ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy resztę składników i rozrabiamy do otrzymania gładkiej konsystencji (możemy go także zmiksować - będzie gładszy i delikatniejszy). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 20 części. Każdą porcje lekko rozwałkowujemy, na środek wykładamy ok. łyżkę sera, pół łyżeczki jagód i sklejamy podobnie jak knedle. Tworzymy kuleczkę, którą następnie lekko formujemy(...)minut do napuszenia. Bułeczki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia. Gdy jagodzianki przestygną możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody. Przygotowanym lukrem polewamy jagodzianki
Słodka Stronaskładniki: 1000 g sera białego 200 ml śmietany kremówki 120 g cukru pudru 200 g miękkiego masła 4 żółtka 3 łyżki kakao 250 ml mleka 3
Domowy Smak Jedzeniaostatnia... Ale nie o tym tu dziś ;) Od jakiegoś czasu miałam wielką chęć na pyszny sernik! Puszysty i wilgotny jednocześnie. Z polewą czekoladową, i niczym więcej. Na kruchym cieście lub tak jak zrobiłam ja- na herbatnikach. Nie było więc wyjścia jak sobie po prostu upiec. Przepis ze strony Moje wypieki poleciła mi Szwagierka i pamiętając smak sernika od niej(...)waniliowy (proszek) 2 łyżki mąki pszennej Dodatkowo: 1 tabliczka mlecznej czekolady 50ml słodkiej śmietanki Sposób przygotowania: Ser mielimy minimum podwójnie. Masło topimy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy uprzednio zmielony twaróg, masło, oraz budyń i mąkę. W osobnych naczyniach ubijamy białka ze szczyptą soli oraz śmietankę kremówkę
Kuchnia w czekoladzieBardzo spodobała mi się receptura na to ciasto. O ile samej kawy nie pijam, o tyle uwielbiam jej dodatek w wypiekach – nawet jeśli występuje jedynie w postaci „nasączu”;) Przepis lekko zmodyfikowałam. Poniżej przedstawiam Wam moją wersję, a po oryginał zapraszam tutaj . Dodam jeszcze, że ciasto wszystkim nam baaardzo smakowało. Biszkopt wyszedł puszysty, krem delikatny o wyraźnie wyczuwalnym(...)blaty i małe, okrągłe biszkopciki. Po prostu pychota:) Przepis być może na pierwszy rzut oka wydaje się długi, ale to dlatego, że chciałam wszystko dokładnie opisać. Tak na prawdę ciasto nie jest trudne i dość szybko się go robi. Polecam!:) Biszkopt: 8 jajek 1 i 1/3 szkl. cukru drobnego 1 i 1/3 szkl. mąki tortowej szczypta soli Masa
Smaki Na TalerzuJednymi z najlepiej sprawdzających się owoców do wypieków są śliwki. Kwaskowe, dobrze komponują się ze słodkim ciastem. Nie puszczają też ogromnych ilości soku. Tworzą duet doskonały z ulubionym biszkoptem, krem waniliowy jest jego idealnym dopełnieniem. Składniki: Biszkopt: 4 jajka pól szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: pół opakowania(...)proszkiem do pieczenia i żółtkami. Przekładamy do natłuszczonej formy, na wierzchu układamy połówki śliwek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekładamy biszkopt kremem. W tym celu ucieramy masło z cukrem i stopniowo dodajemy wystudzony ugotowany na mleku budyń. Całość posypujemy cukrem pudrem
Wrzosowa Polanamnie nie ma lepszego ciasta niż sernik a że dziś Międzynarodowy Dzień Sernika to nie mogło go u mnie zabraknąć :) A jeśli jest on w dodatku na tak czekoladowym spodzie to nie łatwo się od niego oderwać :) Składniki: Czekoladowy spód: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka 3/4 szklanki(...)budyń śmietankowy 5 łyżek śmietany 18 % 5 jajek 6 połówek brzoskwiń z puszki Sposób przygotowania: 1. Czekoladowy spód: Obie czekolady rozpuszczamy na parze i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po każdym. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem oraz płynną czekoladę i dokładnie miksujemy całość. Gotową masę czekoladową
Na Ciasteczkowych Papierachmąki dodajemy do gotujących się składników energicznie mieszając. Gdy masa się połączy wyłączamy ogień, a gdy masa trochę ostygnie stopniowo dodajemy do niej jajka cały czas ucierając . Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nasze eklery. pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180' C POLEWA KAWOWA 1 tabliczka czekolady(...)mąki pszennej, 10 g mąki ziemniaczanej, 90 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 1 łyżeczka masła, Do garnka wlewamy mleko, które zagotowujemy wraz z kawą . W misce ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy do nich mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Cienkim strumieniem przelewamy mleko do miski z jajkami energicznie mieszając. Całość przelewamy z powrotem
cookpldowolnych orzechów ( u mnie orzechy: laskowe, włoskie, ziemne, migdały)Sernik z Orzechami - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym, oraz aromatem. Dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i dokładnie łączymy składniki do uzyskania gładkiej masy. Następnie stopniowo, najlepiej po jednej łyżce dodajemy twaróg ciągle mieszając(...)wyłączamy piekarnik i pozostawiamy na kolejną godzinę w piecu.W sytuacji gdy sernik popęka lub będzie miał inne niedoskonałości po upieczeniu można go odwrócić, tak aby jego góra była dołem ciasta i na odwrót.Orzechy podprażamy na suchej patelni. Siekamy na drobniejsze kawałki.W kąpieli wodnej umieszczamy masło oraz połamaną na kawałki czekoladę, rozpuszczamy a następnie delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej
Słodka StronaBardzo dobry i szybki sernik.Delikatny w smaku ,pachnący świeżą wanilią i cytryną.Bardzo go polecam.Zrobiony bez spodu . 75 dag.odciśniętego twarogu lub ser z
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNie masz jeszcze pomysłu na Wielkanocny wypiek? Spróbuj tego! Składniki: 30 dag masła 30 dag cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 5 budyni waniliowych( 20 dag
Tradycyjna KuchniaZnacie ciasto „Lodowiec”? Ja dopiero teraz zrobiłam je po raz pierwszy. Niemałą niespodzianką było dla mnie to, że z lodami nie ma ono nic wspólnego;) Robiłam kiedyś torcik lodowy i błędnie założyłam, że „Lodowiec” właśnie przygotowywany jest na ich bazie. Okazuje się jednak, że Lodowiec to nic innego jak pyszne ciasto bez pieczenia z biszkoptami, podwójną(...)łyżki kakao około 500 g drobnych owoców (u mnie maliny, truskawki i borówki amerykańskie) Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szklankach (750 ml) gorącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy proszek budyniowy, mąkę oraz wlewamy 1/2 szklanki mleka. Miksujemy do połączenia. Pozostałe mleko (1 szklankę) wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia
Smaki Na Talerzubardzo pysznie. Słodko i słono. Całość wykończyłam bitą śmietaną i udekorowałam malutkimi biszkopcikami. Ciasto ładnie wygląda i wspaniale smakuje i nie wymaga pieczenia. Jednym minusem tego ciasta poza tym, że szybko znika jest to, że krakersy na samym spodzie za bardzo namokły i przez to ciasto troszkę źle się kroiło. Polecam taki sernik :) Zróbcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało(...)zimnego mleka 3 płaskie łyżki żelatyny spożywczej 5 łyżek gorącej wody Wykonanie pysznego sernika gotowanego: 1. Masa serowa: Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy ser i dokładnie ucieramy. 2. Gotowanie masy serowej: Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy
Izabelawkuchnizestawie z blenderem otrzymujemy: duży pojemnik o objętości 1 000 ml ze stabilną, antypoślizgową podstawką i pokrywką ułatwiającą przechowywanie; rozdrabniacz 750ml z pokrywką, ubijaczkę balonową oraz końcówkę do ucierania. Pojemnik nie należy do elementów koniecznych blendera, ponieważ możemy miksować produkty np. w garnku albo miseczce, z której następnie będziemy jeść potrawę. Sprawdza się on jednak świetnie do przygotowania koktajlu oraz(...)burgery z ciecierzycy lub soczewicy. Bardzo wygodnym rozwiązaniem jest możliwość przykrycia pojemnika specjalną pokrywką i włożenia go bezpośrednio do lodówki. Końcówka do ubijania pozwala na szybkie przygotowanie delikatnego ciasta, ubicie śmietany czy piany z białek jaj. Ubijanie ręczne zawsze było moją największą zmorą i szło mi dość mozolnie. Teraz idealna bita śmietana wychodzi bez problemu ;-) Rzadko spotykanym, ciekawym dodatkiem jest
Poranek na słodkonadal ubijam. Do ubitych dodaję po jednym żółtku, ubijam na najwolniejszych obrotach miksera. Mąki i proszek do pieczenia przesiewam. Dodaję partiami do masy jajecznej, mieszam delikatnie łyżką. Ciasto wykładam na blaszkę (35 x 24) tylko dno smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą. Piekę około 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Teraz masa(...)papierem do pieczenia lub folią, wkładam biszkopt. Zdzieram z niego delikatnie wierzch( robię to za pomocą widelca) nasączam go lekko osłodzoną wodą z sokiem z limonki. Masło ucieram z cukrem pudrem na puch, następnie dodaję po łyżce gęstego, zimnego budyniu, miksuję całość. Gotową masę wykładam na biszkopta. Wciskam/ układam truskawki i zalewam lekko tężejącą galaretką. Ciacho
Takie tam pichcenie