtka szczypta soli zapach waniliowy Posiekać mąkę i zimne masło. Dodać żółtka, cukier, zapach i sól. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 min. Masa serowa 1 kg sera w wiaderku 5 jaj 1,5 szkl. mleka 1 szkl. cukru 2 budynie śmietankowe w proszku 2 łyżki mąki ziemniaczanej zapach(...)przez ok. 20 min. Po wyjęciu ostudzić. Obniżyć temperaturę piekarnika do 180 o C. Na wystudzony spód wylać masę serową. Wstawić do piekarnika i piec ok 1h 20 min. Po upieczeniu wierzch ciasta można posmarować delikatnie podgrzaną konfiturą brzoskwiniową i pozostawić jeszcze trochę w wyłączonym piekarniku. Sernik przechowywać w lodówce i podawać następnego dnia. Nie kroić w dniu pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.comupiec ciasto. Ja swoje ciasto posypałam kruszonką. Wersja najszybsza, to ciasto z owocami posypane po upieczeniu cukrem pudrem. Składniki ( na małą blachę lub tortownicę średnicy około 25 cm ) Ciasto : 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 125 g masła/margaryny 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia owoce - rabarbar lub dowolne inne Kruszonka: 2 łyżki masła 2 łyżki(...)żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka - ubijać chwilę, aż masa stanie się jasna i puszysta. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej - delikatnie mieszać. Do ciasta powoli wlewać roztopiony tłuszcz - nie przerywając ucierania. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, przelać ciasto. Na jego wierzchu ułożyć owoce, posypać kruszonką. Piec w 170 stopniach
kolorowotorcikowobataty z piekarnika i przestudź na tyle, by móc je obrać. Upieczone bataty obierz ze skórki, zblenduj na gładka masę i połącz z masą „serową” Na końcu dodaj mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto do tortownicy, wygładź wierzch. Piecz przez 70 minut w temp. 170 C na środkowej półce piekarnika w kąpieli wodnej. Wykorzystałam blachę która standardowo
greenscarfcukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku ciągle mieszając. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy stopniowo na przemian z mlekiem. Miksujemy na najniższych obrotach i niezbyt długo, tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto dzielimy na 6 równych części i przekładamy do miseczek. Do każdej miseczki dajemy odrobinę innego koloru barwnika i dokładnie mieszamy(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy kolor ciasta pieczemy po około 15-20 min w 180 stopniach. Po upieczeniu gorący placek odwracamy do góry dnem i układamy na papierze do pieczenia do ostygnięcia. Blaty pozostawiamy do zupełnego ostygnięcia. Zimny serek mascarpone i zimną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach, aż powstanie gęsta, kremowa masa. Dopiero wtedy dodajemy cukier puder i mieszamy
na moim stole...Był sernik z masą makową ..zostało masy makowej..i postanowiłam zrobić rogaty makowiec..przepis znalazłam w książce Słodki Świat Kasi..no i...zaczęłam poszczególne składniki na ciasto dodawać do pojemnika w automacie do chleba..i ...zamiast cukru waniliowego wsypałam ...proszek do pieczenia...no i co teraz? robić dalej? wyrzucić? ..troszkę udało mi się wybrać tego(...)proszku ..ale wiadomo, że część została...no i tak wyszła drożdżowka z proszkiem do pieczenia..obawiałam się co z tego będzie..i żal mi było masy makowej , wiec dałam tylko porzeczki czerwone...Ciasto urosło..było smaczne, ale czuć było że jest nie tylko na drożdżach, a także na proszku do pieczenia..Przepis na ciasto drożdżowe podaję bez mojego feralnego
Moje domowe kucharzeniesztywną pianę z solą. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm. Pieczemy w 170 st. C przez(...)suchego patyczka. Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika upuszczamy je z wysokości ok. 40 cm na podłogę (biszkopt w tortownicy) a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wystudzony biszkopt wyciągamy z foremki i przekrawamy go na 3 blaty. składniki na krem: 500 g serka mascarpone 330 l śmietany kremówki 70 g cukru pudru 1 galaretka truskawkowa 2/3 szkl gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy
Domowy Smak Jedzenia