chyba każdy jadł to ciasto i każdy potwierdzi, że jego jedzenie uzależnia :) Mimo, że jest bardzo słodkie to trudno zatrzymać się na jednej porcji. Składniki: 500 g maślanych herbatników 1 puszka masy krówkowej 2 budynie śmietankowe 500 ml mleka 50 g cukru pudru 2/3 kostki masła 300 ml kremówki 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Z mleka(...)herbatniki, smarujemy je masą krówkową ( można ją wcześniej włożyć na kilka minut do garnka z gorącą wodą będzie się łatwiej rozprowadzała na herbatnikach), następnie układamy koleją warstwę herbatników. Masło ucieramy na gładką masę, dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Masę budyniową wykładamy na herbatniki, przekładamy kolejną ostatnią już warstwą herbatników. Żelatynę rozpuszczamy w bardzo
Słodka Kraina Wypiekówkolejny naleśnikowy przepis ( tych nigdy dosyć ;) )W sezonie letnim staram się zjadać jak najwięcej warzyw i owoców.Truskawki , maliny , winogrona i borówki goszczą w ciastach , deserach , racuchach i naleśnikach.Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, puszyste naleśniki o delikatnie malinowym smaku wypełnione po brzegi pysznym kremem mascarpone i borówkami.Niebo w gębie!Świetny pomysł zarówno na obiad(...)łyżki* borówki – ok. 150 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Wszystkie składniki na naleśniki bardzo dokładnie ze sobą miksujemy.Smażymy średniej wielkości naleśniki , odstawiamy w ciepłe miejsce.NADZIENIE:Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem ( w razie potrzeby dodatkowo dosładzamy ).CAŁOŚĆ:Naleśniki smarujemy po całości serkiem i obficie posypujemy borówkami.Podajemy posypane cukrem pudrem.Smacznego
Ostra na SłodkoTo nasz wymysł z mężem:) Co prawda borówek trochę za mało było w domu , ale i tak placek super i polecamy. Czekolada bosko się komponuje z
Anioły w kuchniSkładniki:biszkopt:4 jajka, 1 szklanka mąki,3/4 szklanki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia,krem:4 żółtka,1/2 szklanki cukru pudru,1 masło,dodatkowo
Aga w kuchnimieszamy, a następnie wyrabiamy ręką do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie, ciasto dzielimy na 3 części i każdą część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 5-6 mm. Z ciasta wykrawamy dużymi foremkami różne kształty. Landrynki dzielimy kolorami i tłuczemy(...)choinkę po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy do wystygnięcia na blaszce, aby witrażyk zastygł. Ozdabiamy lukrem. Lukier: Do miski wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek
Kuchnia MagdaLenykakao 3 łyżki jogurtu naturalnego Do dekoracji bezy czekolada gorzka śliwki suszone Kresto Przygotowanie:Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo aż ciasto będzie sztywne i nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać łyżką(...)cukrem wlać mleko z proszkiem i ponownie zagotować. Przykryć folią spożywczą by nie powstał "kożuch" i odłożyć do ostudzenia. Masło utrzeć do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem podzielić na dwie części. Do jednej części kremu dodać nutellę i utrzeć. Do drugiej dodać śliwki razem z spirytusem i wymieszać. Na paterze położyć placek biszkoptu, rozsmarować biały krem
Ala piecze i gotujeWafle przełożone maślaną masą z serkiem homogenizowanym i kajmakiem, z dodatkiem zmielonych orzechów ziemnych oraz pokruszonych krakersów, herbatników i biszkoptów. Bez mleka w proszku. Dodatkowo pokrojone
Kuchnia MagdaLenyciasto to taki smak dzieciństwa. Mocno pijany biszkopt, delikatny, słodki krem budyniowy przełamane kwaskowatym dżemem i zwieńczone biszkoptami oblanymi czekoladą. Po prostu pyszne i pięknie wyglądające ciasto. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Biszkopt: 4 jaja 1 szkl cukru 4 łyżki oleju 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka z cukrem, dodajemy żółtka, a gdy się(...)ubijamy z cukrem i dodajemy do nich mąki, a następnie wlewamy na gotujące mleko i mieszając by się nie przypaliło gotujemy do momentu aż powstanie gęsty budyń. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Poncz: 0,5 l wody Olejek rumowy cukier waniliowy sok z cytryny spirytus lub wódka Dodatkowo: paczka okrągłych
Cynamonowe szczęścieSKŁADNIKI: ok. 15 dag herbatników – u mnie tradycyjne i kakaowe 1 kg sera trzykrotnie mielonego 6 dużych jajek 25 dag miękkiego masła 20 dag cukru 2
Kuchenne zapiski EdytyDomowy budyń to prosty pomysł na szybki deser, kiedy w domu nie mamy zbyt wielu składników aby upiec ciasto albo gdy nie mamy na to czasu. Jego smak zależy od dodatków jakie do niego dodamy, możemy wybrać cukier waniliowy, kakao, miód, owoce lub, poza sezonem, gęste i pyszne syropy owocowe . Domowy budyń będzie też pysznym smakołykiem dla dzieci(...)Domowy budyń waniliowo-cynamonowy Wykonanie W rondelku, ale nie na gazie, mieszamy składniki suche: mąkę, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Do wymieszanych składników suchych dodajemy dwa żółtka i ucieramy wszystko jak na kogiel mogiel. Do utartej masy stopniowo dolewamy mleko i mieszamy. Gdy wszystkie składniki połączą się stawiamy rondelek na kuchence i gotujemy na małym ogniu. Stale mieszamy
Pyza i SurówkaCukierki kukułki są smakiem mojego dzieciństwa. Przedstawiam dziś przepis na ekspresowe ciastko z masą kukułkową. Pychota Składniki: 25 dag herbatników 20 dag orzechów włoskich 30
Tradycyjna Kuchniaolej, krótko wymieszać mikserem. Mąki przesiewamy przez sito razem z proszkiem i kakaem i cynamonem mieszamy delikatnie ale dokładnie z masą jajeczną. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równomiernie rozprowadzając. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy przez ok. 20 min. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Składniki na masę kokosową: 2 czerstwe bułki wrocławskie 3 szklanki(...)bułek startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok Gotujemy na małym ogniu przez 5 min aż masa zgęstnieje, często mieszamy,aby nie przypaliła się. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo po 1 łyżce masy kokosowej cały czas ucierając do dokładnego połączenia się składników. Składniki na posypkę kokosową: 2 łyżki masła 2 łyżki mleka
kgwjanczewocukier – 2 łyżki WARSTWA ŚMIETANOWA : – galaretka agrestowa – 1 op – śmietana 36% – 200 gDODATKOWO: * herbatniki – ok. 20 szt * czekolada – 20 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Oddzielamy białka od żółtek.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się(...)łyżkami cukru a resztę mleka zagotowujemy.Do gotującego wlewamy budyń z cukrem oraz syrop z landrynek i gotujemy do momentu zgęstnienia – cały czas mieszając.Pozostawiamy do przestudzenia.Masło ucieramy i po łyżce dodajemy przestudzony budyń.Miksujemy aż powstanie jednolita masa kremowa.Rozprowadzamy ją na upieczonym biszkopcie.Pokrywamy warstwą herbatników. WARSTWA ŚMIETANKOWA:Galaretkę agrestową rozpuszczamy w około 3/4 szklanki wrzątku.Dokładnie rozrabiamy.Śmietanę
Ostra na SłodkoKrem o smaku banana świetnie komponuje się z czekoladowym ciastem biszkoptowym, czy to w przekładanym, czy w roladzie.Do zrobienia kremu potrzebujesz- 1/2 litra mleka- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 2 łyżki mąki pszennej- 1/2 szklanki cukru- 200 g masła- 2 cukry waniliowe- żółtko jajka- 3 dojrzałe banany i odrobinę soku z cytryny.Do miseczki wlej pół szklanki zimnego mleka i dodaj(...)mleku.ZMNIEJSZ OGIEŃ I ENERGICZNIE MIESZAJ. Mieszaj aż masa zgęstnieje (ok. 1,5 minuty). Gotowy budyń przykryj i wystudź.Gdy masa jest już zimnaUtrzyj masło na biały kolor. Podczas ucierania stopniowo, po łyżce dodawaj zimny budyń.Miksuj na szybkich obrotach.Trzy banany obierz i zblenduj na jednolitą masę, dodaj odrobinę cytryny, aby nie szczerniał. Dodaj do budyniu z masłem.Wymieszaj.Wyłóż
Pasje JolkiW tym tygodniu dwa przepisy poświęce dyni. Jako pierwszy wyjątkowo wilgotny i pachnący przyprawami korzenny placek :)Składniki:- 2 kg dyni- 200 g masła- 5 jajek
Zainspirowana w kuchni