ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1139/3191)

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką 170

ciasto z piekarnika, zdjąć fasolkę i papier. Przestudzić. Brzoskwinie odcedzić i rozłożyć na kruchym spodzie. Wykonanie ciasta kruchego w thermomix do naczynia miksującego dodać pokrojone w kawałki masło i pozostałe składniki, interwał, czas 1 do 1,5 minuty reszta jak wyżej Wykonanie masy serowej – twaróg zmielić trzykrotnie. Żółtka utrzeć z cukrem, olejkiem,skórką z cytryny. Twaróg i serek waniliowy(...)oprócz białek wrzucić do malaksera i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać ubite białka i wymieszać już bardzo delikatnie. Na brzoskwinię wylać masę serową, obsypać kruszonką. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 175 stopni i piec godzinę. Wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić w blaszce aż sernik całkowicie ostygnie. Sernik jest pyszny, polecam

Kuchnia Pokoleń
TORCIK BORÓWKOWO-ŚMIETANOWY 267

żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Masa borówkowa: Borówki myjemy na sitku pod bieżącą wodę. Wrzucamy do garnka, dodajemy około 50 ml wody, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu

Kuchnia MagdaLeny
Marmurek 208

Pyszne lekko wilgotne ciasto które na początku miało być zebrą ale moja miłość do czekolady sprawiła że masy czekoladowej zrobiłam tak dużo że wyszedł marmurek. Polecam. Obiecuje będzie pyszny. 3 jajka bardzo duże XL lub 5 jajek M 2,5 szklanki mąki dodatkowo 3 łyżki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka wody 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Dodaj mąkę (przesianą) wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę oraz olej. Zmiksuj na gładka masę. Podziel masę na pół. Do jednej połowy dodaj 3 łyżki kakaa do drugiej 3 łyżki mąki. Wlej na blachę najpierw warstwę jasną potem ciemną. Ja piekłam to ciasto na bardzo dużej blasze dlatego jest dość niskie. Piekłam je 45 minut w temperaturze 180 stopni

cukrem pudrem posypane
Ślimak z rodzynkami 190

Opis: Ciasto francuskie, to wspaniały produkt, dzięki któremu można puścić wodze fantazji i znaleźć całą masę pomysłów na jego wykorzystanie. Są to bardzo proste ciasteczka, które smakują na ciepło i na zimno oraz stanowią idealną przekąskę, czy dodatek do popołudniowej kawy. Ciasto francuskie możemy przygotować sami (przepis na ciasto dostępny na mojej stronie) lub kupić gotowe ciasto. Składniki: 1 opakowanie

Ciastka i ciasta
Maminkowe zapiekanki ziemniaczano-serowe z cebulką 324

jedną odkładamy, wsypujemy mąkę, dodajemy 2 całe jajka i dodatkowo pół jajka roztrzepanego, 3 łyżki podsmażonej cebulki, czosnek niedźwiedzi  i wyrabiamy ciasto. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Kamionkowe foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Masę ziemniaczano-serową dzielimy na 4 części i w wilgotnych dłoniach formujemy placki  o wymiarach większych od dna foremki. Plackami wykładamy foremki. Napełniamy

Maminek kulinarny
Tort makowy z musem jogurtowo-czekoladowym 191

wilgotne, pełne bakalii...Przepis od Anitki . Polecam. Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm Składniki na ciasto: 4 jaja; szczypta soli; 4 łyżki wody; 100 g cukru kryształu; 130 g mąki pszennej; 30 g kakao; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 800 g masy makowej (z puszki); Całe jaja(...)ubić z 4 łyżkami wody, cukrem i solą na puszystą masę. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, lekko wymieszać. Następnie dodać masę makową, ponownie delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 45-50 minut. Upieczone ciasto wystudzić.   Składniki na mus: 130 g białej czekolady

In my kitchen
Pikantne, razowe bułeczki 154

według przepisu mojej mamy, zawsze w tej samej kolejności. Zaczynam od zrobienia rozczynu. Świeże drożdże mieszam z cukrem aż do uzyskania płynnej masy. Dodaję kilka łyżek mąki oraz mleka (najlepiej w temperaturze pokojowej bądź podgrzanego). Mieszam. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30-40 minut. Po tym czasie dodaję resztę mąki i mleka, oliwę

Mango Papaja
Pasiaste naleśniki z serem i kremem toffi 176

biały ser – 400 g- masa krówkowa – 100 g- cukier puder – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Masę krówkową w puszcze lekko podgrzewamy do uzyskania płynnej konsystencji.Mąkę , mleko , wodę , jajko , sól , olej i cukier waniliowy dokładnie ze sobą mieszamy tworząc niezbyt gęste ciasto(...)naleśnikowe.1/4 ciasta odkładamy i mieszamy z kakaem.Smażymy na dużej patelni niezbyt grube naleśniki wylewając jasne ciasto a na wierzch paseczki z ciasta ciemnego.Smażymy z obu stron po kilkanaście sekund.Ser biały ucieramy delikatnie z masą krówkową.Przygotowaną masą smarujemy naleśniki.Zwijamy.Zajadamy ciepłe

Ostra na Słodko
MASA MAKOWA 187

jest jednym z głównych składników kolacji wigilijnej. Masa makowa najczęściej wykorzystywana jest tradycyjnie do ciast a gdy dodamy do niej pszenicę oraz miód powstaje kutia. Można także masę makową podać makaronem. Składniki 50 dag maku 20-30 dag cukru 4 białka 5 dag masła (stopionego) bakalie Przygotowanie Mak zalewamy wodą  i gotujemy około godziny na małym ogniu. Po godzinie

RAROSSA
Pełnoziarniste muffiny z borówką amerykańską 202

mieszamy ze sobą mokre składniki. Mokre wlewamy do suchych i wszystko razem łączymy. Ciasto wykładamy do przygotowanych foremek na muffiny lub inne babeczki. Po wyłożeniu połowy masy przypadającej na jedną muffinkę wciskamy w ciasto kilka opłukanych borówek, które następnie pokrywamy resztą ciasta. Na wierzchu wciskamy w środek jeszcze jedną borówkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez

Weganizm infantylny
Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante) 190

miksujemy żółtka z cukrem i ziarnami z laski wanilii do uzyskania jasnej i puszystej masy. Nie przerywając miksowania stopniowo dodajemy olej oraz wino, następnie partiami mąkę.  Na sam koniec dodajemy pianę z białek ubitą na sztywno.  Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Ciasto przelewamy(...)formy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem.  Babkę p ieczemy ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia .  Cukier puder ucieramy z kurkumą i mlekiem do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeżeli lukier będzie za gęsty, dodajemy odrobinę mleka, jeżeli za rzadki - cukier puder. Ostudzoną babkę dekorujemy powstałym lukrem. **** PREPARAZIONE

La grande e la piccola cuoca
Babka kakaowa z dżemem 193

połowy cytryny, kandyzowana skórka cytrynowa PRZYGOTOWANIE: 1. Masło ucieram razem z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję po jednym żółtku. Następnie naprzemiennie dodaję mleko, mąkę wymieszaną z kakao i sodą oczyszczoną oraz dżem. Białka ubijam na sztywno. Ubitą pianę dodaję do ciasta. Delikatnie(...)mieszam. 2. Ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą formy na babkę. Piekę 60 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Cukier puder razem z sokiem z cytryny ucieram na jednolitą masę. Przygotowanym lukrem polewam babkę. Wierzch posypuję kandyzowaną skórką cytrynową

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tort Makowy z Wiśniami i Likierem 480

cukru pudru 2 fixy do śmietany 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka cukru wanilinowego 3-5 łyżek konfitury wiśniowej 150ml likieru jajecznego advocaat Dodatkowo: mak do posypania czekoladowe gwiazdki Ciasto: 1. Do rondelka przesypać mak, zalać go wodą oraz mlekiem, postawić na ogniu i zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować mak przez(...)proszkiem do pieczenia i przesiać do masy makowej, dodać bakalie, wymieszać szpatułką. 5. Białka ubić na sztywno i w trzech partiach dodać do masy makowej, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką ( patrz FILM ). Gotowe ciasto przełożyć do dwóch tortownic o średnicy 21cm lub 22cm, wyrównać (blaszki wyłożyłam papierem do pieczenia). Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji

Mała Cukierenka
Placuszki bananowe FIT - bez glutenu i nabiału 242

oleju kokosowego WYKONANIE: 1.  Banana pokroić na mniejsze części. 2. Do blendera dodać jajko, banana, mąkę, wiórki i cynamon. Zmiksować na gładką masę. 3.  Na posmarowaną olejem kokosowym, rozgrzaną patelnie nakładać łyżką porcje ciasta. Zmniejszyć temperaturę i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. 4.  Podajemy z dodatkiem świeżych owoców - borówek, malin,truskawek lub z syropem

Atlas Smaków
Ciasto z kwiatami akacji 201

ósemki, wyjąć gniazda nasienne i pokroić każdą ósemkę na 4 -5 części. Wymieszać z pozostałymi kwiatami akacji. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać do niego mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na jabłka z kwiatami akacji. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Na dnie tortownicy ułożyć kwiaty akacji wymieszane z cukrem. Na nich ułożyć ciasto. Wstawić do piekarnika

królestwo garów
Ciastka brownie z masłem orzechowym 280

czekoladę mieszając. Lekko przestudzić. W misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować. Wlać masę czekoladową, zmiksować. 100 g czekolady posiekać nożem i wsypać do ciasta. Wymieszać łyżką i odstawić ciasto na około 10 minut. Blachę  wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać w odstępach łyżką ciasto. Piec w piekarniku

O kuchni z uczuciem
Bananowy sernik z bezą 234

Przygotować ciasto na spód. Wszystkie składniki zagnieść, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na 15 minut.   Schłodzonym ciastem wyłożyć dno tortownicy (wysłanej papierem do pieczenia). Spód ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut w 190 stopniach. Przygotować masę serową. Obrane banany zmiksować blenderem, dodać ser i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszać (nie za długo, aby nie napowietrzać sernika(...)wtedy nie opadnie). Masę przełożyć na podpieczony spód i piec 60-70 minut w 150 stopniach. Po 20 minutach pieczenia na serniku rozsmarować bezę. Białka ubić na sztywno (z szczyptą soli). Miksując stopniowo dodawać cukier a na końcu sok z cytryny. (Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.) Upieczone ciasto potrzymać około 15 minut w 110 stopniach i wyjąć

Di gotuje
Ciasto ucierane na maślance 197

Puszyste, wilgotne ciasto na maślance dzisiaj z dodatkiem śliwek , już chyba ostatnie ciasto ze śliwką tej jesieni ;) Czas pieczenia: 1 godz. 15 minut Wymiary blaszki: 24 x 29 cm   Temp. pieczenia 175 st. Składniki: 2/3 kostki masła lub margaryny 1 czubata szkl. cukru 1 op. cukru waniliowego szczypta soli 4 jajka 5 łyżek mąki ziemniaczanej 350 ml maślanki(...)Ucierając , kolejno wbij jajka, dosyp mąkę ziemniaczaną, dodaj maślankę i skórkę z cytryny. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do ucieranej masy. Śliwki umyj, rozetnij , wyjmij pestki. Formę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Należy piec 1 godzinę i 15 minut.. Upieczone przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem

Różne smaki w kuchni
Keks z chałwą, suszonymi śliwkami i orzechami nerowca 181

singli - upieczesz i możesz jeść cały tydzień po kawałku, a ono nadal jest przepyszne! Dla kogo: dla szukających ciasta, które zachowuje długo świeżość dla kochających keksy dla lubiących ciasta z bakaliami Składniki: 3 jajka 150g cukru łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 30 lub 36% skórka z cytryny (starta) 210g mąki(...)otarciem skórki sparzyć cytrynę wrzątkiem). Całość mieszamy. Mąkę przesiewamy do małej miski i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie łączymy z masą jajeczną. Chałwę kruszymy na małe kawałeczki i dodajemy do ciasta wraz z suszonymi śliwkami (śliwki można przed dodaniem obtoczyć delikatnie w mące) i orzechami. Całość mieszamy. Ciasto przekładamy do podłużnej formy typu korytko/keksówka

Mania Wypiekania
Biszkoptowe kokosowe ciasto z wiśniami 172

Bardziej letnia odsłona babki biszkoptowej z kakao, wzbogacona o wiórki kokosowe i wiśnie. Przepis pozostał praktycznie ten sam, a ciasto zmieniło się niesamowicie. Możecie przygotować je w standardowej foremce keksówce lub "na wynos", wtedy przepis wystarcza na przygotowanie trzech małych babek w papierowych foremkach. Takie małe papierowe foremki są za grosze w Papilart . Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru(...)żółtku. Odstawiamy mikser, mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie łączymy z jajkami - sugeruję używanie szpatułki lub łyżki. Dodajemy wiórki kokosowe. Do gotowej masy powoli wlewamy olej i mieszamy aż do połączenia składników. Ciasto przelewamy do foremki, zostawiając w misce około 1/4, które następnie mieszamy z kakao. Wlewamy resztę ciasta do foremki. Wiśnie układamy na cieście (bez wbijania, same

Gotowanie i blogowanie
Cytrynowiec 266

Wiosna, ciepło pięknie, słonecznie, aż chce się żyć, a żeby żyło się jeszcze przyjemniej zapraszam na lekkie, piankowe, orzeźwiające ciasto, które na pewno zasmakuje wszystkim, nie tylko miłośnikom cytrynowych smaków. Biszkopt: 3 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy szczyptą soli. Następnie(...)cukru pudru Dodatkowo: 24 herbatniki Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem i dodaję do niej żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wykładam na masę cytrynową wyrównuję i pokrywam całość warstwą herbatników i gotowe. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone podawane co najmniej na drugi dzień. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Fasolowe brownie z orzeszkami ziemnymi, czyli kolejna zdrowa rozpusta 304

Niemniej jednak nic w tym złego, bo tym smakołykiem możemy zajadać się bez żadnych wyrzutów sumienia i obaw o nadwyżkowe kalorie. Po prostu ideał! Gdyby ktoś poczęstował mnie tym ciastem, nigdy nie wpadłabym na to, z czego mogło zostać przygotowane. Smakuje jak najprawdziwsze, mocno czekoladowe brownie. Wilgotne, puszyste, a dzięki dodatkowi orzeszków ziemnych i kawałków czekolady- przyjemnie chrupiące. Jest(...)zblendować z fasolą, bananem i miodem Dodać kakao, cynamon, sodę i szczyptę soli i dokładnie wymieszać Orzeszki i czekoladę drobno posiekać i dodać do masy Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać wszystko łyżką Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia- moja to 22,5x22,5cm  Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C Po upieczeniu

peanutbuttermonster
Makowiec podwójnie rolowany 210

zaskoczyć Rodzinę i znajomych :)   Tym razem proponuję makowiec ,niby zwykł ale zwinięty inaczej co nadaje mu ciekawego efektu a oto przecież nam chodzi. Składniki na dwa duże makowce : - Ciasto : - 600 g mąki pszennej u  mnie typ 650 - 260 ml letniego mleka 3% - 100 g cukru - 50 g świeżych drożdży - 3 jajka - szczypta soli(...)wyrośnięcia. Mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy ok 10 minut, posypujemy delikatnie mąką , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto i dzielimy na dwie części, wałkujemy na prostokąt  i nakładamy połowę masy makowej, Zwijamy jak roladę z jednej strony do środka i z drugiej strony do środka ,jak na poniższym zdjęciu. boki zwijamy

Wypieki Rene