ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1098/3191)

Pychotka, czyli Pani Walewska 748

porzeczki (450 g) 120 g płatków migdałowych Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na spód, rozwałkować i wyrównać. Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią(...)ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniku (w termoobiegu) lub jeden po drugim (jeśli nie mamy dwóch takich samych form); wtedy najlepiej drugą drugą bezę przygotować bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić. Krem: 2 szklanki mleka (500 ml) 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 3 łyżki cukru 16 g cukru waniliowego 200 g masła (można dodać

Calzonella.com
Ciasto miodowe przekładane masą budyniową 164

Smaczne ciasto, ale dopiero na drugi dzień jak placki miodowe nasiąkną i zmiękną od masy budyniowej. Placki miodowe 3 szkl.mąki 1 szkl.miodu 125 g margaryny 2 jajka 1 łyżka sody K rem budyniowy: 0,5 l  mleka 200 g  masła 0,5 szkl.cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo(...)nożem i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec każdy placek osobno w nagrzanym piekarniku około 15 min. w temperaturze 180 stopni.  Odlać niepełną szklankę mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąki. Wlać do gotującego się mleka cały czas mieszając. Następnie dodać masło i dokładnie wymieszać.Gorącą masą przekładać upieczone placki

Moje domowe kucharzenie
Chlebek pomidorowy / Tomato bread 159

jajka, cukier, sól, zioła prowansalskie, oliwa z oliwek). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Potem dodajemy wodę i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy Pudliszki, dodatki i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem. Chlebek wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na około 40 minut. Chlebek można maczać w oliwie z oliwek, Smacznego

Projekty ze smakiem
Wilgotne ciasto z makiem 336

ciągle miksując. Kolejno dodajemy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec wsypujemy mak, wlewamy mleko i dodajemy aromat migdałowy. Dokładnie miksujemy. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. kaszą manną keksówki. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, ja pod koniec pieczenia zmniejszyłam temperaturą do 160 stopni). Czas pieczenia może być różny

Słodkie okruszki
Keks - pyszne ciasto z owocami. 186

mieszanki keksowej ( owoce kandyzowane,rodzynki,orzechy itp. ) 32 dkg mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób wykonania : Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Wsypać do ciasta pokrojone w kostkę owoce i lekko wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać przez sitko. Następnie wsypać do ciasta i dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto

Przepisy i porady kulinarne
Ciasteczka do kawy 182

pomarańczowego 2 łyżki kakao Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Dekoracja: tabliczka gorzkiej czekolady Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko, mleko. olejek i mąkę  z kakao. Zagniatamy szybko ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm i za pomocą foremek wycinamy ciastka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy

Humanistka w kuchni
Czekoladowa babka na czerwonym winie 379

cukrem i cukrem waniliowym. Stale miksując na niskich obrotach, dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać do ucieranej masy na przemian z winem. Czekoladę posiekać, dodać do ciasta. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub do formy

Z miłości do słodkości
Ciasto jogurtowe z owocami 161

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia.  W jednej misce mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Mieszamy składniki z obu misek na jednolitą masę. Wykładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy ulubionymi owocami. Pieczemy przez około 40-50 minut do tzw. suchego patyczka

Życie zaczyna się w kuchni
Domowe wafle. 4283

szklanka mąki szczypta soli Przygotowanie:  Jajka ubijamy z cukrem, aby powiększyły swą objętość, dodajemy roztopione masło, mleko i mieszamy do połączenia składników. Do powstałej masy dodajemy mąkę, sól i mieszamy, aby powstało nam ciasto gęstości śmietany (w razie potrzeby dodajemy mąkę lub mleko).   Rozgrzewamy waflownicę, wlewamy 3/4 chochli ciasta i smażymy przez ok. 5 min. Następnie formujemy rurki

Kuchnia Łukasza
Szybkie batony energetyczne 190

pestek 75 g preparowanego amarantusa Wiele innych pyszności znajdziecie  tutaj Przygotowanie: Daktyle umieszczamy w naczyniu miksującym i mielimy na gładką masę. Następnie masę przekładamy do miski, dodajemy amarantus i wyrabiamy ręcznie. Gotowe ciasto wykładamy do formy 20x30 cm i dociskamy tak aby powstał placek o grubości ok 1 cm (możemy ciasto przykryć papierem śniadaniowym i rozwałkować). Rozwałkowane ciasto

Niezły Młynek
Ciasto kokosowe z daktylami 299

Wilgotne ciasto kokosowe z dodatkiem pysznych suszonych daktyli. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest smakowity. Daktyle można zastąpić innymi, ulubionymi suszonymi owocami, zachęcam jednak do spróbowania z daktylami, gdyż idealnie pasują do smaku kokosa. Składniki: (forma 33 cm x 23 cm) 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej (1 szklankę można zastąpić 1/2 szklanki mąki kokosowej) 3/4 szklanki cukru(...)garnku z wrzącą wodą. W mikrofali nastawiam na rozmrażanie na 4 stopień i 250 g, po wyjęciu należy intensywnie mieszać, aby masa była jednolita, dodać orzeszki i taką polewą polać ciasto

Kuchcik gotuje
Bezglutenowy chlebek czekoladowo - porzeczkowy podany z grillowanymi owocami 154

piekę słodkie chlebki bezglutenowe, które świetnie smakują z grillowanymi owocami, z twarożkiem lub z dżemem. Dziś mam dla Was dwie propozycje podania takiego chlebka, w obu przypadkach upieczony kawałek ciasta grillujemy na odpowiedniej patelni, gdyż moim zdaniem ciepły i taki chrupiący smakuje najlepiej.  Za pierwszym razem podałam grillowaną kromkę słodkiego pieczywa z grillowanymi gruszkami, jogurtem naturalnym i polewą czekoladową(...)przesiewam kakao, mąki, proszek do pieczenia i sodę. Wsypuję szczyptę soli i posiekaną czekoladę. W malakserze miksuję olej, banana, cukier, dżem i jajka na gładką masę. Składniki mokre mieszam z suchymi na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu studzę ciasto na kratce. Przechowuję

Mango Papaja
sernik gotowany 3411

bulgotać wlałam budynie i gotowałam około 3 minut bez przerwy mieszając. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyłam folią aluminiową, ułożyłam warstwę herbatników, wylałam 1/3 gorącej masy serowej. Czynność tę powtórzyłam jeszcze dwa razy. Wierzch ciasta posypałam pozostałymi, pokruszonymi herbatnikami. Całość ostudziłam i chłodziłam całą noc w lodówce

babka w formie
Cieszyńskie ciasteczka na Boże Narodzenie! 228

inne okazje, na wesela, urodziny i inne większe uroczystości. Każde ciasteczko ma inny kształt, nadzienie i smak. Jest ich tak dużo, że każdy znajdzie swoje ulubione. Orzeszki! Składniki na ciasto: 150g masła w temp. pokojowej 150g mąki pszennej 150g włoskich orzechów mielonych 100g cukru pudru 50g ciemnego kakao Sposób wykonania: Do miski przekładamy wszystkie składnik i ugniatamy razem rękoma. Przenosimy(...)stopni Celsjusza. Składniki na nadzienie:  150g masła 100g cukru pudru 100g orzechów mielonych kieliszek rumu Sposób wykonania: Składniki łączymy razem w jednolitą masę i łączymy "łupinki" w orzeszek. Rogaliki orzechowe! Składniki na ciasto: 0,5kg mąki 150g włoskich orzechów mielonych 150g cukru pudru 250g masła w temperaturze pokojowej laska wanilii Sposób wykonania: Wszystkie składniki razem ugnieść w jedno ciasto

Kuchnia Pani Wiosny
Ciasto śliwkowe na mleku skondensowanym. 236

Ciasta ze śliwkami mają w sobie coś takiego, co sprawia że zawsze wychodzą pyszne :) Podobnie jest w przypadku tego niesamowicie prostego, ucieranego ciasta, które dzięki dodatkowi mleka skondensowanego ma karmelową nutę, a za sprawą śliwek jest wilgotne i lekko kwaśne. Po prostu pyszne :) SKŁADNIKI 1 i 1/3 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 200g masła 1/3 szklanki(...)miksować. 4. Dodać Mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatulką, tak by wszystkie składniki się dokładnie połączyły i powstała gładka masa. 5. Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. 6. Ciasto wylać do formy ( u mnie tortownica 22 cm) i ułożyć na cieście połówki owoców skórką do dołu, lekko je wciskając. 7. Piec

DefinicjaSmaku