cukier waniliowy olejek pomarańczowy według uznania 1 szklanka mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy jogurt i ucieramy kilka chwil, dodajemy olejek według uznania, na koniec wsypujemy obie mąki i proszek
IzabelawkuchniGarść) Czas przygotowania: 30 minut 1.Płatki owsiane zmiel na mąkę. Następnie zblenduj je z pozostałymi składnikami na ciasto (oprócz 1/2 łyżki oleju kokosowego, czekolady i malin), do uzyskania gładkiej masy. 2. Piecz 20 minut w 180 stopniach C. 3. Wyjmij z piekarnika i odstaw do lekkiego przestudzenia. W tym czasie przygotuj polewę rozpuszczając czekoladę z 1/2 łyżki oleju
Powiedz dietom niekostki masła pozostałe: owoce do dekoracji pokruszona chałwa Przygotowanie ciasta: Na początek dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni C. W rondelku rozpuszczamy masło oraz połamaną czekoladę, podgrzewamy na minimalnym ogniu ciągle mieszając aż składniki się roztopią i otrzymamy gładką masę czekoladową. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i mieszamy(...)jednej misce ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ubite jajka oraz masę czekoladową, miksujemy na minimalnych obrotach do połączenia się składników w jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 40 minut do suchego patyczka. Przygotowanie kremu: Z pół litra mleka odlewamy szklankę, rozpuszczamy
Życie zaczyna się w kuchnisypkiej mieszanki masło i olej. Całość mieszamy, starając się dobrze napowietrzyć. W drugim naczyniu mieszamy jajka, kefir, ekstrakt waniliowy, ocet oraz barwnik - masa musi być jednolita. Kolejny etap to połączenie zawartości obu misek. Gładkie ciasto przelewamy do okrągłej formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Po wystudzeniu dzielimy na dwa krążki przy użyciu
Życie zamknięte w smakupory pamiętam smak tego ciasta :) pamiętam... bo szybciutko zniknął ;) ma tak niesamowicie pyszny smak i aromat , że każdy jego kęs to przyjemność i do tego rozpływa się w ustach . Użyłam przyprawy do piernika i w całym domu podczas pieczenia roznosi się piękny zapach :) Przepis znalazłam w książeczce kucharskiej dołączonej do "Świata kobiety " Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia(...)przygotowania: Miękkie masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt. Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy w przyprawie do pierników , następnie układamy na cieście. Wkładamy
Różne smaki w kuchniszczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać - do piany z białek dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać łyżką - do masy dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając łyżką - na koniec dodać do ciasta ostudzone masło, delikatnie wymieszać do połączenia się składników - ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką - piec w 180 stopniach przez(...)białek to delikatne ciasto, które mogę zaproponować nie tylko wielbicielom kokosowych smaków (dla nich zamieściłam w poprzednim poście przepis na biszkopt z masą kokosową ), ale przede wszystkim osobom, które nie mają dużo czasu na przygotowanie ciasta. Babki ucierane są bardzo szybkie w przygotowaniu, a ładnie udekorowane będą bardzo dobrze prezentować się na stole świątecznym czy wtedy, gdy przyjmujemy gości
Smakołyki Berenikirobić nic, do czego należy dodać drożdże. Zawsze obawiam się niepowodzenia. Poświęciłam się dla bloga, było warto. Co prawda brakowało mi ciepłego pieca kaflowego, na którym w mig rośnie ciasto i musiałam zastąpić kaloryferem ale jest ok. Takie pączusie wyrosły. Składniki: 3 szklanki mąki tortowej( ok. 500 g - szklanka szklance nie równa) 1 szklanka mleka ( ta sama(...)waniliowy i szczyptę soli wymieszać razem w szerokiej misce. Jako, żółtka, pozostały cukier utrzeć dokładnie na jednolitą masę. Do miski z mąką dołączyć masę jajeczną oraz spienione drożdże. Wszystko dokładnie wyrobić ręką aż ciasto będzie swobodnie odstawać od ręki ( nie będzie się przyklejać). Trudna sprawa, trzeba dużo czułości w to włożyć :-) Do gotowego ciasta dołożyć spirytus i masło
pieprzny smaczekpapierem do pieczenia, gdyż masy serowej jest dużo i lepiej nie ryzykować, że sernik zacznie "uciekać" nam podczas pieczenia. Sernik krówkowy Składniki: ciasto kruche 120g mąki pszennej 50g masła 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 żółtko masa serowa 600g twarogu sernikowego 75g masła 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300g masy krówkowej polewa 50g orzechów włoskich 150g masy krówkowej(...)składników szybko zagnieść jednolite ciasto - ciasto schłodzić przez 30minut w lodówce - spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w 200 stopniach przez 15 minut - podpieczony spód wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia - składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową - masło utrzeć na puszystą masę, dodać masę krówkową i zmiksować do połączenia się składników
Smakołyki BerenikiCiasto: Masło umieszczam w misce i miksuję aż zrobi się jasne. Dodaję cukier puder i nadal miksuję, by powstała jednolita masa. Dodaję po 1 jajku nadal miksując. Dodaję po 1 łyżce mąki – nieco zmniejszam obroty miksera. Wykładam ciasto do tortownicy wysmarowanej tłuszczem. Układam śliwki przecięciem do góry, posypuję kruszonką. Piekę 180 stopniach przez 45-50 minut. Podaję ciasto posypane
MojaQchnia.plprzesiać przez sitko. Rabarbar pokroić na kawałki i zasypać cukrem. Odłożyć na około 2 godziny. Przed dodaniem do ciasta zlać nadmiar płynu dodać truskawki wsypać mąkę i delikatnie wymieszać. Jajka z cukrami ubić mikserem na puszystą i gęstą masę. Miksując na wolnych(...)obrotach wlewać powoli olej. Gdy składniki się połączą wyłączyć mikser i dodając resztę składników mieszamy już ręcznie łopatką. Na przemian do masy dodawać część mąki, jogurtu greckiego i delikatnie mieszamy każdą porcję. Po dodaniu i wymieszaniu wszystkich składników ciasto wylać do formy 34*24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozłożyć owoce i posypać wiórkami kokosowymi. Włożyć do nagrzanego
Ala piecze i gotujepuszystą masę. Wlej letnią czekoladę cały czas miksując. Dodaj przesianą mąkę i zmiksuj jeszcze raz. Wyłóż formę papierem do pieczenie, wylej ciasto, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz brownie przez 20 minut. W między czasie przygotuj masę serową. Masa serowa 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 4 jajka 750 g twarogu 150 ml śmietanki 225 g cukru
codojedzeniapietruszki i oregano. Wymieszać. Dosypywać po łyżce mąki (stopniowo - do uzyskania gęstego ciasta). Najlepiej ostatnie 10-20 g dodać do ciasta, gdy upiecze się pierwsza partia placków (pomidory wciąż puszczają sok i trzeba je znów zagęścić). Doprawić masę pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placki, wykładając 1-2 łyżki ciasta
Weekendy w domu i ogrodziemarudnym. Berenika wspomniała, że przy tym cieście należy użyć luźniejszego puree. Tak też zrobiłam, i musiałam dodać nieco więcej mąki, gdyż ciasto wyszło za rzadkie. Ilości składników należy więc potraktować nieco orientacyjnie, wszystko zależy od dyni. Jednak jeśli masa będzie za rzadka, wystarczy dodać mąki; gdy wyjdzie za gęsta - dolać mleka. Nie ma więc powodów do niepokoju, a ciasto robi
Pożeraczka, czyli raz adobrzetartaletek): * ciasto: - 50g miękkiego masła - ok.100g cukru pudru - 1 jajko - 3/4 szklanki mąki pszennej - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli * masa: - 125g mascarpone - 125g śmietany kremówki 30% (np.Łaciata) mocno schłodzonej - truskawki - gorzka czekolada Ze składników na ciasto (50-60g cukru pudru) ugnieść szybko kruche ciasto i umieścić je na 20 minut w lodówce, do schłodzenia. Foremki
CookYourselfcukrem.Dodać żółtka – dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i dobrze wymieszać łyżką.Upiec 3 ciasta lub jedno i potem je przekroić na 3 części (pojedyncze lepiej wyrasta!).Piec 30-35 minut w tem.190 stopni. Masa Rafaello; ½ litra śmietanki kremówki 2 śmietany śnieżki w proszku 4 śmietanfixy 15 dag wiórków kokosowych 2 białe czekolady Czekoladę rozpuszczamy(...)miksować. Następnie do masy śmietankowej dodać wystudzoną białą czekoladę – wymieszać.Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe – wszystko dobrze mieszamy. Przekładamy biszkopt masą Rafaello, a wierzch i boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Łatwy, szybki i sprawdzony przepis na tort (lub ciasto ). Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
Apetyczna babeczkaczasem dopada mnie ochota na coś słodkiego, pysznego, co poprawi nastrój - zwłaszcza w pochmurny dzień! I wiecie co? Nie ma w tym nic złego, jeśli rozsądną porcję niezbyt kalorycznego ciasta zjemy od czasu do czasu na drugie śniadanie. Na takie właśnie słodkościowe zapotrzebowanie zrobiłam ostatnio odchudzony sernnik - bez spodu, z dużą ilością twarogu i ksylitolem zamiast cukru. Do tego kilka(...)pieczenia pozostanie płaski. Wylać masę serową do tortownicy. Głęboką blachę piekarnika umieścić na dolnym poziomie i wypełnić gorącą wodą do wysokości 2/3. Tortownicę z masą serową położyć na kratce na średnim poziomie piekarnika. Piec ciasto w temperaturze 170 stopni przez 50 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik na 10 minut, a następnie wyjąć ciasto na blat i wystudzić. Schłodzić
Kulinarne Inspiracjeposkubania w pracy :) To jedno z tych ciast, jakie piekły nasze babcie i mamy, z kilku podstawowych składników, które praktycznie zawsze są w domu. W sezonie polecam do ciasta rabarbar, a poza nim możecie pokombinować z innymi Waszymi ulubionymi owocami :) U mnie w następnej kolejności czekają już truskawki i jagody :D SKŁADNIKI: 5 jajek (rozm(...)ubij mikserem przez kilka minut na jasną i puszystą masę. Wsyp mąkę i proszek oraz dolej olej i zmiksuj ponownie wszystko krótko na gładką masę. Przełóż ją do formy, na wierzchu poukładaj rabarbar. Piecz ciasto około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostudzenia. Następnie posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonybabki drożdżowej zawsze sceptycznie podchodziłam. Postanowiłam w końcu ją zrobić no, bo jakby inaczej:) i co, i właśnie nic.Nie powiem, bo była smaczna ale ja jednak zostanę przy cieście drożdżowym i babce ucieranej. Zapraszam... przepis z blogu anikagotuje.blogspot. Skala smaku 6/10 ja nie użyłam rodzynek, zamiast skórki kandyzowanej dodałam skórki startej z pomarańczy. Składniki: 600 g mąki(...)drożdże zrobią się płynne dodać do przestudzonego rozczynu z mąki i mleka. Delikatnie przemieszać i odstawić do wyrośnięcia Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodać do nich mąkę oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić ciasto tak, aby odstawało od ręki Do tak wyrobionego ciasta dodać roztopione i przestudzone masło z łyżką oliwy i nadal wyrabiać, aż wszystkie składniki dobrze się
Kubki smakuDla kogo: dla fanów kwaśnych smaków dla szukających bazy pod kremy do tortów dla pragnących orzeźwienia Składniki: sok z dwóch cytryn średniej wielkości 120g masła 3
Mania Wypiekania