edamskiego50 g świeżego szpinakuząbek czosnku7 pomidorówsól, pieprz, tymianek, bazylia, majeranek, oregano, cząber5 sztuk pieczarek1/2 dużej cebuliszynka domowa/litewska/wiejska kilka plasterkówSposób przygotowania:Do szklanki wsypujemy łyżeczkę cukru, dodajemy pokruszone drożdże i ucieramy, a następnie odstawiamy na około 10 minut.Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy sól, rozrobione drożdże, mleko i olej rzepakowy. Wszystko dokładnie ugniatamy, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około(...)chwilę dusimy, następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i białą cebulę, wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy aż do momentu, aż masa się połączy, a składniki zmiękną.Gotowe, wyrośnięte ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na 4 duże części. Każdą z nich rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Po jednej z części ciasta rozsmarowujemy sos pomidorowo-szpinakowy, omijając około 1 cm paska
Słodkie Przyjemnościszklanka śmietany kremówki (30%)ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego rodzynki lub/i kandyzowana skórka pomarańczowa, ok. 1/2 - 3/4 szklankiKażdy z nas na pewno ma swój ulubiony rodzaj ciast. Jednym z moich jest - sernik. Bardzo chętnie wypróbowuje nowe przepisy, żeby znaleźć ten jeden jedyny. Muszę przyznać, że właśnie ten przepis stanął na mojej liście w chwili obecnej zdecydowanie(...)Powinny być wyjęte minimum 2 godziny przed przygotowaniem sernika. Masło utrzeć mikserem do momentu aż stanie się puszyste. Przemielony dwukrotnie twaróg stopniowo dodawać do masła i dalej ucierać.W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Następnie dodać je do masy serowej i krótko zmiksować. Kiedy już połączymy ser z żółtkami dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń
Świat CiastaPuszysty krem wykorzystywany przeważnie do karpatki świetnie też wygląda i smakuje w babeczkach, lub deserach. Idealny do dekorowania tortów. Składniki 500ml mleka 3 łyżki mąki
RAROSSAZnalazłam ostatnio ciekawy przepis na ciasto czekoladowe z majonezem. Przepis ten został opracowany przez firmę Hellmann's i jest dosyć stary. Postanowiłam na Święta przygotować to ciasto, bo wydawało mi się bardzo smaczne i takie też się okazało. Na wierzchu polałam je czekoladową polewą Ganache, na którą przepis znajdziecie na moim blogu (klik) i drobno posiekanymi orzechami włoskimi które nieodzownie(...)majonezu 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego W misce łączmy mąkę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia. W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym na gładką masę, przez około 10 minut. Następnie dodajemy majonez i na wolnych obrotach miksera mieszamy do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy
Delusional Trineproszkiem do pieczenia i wmieszać do masy miodowej. Zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli podczas zagniatania, ciasto okaże się zbyt gęste, dodać kilka łyżek mleka. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Pobrać szablon dekoracji. Wydrukować go na grubszym papierze. Wyciąć wszystkie elementy. Odłożyć. Część ciasta (na podstawę naszej dekoracji), rozwałkować na grubość około(...)średnicy 20 cm (można wykorzystać talerzyk). Wykorzystując szablon domku, należy wyznaczyć miejsce na świeczkę (fot.1) (wciskając ją lekko w ciasto) - tak aby, płomień palącej się świeczki, wpadał później bezpośrednio do okienka na dole dekoracji. Wyjąć świeczkę. Resztę ciasta rozwałkować na grubość około 5 mm i wyciąć pozostałe elementy dekoracji (fot.2) . Wszystkie elementy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Świat Ciastadrożdży 1,5 szklanki mleka 1/2 kostki margaryny słoiczek konfitury wiśniowej zapach rumowy 2 łyżki octu lub spirytusu tłuszcz do smażenia (olej lub smalec) Przygotowanie: 1. Żółtka ucieramy z cukrem, do momentu, aż cukier się rozpuści. 2. Dodajemy przesiana make 3. Mleko podgrzewamy by bylo cieple (nie gorące!), dodajemy drozdze i lyzke cukru. Odstawiamy w cieple miejsce by drożdże(...)ocet lub spirytus oraz łyżeczkę zapachu rumowego. 8. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w cieple miejsce do wyrośnięcia. 9. W międzyczasie, gdy rośnie nasze drożdżowe ciasto na paczki, możemy przygotować konfiturę. W miseczce mieszamy nasza konfiturę wiśniową z kilkoma kroplami zapachu rumowego. 9. Gdy nasza masa wyrośnie, bierzemy kawałek i rozwałkowujemy na stolnicy posypanej maka
Kulinarnie z Polką na Kresachjemy jajka oraz rozpuszczo ny miód z masłem i wszystko zagniatamy do otrzymania jednolitej mas y. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 2-3 dni. Ciasto wyciągamy z lodówki ok. 30 minut przed przygotowywaniem. Rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek. Pierniki przekładamy na blaszkę(...)puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder (nie musimy użyć całości - jego ilość zależy od wielkości białka) i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty. Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru. Jeżeli chcemy przygotować kolorowy lukier
Słodka Stronamyślałam, że cukinię mogę wykorzystać na słodko aż do chwili, w której znalazłam przepis na to ciasto. Jest smaczne w środku wilgotne a na zewnątrz chrupiące.Składniki:- 250 g mąki pszennej- 50 g kakao- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki soli- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej- 120 g masła o temperaturze pokojowej- 170 g cukru kryształu(...)posypania:- cukier kryształ- garść orzechów włoskichPrzygotowanie:Cukinię zcieramy na dużych oczkach a czekoladę kroimy w kostkę. W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól i kawę. Osobno ucieramy miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nadal miksując dodajemy po jednym jajku a następnie stopniowo wcześniej przygotowane suche składniki. Na koniec dodajemy cukinię i czekoladę,mieszamy
Zainspirowana w kuchniognia i odstawiam do przestygnięcia. Mąkę, sól i sodę przesiewam. Do masy miodowej dodaję mąkę, jajka, śmietanę i wyrabiam ciasto mikserem żeby było gładkie. Ciasto może być rzadkie ale takie ma być. Wstawiam je do lodówki najlepiej na noc. Moje ciasto nie jest tak bardzo słodkie bo ja takiego nie lubię. Przed wałkowaniem dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki(...)będzie twarde i ciężko się wałkuje. Przed wałkowaniem podsypuję mąką z jednej i drugiej strony. Ja jak robię domki to wałkuję ciasto na arkuszu papieru do pieczenia przez drugi arkusz. Wtedy nie przykleja się tak do wałka. Ciasto dzielę sobie na kilka części i tak rozwałkowuję je na grubość około 3 mm. Na jeden domek potrzebne są dwie ściany
wesoła kuchniawkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy płatki migdałów, posypujemy cukrem z wanilią i mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, cukier (z wanilią i trzcinowy), dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i ucieramy kruszonkę. Jabłka i rabarbar posypujemy przygotowaną kruszonką. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190 stopni C przez około 40 minut. Crumble podajemy ciepłe z lodami waniliowymi, bitą śmietaną, sosem waniliowym(...)waniliowym a wanilinowym, czyli aromatyzowanym syntetyczną waniliną). Faktem jest, że laska prawdziwej wanilii do najtańszych nie należy, ale zobaczycie, ile cukru aromatyzuje. Cukier z prawdziwą wanilią wykorzystuję do przygotowania ciast, deserów, można nim też słodzić napoje. Do przygotowania cukru waniliowego potrzebujemy: 1 szklanki cukru 1 laski wanilii Cukier wsypujemy do słoika. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka, które
Smakowity Blog KulinarnyChłopaka i z tej okazji upiekłam coś słodkiego chłopakom z domu (czyt. tacie i bratu). Ciasto to jest bardzo proste i łatwe w zrobieniu i oczywiście bardzo pyszne. Do ciasta zrobiłam domowej roboty krem, taki jaki zawsze robiła/robi moja mama. Brzoskwinie są ogródkowe. ;) Biszkopt jest zrobiony z tego przepisu -> Biszkopt Krem: kostka miękkiego masła cukier 1 jajko(...)opakowaniu i odstawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. 3. Kostkę miękkiego masła włożyć do miski, wsypać cukier 2-3 łyżki i ucierać ręką do czasu aż nie będziemy czuć pod palcami cukru, dodać jajko oraz kakao i wymieszać, dodać troszkę wódki (krem jest lepszy delikatniejszy ale można pominąć). 4. Ostudzony biszkopt wysmarować kremem
Motylkowa KuchniaMoże to nawet nie do końca zamówienie było, co raczej spełnienie zachcianki. Tematu żadnego, warunek jeden. Ciasto ma być mokre i słodkie. Długo się zastanawiałem nad smakiem i konstrukcją ciasta. Trochę podpytałem, trochę poczytałem i inspiracją miał być 3-BIT bez pieczenia, jednak nie byłbym sobą, gdybym czegoś nie zmienił i w efekcie końcowym mamy tort czekoladowy ze smakami popularnego(...)pudru Masło z czekoladą topimy w rondlu, mieszamy ze skórką i odstawiamy do wystudzenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, dodajemy 100 gram cukru pudru. Ubijamy. Żółtka ucieramy, powoli dodając czekoladę, łączymy w jedną masę, dodajemy białka, mieszamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy do jednolitej masy. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem z bułką tartą
BaRepasrodzynek 100g skórki pomarańczowej Składniki na mus: ok 250g jeżyn 1 tabliczka białej czekolady (100g) 2 czubate łyżki cukru Wykonanie: Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Żółtka oddzielić od białek, ucierać je z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodając stopniowo zmielony ser, budyń, aromat . Masło roztopić i wystudzić. Pod koniec ubijania dodać stopione masło i miksować do momentu połączenia(...)masy.Cisto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manna tortownicy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 70 minut w temp. 180 stopni (po 60 min sprawdzić stan upieczenia ciasta patyczkiem). Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Jeżynowy mus:Jeżyny umyć, wraz z cukrem gotować na małym ogniu ok 20 minut, aż większość się rozgotuje. Czekoladę
Walijskie Pichceniemargaryny oraz wlewamy sok z cytryny. Żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Przelewamy do masy, miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy na chwilę aby masa troszkę stężała. Krem toffi: Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem toffi (podobny do nutelli). Miksujemy na gładki krem. Cukrowe róże: W garnku rozpuszczamy margarynę z wodą. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Musi powstać(...)zależności jaki rozmiar chcemy uzyskać). Układamy kółka w taki sposób, aby jeden zachodził delikatnie na drugi. Rolujemy do środka, wałeczek kroimy na pół i delikatnie rozkładamy płatki. Złożenie ciasta: Wiśnie odsączymy z alkoholu. W tortownicy układamy pierwszy blat biszkopta. Nasączamy go alkoholem z odsączenia wiśni. Wylewamy masę cytrynową. Wstawiamy do lodówki co całkowitego stężenia. Następnie układamy kolejny biszkopt, delikatnie dociskamy
VioletoweKucharzenie