ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1103/3191)

HIT- Różowe miękkie ciastka malinowe 244

odwiedzenia strony   www.uczymyjakslodzic.pl  W kilku słowach o samych ciastkach. Z wierzchu i od spodu kruche a w środku struktura najlepszego biszkoptu połączona z piaskową konsystencją ciasta ucieranego. Nie wiem jak to lepiej ubrać w słowa. Miękkie i aromatyczne z wyraźnie wyczuwalnym smakiem malin i kontrastującym kwaskowym cytrusowym posmakiem. Poezja wśród wszystkich ciastek. Relatywnie mała ilość cukru uwypukla(...)Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz przesiane suche składniki. Miksujemy do momentu połączenia. Wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy otartą skórkę cytrynową. 3. Do zmiksowanej masy dodajemy koniecznie zmrożone maliny wszystko łączymy pulsacyjnie aż ciasto nabierze różowego koloru a maliny się nieco rozdrobnią.  Ważne by na tym etapie nie przesadzić z miksowaniem ,bo inaczej będziemy musieli dodatkowo schłodzić ciasto przed właściwym

vaniliowoczekoladowa
DROŻDŻOWE ROGALE Z MASĄ SEROWĄ 363

Uwielbiam rogale pod każdą postacią, te dzisiejsze przygotowałam na urlopie w Polsce :). Muszę przyznać, że wyszły przepyszne. Zamiast masy twarogowej możecie użyć masy orzechowej , twardej marmolady

Przepisy Aleksandry
Cytrynowe ciasto z kokosem i migdałami BEZ MĄKI! 219

Wspaniałe uczucie, nie wiedziałam, że praca z grupą to taka przyjemność.  Dzisiaj coś słodkiego dla miłośników słodyczy bez dodatku mąki. Wyśmienite, delikatne, wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto, przepełnione aromatem cytryny, kokosa i migdałów. Połączenie smaków wprost idealne, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku! Wychodzi ok. 12-14 kawałków. 100g = 308kcal, jeden kawałek ok. 52g = ok. 160 kcal(...)mąką do całkowitego połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli i delikatnie za pomocą łyżki łączymy je z resztą ciasta. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy. Masę przelewamy do formy, posypujemy płatkami migdałów i pieczemy w 170 stopniach przez 45-50 minut. Studzimy, dekorujemy chipsami z kokosami, gorzką czekoladą

Be Fit Be Strong
Tiramisu 237

dobrze schłodzić. Tiramisu można przygotować w dużej blaszce w postaci ciasta ale jak ktoś nie lubi takich ciast z którymi trzeba obchodzić się bardzo delikatnie może przygotować je w pucharkach. Wtedy mamy od razu gotowe porcje i nawet jak masa będzie nieco rzadka nie sprawi to problemu bo z pucharka nic nie ucieknie. składniki: 6 jajek 6 łyżek cukru pudru

Monia miesza i gotuje
Orzeszki 155

ciasto 400 g mąki 250 g margaryny 100 g cukru szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 jajka do brązowych 2 łyżeczki kakao masa; 1 szkl mielonych orzechów 0,5 szkl mleka 3/4 szkl cukru pudru 1 łyżka rumu 2 łyżeczki kakao 200 g masła Zagnieść ciasto z podanych składników, przy białych nie dodawać kakao, do brązowych dodać. Uformować wałeczek

Gotowanie jest łatwe
Puszyste Ciasto z Borówkami 311

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą. 3. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę mleka (proszę pamiętać, aby mleko miało temperaturę pokojową), wymieszać krótko mikserem. Dodać pozostałą mąkę, mleko, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i wymieszać mikserem (powstanie dosyć gęste ciasto, będzie oblepiało mieszadła miksera). 4. Borówki skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać mąkę(...)wymieszać. 5. Białka ubić i stopniowo dodać resztę cukru, miksować, aż cukier się rozpuści. 6. Do maślanej masy dodać 1/3 ubitej piany i wymieszać szpatułką ( patrz FILM ). Dodać pozostałą pianę z białek, wymieszać. Wyspać przygotowane borówki i krótko wymieszać szpatułką. 7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm lub 21cm, wyrównać. Wierzch posypać brązowym cukrem. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika

Mała Cukierenka
Nigella i jej babka jogurtowa z najnowszej książki Nigellissima 455

cukrem i jogurtem na puszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (średnica 22-25 cm) i pieczemy w temperaturze 180st. C przez około 30-35 min do suchego patyczka. Wyjmujemy jeszcze ciepłą

Z butelką mleczka w tle
Szpinakowa rolada z łososiem 187

dodajemy szpinak. Całość doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem, gałką i czosnkiem. Przesmażamy. Postawiamy do przestygnięcia. Typową, prostokątną formę do ciasta smarujemy margaryną, masłem i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do wystudzonego szpinaku. Białka ubijamy i również dodajemy do masy. Całość delikatnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut w temperaturze(...)Biszkopt wyjmujemy na ręcznik kuchenny i zwijamy go w rulon. Zwijanie wykonujemy gdy ciasto jest jeszcze ciepłe. Do serków dodajemy chrzan, jogurt, dymkę i doprawiamy solą. Paprykę kroimy w kostkę. Delikatnie rozwijamy biszkopt. Nakładamy łososia. Następnie smarujemy masą i na koniec układamy posiekaną paprykę. Ponownie zwijamy w rulon. Zawijamy w ręcznik i wkładamy do lodówki. Po schłodzeniu kroimy w plastry

Smaki Ewy
Tort śmietanowy z musem truskawkowym 172

razem Nowy Rok powitaliśmy tortem śmietanowym z musem truskawkowym. Smakował nawet mojej mamie a ona jest jak dla mnie najlepszym degustatorem, ponieważ nie jest miłośniczką ciast. A co za tym idzie ciast/tort/ciasteczka muszą być bardzo dobre aby usłyszeć pochwały, że jej smakowało :) Składniki:    biszkopt (najlepiej upiec dzień wcześniej) :        6 jajek(...)delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, budyń i delikatnie za pomocą łyżki mieszkać. Dno tortownicy wyłożyć papierem i wlać ciasto. Piec w około 30min w 180C. Wystudzić. Przekroić na dwa blaty biszkoptowe.    masa śmietanowa: w dniu w którym pieczemy biszkopt również musimy zająć się kremówką. Śmietanę podgrzać, dodać połamaną białą czekoladę. Mieszać aż do całkowitego

Amatorka kuchenna
Najwyższa pora napić się kawy! 142

który łączy się z rozpieszczaniem zmysłów. Z ciasteczkiem, czekoladką lub kawałkiem ciasta jak sernik gotowany na ciemnym spodzie. Oto wyszukana propozycja Agaty na coś do kawy. Biszkopt Składniki: 2 jajka 4 łyżki cukru (48g) 2 łyżki mąki pszennej (30g) ½ łyżki mąki ziemniaczanej (12g) 1 łyżka kakao (8g) Masa serowa Składniki: 1 kg tłustego twarogu 3 jajka 200g masła 1 szklanka(...)mikserem na najniższych obrotach miksera. Spód tortownicy (o średnicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać. Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec ok 15 minut w temp. 160°C (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, pozostawić w tortownicy. Masa serowa Ser zemleć. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kolejno żółtka, ucierać, dodać zmielony ser oraz cukier

KulinarneImpresje.pl
ROLADA ZE ŚMIETANĄ I MALINAMI 216

Rolada... Pyszne ciasto, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Krem oczywiście można przygotować dowolny, kto jaki lubi :) Maliny można zastąpić galaretką, jagodami, bananami bądź innymi owocami :) Polecam. Biszkopt: * 4 jajka * 4 łyżki mąki * 4 łyżki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 paczka cukru waniliowego Wykonanie(...)Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zmiksować. Do masy z żółtek delikatnie drewnianą łyżką wmieszać pianę z białek. Ciasto rozsmarować na blaszce o kształcie prostokąta wyłożonej papierem do pieczenia(im większa blacha tym lepiej). Piec 10 minut w piekarniku nagrzanym

Zrób to smacznie
Lekki torcik malinowy 176

szklanki cukru 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 1 galaretka malinowa 200 gram malin Dodatkowo: 2 galaretki malinowe Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy(26cm(...)tężejącą galaretkę, miksujemy. Dodajemy maliny , delikatnie mieszamy, wykładamy na upieczony biszkopt, wstawiamy do lodówki. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 800 ml. Gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia, tężejącą galaretkę wylewamy na masę śmietanową, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia

Bajeczna Kuchnia
Serowy Torcik z Truskawkami i Bezą 423

minuty. Dodać żółtka i wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników. 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na maślaną masę, dodać mleko i wymieszać, krótko, ale dokładnie mikserem. 3. Połowę ciasta przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji

Mała Cukierenka
Babka cytrynowa 174

formy. Sposób przygotowania babki cytrynowej: Masło i jajka dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki tak, żeby osiągnęły temperaturę pokojową – wtedy ciasto się nie waży. Miękkie masło ucieram z cukrem na jednolitą masą a następnie dodaję całe jaka delikatnie mieszając. Gdy masa jest jednolita wsypuję kisiele, ucieram przez chwilkę a następnie dodaję proszek

Gotuj Się Kto Może
Truskawkowy Raj. Prosty przepis na słodkie, puszyste i wilgotne ciasto truskawkowe z olejem, w ulepszonej zdrowszej wersji. 1181

ksylitolem na delikatną, puszystą masę.   Dodajemy płynne składniki, następnie powoli i stopniowo mąkę, cukier i proszek.   Dokładnie mieszamy mikserem na jednolitą masę.   Truskawki myjemy i zostawiamy do wyschnięcia.   Blachę (potrzebujesz dużą blachę, ciasto mocno wyrośnie w górę!) posmaruj masłem i obsyp obficie wiórkami lub wyłóż papierem do pieczenia.   Teraz wylej ciasto, ułóż świeże truskawki

IzaGotuje
PIERNICZKI GRZYBKI 214

mikserem do połączenia składników. Dodać miód i wymieszać mikserem. 2. Do mąki dodać sodę, przyprawy i wymieszać. Około 2/3 mąki dodać do maślanej masy, dodać jogurt wymieszać krótko mikserem. Dodać pozostałą mąkę i rękoma zagnieść ciasto (jeśli wyjdzie bardzo klejące dodać jeszcze trochę mąki). Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki(...)schłodzonego ciasta formować w rękach kulki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ( patrz FILM ) i spłaszczać formując kapelusiki. Z drugiej części ciasta formować nóżki grzybków, brać małe kawałki ciasta i rolować je w dłoniach, układać na blaszce do pieczenia. Proszę zachować między ciasteczkami odstępy, ponieważ dużo rosną w piekarniku. 4. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnika piec w temperaturze 170C

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania