ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:1054/3191)

Najłatwiejszy chleb bez wyrabiania (z dodatkami) 203

wymieszać z cukrem oraz ciepłą wodą. Dodać resztę składników. Całość dokładnie wyroić za pomocą drewnianej (!) łyżki, przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 min. (Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.) Po tym czasie masę należy przemieszać i przełożyć do foremek uprzednio wysmarowanych olejem. Chlebki ponownie odstawić na 30 minut, a następnie posmarować mlekiem i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 60 minut

Di gotuje
Ptysie z czekolada i pomarańczową kruszonką 197

książce likier pomarańczowy) Przygotowujemy skorupkę na ptysie. Masło ucieramy z cukrem, dodajmy mąkę i skórkę pomarańczową. Gotową masę rozkładamy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkowujemy bardzo cienko (ok 1 mm). Wkładamy do zamrażarki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przygotowujemy ciasto na ptysie. Masło(...)wodą i szczyptą soli doprowadzamy do wrzenia w średnim garnku. Zmniejszamy ogień i wsypujemy przesianą mąkę. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką do momentu aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy do przestudzenia (szybkim sposobem z książki, jest przełożenie masy do misy miksera i miksowanie, […] Artykuł Ptysie z czekolada i pomarańczową kruszonką pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Pierniczki z kremówką 232

cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Po przestudzeniu dolewamy śmietanę kremówkę. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, sodą, szczyptą soli i skórką pomarańczową. Dolewamy powoli masę maślano - miodową i zagniatamy elastyczne i błyszczące ciasto. Wałkujemy je na grubość od 0,5 - 1 cm i wykrawamy ciastka. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy 10 minut w temperaturze

My simple kitchen
Prosty i pyszny piernik wileński- na mące żytniej 238

Następnie każdą połówkę wzdłuż na 3 części, aby przełożyć marcepanem i powidłami. Składać w kolejności: spód piernikowy -> powidła śliwkowe (2 czubate łyżki) -> masa marcepanowa -> powidła śliwkowe (2 czubate łyżki) -> ponownie ciasto piernikowe itd., a na koniec polewa czekoladowa -> posiekane orzechy włoskie. * inspiracją był przepis z bloga  Przy Dużym Stole

Kraina Miodem Płynąca
Ciasteczka pełnoziarniste z płatkami owsianymi i orzechami 249

zostawiamy w całości. Masło kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy wszystkie składniki ciasteczek i całość zagniatamy w rękach. Składniki powinny dokładnie się połączyć. Masa będzie gęsta, ale łatwa do formowania. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które spłaszczamy w dłoniach i rozkładamy na blaszkach. Blaszki wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w 175 stopniach

Smak mojego domu
Mazurek waflowy z kajmakiem 140

zresztą u Mamy na każde święta stoły uginają się od słodkości. Ja zrobiłam mazurka trochę oszukanego, nie tradycyjnego na kruchym cieście, ale z wafli. Wszyscy kochamy wafle z masą kajmakową! Ale za rok obiecuję, że rozpocznę specjalizację z mazurków. Składniki: • 1 opakowanie okrągłego wafla • 2 puszki mleka słodzonego

To co kocham
Tarta serowa z truskawkami 182

Kruche ciasto pod tartę na bazie herbatników. Nadzienie to masa serowa z mielonymi migdałami. Dopełnieniem smaku są truskawki. Całość jest krucha, aromatyczna i leciutko kwaskowa. Wszystkim bardzo smakowało. Składniki: Spód • 1 opakowanie ciastek Digestive 225 g, lub innych herbatników • 10 łyżek mąki • 5 łyżek cukru pudru • 250 g masła • 1 cukier waniliowy • szczypta soli Nadzienie

To co kocham
Duńskie orzeszki z różowym pieprzem 174

puszystą, jasną masę. Cały czas ucierając, powoli wlewać kremówkę. Pieprz utrzeć w moździerzu. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, wymieszać z przyprawami. Partiami wsypywać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Gotowe ciasto podzielić na równe części, z każdej uformować wałeczek grubości małego palca. Pociąć je na kawałki długości 1 cm. Ciasteczka układać pionowo na blasze wyłożonej papierem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z samych ziaren, bez mąki z dodatkiem miodu. 185

minut, aby nasiona napęczniały i zaczęły się ze sobą kleić. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej całą masę dokładnie ją „uciskając” łyżką od góry, żeby ciasto było jak najbardziej zwarte. Odstawiamy je jeszcze na ok. godzinę do dwóch. Chleb pieczemy w foremce w temperaturze 180 stopni przez 20 min. Następnie wyciągamy go delikatnie z niej

rozgotowana
Trójkolorowy sernik matcha 226

Kilka kropli ekstraktu waniliowego Wykonanie:   Spód: herbatniki należy rozdrobnić dodać masło, dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy. Studzimy w lodówce około 2h. Ciasto: Twaróg, jajka miód miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy na 3 równe części. Do 1 dodajemy kakao, 2 – herbata matcha, 3 – ekstrakt waniliowy ( można dodać miód, jeśli lubicie słodszą wersję). Wykonanie: Przy pomocy chochli nakładamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Placek o 2 masach 216

Pyszny deser, który z czystym sumieniem mogę polecić każdemu. Prosty i szybki w przygotowaniu, co jest najważniejsze w ciastach. Zróbcie, a nie pożałujecie. Placek o 2 masach BISZKOPT 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA: 750 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 3 łyżki kakao DODATKOWO: kilka paczek herbatników

Gotuję Testuję
Biszkopt z masą czekoladową 193

Bardzo dobre ciasto, które zasmakuje każdemu. Pyszny biszkopt ze znakomitą masą sprawi, że rodzina będzie nim zachwycona. Polecam wypróbować. A do zrobienia go serdecznie polecić mogę mak firmy BackMit. Jest doskonały, a jak same opakowanie mówi: NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI.   TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20   Biszkopt z masą czekoladową Biszkopt makowy 4 jajka 4 łyżki cukru

Gotuję Testuję
Serniczek z herbatą Matcha i jagodami. 121

minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Jagody rozmrozić i połączyć z syropem i olejem z nasion chia. Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń. masę serową. Piec około 20 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Podawać z przygotowanymi wcześniej jagodami. Jeść na ciepło lub zimno :) Smacznego! Wszystkie produkty wyróżnione kursywą dostaniecie w sklepie internetowym

Poranek na słodko
KOPYTKA Z BOBEM, PULPECIKI I SOS POMIDOROWY 297

osolonej wodzie i ubić. Bób również ugotować. Po przestygnięciu bób dać do blendera, dodać jajko i zblendować na gładką masę. Do ziemniaków dodać mąkę, masę z bobu, sól ; pieprz i ugnieść jak ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mąki ( wszystko zależy od ziemniaka ). Uformować z ciasta podłużną roladę i kroić na 2 – 3 centymetrowe kawałki. Gotować w osolonej wodzie

kuchniabellissima.wordpress.com