Już dawno nie robiłam ciasta typu ‚przekładaniec’. A tym samym od dawna zabierałam się za odświeżenie smaku ciasta, które jadłam bardzo dawno temu. Z domowego zeszytu, orzechowe, z bezami i karmelem. Pamiętałam jedynie, że choć było bardzo słodkie to i też bardzo pyszne. Smak ciasta nie dawał mi spokoju, więc zabrałam się za jego przygotowanie. Orzechowe, mięciutkie dwa blaty(...)Czekoladę rozpuszczamy na małej mocy palinka, dodając odrobinę mleka, żeby nie była za gęsta. Czekoladą polewamy ciasto. Wkładamy do schłodzenia do lodówki i tam też przechowujemy. The post Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami appeared first on Made
Made By Mom And Sonmoże pojawić się obcy, który przejmie jakąś część ciasta. Uspakajam - po wystudzeniu wszystko wraca do należytego porządku :) Kiedy nasze ciasto się piecze, możemy się zabrać za przygotowanie karmelu, co wcale nie jest aż tak skomplikowane, jak się wydaje. Cukier wysypujemy równo na dno w miarę wysokiego garnka, włączamy średni ogień i zostawiamy w spokoju(...)minut, w międzyczasie mieszając je 3-4 razy. Finalnie powinny lekko ściemnieć. Migdały wrzucamy do przygotowanej wcześniej masy karmelowej, delikatnie mieszamy. Całość przekładamy na ciasto czekoladowe i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Efekt - niesamowity! Czy wy też kochacie tę piosenkę w każdym możliwym wydaniu
sama złodyczBardzo smaczne, słodkie i aromatyczne ciasto. Dla wszystkich zapracowanych.Zapraszam ;-)PRZEPIS KLIK
SMYKWKUCHNIMigdały i pistacje grubo siekamy, a pianki kroimy na drobne kawałki. W garnku lub na patelni roztapiamy 150 g cukru na jasny karmel. Dodajemy śmietanę i gotujemy dalej, aż karmel się rozpuści. Zdejmujemy z ognia.Połamaną czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli wodnej razem z masłem, lekko studzimy. Jajka ubijamy z 350 g cukru przez 10 minut. Pod koniec ubijania(...)szczyptą soli. Do ubitych jajek dodajemy czekoladę z masłem, potem wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie po 30 g posiekanych pistacji i migdałów. Dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do posmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką tortownicy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Pieczemy 50-60 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia przykrywamy je kawałkiem folii aluminiowej
Smakowity Blog Kulinarnyogniu aż cukier zrobi się brązowy. Na koniec dodać 1 łyżkę wody (UWAGA karmel może pryskać), wymieszać i rozlać na najcieńszy biszkopt szybko rozprowadzając karmel po całej powierzchni ciasta. Gdy karmel przestanie się burzyć i odrobinę zastygnie pokroić ciasto ostrym nożem posmarowanym olejem na 8 części i zostawić do wystygnięcia. 3. Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić(...)mamy kawałków ciasta z karmelem) na brzegu ciasta. Resztą kremu posmarować brzeg ciasta. Można zostawić kremu na 1 keks do dekoracji ciasta. O każdy keks oprzeć kawałek ciasta z karmelem. Można na koniec zrobić jeszcze jeden keks na środku ciasta
Mama Gotujerazu zbije się w grudkę, więc należy mieszać na średnim ogniu, aż się ponownie rozpuszczą. Gotowy płynny karmel zdjąć z ognia. Włożyć pokrojone mandarynki i pokryć je równomiernie karmelem. Upieczone ciasto wyjąć z pieca. Po 15 minutach wyciągnąć z formy i przełożyć na talerz (uważać, aby podczas przekładania ciasto się nie wyślizgnęło, jak to mnie się przytrafiło :) ). Jeszcze ciepłe ciasto(...)nakłuć wykałaczką z góry, a następnie polać połową karmelu. Rozłożyć karmelizowane mandarynki. Na wszystko wylać resztę karmelu. Zostawić do całkowitego ostudzenia i dopiero wówczas kroić i serwować. Mandarynkowe ciasto polane karmelem najlepiej spożyć w ciągu najbliższych dni. Bez karmelu i owoców możemy mrozić w szczelnie zamkniętym pojemniku. Wówczas wyciągamy je z zamrażalnika na blat kuchenny, aby w temperaturze pokojowej rozmroziło
Moja DelicjaPrzygotowaliśmy dla Was pyszne kawowe ciasto z serową wkładką, karmelem i czekoladowym ganache. Dla każdego coś innego. Ja zachwycona całością, mąż zadowolony z serowej wkładki a syn zachwycony czekoladowym ganache. Ciemne blaty ciasta przypominają strukturą i smakiem ciasta ucierane, są cięższe i wilgotne od tradycyjnych puszystych biszkoptów. Ser jest bardzo delikatny, wyczuwalny karmel nadaje całości charakteru, a krem, którym ciasto(...)puszce lub mleko schłodzone gotowane 1,5 h Wykonanie: Pierwszy blat ciasta kładziemy na paterze. Smarujemy 3 łyżkami karmelu. Na karmel kładziemy ser. Smarujemy 3 łyżkami karmelu. Przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch smarujemy 3 łyżkami karmelu. Boki i karmel na wierzchu pokrywamy kremem. Całość polewamy zgęstniałą polewą czekoladową – ganache. Przechowujemy w lodówce lub chłodnym miejscu. źródło z małymi
Made By Mom And SonZawsze lubię pobawić się z karmelem, prawie nigdy nie robię karmel tak samo. Więc tym razem udało się bardzo fajne ciasto z karmelem i pomarańczami, ale karmel nie prosty, a taki nieco przypominający toffi, a ciasto bardzo pulchne i miękkie z dodatkiem płatków owsianych i dużej ilości skórki z pomarańczy. Składniki: Karmel: 3/4 szklanki cukru 100 ml śmietanki 2 małe(...)śmietanę, skórkę pomarańczy ubijamy na jasną masę mikserem. Dodajemy płatki, mąkę, sól, proszek do pieczenia i wszystko dokładnie mieszamy łyżką, aby powstała gęsta masa bez grudek. Powstałe ciasto wlewamy na zamarłszy karmel i pieczemy w rozgrzany do 180 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min. Po upieczeniu wykładamy ciasto na tortownicę, tak, aby karmel z pomarańczami był na górze
Kuchnia Łukaszapodpiekamy około 2-3 minut, uważając by nie przypalić, po czym wyjmujemy. Karmel wlewamy do miski. Wrzucamy podpieczone orzechy i płatki kokosa. Mieszamy. Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy 1/3 karmelu. Przykrywamy drugim blatem. Rozsmarowujemy kolejną porcję karmelu. Przykrywamy ostatnim blatem i wykładamy ostatnią warstwę karmelu. Posypujemy pozostałymi orzechami i płatkami(...)kokosa. Wkładamy do lodówki na klika godzin i tam tez przechowujemy. * Jeśli nie jesteście fanami płatków kokosa możecie je śmiało pominąć zwiększając jedynie ilość orzechów The post Czekoladowe Ciasto z Karmelem, Orzechami Pekan i Płatkami Kokosa appeared first on Made
Made By Mom And Sonciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość podczas pieczenia, gdyż unosi się smakowity aromat . Ciasto dyniowe z orzechami wspaniale pachnie wanilią i karmelem. Ciasto jest długo wilgotne, aromatyczne, o pięknym kolorze. Ciasto jest smaczne nawet kilka dni po upieczeniu. Piotrek pierwszy raz dał się przekonać do zjedzenia czegoś z dyni, ma jakąś fobię(...)było po ilości zjedzonych kawałków! Ciasto dyniowe z orzechami na tortownicę z kominkiem o śr. 23 cm. 1 szkl. mąki + szczypta soli 1 szkl. startych orzechów włoskich lub laskowych + 2 łyżki do obsypania tortownicy 1/2 szkl. cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki posiekanych skórek kandyzowanych (mix) 2 łyżki wanilii z karmelem od Kotanyi 2 jajka 3 łyżki jogurtu greckiego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwrzenia i gotować, aż zgęstnieje. Zdjąć rondel z ognia, wystudzić. Pokrojone w plastry banany skropić sokiem z cytryny, ułożyć na blaszce z kruchym spodem i polać warstwę bananów karmelem. Ciasto odstawić do lodówki do czasu aż karmel zgęstnieje . Przed podaniem posmarować ciasto warstwą ubitej śmietany
Kuchenne syntezypewno trzeba być fanem lekko słonego smaku, jaki uzyskują wypieki z jego dodatkiem. Jak się okazało, mnie to połączenie smakowe bardzo przypadło do gustu.Całościowo ciasto nie jest mocno słodkie, mimo sporej ilości karmelu, a słony smak jest tylko lekko wyczuwalny. Na pierwsze miejsce obok karmelu, przebija się smak orzechów, moje masło orzechowe zawierało dodatkowo kawałki orzeszków, więc spotęgowało(...)niego 30-40ml wody - UWAGA! reakcja będzie gwałtowna, karmel może pryskać- karmel stwardnieje, należy ponownie postawić go na ogniu i mieszać, aż znów przybierze płynną postać- płynny karmel ostudzić CIASTO KARMELOWE- masło roztopić z mlekiem, wlać ostudzony karmel, przez chwilę podgrzewać, zdjąć z palnika- do gorącej mieszanki dodać połamaną na kawałki czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia się, ostudzić- jajka
Smakołyki Berenikiciasto z jabłkami i przypadł mi do gustu pomysł Pyzy. musiałam trochę pozmieniać pierwotny przepis gdyż w Norwegii nie ma Nesti ale za to zrekompensowałam sobie to dodaniem karmelu. Ciasto zniknęło w tempie ekspresowym więc uważam zmiany za strzał w dziesiątkę. Mam nadzieje, że wam też zasmakuje.Składniki:400 g mąki100 g cukru250 g masła2 jajka200 g śmietany(...)układamy na spodzie formy do pieczenia. Jabłka myjemy przekrawamy na pół i obieram ze skórki usuwając jednocześnie środki. Gotowe połówki jabłek wypełniamy karmelem i układamy je w rzędach na rozwałkowanym już cieście ułożonym w formie. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o takich samych wymiarach i układamy na wierzchu jabłek. Dobrze jest docisnąć brzegi ciasta aby zlepiły się
ciastkarnia na kruchym spodziepieczemy w temperaturze 180 stopni C. przez 25 minut. Składniki na karmel zagotowujemy w rondlu dokładnie mieszając. Drugą część ciasta wykładamy do blaszki wyłożonej papierem pergaminowym, na wierzch ciasta rozprowadzamy karmel orzechowy. Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Masa budyniowa 2 szklanki mleka wlać do garnka i zagotować, w pozostałym mleku rozrabiamy obie mąki, wlewamy do gotującego(...)powstały grudki . Ugotowany budyń studzimy. Do wystudzonego budyniu dodajemy cukier, cukier waniliowy, oraz margarynę, dokładnie wszystko ucieramy. Masę budyniową wykładamy na pierwszy upieczony placek, przykrywamy drugim z karmelem orzechowym. Ciasto upiekła Basia Smacznego
kgwjanczewoblog: Polish Country House Kitchen Krówkowo - bananowe muffinki autorka: bosko-bo-wlosko | blog: bosko-bo-wlosko Tartaletki z kremem kajmakowym (krówkowym) autorka: maartynciaa | blog: Apetyczny. Aromatyczny, Kulinarny - BLOG! CIASTO BANANOWE Z KARMELEM I ŚMIETANĄ (BEZ PIECZENIA ) autorka: Mariola | blog: Kulinarne fantazje Marioli Babeczki dyniowe z kremem karmelowym autorka: kamilagro | blog: Vegazone Szybkie Bułeczki czekoladowe z żurawiną i sosem kajmakowym autorka(...)autorka: KuchenneŁasuchowanie | blog: Kuchenne Łasuchowanie Pyszna :) Najlepsza :) Super słodka :) och i ach :) Kajmakowo - czekoladowa tarta Lion autorka: Sandersik | blog: Ooomnomnomnom! Florentynki autor: feliks | blog: Wegańskie Wesele Jabłka w karmelu pod ciastem. Gordon Ramsay. autorka: magasia | blog: Kulinarne Wyskoki Mazurek kajmakowy najprostszy autorka: eula | blog: eulawkuchni.blog.pl Muffiny z masą krówkową autorka: Gospodyni Miejska | blog: Gospodyni Miejska 144. Jabłko się schowało! autorka
Mania Gotowania