ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:390/500)

babka ucierana z masą toffi,śliwką i kawałkiem czekolady... 126

Składniki: jajka 3 sztuki, masło lub margaryna 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masa toffi 1 puszka/ma

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik z brzoskwiniami 144

Serniki są lubiane przez wszystkich. Ten jest idealny do niedzielnej kawy - sernik z brzoskwiniami.  Składniki: 1 kg tłustego zmielonego sera 8 jaj kostka masła ekstra

Salonik smaków
Tort POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY. 142

Blachę o wymiarach 40x25 wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i wylewamy masę biszkoptową. Pieczemy ok 40 min w temp 170 stopni. Wyjmujemy i kiedy przestygnie odkrawamy boki, wyjmujemy ciasto, zdejmujemy papier i zostawiamy do wystygnięcia na kratce.   Nasączenie: ·         ok 1 l przegotowanej wody(...)temp. pokojowej) ·         400 - 450 g cukru pudru ·         1 łyżka gorącej wody Wykonanie: Mikserem ucieramy masło na puch, stopniowo dodajemy cukier puder. Na końcu dodajemy wodę. Krem jest gotowy, kiedy jest gładki i będzie się łatwo rozprowadzał. Tak przygotowanym kremem smarujemy cały tort i wstawiamy

Malinowe Pocałunki
Ananasowa babka z kokosowymi jajkami w koszyczkach 146

jajko 30 ml oleju 100 ml soku pomarańczowego 6 skorupek Żółty lukier (cukier puder + sok z cytryny + żółty barwnik) Koszyczki: 50 g czekolady mlecznej 50 g białej czekolady Masło ucieramy z cukrem i olejkiem migdałowym  na puszystą masę. Kolejno dodajemy po jednym jajku.  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masy mąkę i dolewamy mleko(...)stawiamy jajeczka otworem do dołu na ręczniku papierowym. Następnie do środka każdej wlewamy troszkę oleju, obracamy dokładnie, nadmiar wylewamy. Foremkę na babeczki wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Ciasto na jajeczka: W jednej misce mieszamy mokre produkty (jajko, olej, sok pomarańczowy), w drugiej suche produkty (mąka, cukry, wiórki kokosowe). Suche produkty łączymy z mokrymi. Masę przelewamy do 2/3 wysokości

VioletoweKucharzenie
Pyszne Pączki z Konfiturą 116

zostanie wchłonięty przez ciasto ( patrz FILM ). 4. Ciasto przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około godzinę, ciasto ma podwoić objętość. 5. Z wyrośniętego ciasta formujemy pączki jednym z 3 sposobów: I sposób: Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, jeszcze raz zagniatamy. Dzielimy ciasto na równe części. Na każdą część nakładamy konfiturę, zawijamy w ciasto, kształtujemy kulki, lekko(...)macie termometru cukierniczego, wrzućcie kawałek ciasta na gorący tłuszcz. Gdy ciasto szybko wypłynie, tłuszcz jest odpowiednio gorący do smażenia. Wyrośnięte pączki kładziemy na tłuszczu tak, by swobodnie w nim pływały. Po zarumienieniu części zanurzonej, obracamy za pomocą np. patyczka do szaszłyków i dosmażamy (ja piekę pączki z każdej strony przez około 2 minuty). Jeżeli ciasto za szybko się rumieni oznacza

Mała Cukierenka
Ciasto na weekend - sernik z malinami i jeżynami 162

jakie miałam w lodówce, więc przepis jest na małą tortownicę. Jeśli chciałabyś wykonać go w dużej formie wszystkie składniki pomnóż razy dwa.  Jestem bardzo zadowolona ze smaku tego ciasta, może wygląd tego sernika nie powala na kolana, ale smak i owszem. Masło orzechowe nadało aromatycznego posmaku, maliny kwaskowatości, a głębię smaku dopełnił ciepły sos malinowy z dodatkiem miodu. Czasami(...)śmietany 30% - 3 białka - 2 żółtka - 40 g cukru pudru - 2 łyżki masła orzechowego - przyprawa do sernika - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej - 1/3 kostki masła - maliny, jeżyny Masło ucieramy robotem z żółtkami, dodajemy ser biały i przyprawę do sernika. Wszystkie składniki dodajemy powoli i stopniowo. Dodajemy śmietanę i masło orzechowe, na samym końcu ubitą na sztywno pianę z białek z dodatkiem

SMYKWKUCHNI
Rafaello bez pieczenia 167

Pyszne i szybkie ciasto bez pieczenia, idealne dla wielbicieli kokosu. Składniki: 400 gram herbatników maślanych Cukry Nyskie 0,5 szklanki cukru 1 kostka masła 200 gram wiórków kokosowych+do obsypania wierzchu 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Folia spożywcza Gosia Foremka aluminiowa 27x17 cm. Gosia Sposób przygotowania: Z mleka odlewamy szklankę, rozrabiamy obydwie mąki, pozostałe(...)zagotowujemy z cukrem, gotujemy budyń, przekładamy do miski, wierzch przykrywamy folią spożywczą, pozostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce budyniu, na końcu wsypujemy wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy. Dno formy wykładamy herbatnikami, wykładamy 1/4 część kremu, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, ponownie wykładamy 1/4 część kremu, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, z kolejnymi warstwami postępujemy w ten sam sposób, wierzch

Bajeczna Kuchnia
Eklerki z kremem budyniowym 160

jednolitego ciasta, dającego się formować w kulę. Odstawiamy do przestygnięcia. Do letniego ciasta wbijamy po 1 jajku, wrabiając je mikserem z hakami. Gdy jajka zostaną wszystkie zużyte, a ciasto dokładnie wyrobione – przekładamy je do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy, w odstępach, podłużne kształty (sporo urosną). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)czasie piekarnika), do uzyskania słomkowego koloru. Po wyjęciu upieczone ciastka studzimy na kratce. Gdy przestygną przekrajamy na połowy, najlepiej przy użyciu cienkiego noża z piłką. Gdy budyń całkowicie wystygnie ucieramy na puch miękkie masło i dodajemy po łyżce zimny budyń. Gdy masa jest gładka i puszysta wsypujemy opakowanie bitej śmietany – nadal ucierając masę. Na koniec, dla zaostrzenia smaku, możemy dodać

mojewypiekiinietylko
Naleśniki biszkoptowe z serem 136

bezmięsne, np. po naleśniki biszkoptowe z serem. Choć muszę przyznać, że zawsze zapach smażonych naleśników, bez względu na pogodę i pory roku przyciąga do kuchni domowników.   Składniki na ciasto: - 375g mąki tortowej - 5 dużych jaj - 5 łyżek drobnego cukru - 1,5 łyżeczki cukru waniliowego - 1,5 szklanki mleka - 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej - szczypta soli - olej kokosowy(...)waniliowy - skórka starta z wyparzonej cytryny   Do wysokiego pojemnika wlewamy mleko i wodę. Dodajemy przesianą mąkę – miksujemy przy użyciu robota na gładką masę. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy (u mnie blenderem) z cukrami. Utarte żółtka dodajemy do masy z mlekiem i mąką – miksujemy. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i partiami, delikatnie mieszając dodajemy do masy. Naleśniki

mojewypiekiinietylko
Placek serowy 236

Przepis ten pochodzi z książki Siostry Anastazji. Ciasto ma delikatną strukturę i chrupiącą kokosową bezę na wierzchu. Ja dodałam jeszcze do sera opakowanie rodzynek bo lubię to połączenie. Ciasto jest słodkie, dla mnie troszkę za bardzo, więc przy kolejnym jego pieczeniu zmniejszę trochę ilość cukru, ale Was zostawiam z oryginalną wersją :) Składniki: - 1 i 1/2 kg mielonego sera(...)łyżeczki cukru waniliowego - 250 g margaryny piana - 4 białka - 150 g cukru kryształu - 150 g wiórków kokosowych - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku i po łyżce sera oraz cukier waniliowy, proszek do pieczenia i budyń śmietankowy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączy

Zainspirowana w kuchni
Mrożona kawa z musem malinowym i lodami waniliowymi. 185

efektem WOW to moje przeznaczenie! Więc tak. Miałam zamrożony mus malinowy, ale spokojnie można go zrobić ze świeżych malin. Maliny przecieramy przez sitko i ile malin tyle cukru i ucieramy. Dorzuciłam na to do szklanki jeszcze kilka sztuk mrożonych. Kruszony lód i sporą gałkę lodów waniliowych. 2 Łyżeczki  Kawy Jacobs Cronat Gold  zalałam gorącą wodą tak ponad pół(...)delikatnie wlałam do szklanki. Dolałam troszkę mleka i udekorowałam kilkoma mrożonymi malinkami i miętą. Przed wypiciem wymieszałam. Spróbowałam i odpłynęłam.... To był mój smak....A do mojego iście wypasionego ciasta pasowało jak nic.Mój osobisty tester w postaci męża stwierdził, że ta kawa to jest coś pysznego. Kolejny eksperyment będzie z jabłkami ciekawe czy tak samo pyszny?Życzę smacznego

Malinowe Pocałunki
Ciasto bananowe bez pieczenia 222

Jedno z lepszych ciast bez pieczenia jakie jadłam, jest przepyszne i bardzo proste do zrobienia. Już wiem, że to ciasto zagości w moim domu na stałe :)Przepis zaczerpnęłam z bloga Magiel kuchenny. SKŁADNIKI: 2 budynie bananowe z cukrem, 3 szklanki mleka, 200 g masła, 1 banan, 1 galaretka cytrynowa, kilka kropli soku z cytryny, ok. 12 herbatników ok. 16 biszkoptów(...)rondelku o grubym dnie 2 szklanki mleka. W trzeciej szklance mleka rozpuszczamy budynie. Gdy mleko się gotuje, wlewamy rozpuszczone budynie i mieszamy do zgęstnienia. Odstawiamy budyń do ostudzenia. Ucieramy miękkie masło i dodajemy zimny lub letni budyń. Miksujemy. Blaszkę (u mnie kwadratowa tortownica ze zdejmowanymi bokami) wykładamy folią spożywczą. Układamy herbatniki, u mnie weszły 3 herbatniki x 4 herbatniki. Wylewamy

Aga w kuchni
#SŁODKI EKSPRES. JABŁECZNIK. 243

herbatniki.   Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę, zasypuję cukrem. Przesmażam je tak, aby powstała słodka, klejąca jabłkowa masa (jak na szarlotkę, apple pie czy tym podobne ciasta). Kiedy już są wystarczająco uprażone, dodaję do gorących jabłek galaretki (proszek), cynamon i dokładnie mieszam,  cały czas na gazie. Kiedy masa zacznie bulgotać, zestawiam z palnika,  mieszam(...)przygotowane herbatniki, wygładzam wierzch i przykrywam drugą warstwą petitków.  Przyciskam, zostawiam w lodówce na min 2h do całkowitego stężenia.  Z cukru pudru i soku z cytryny ucieram baardzo gęsty lukier, który nastepnie rozsmarowuję na powierzchni. Może to nastąpić zaraz po przykryciu jabłek ciastkami, zmniejszy się wtedy czas oczekiwania o moment twardnienia lukru. Kroję ostrym nożem, kiedy lukier jest

W kuchni Karmel-itki
Chałwowiec z brzoskwiniami 123

blaty. Masa: Budynie rozpuszczamy w szklance mleka, resztę mleka musimy zagotować. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczone budynie, mieszamy. Jak budyń będzie gotowy, przykrywamy go i studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy do niego stopniowo wystudzony budyń i chałwę (rozgniatamy ją widelcem lub kruszymy do masy). Masę wstawiamy na chwilę do lodówki, żeby troszkę stężała.  Galaretki rozpuszczamy(...)stężeje (nie tak do końca) wykładamy ją na brzoskwinie, na galaretkę wykładamy ok. 2/3 masy chałwowej, przykrywamy drugim biszkoptem. Na drugi biszkopt wykładamy pozostałą masę, posypujemy ją startą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki

kruche babeczki