przepis Polskie Młyny kojarzą sie przede wszystkim z Mąką Szymanowską którą bardzo lubię i najczęściej jej używam ale firma ta posiada wiele innych produktów jak np.ryż jaśminowy,różne ciasta w proszku czy gofry i naleśniki w postaci sypkiej oraz nowość-różne rodzaje makaronów.Cała gamę tych produktów można znaleźć na stronie POLSKIE MŁYNY . Polecam serdecznie SKŁADNIKI(...)gotujemy na twardo.Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie w proporcjach tak jak pisze na opakowaniu.Odstawiamy do wystygnięcia,Do miseczki wkładamy oliwę musztardę sól i cukier do smaku i ucieramy łyżeczką na taki jednolity dressing. Mix sałat wkładamy do miski dodajemy zimny ryż i pokrojona w kosteczkę rzodkiewkę.następnie wlewamy nasz dressing.Na górze układamy pokrojone na ćwiartki jajka.Możemy jeszcze
Mała w garnku mieszaczęści. Wykładamy na dwie wyłożone papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x30cm , wyrównujemy i pieczemy w 230 stopniach Celsjusza przez 13-16 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasto w piekarniku jeszcze przez 10 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. KREM: W misce łączymy szklankę mleka, jajka, żółtka, cukier waniliowy, budyń i cynamon. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich(...)zdejmujemy z ognia. Nakrywamy folią aluminiową, tak aby dotykała wierzchu budyniu (dzięki temu nie powstanie kożuch) i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia - ja wystawiłam na balkon żeby było szybciej :) Masło ucieramy aż się spieni, dodajemy cukier puder, a następnie łyżka po łyżce dodajemy masę budyniową. W tym momencie należy uważać, żeby masa się nie zważyła. Po każdej dodanej łyżce bardzo dokładnie
My Culinary Artniedzielę obowiązkowo...Tematem akcji w ten weekend był arbuz i galaretka w roli głównej...u mnie dodatkowo jest masa z landrynkami miętowymi podpatrzona u Magdy . Razem ze mną ciasto robiły Iwonka .... Krem miętowy: 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego łyżka cukru 150 g landrynek miętowych 1/2 szkl.wody 200 g masła Mus arbuzowy: 1 kg miąższu z arbuza(...)gorącego jeszcze budyniu wlać gorące rozpuszczone cukierki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch a następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu [ ja masła nie ucierałam , tylko dodałam do gotującego się budyniu i dokładnie wymieszałam] . Wyłożyć na biszkopty ułożone w foremce . Ułożyć warstwę biszkoptów[ mi troszkę zabrakło]. Z arbuza usunąć pestki i za pomocą blendera zmiksować
Moje domowe kucharzenienastępnie wstawić do lodówki do stężenia (śmietanę najlepiej ugotować dzień wcześniej).Stężałą śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, ok. 5 min. dodać płatki migdałowe i wymieszać.Ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć amaretto, wyłożyć 1/2 masy, rozsmarować, przykryć drugim blatem, delikatnie docisnąć, nasączyć, wyłożyć resztę kremu, rozsmarować, nasączyć ostatni blat, ułożyć na masie i delikatnie docisnąć.Wstawić do lodówki do schłodzenia(...)kremie nie było grudek budyń po wystudzenia można zmiksować końcówką miksera do rozdrabniania.Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, a następnie dalej ucierając dodawać po łyżce budyń i ucierać do uzyskania puszystej masy.Dowolnie ozdobićPosmarować wierzch i boki tortu kremem budyniowym i schłodzić ok. 3-4 godziny
Mix smakutych które zajadałam będąc małą dziewczynką. Dzięki oddzieleniu białek i dodaniu wody gazowanej naleśniki wychodzą niezwykle puszyste i lekkie, a przede wszystkim przepyszne. ;) Naleśniki z Białym Serem - Składniki:ciasto:2 jajkaszklanka mleka (250 ml)szklanka wody gazowanej (250 ml)1,5 szklanki mąki pszennejłyżka olejuszczypta soli3-4 łyżki cukru nadzienie:ok. 400 g twarogużółtko4 łyżki cukrucukier(...)smażeniem dodajemy białka i delikatnie mieszamy.Naleśniki smażymy pojedynczo z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni i niewielka ilością tłuszczu.Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser, cukier waniliowy i ucieramy. Najlepiej zrobić to za pomocą widelca.Każdy naleśnik pokrywamy nadzieniem serowym i składamy
Słodka StronaLubicie czekoladę?? My bardzo...Ciasto czekoladowe jest świetnym pomysłem na poprawę humoru podczas zimnych wieczorów jakie nastały:) No to co pieczecie???;)Składniki; 250 g suszonych i drobno pokrojonych śliwek suszonych, 100 g skórki kandyzowanej 1 i 3/4 łyżeczki sody czyszczonej, 125 g miekkiego masła, 145 g cukru, 2 duże jaja, 185 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)zalewamy 250 ml wody i gotujemy, poczym dodajemy skórkę pomarańczy i zostawiamy 3 minuty na gazie. Po tym czasie odstawiamy z gazu i dodajemy łyżeczkę sody. Studzimy.W tym czasie ucieramy w mikserze masło z cukrem i stopniowo dodajemy jajka.Cały czas miksujemy.Dodajemy mąkę, 3/4 łyżeczki sody, proszek do pieczenia i ostudzone śliwki ze skórką. Rostapiamy czekoladę w kąpieli wodnej
Anioły w kuchniSerniki lubię w każdym wydaniu , ale ten z musem malinowym smakuje wyśmienicie. Porcja na małą blachę SKŁADNIKI 1 kg twarogu gotowy- wiaderko lub dwukrotnie
W kuchennym oknie EwyPrzepis na ciasto Kubanka można znaleźć na wielu blogach. Nic dziwnego, bo wygląda bardzo apetycznie i kusząco, a więc skusiłam się też ja. Przepis źródłowy ( tu ) zrobiłam na swoją standardową blaszką 20x30 cm z biszkoptem, który zawsze mi wychodzi oraz dokonałam drobnej zmiany w masie budyniowej. Ciasto jest bardzo smaczne, polecam. KUBANKA Składniki: biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru(...)herbatników ciemnych wierzch: 300 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru fix do śmietany (opcjonalnie) Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem, następnie dodajemy po 1 żółtku i ucieramy do połączenia z białkiem. Do masy przesiewamy obydwie mąki oraz proszek i kakao, mieszamy delikatnie łyżką. Masę wylewamy do formy 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika
Bon appetit mon amiePyszne, wilgotne i pachnące cynamonem ciasto gruszkowe to idealny deser na jesienne smutki. Zamiast mąki pszennej możemy użyć mieszanki mąki bezglutenowej. Sos waniliowy dopełnia smaku. Możemy kupić gotowy i zaoszczędzić odrobinę czasu. Możemy również przygotować go samemu. POTRZEBUJEMY (na blachę 22-23 cm) 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub mieszanek mąki bezglutenowej 10 dag masła w temp pokojowej(...)łyżeczka proszku do pieczenia dwie garście ulubionych bakalii w tym orzechów 1 duża lub 2 małe gruszki mąka + masło do formy Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Masło ucieramy mikserem dodając cukier. Gdy masa będzie puszysta, wbijamy po kolei jajka cały czas ucierając. Dodajemy cynamon, proszek do pieczenia , mąkę i mleko. Ucieramy, zmniejszają obroty miksera. Dodajemy pokrojoną w kostkę
WYSPA SZCZĘSLIWAjednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Zostawić kilka łyżek ciasta i domieszać do niego kakao, przełożyć do formy i delikatnie połączyć. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt(...)zdjęciu z palnika przykryć folią spożywczą, aby nie powstał „kożuch”. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Zimny budyń dodawać łyżka po łyżce do masła i ucierać aż zużyjemy cały budyń i powstanie jednolita masa. Masa kajmakowa: 400 g kajmaku (1 puszka) 200g masła ½ szklanki posiekanych orzechów Przygotowanie: Masło utrzeć na puch. Dodawać kajmak po jednej łyżce cały
Kulinarna (nie)codziennośćpieczenia choć kaloryczny, jest smaczny i zdrowy – jeśli nie zjecie go całego sami ;) Do wykonania paschy potrzebna jest gaza i najlepiej jakaś wysoka forma – albo do ciasta, albo doniczka, ostatecznie nawet plastikowa butelka po napoju przekrojona na pół (chodzi o tę połowę z dnem :P) Pascha migdałowa z wiśniami i czekoladą Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości(...)rodzynki dużych, jumbo 50 g suszone wiśnie lub kandyzowane 50 g czekolada gorzka 70% Sposób przygotowania Rodzynki i wiśnie moczymy we wrzątku. Czekoladę kroimy nożem na drobne kawałki Twaróg ucieramy z masłem, słodziwem i żółtkami. Do masy dodajemy śmietanę i dodatki. Mieszamy. Foremkę lub doniczkę wykładamy czystą gazą złożoną na pół. Do foremki przekładamy masę i dociskamy. Wkładamy do lodówki
KucharzycaJest umiarkowanie słodki, cudownie smakuje z bananami i kleksem bitej śmietany. Chrupiące, solone orzeszki dopełniają całości. Składniki na spód ciasteczkowy: 180 g ciastek owsianych lub herbatników 50 g masła Ciasta kruszmy na drobny pył. Masło roztapiamy. Dodajemy do pokruszonych ciastek i całość mieszamy. Formę okrągłą o średnicy 20 cm natłuszczamy, po czym wykładamy dno i boki folią przeźroczystą, śniadaniową. Wykładamy(...)mleka 3 łyżeczki żelatyny Mleko podgrzewamy. Do gorącego wsypujemy żelatynę. Mieszamy energicznie do rozpuszczenia się żelatyny. Nie powinno być żadnych grudek. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Następnie ucieramy serek z masłem orzechowym. Wlewamy syrop klonowy lub złocisty. Ucieramy. Dodajemy przestygnięte mleko z żelatyną i całość ucieramy do połączenia. Masę serowa wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód. Wstawiamy ponownie do lodówki
Made By Mom And Sonmieszamy przez chwilę by się rozpuścił. Następnie wlewamy rozmieszany budyń i cały czas mieszając czekamy by się budyń zagotował. Gotowy budyń pozostawiamy do ostygnięcia. I znowu wracamy do ciasta :) Ciasto miksujemy dodając po jednym jajku. Masa musi być dobrze zmiksowana, tak by nie było żadnych grudek. Gotową masę przekładamy do szprycy lub mocnego woreczka i formujemy z niej (na blaszce(...)rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C, około 15 do 20 minut. Upieczone eklery pozostawiamy do wystygnięcia. Jeśli budyń jest już zimny, możemy przystąpić do dalszej obróbki kremu :) Miękkie masło ucieramy, po czym dodajemy do niego po trochu zimny budyń, cały czas miksując. Chodzi o to, by krem był gładki i jednolity. Eklerki przekrawamy na pół, smarujemy w środku kremem budyniowym
Smakowy Rajhakami do ciasta drożdżowego. Starajmy się nie dosypywać mąki. Odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (ok. 1,5 h). Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 1,5 cm. Wycinamy donaty (można do tego celu posłużyć się specjalnymi foremkami lub użyć zwykłej szklanki (średnica ok. 6-7 cm, a środek wyciąć małym kieliszkiem(...)surowe. Natomiast zbyt niska temperatura spowoduje, że pączki zbytnio nasiąkną tłuszczem. Ważne jest podtrzymywanie stałej temperatury podczas smażenia każdej partii pączków. Gotowe przekładamy na ręczniki papierowe. Lukier: Cukier puder ucieramy z wodą (można posłużyć się mikserem). Gdy lukier jest za rzadki dodajemy więcej cukru pudru, natomiast jeżeli zbyt gęsty wlewamy więcej wody. Dzielimy na kilka porcji w zależności
Słodka StronaLubicie czekoladę?? My bardzo...Ciasto czekoladowe jest świetnym pomysłem na poprawę humoru podczas zimnych wieczorów jakie nastały:) No to co pieczecie???;)Składniki;250 g suszonych i drobno pokrojonych śliwek suszonych,100 g skórki kandyzowanej1 i 3/4 łyżeczki sody czyszczonej,125 g miękkiego masła,145 g cukru,2 duże jaja,185 g mąki pszennej,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wody i gotujemy, po czym dodajemy skórkę pomarańczy i zostawiamy 3 minuty na gazie. Po tym czasie odstawiamy z gazu i dodajemy łyżeczkę sody. Studzimy.W tym czasie ucieramy w mikserze masło z cukrem i stopniowo dodajemy jajka.Cały czas miksujemy.Dodajemy mąkę, 3/4 łyżeczki sody, proszek do pieczenia i ostudzone śliwki ze skórką. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy
Anioły w kuchni