ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:64/500)

torcik makowy z kremem tiramisu i truskawkami... 167

Składniki: CIASTO MAKOWE UCIERANE: mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, soda 1/2 łyżeczki, mak suchy zmielony 200 gram, jajka 4 sztuki "L", margaryna stopiona 12,5 dag, kefir zimny 250 gram DODATKI: woda z sokiem do nasączenia ciasta 1/2 szklanki, krem tiramisu dr Oetkera, mleko 3,2% zimne 275 ml, truskawki połówki

W Mojej Kuchni Lubię
CIASTO ZOSI 179

ciasto piekłam dawniej bardzo często, ale jak to bywa odeszło w cień i jego miejsce zajęło jakieś inne. Chociaż jest trochę pracochłonne warto go zrobić, gdyż smakuje wspaniale :) Dodatkowo pięknie prezentuje się na stole. Polecam :)  SKŁADNIKI NA CIASTO : margaryna 250 g 6 jaj 25 dag cukru 30 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka amoniaku mały(...)galaretki wiśniowe (dałam truskawkowe) MASA : 1 śmietana śnieżka  szklanka zimnego mleka galaretka cytrynowa POLEWA : 2,5 łyżki kakao, śmietany, cukru 6 dag masła łyżeczka żelatyny WYKONANIE CIASTA :  Margarynę ucieramy do białości dodajemy partiami cukier. Oddzielamy żółtka i po jednym dodajemy do ciasta. Białka odstawiamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i amoniakiem. Dodajemy do masy i ucieramy do połączenia

Pani na deser
Czekoladowe ciasto z cukinią. 172

nabierze nieco puszystości i wyraźnie zjaśnieje.  Nadal ucierając dodać olej  i kolejno jajka. Do takiej masy dodawać porcjami na zmianę suche składniki i jogurt  . Ciasto cały czas ucierać , aby  wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Dodać cukinię i czekoladę , wymieszać ponownie  , Ciasto jest dość gęste. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ciastem . Piec

Malinowa Kawiarenka
Ucierany placek z jabłkami. 140

mamy i kilka wrzuciłam do ucieranego placka. Prosto, szybko i pysznie. Smakował bardzo dobrze i był lekko wilgotny za sprawą jabłek. Bardzo lubię takie szybkie i nieskomplikowane ciasta. Polecam i pozdrawiam.   UCIERANY PLACEK Z JABŁKAMI           Składniki: 190 g mąki pszennej tortowej 90 g mąki ziemniaczanej 210 g cukru 9 łyżek oleju 1 łyżeczka(...)ziemniaczaną oraz z proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubić mikserem na puszystą pianę, dodać olej, ekstrakt waniliowy i wciąż miksując po trochu przesiewać mąkę. Ucierać kilka minut, a następnie wrzucić do ciasta połowę jabłek i wymieszać. Średniej wielkości tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wylać ciasto do przygotowanej tortownicy, na wierzchu ułożyć resztę jabłek. Wstawić

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasto ucierane z owocami np. z borówkami i jabłkami 277

oprzeć :) Składniki: 300g masła 82% lub margaryny 300g cukru 5 jajek 300g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Owoce np. jabłka i borówki Dodatkowo: Cukier puder do posypania ciasta Miękki tłuszcz ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy po jednym jajku, na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu wszystkich składników miksujemy jeszcze kilka minut, po czym

Smakowy Raj
Ciasteczka dyniowe z cynamonem 797

masy maślanej dodawać na przemian małymi partiami mąkę przesianą z cynamonem i sodą oraz purée z dyni, cały czas ucierać- dodać żółtko i sól, ucierać do uzyskania gęstego ciasta, pod koniec ucierania można wyrobić ciasto dłońmi- ciasto zafoliować i schłodzić- piekarnik rozgrzać do temperatury 170-175 stopni- cukier wymieszać z cynamonem, przesypać na talerzyk- dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Smakołyki Bereniki
Metrowiec – dwukolorowe ciasto z kremem 518

ciasta w kromki, które smarujemy kremem i następnie układamy na przemian w blaszkach. Przy serwowaniu, ciasto kroimy pod skosem. Ja jak zwykle robię po swojemu i ciasta kroję pod skosem, potem dopiero smaruję kremem i na koniec, przy serwowaniu, kroję tradycyjnie jak zwykłe ciasto, nie bawiąc się w skosy. A i goście mają wtedy zagwozdkę, skąd takie ułożenie ciasta. Metrowca(...)u017cdy kawa\u0142ek ciasta smarujemy kremem i uk\u0142adamy na przemian w blaszkach - raz kromka bia\u0142a, raz kromka kakaowa.\r","Ciasto polewamy polew\u0105.\r","G\u00f3r\u0119 posypujemy podpra\u017conymi bez t\u0142uszczu, na patelni pestkami migda\u0142\u00f3w.\r","Przed podaniem ciasto kroimy pod skosem.\r"]} Drukuj Metrowiec – dwukolorowe ciasto z kremem Składniki Ciasto: 8 jajek 450g

Mieszam w Garnku
Łatwe ciasto ucierane z malinami i kremem 205

Witam Kochani dziś przychodzę do Was z bardzo prostym ciastem-idealnym do kawy. Jest ucierane, dwukolorowe, z dodatkiem malin (można je kupić teraz mrożone) oraz z niewielką ilością kremu. Ciasto robi się szybko, łatwo i przyjemnie :) Polecam i zapraszam SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO  -6 jajek  -3/4 szkl cukru   -150 ml oleju(...)łyżka mąki ziemniaczanej -3/4 szklanki  cukru -200 g masła lub margaryny -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g DODATKOWO -około 200g malin -mleczna czekolada do posypania ciasta Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mleko. Miksujemy. Następie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia-miksujemy i dzielimy na pół. Wylewamy połowę a do drugiej połowy dodajemy kakao

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
BABKA CYTRYNOWA 150

drobnych oczkach, wyciskamy z cytryny sok. Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 żółtku oraz 3 łyżki soku z cytryny i startą skórkę. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Ciasto przekładamy do keksówki, pieczemy ok. 45 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu dekorujemy rozpuszczoną czekoladą albo lukrem

słodki bratek
Szybki piernik 145

łyżki) 1 łyżka kakao Masa krówkowa: 260 g krówek mlecznych 0,5 szklanki mleka 100 g masła Dodatkowo: 300-350 g powideł śliwkowych gotowa polewa czekoladowa Masło ucieramy z ciastem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników.  Kolejno dodajemy miód, wodę,  śmietanę stale ucierając.  Mąkę mieszamy z sodą, kakao, przyprawą do piernika i przesiewamy za pomocą sitka(...)Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze  w piekarniku na 5 minut  (przy uchylonych drzwiczkach).  Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty. Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy krówki rozpuszczą się, zdejmujemy z ognia, dalej mieszamy do ostudzenia  i zagęszczenia się masy.  Masło ucieramy

Pyszności Słodkości
Szybki piernik 148

oczyszczonej1 op. gotowej przyprawy do piernika (2 łyżki)1 łyżka kakaoMasa krówkowa:260 g krówek mlecznych0,5 szklanki mleka100 g masłaDodatkowo:300-350 g powideł śliwkowychgotowa polewa czekoladowaMasło ucieramy z ciastem, dodajemy żółtka, ucieramy do połączenia się składników. Kolejno dodajemy miód, wodę, śmietanę stale ucierając. Mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Przesiewamy za pomocą sitka do utartej(...)minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze w piekarniku na 5 minut (przy uchylonych drzwiczkach). Przed przełożeniem piernik kroimy wzdłuż na 4 blaty.Krówki dzielimy na kawałki, dajemy do rondelka, zalewamy mlekiem i ogrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy krówki rozpuszczą się, zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy do ostudzenia i zagęszczenia się masy. Masło ucieramy do białości i dajemy

Salonik smaków
Daktylowe Ciasto Z Jabłkami 167

Pyszne ciasto z dodatkiem sproszkowanych daktyli które dosładzają ciasto i nadają mu ładnego koloru oraz lekkiego posmaku toffi ;) Składniki na tortownice o śred. 24 cm: 150 g masła 100 g cukru  3 jajka kl M 100 g sproszkowanych daktyli  <- klik 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia z małą górką 5 łyżek mleka 2 jabłka(...)Masło ucieramy razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. 2. Teraz dodajemy sproszkowane daktyle oraz część mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, a następnie dodajemy resztę mąki oraz mleko. Miksujemy i gotowe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej i wysypanej bułką tartą. 3. Na wierzchu ciasta układamy plasterki jabłek. Ciasto pieczemy

Gotowanie...to proste !
Ciasto Stokrotka 290

proszek do pieczenia mieszam i przesiewam delikatnie do masy białkowej. Mieszam łopatką do połączenia się składników. Na końcu dodaję ocet , wymieszam i przekładam ciasto do blaszki o wym. 26x38 cm wyłożonej papierem do pieczenia.  Żółtka ucieram z cukrem na puch, Obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy żółtkowej. Na końcu wlewam ocet.. Mieszam łopatka(...)piekarnik do 175°C i wstawiam ciasto na ok 20 min. Następnie zmniejszam temp. do 150°C i piekę jeszcze przez 15-20 min.  Zimne ciasto kroję na dwie części. Masło ucieram z cukrem na puch, dodaję po łyżce śmietanę, galaretkę rozpuszczam we wrzątku i lekko tężejącą dodaję do masy maślanej Wykładam na spód ciasta, nakrywam drugim blatem

Ciasteczkowy Potwór
Jabłecznik z polewą chałwową 184

Lubicie jabłeczniki? Ten jest zupełnie inny od tych wszystkich, które jadłam. Jabłka otulone ciastem, ale nie kruchym, a bardziej ucieranym. Do tego kokosowa beza.  Czy na święta pasuje? Hmn... mi się wydaje że szarlotki są dobre zawsze 😉 Ale wybór pozostawiam Wam. Wpisów typowo świątecznych już u mnie nie będzie, więc zapraszam do skorzystania z dodanych już przepisów 😊 Na pewno(...)kokosu Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek 1 łyżka cynamonu Polewa chałwowa: 40g margaryny 1/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka mleka 2 batony chałwy (200g) Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Masło ucieramy z cukrem dodając po jednym żółtku. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i piane ubitą z jednego białka. Delikatnie mieszamy i dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao

Kuchnia w czekoladzie
Pełnoziarniste ciasto czekoladowe na białkach 162

jest przyjemne w smaku i robi się je na prawdę szybko. Nie byłam pewna, czy ciasto na białkach udźwignie mąkę pełnoziarnistą, ale udało się - a efekt zupełnie mnie zaskoczył. Ciasto jest wilgotne, mocno czekoladowe i cudowne w smaku. Zapraszam. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 55 min Czas przygotowania(...)płaska łyżeczka proszku do pieczenia sól Polewa czekoladowa 100 g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka 1 łyżka masła Instructions Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do masła dodajemy mieszankę z mąki i mieszamy. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywna pianę. Połowę piany dodajemy do masy czekoladowej i mieszamy

Wędrówki po kuchni