mlekiem i syropem klonowym, dodać masło orzechowe. Zmielone orzechy włoskie, płatki jaglane, mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w osobnej misce. Płynne składniki połączyć z sypkimi. Odstawić ciasto na około 5 minut. Po tym czasie formować niewielkie kulki i spłaszczać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy (ciasteczka trochę rosną). Piec około 20 minut w temperaturze(...)serka kremowego 150 g gęstego jogurtu 5 łyżek ksylitolu (lub do smaku) 3 łyżeczki inuliny Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem, dodać serek i jogurt, nadal ucierając. Dodać inulinę i ucierać jeszcze przez kilka minut, aby krem był puszysty. Dodatkowo: morele jeżyny Na przestudzone ciasteczka wyłożyć krem i cienko pokrojone morele, udekorować połówkami jeżyn. 2. Banany z morelami, kremem
FitKotdelikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. W czasie pieczenia pierwszego blatu przygotować ciasto na drugi, powtarzając czynności. Krem: 250 g serka mascarpone 2 opakowania naturalnego serka Apetina 150 g gęstego jogurtu 5 łyżek ksylitolu (lub do smaku) ziarenka z 1 laski wanilii(...)szklanki przegotowanej wody do nasączenia biszkoptów 150-200 g jagód leśnych Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem, dodać serek Apetina i jogurt, nadal ucierając. Dodać inulinę i ziarenka wanilii, ucierać jeszcze przez kilka minut, aby krem był puszysty. Żelatynę namoczyć i rozpuścić z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Nie przerywając ucierania, dodać do masy. Przestudzony blat biszkoptowy nasączyć ekstraktem zmieszanym
FitKotbiszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem z białej czekolady Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy(...)minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu. Krem pod masę cukrową Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą, jasną masę. Pod koniec ucierania dodajemy mleko i ekstrakt waniliowy. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt
Wędrówki po kuchnidrobnych oczkach. Masło roztapiamy w rondlu , dodajemy miód, cukier, mak, bakalie, żółtka i sól, smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ostudzonej masy, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na dwa prostokąty. Na każdy prostokąt nakładamy równomiernie masę makową i zwijamy w rulon. Makowce przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Wierzch(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę oraz sok z cytryny, dodajemy cukier puder, ucieramy na gładką jednolitą masę. Gotowym lukrem smarujemy makowce, posypujemy skórką pomarańczową
Bajeczna Kuchniadodajemy śmietanę, miękką margarynę i szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i radełkiem tniemy na paski około 1,5-2 cm. 2. Bierzemy foremki na rurki i obwijamy je ciastem od cieńszej strony do grubszej. 3. Rozbijamy białko, smarujemy nim rurki i posypujemy cukrem. 4. Rurki pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni. 5. Krem: odlewamy jedną szklankę(...)pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i dokładnie mieszamy. Jak mleko z cukrem zakipi to wlewamy powstały budyń, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy margarynę i dodajemy zimny budyń. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy rurki. SMACZNEGO
Kuchnia u BietkiPomału zaczęły dojrzewać śliwki. Z jednej strony to duży plus bo lubię ciasta ze śliwkami, ale z drugiej strony śliwki rozpoczynają sezon na jesienne owoce. Miejmy nadzieję że ta jesień która się zbliża będzie ciepła i złota oraz obfitować będzie w smaczne gruszki, śliwki, dynie i inne dary. ;) Składniki: 1,5 szkl maślanki 3 jajka 1,5 szkl cukru(...)cukru waniliowego 3,5 szkl mąki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 70 dag śliwek fioletowych Wykonanie: Wbijamy jajka, ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy maślankę i olej, misujemy. Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, nadaj miksuj.Ciasto wylej na dużą blachę lub do prodiża, powciskaj połówki sliwek, przekrojoną stroną do góry. Piecz
Z Majeczką w kuchnichwilkę miksować. Wlać sok z pomarańczy dodać skórkę pomarańczową, majonez i zmiksować na wolnych obrotach. Mąki i proszek do pieczenia zmieszać, dodawać porcjami do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach około 45 minut. Do suchego patyczka. Babkę po upieczeniu wyjąc z formy i studzić na metalowej kratce(...)mlekiem na gładką masę. Dodać niewielką ilość barwnika i ponownie utrzeć. *W zależności jak intensywny chcemy uzyskać kolor lukru, dodajemy stopniowo niewielkie ilości barwnika i za każdym razem ucieramy
Ala piecze i gotujenajlepiej na całą noc. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm i długości około 40 cm. Pokroić na paski o szerokości około 2 cm.Paskami ciasta owinąć foremki na rurek, posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze. Piec w 190 stopniach około 25 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu zdjąć foremki i studzić na metalowej kratce.Krem budyniowy(...)mleka zagotować z cukrami, wlać zmiksowane mleko i mieszając, zagotować. Budyń nakryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.Gotowym kremem za pomocą worka cukierniczego i metalowej szprycy napełnić rurki.Moje rurki mają długość 12 cm i zrobiłam 20 rurek
Ala piecze i gotujedodajemy pokrojone w kostkę masło i ser twarogowy, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale wtedy wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury. Ciasto dzielimy na kilka 4 części , każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie prostokąta, wykładamy farsz zostawiając zwijamy w rulon i kroimy w plastry lub wykrawamy ciasteczka np. foremka o kształcie serca(...)minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem . Ciasteczka wyciągamy z piekarnika, jeszcze gorące lukrujemy i posypujemy kryształkami cukru. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć smarujemy nim ciasteczka na powierzchni, możemy lukier posypać kryształkami cukru, tartymi orzechami lub migdałami. Smacznego. The post Serowe kruche ciasteczka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto kokosek, jest to warstwowe ciasto na biszkopcie, przełożone delikatnym jak puch kremem, białą galaretką pastelową, udekorowane białymi rurkami waflowymi i wiórkami kokosowymi. Ciasto jest wilgotne, a smak i zapach obłędnie kokosowy . Pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Nie sposób mu się oprzeć! Po prostu niebo w gębie! Wykonanie tego przepisu, krok(...)kroku, pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative a nie ominą Cię nowości. Ciasto kokosowe CIASTO KOKOSEK SKŁADNIKI: Biszkopt: (składniki w temperaturze pokojowej) jajka (4 szt.) cukier (1/2 szkl.) mąka pszenna (1/2 szkl.) proszek do pieczenia (1 łyżeczka) sól (szczypta) Krem kokosowy: biała czekolada (200 g) mleko kokosowe (50ml.) serek mascarpone w temperaturze pokojowej
RITA food channelbokach fajny kształt. Na dno wyłożyć masę z herbatników i wyrównać. Przygotować masę serową. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem, cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku a potem porcjami zmielony ser. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz pokruszoną chałwę i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek. Masę serową przełożyć do formy(...)masła pokrojonego na kawałki i rozpuścić ale nie gotować,zdjąć z ognia i dodać 3 łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto
Monia miesza i gotujesposób mu się oprzeć. Kruchy spód: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 125 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru z wanilią Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę.Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x33cm) i podpiekamy w 170 st. C przez ok 15 minut do złotego koloru(...)cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 100 g masła 7 jajek (r 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki rodzynek szczypta soli Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na najwyższych obrotach, a następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy ser, a na koniec wsypujemy obie mąki
Cynamonowe szczęściedodaję żółtka i już tylko mieszam chwilę mikserem. Mąki, mak, migdały, proszek mieszam i dodaje w trzech partiach stopniowo do ciasta. Mieszam delikatnie od spodu łyżką drewnianą. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt 45 minut aż patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika(...)mieszam mikserem. Jak marcepan się połączy z serem, dodaję śmietanę i dalej ubijam aż krem zrobi się gęsty. Nie dodaję cukru, bo marcepan jest słodki. Krem maślany: Miękkie masło ucieram na puch. Jajko ubijam na parze z cukrem. Do utartego masła dodaję stopniowo jajko i ucieram. Nie dodaję więcej cukru bo marcepan jest słodki
wesoła kuchniamasła 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru 10 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa wiórki do posypania Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto kruche łączymy. Zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Pieczemy dwa placki w temperaturze 195 stopni C przez ok. 15-20 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jabłka(...)masło. Gotujemy aż masa ładnie zgęstnieje. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Mieszamy. Wykładamy masę na placek. Mleko zagotowujemy. Dodajemy cukier, kaszę i kokos. Przez chwilę gotujemy. Masło ucieramy dodając stopniowo zimną masę. Wykładamy na masę jabłkową. Przykrywamy drugim plackiem. Polewamy polewą. Posypujemy wiórkami
Pobite gary BarbaryOd samego poniedziałku wypijcie po szklance bomby witaminowej. Szczególnie teraz kiedy pogoda jest słoneczna i wydaje nam się, że można ściągnąć kurtki. Właśnie się przekonałam, na
Niezły Młynek