ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1150/3191)

Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #2 Brownie z wiśniami 317

piekarniku takie samo ciasto wyjdzie inaczej. Jeszcze lepiej: to samo ciasto, pieczone tyle samo, za każdym razem wyjdzie odrobinę inne. Jeżeli podpieczecie ciasto za długo wyjdzie wam po prostu ciasto czekoladowe i też nie będzie katastrofy. Gdyby wyszło za suche, zaserwujcie je z lodami lub bitą śmietaną i nie przyznawajcie się, że to miało być brownie żartuje oczywiście. Muszę jeszcze(...)kąpieli wodnej), dokładnie mieszając i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy sól i delikatnie wlewamy do masy czekoladę (można lać po ściance miski w której mamy ciasto). Delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy kakao i mąkę i mieszamy wszystko najlepiej szpatułką, tak aby składniki się połączyły. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik

Relaxtime
SERNIK BRZOSKWINIOWY Z GALARETKĄ 212

pianę ubitą z białek – wszystko razem delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. CAŁOŚĆ: Na blachę ( 25×30 ) wyłożoną papierem do pieczenia rozkładamy ciasto, podpiekamy ok. 20 minut w 180C ( bez termoobiegu ). Na podpieczone wylewamy masę serową i ponownie wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika – tym razem na 50 minut. Wystudzony sernik zalewamy przygotowaną, lekko tężejącą galaretką – odstawiamy

Ostra na Słodko
Ciasto kawowe w paski 169

atmosfera tego szczególnego dnia a może po prostu listopad? Ten szary, bury... i zimny... Od dawna chodziło już za mną "coś" kawowego. W końcu doczekało się realizacji w postaci ciasta. Po powrocie z cmentarza razem z gorącą herbatą było doskonałym sposobem na rozgrzewkę. Porcja na dużą blachę Składniki na biszkopt*: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki(...)drugiej dodajemy kakao. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki (lub rękawa cukierniczego) wlewamy na przemian raz masę jasną, raz ciemną, tworząc ukośne paski. Ja dodatkowo za pomocą wykałaczki zrobiłam wzorek. Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. * podane składniki są na jeden placek. Trzeba upiec dwa biszkopty. Krem: Budyń gotujemy

My simple kitchen
Ciasto salceson z jabłkami 351

Pyszne ciasto czekoladowe z jabłkami zwane potocznie salcesonem Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu  1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka (250 ml) oleju 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 kg twardych jabłek Wykonanie: Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w kostkę. Jajka ubijamy z cukrem aż powstanie(...)kakao, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, mąkę. Na sam koniec ciurkiem wlewamy olej. Prostokątną blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką bądź bułką tartą. Do masy wrzucamy jabłka i mieszamy wszystko razem. Możemy odnieść wrażenie ,że ciasta jest za mało czy też jest za gęste ale proszę się tym nie przejmować. Wszystko wylewamy na blaszkę wyrównujemy i pieczemy w nagrzanym piekarniku

W Moim Magicznym Domu
Jogurtowe z truskawkami i rabarbarem! 770

czym mi się kojarzy czerwiec? Zdecydowanie z truskawkami, które w połączeniu z rabarbarem i ciastem jogurtowym tworzą idealną kompozycję. Składniki: - 500g mąki pszennej - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 300g masła - 5 jajek - 220g cukru - 250g jogurtu naturalnego - 1 cukier wanilinowy - 800 g truskawek - 2 laski rabarbaru    Zaczęłam od przygotowania owoców. Truskawki umyłam, oderwałam szypułki i pokroiłam na połówki(...)pieczenia. Kolejno dodawałam na przemian mąkę z jogurtem naturalnym. Blaszkę o wymiarach 29 x 35 cm posmarowałam masłem i wyścieliłam papierem do pieczenia. Masę wylałam na blaszkę, poukładałam truskawki i rabarbar, lekko wciskając w ciasto. Ciasto piekłam w temp 170 st. C przez 50 minut. Smacznego

Receptura smaku
RAFAELLO 190

Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 ° . Pieczemy około 35 minut. Po ostudzeniu kroimy na dwie równe części. Masa: Budyń gotujemy w nieco mniejszej ilości mleka niż mamy podane na opakowaniu. Dodajemy 3 łyżki cukru. Budyń należy ostudzić.  Masło ucieramy mikserem i dodajemy stopniowo po łyżce budyniu. Można(...)cytryny do smaku. Górna warstwa: Około 2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy wiórki kokosowe i cukier wanilinowy. Prażymy aż do uzyskania złotego koloru. Ciasto składamy w następujący sposób: biszkopt dżem z czarnej porzeczki 3/4 masy budyniowej biszkopt 1/4 masy budyniowej wiórki kokosowe SMACZNEGO

Słodkie ciacho
Odwrócone ciasto z ananasem 237

Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 130g miękkiego masła 130g jasnego brązowego cukru ziarnka wyskrobane 1 laski wanilii (możemy zstąpić 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego) 2 jajka 130g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka syropu ananasowego z puszki     Spód: 1. Utrzeć razem masło, cukier, miód na kremową masę(...)jajku, po każdym dodaniu, ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać ziarenka wanilii lub aromat, wymieszać. 5. Na końcu dodać przygotowaną mąkę i łyżkę syropu, wymieszać na jednolite ciasto. 6. Ciasto wyłożyć na plastry ananasa i wyrównać. Wstawić od nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół

Mała Cukierenka
Pumpkin pie with cranberries (ciasto dyniowe z żurawiną) | dietetyczne 229

mojej kuchni gościła bardzo rzadko. W tym roku jednak się to zmieniło. Do wykorzystania mam póki co 2 ogromne dynie.. i masę pomysłów na ich przygotowanie. Po wczorajszych plackach z dyni  , czas na ciasto dniowe. Wilgotne, proste, szybkie do wykonania czyli takie jakie lubię najbardziej :) Lżejsza wersja typowego pumpkin pie z bita śmietaną, ale jak dla mnie(...)zdecydowanie ciekawsza. Posmak dyni jest delikatny, ciasto jest zwarte, wilgotnawe, z lekką słodyczą żurawiny. Ma jeden, jedyny minus.. znika w oka mgnieniu. Składniki: 200g pureé z dyni 1 i 1/2 szkl. mąki owsianej 100g masła klarowanego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki stewii w proszku 2 łyżki suszonej żurawiny 3 jajka Cynamon

Czarnawisienka
Ciasto piernikowe z czekoladą 207

ciasto z pewnością nie przypomina tradycyjnego piernika. Za to jest lekkie i pachnie niesamowicie korzennymi przyprawami oraz kusi kawałkami czekolady. Do kawy na jesienno-zimowe wieczory sprawdzi się idealnie. Gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku. Inspiracja: Moje Wypieki Składniki na keksówkę: 2 duże jajka 100 ml oleju 1 szklanka maślanki 250 g mąki pszennej 120 g drobnego cukru(...)zmiksować do połączenia się składników. Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia (sodę), przyprawę korzenną wymieszać. Dodać do płynnych składników i zmiksować na gładką masę. Miksować tylko do połączenia się składników. Dodać czekoladę, wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej keksówki (gdy używacie blaszki należy wysmarować ją tłuszczem i obsypać bułką tartą lub mąką albo wyłożyć papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 175ºC

Fabryka pomysłów
Ciasto Pomarańczowe 432

największym atutem jest jego smak. "Przepis na ciasto pomarańczoweSkładniki:5 wiejskich jaj200 g cukru1/3 szklanki mleka90 g masła260 g mąki2 łyżeczki syropu pomarańczowego2 łyżeczki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowejłyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru pudru + łyżka soku pomarańczowegoSposób przygotowania:Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy syrop pomarańczowy i kawałki drobno(...)mąkę z proszkiem do pieczenia a następnie dosypujmy mieszankę do wcześniej przygotowanej masy. Mieszamy za pomocą łopatki.Gotową masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez około 40 - 50 minut. Po tym czasie ciasto studzimy w formie, a następie polewamy lukrem pomarańczowym - do cukru pudru dodajemy łyżkę soku pomarańczowego i mieszamy

Słodkie Przyjemności
Świąteczne babeczki 254

Oczywiście, mały akcent mikołajkowi również się pojawi Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 16 sztuk Składniki: Ciasto: 1 ½ szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 2 jajka Masa: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30-36 % 4 łyżki cukru pudru 1 usztywniacz(...)barwnika w proszku, aby nie rozwodnić masy. Odstawić do lodówki, ale masa stężała. Pozostałe babeczki udekorować za pomocą szprycy do tortów, tworząc małe choineczki. Choinki posypać koralikami dekoracyjnymi, które posłużą jako bombki. Gotowe babeczki przechowywać w lodówce, wyciągać 20 minut przez zjedzeniem. Oczywiście ciasto na babeczki może być dowolne: http://kuchniawedwoje.pl/category/desery/babeczki/ Krok po kroku

KuchniaWeDwoje.pl
Murzynek z kokosową kołderką 482

wylać ciasto kakaowe. Dżem rozsmarować na wierzchu ciasta (warstwa nie może być zbyt gruba bo wpadnie do ciasta). Białka musimy ubić na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier. Piana musi być bardzo gęsta. Na koniec wymieszać z wiórkami kokosowymi i wylać masę na warstwę dżemu. Można jeszcze po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Piec ok. 45 minut w w temp

kuchcikownia
Ciasteczka biszkoptowe z ananasem 160

mąkidżem wiśniowy250 ml śmietanki 30 % ananas świeży/ z puszkiSposób przygotowania:Jajka ubijamy razem z cukrem i cukrem pudrem. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ciasta - lekko mieszamy.Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika, bądź dużą prostokątną formę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy około 15- 20 minut w piekarniku rozgrzanym(...)C.Pieczemy do zarumienienia.Gotowe ciasto kroimy na 12 -16 prostokątów - studzimy.W tym czasie przygotowujemy bitą śmietanę - do wysokiej, szklanej miski (najlepiej zimnej) wlewamy śmietankę i ubijamy, do momentu, gdy masa będzie sztywna. Jeżeli chcecie możecie pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru.Świeżego ananasa obieramy i kroimy na plasterki, a następnie na małe cząstki.Na ostudzone ciastka nakładamy około łyżkę dżemu

Słodkie Przyjemności
Ciasto z truskawkami bez pieczenia 227

Ciasto to jest raczej deserem ponieważ nie trzeba go piec. Samo przygotowanie nie jest trudne i długie, jednak większość czasu, który jest potrzebny na zrobienie go, spędza w lodówce. Ja użyłam truskawki i galaretki o smaku leśnym do warstwy środkowej oraz galaretki truskawkowej na wierzch. Przepis na tortownicę o średnicy 22 cm. Składniki: biszkopty ¼ szklanki mocnej herbaty, łyżka spirytusu(...)rozpuścić w 300 ml wrzątku, również zostawić by ostygła i zaczęła tężeć. Truskawki umyć, usunąć szypułki i przekroić na pół. Truskawki układać na stężałej masie a następnie powoli i delikatnie zalać je tężejącą galaretką. Ciasto włożyć do lodówki by galaretka stężała

Mama Gotuje
Ciasto podwójnie malinowe 177

piec ok 15 minut na 200 C. Śmietankę ubić, dodać do niej tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 3/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać mikserem. Do masy dodać 1/3 malin, delikatnie wymieszać i wyłożyć na wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki do stężenia. Potem na wierzchu ułożyć resztę malin i zalać pozostałą galaretką, wstawić do lodówki do ponownego stężenia

Monia miesza i gotuje