cukier, ekstrakt waniliowy, 2 łyżek mleka i szczyptę soli ,wszystko dobrze wymieszać. Następnie dodać masło w kawałkach i dobrze połączyć z masą żółtkową. Dodać mąkę partiami dalej miksując. Wysmarować masłem formę ,posypać mąką.Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto,równomiernie je rozprowadzić .Posypać troszkę mąką ,aby sie nie kleiło. Naciskać ciasto kubkiem,łyżką ,aby je wyrównać ,tworząc jak najbardziej płaskie(...)ciasta. Piec w175 ° C przez około 25 – 30 minut, aż do lekko złotego koloru na brzegach ciasta. Podczas pieczenia robić krem W rondelku zagrzać mleko prawie do wrzenia,w misce ubić żółtka z cukrem,wanilią i skrobią ziemniaczaną na puszysta masę.Do tej mieszaniny dodać pół mleka gorącego i szybko rozprowadzić trzepaczka na gładką masę. Tak przygotowany roztwór dodać
w mojej kuchniZapraszam :) Składniki na ciasto kruche : około 4 szklanek mąki 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 1 serek waniliowy Danone 4 żółtka 5 łyżek wiórek kokosowych Masa serowa : 250 g sera białego chudego 1 cukier waniliowy 2 jajka 2 łyżki cukru 3 łyżki wiórek kokosowych 1 roztrzepane(...)wiórki i wymieszać. Białka ubić i delikatnie wymieszać z serem. Ciasto rozwałkować dość cienko , jeśli macie formę do rogalików to rozwałkowane ciasto nakładamy na formę , przyciskamy walkiem i juz mamy równe trójkąty . Na każdy trójkąt od rozprowadzamy łyżeczkę masy serowej , od szerszego boku zwijamy rogaliki. Jeśli nie macie formy to od talerza wycinamy kolo i dzielimy na trójkąty. Rogaliki układamy
Sama słodycz i szczypta chiliostatecznie uzyskać jednolite ciasto. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wyklejmy dno ciastem. Ciasto jest miękkie i daje się bardzo dobrze rozprowadzić. Tak przygotowany spód sernika nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Umyte borówki wkładamy na patelnie z 20 g masła i cukrem waniliowym. Podgrzewamy przez(...)cukier mają się rozpuścić. Ser ubijamy mikserem z jajkami, mąką ziemniaczaną, cukrem i śmietaną. Na końcu dokładamy do masy przygotowane owoce. Delikatnie mieszamy. Przygotowaną masę serowa nakładamy na podpieczony spód ciasta i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 100°C. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy w nim sernik na jeszcze 15 minut. Ciasto podajemy schłodzone
Przysmaki KarolkiMasa cukrowa • 1,5 łyżeczki glukozy • 1,5 łyżeczki żelatyny • 25 ml gorącej wody • 350 – 400 g cukru pudru • barwniki spożywcze Dekoracje • perełki cukrowe • posypki cukrowe • pisaki cukrowe Wykonanie: Pierniczki • Rozpuścić razem miód, cukier, kakao, przyprawę do piernika i masło, ostudzić lekko. • Dodać jajka, mąkę i jogurt z wymieszaną sodą i zagnieść ciasto. • Ciasto(...)godziny. • Podzielić ciasto na kilka części, każdą rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremkami pierniczki. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać mąkę. • Pierniczki piec w 170 st.C przez 10-15 minut. Masa cukrowa • Żelatynę wymieszać z glukozą i gorącą wodą, poczekać aż trochę przestygnie. • Na stolnicę wysypać część cukru pudru
To co kochamsztywną pianę. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo cukier puder i żelatynę (trochę śmietany odłożyć do dekoracji), oraz wystudzone espresso. Chłodzić około 5 minut. Masę przelać na biszkopty, odstawić do lekkiego stężenia. Gotowe ciasto udekorować pozostawioną śmietaną oraz ziarenkami kawy. Całość posypać startą gorzką czekoladą
Kuchenne aromatynastępnie zrobić z nich puree widelcem. Mąki, kakao, proszek i sodę wymieszać razem. Puree z buraka, olej, napój roślinny, ksylitol zmiksować na gładko blenderem. Wlać masę do suchych składników i dobrze wymieszać całość. Jeśli ciasto będzie bardzo suche, dodać trochę więcej napoju. Wypełnić nim do ¾ foremki na babeczki i piec w 180’C ok 15-20 minut. Po wystudzeniu ściąć
Candy Pandasciasta przypominają mi dzieciństwo. Bardzo je lubię i cieszę się, kiedy znów leżą przede mną na talerzyku :) Ciasto to nadal piecze się na Podkarpaciu i nie tylko, choć pewnie w każdym domu inaczej się je nazywa. Sama masa kakaowa bywa jednak różnie przygotowywana. Swój sposób skonsultowałam z mamą i moimi ciociami, które robią to tak, jak babcia. Od siebie jednak(...)resztą cukru i kilkoma kroplami olejku rumowego na gęstą masę. Można to zrobić w makutrze, albo za pomocą miksera. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę mąki, szczyptę soli i utarte żółtka. Wszystko razem wyrabiać przez kilka minut. Na koniec dodać przestudzone masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i będzie miało jednolitą konsystencję. Dno miski, w której
Trzeci talerzpianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniaudało mi się przygarnąć, ale za to dziś sama sobie postanowiłam wyczarować szóstkę! :D Mam dla Was przepis na fantastyczną, czekoladową tartę z Ferrero Rocher, które w odpowiedniej oprawie ( masie lukrowej ) przypominają kule do Lotka! Kruchy spód pokryty warstwą kremowej czekolady jest idealnym pomysłem dla wszystkich wielbicieli słodkości. Delikatna, słodka, rozpływająca się w ustach – taka, która zachwyci zarówno dzieci(...)się bombelków, zdejmujemy z ognia. Dodajemy posiekaną czekoladę, masło, cukier i ziarenka wanilii – dokładnie mieszamy. Wylewamy na schodzone kruche ciasto, wstawiamy do lodówki. KULE: Lukier plastyczny rozwałkowujemy na podsypanej cukrem pudrem stolnicy, wycinamy kwadraty. Każde Ferrero Rocher obklejamy masą cukrową,dokładnie wygładzamy i sklejamy. Tak przygotowane kule dekorujemy wyciętymi z czarnego lukru liczbami i wkładamy do schłodzonego czekoladowego ciasta
Ostra na SłodkoCiasto mannowiec ze śliwkami Pyszny w smaku, a poza tym bardzo łatwy do zrobienia. Jest sezon na śliwki, więc trzeba to wykorzystać. Przepis zaczerpnięty z bloga Żródł o Składniki : Warstwa śliwkowa : 800 g śliwki węgierki 100 g masła sok z 1/2 cytryny 3/4 szkl cukru 2 opak galaretka truskawkowa 300 ml jogurtu naturalnego Warstwa z kaszy manny(...)wymiarach ( 26 - 27 cm ) wyłożyć warstwę herbatników białych i wylać na nie mus śliwkowy, odstawić do lodówki do stężenia. Znowu wyłożyć warstwę herbatników kakaowych i masę z kaszy. Wyłożyć trzecią warstwę herbatników, polać wierzch ciasta polewą czekoladową, udekorować jeżynami i listkami mięty. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusipieczenia i cukrami. Masło kroimy w mniejsze kosteczki.Do mąki dodajemy jajka i masło i przy pomocy miksera łączymy składniki w jednolite ciasto. Możecie oczywiście ciasto zagnieść również ręcznie.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i schładzamy w lodówce około godziny.Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w średniej wielkości kostkę.W sporym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i podgrzewamy(...)jednolita masa lub pozostawić w formie kosteczki. Do gotowych jabłek dodajemy mąkę i ciągle mieszając prażymy jeszcze chwilę aby masa delikatnie zgęstniała. Odstawiamy do przestygnięcia.Formę o wymiarach mniej więcej 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią spód formy. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Pieczemy 10 minut, aż ciasto
Mania Gotowaniakarmelem, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy miód, masło, przyprawę do piernika całość zagotowujemy a następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy przesianą mąkę, sodę, jajko i mieszamy, wyrabiając ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy troszkę mąki. Jeśli jest za gęste dodajemy wodę lub 1-2 łyżki śmietany. Formujemy kulę i pozostawiamy ciasto
Domowy Smak Jedzeniaprzygotowaniu jest luźne, ale w lodówce nabiera konsystencji odpowiedniej do wałkowania. Przepis jak zwykle ze strony Moje Wypieki. A jeśli chcielibyście upiec i piernik i pierniczki to warto przygotować ciasto z podwójnej porcji. Polecam! Piernik staropolski Składniki: 250g miodu 3/4 szklanki cukru 120g masła 0,5kg mąki 2 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)Miód, cukier, masło wkładamy do rondelka, zagotowujemy i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do wystudzenia. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w mleku, dodajemy do zimnej masy razem z mąką, jajkami, solą i przyprawą korzenną. Gotowe ciasto przekładamy do szklanego lub kamionkowego naczynia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do lodówki na 4-6 tygodni. Po upływie minimum 4 tygodni możemy upiec piernik lub pierniczki
Smak mojej kuchnikwaskowym, dodającym całości charakteru, rabarbarem. Wyszło obłędnie! Ciacho zabrałam do koleżanki, i znikało w tempie błyskawicznym. C. wybłagał kawałek zanim wyszłam i stwierdził, że to jedne z najlepszych ciast, jakie ostatnio jadł. A ja się z nim w pełni zgadzam! Połączenie może i jest nieco zaskakujące, ale wszystkie warstwy idealnie się uzupełniają, a karmelizowany w czerwonym winie rabarbar to czysta(...)Masło rozpuścić, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać aż do jej rozpuszczenia, przestudzić. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać czekoladę, cały czas miksując. Na końcu partiami dodać przesianą z kakao i proszkiem mąkę. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Serek, mleko skondensowane, jajko, mąkę i ekstrakt zmiksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryna PALMA 1 łyżka kakao 1 łyżka dżemu truskawkowego Dodatkowo: truskawki cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Margarynę PALMĘ roztopić w rondelku. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Wsypać mąkę tortową i ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia. Zmiksować. Cały czas miksując powoli wlewać roztopioną margarynę. Kiedy składniki się połączą, wylać większą
Agusiowe smakołykiCiasto biszkoptowe x 2 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywno z cukrem, potem dodajemy żółtka, do masy jajecznej przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy .Gładką masę przelewany do formy, pieczemy ok 35 min w 190 stopniach.Temperatura jest dość wysoka więc trzeba zaglądać czy wierzch nie trzeba nakryć folia(...)gotujemy przez minutkę. Masło ucieramy na puch i porcjami dodajemy wystudzoną masę budyniową. Można dodać kieliszek rumu do masy. Przekrojone cisto przekładamy masą czekoladową i bardzo cienką warstwą dżemu lub konfitur (dżem dajemy aby zwilżyć ciasto ). Zdobimy według uznania i upodobań i można wbijać świeczki i śpiewać
Apetyczna babeczkaCiasto z musem truskawkowym i malinowym kremem budyniowym. Malinowy krem można zamienić wedle upodobań na waniliowy, czy też śmietankowy. Ciasto z musem truskawkowym piekłam w okrągłej formie o średnicy 24cm i niestety masa zmieściła się na styk :) Tak więc jeśli nie macie wysokiej formy 24 cm’owej, to proponuję użyć formy o średnicy 26cm. Jeśli […] The post Ciasto
Kulinarne Przeboje