ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:389/500)

Ciasto z malinami (bezglutenowe i bez cukru) 186

Wilgotne ciasto marchewkowe z malinami. Z delikatną nutą cytrusów i cynamonu. Bezglutenowe i bez cukru :) Same zalety! Jest bardzo proste w przygotowaniu więc jeśli lubicie bezglutenowe dania lub lubicie poeksperymentować z wypiekami to polecam :) szklanka mąki gryczanej 1/3 szklanki mąki amarantusowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0/5 łyżeczki sody łyżeczka cynamonu 3 jajka 2-3 łyżki miodu dojrzały banan(...)szklanki oleju rzepakowego 1/5 szklanki startej marchewki 2 łyżki jogurtu nturalnego 2 łyżki soku z cytryny skórka starta z połowy cytryny skórka starta z połowy pomarańczy Jajka ucieramy z miodem i pokrojonym bananem na puszystą masę. Stopniowo dolewamy olej, jogurt i sok z cytryny dalej miksując. Dodajemy wymieszane suche składniki a na koniec startą marchewkę i skórki z cytrusów. Miksujemy

Mienta blog
nadrabiamy zaległości czyli tort czekoladowo-ajerkoniakowy 200

szybko zniknął ze stołu:) Biedny łasuch mniejszy doczekał się w końcu tortu a ja odetchnęłam z ulgą, że bez zaległości mogę się wziąć za świąteczne wypieki. Skłądniki: ciasto: 4 jajka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki cukru masa: margaryna 0,5 litra mleka 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej(...)masę do tortownicy i pieczemy 30 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Mleko gotujemy. Gdy zawrze należy dodać mąki i mieszać do uzyskania konsystencji budyniu. Gotową masę chłodzimy. Ucieramy margarynę z cukrem  na biały puch. Dodajemy stopniowo ajerkoniak z  ostudzonym budyniem. Gotową masę przekładamy biszkopt i dekorujemy według uznania.  Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Dzien jablka i francuska klasyka. 230

Jablko. To chyba najpopularniejszy owoc. Towarzyszy mi juz od samego dziecinstwa.Bedac przedszkolakiem bardzo lubilam takie ucierane jablko z dodatkiem cukru i cynamonu. Potem bedac w szkole podstawowej az po koniec liceum czesto zabieralam jablko ze soba jako drugie sniadanie. Z czasem nauczylam sie rozpoznawac rozne odmiany, az w koncu stworzylam liste swoich ulubionych. Bo nie ograniczam sie tylko do jednego(...)tego czy chce je zjesc ot tak po prostu, czy tez wykorzystac do jakiegos przepisu.Lubie wszelkie jablkowe wypieki. Najlepszy jest oczywiscie jablecznik w wykonaniu mojej Mamy. Ale innymi ciastami tez nie pogardze.Mieszkajac we Francji zjadadalam sie klasycznymi tartami jablkowymi. W swej prostocie ten wypiek jest wspanialy, cienkie ciasto i pokrojone na plasterki jablko. Przechodzac obok cukierni czesto zatrzymywalam sie przez

Przysmaki Karolki
Śnieżny Puch 5176

Ciasto to króluje na grupach kulinarnych i powiem Wam, że się nie dziwię bo jest   przepyszne. Długo się zbierałam żeby je zrobić i powiem Wam, że nie żałuję. Jest lekkie jak chmurka, puszyste. Po prostu rozpływa się w ustach. Zresztą spróbujcie sami. Zapraszam!!!     Składniki: 0,5 kg półtłustego twarogu, 3 śnieżki, 1 i ¾ szkl. mleka(...)galaretki ( smak dowolny), 0,5 szkl. cukru pudru, 0,5 l gorącej wody, 0,5 mlecznej czekolady   Wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia. Twaróg ucieramy razem z cukrem pudrem na gładką masę. Śnieżki ubijamy z mlekiem i dodajemy do twarogu. Dokładnie mieszamy. Następnie łyżką lejemy zimną galaretkę, mieszamy. Herbatniki wykładamy na blaszce o wymiarach 35x25

Passion of Cooking
Truskawkowe pyszności nie dla Bożenki :-) 264

Pychotka, którą troszkę zmodyfikowałam tzn zamiast owoców leśnych dałam truskawki i polałam galaretką. A oto przepis! Pychotka (wg s. Leonilli) troszkę trudne ok 2h duża blacha 23/33 Składniki ciasto: * 4 jajka * szklanka mąki * szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki wody Masa: * 4 żółtka * 2 i pół szklanki mleka * 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej * 3 czubate łyżki mąki(...)biszkopt. Następnie 2 szklanki mleka gotujemy. W połowie szklanki rozcieramy mąki, żółtka i cukier. Gotujemy z tego budyń - trzeba szybko mieszać aby grudki się nie zrobiły. Gdy budyń wystygnie ucieramy go z masłem/margaryną (do utartego masła dodajemy po łyżce budyniu). Ja dodatkowo dodałam jeszcze troszkę wódki i łyżkę soku z cytryny. Połowę masy wykładamy na biszkopt (delikatnie nasączyłam

sierotka maRysia w kuchni
Ciasteczka ze słonymi orzeszkami ziemnymi 158

Ciacha są gotowe w 30 minut- normalne są, pieczone! Składniki na około 12 sztuk: 150 g mąki pszennej 100 g miękkiego masła roślinnego (użyłam jak zawsze

greenscarf
Calzone 218

edamskiego50 g świeżego szpinakuząbek czosnku7 pomidorówsól, pieprz, tymianek, bazylia, majeranek, oregano, cząber5 sztuk pieczarek1/2 dużej cebuliszynka domowa/litewska/wiejska kilka plasterkówSposób przygotowania:Do szklanki wsypujemy łyżeczkę cukru, dodajemy pokruszone drożdże i ucieramy, a następnie odstawiamy na około 10 minut.Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy sól, rozrobione drożdże, mleko i olej rzepakowy. Wszystko dokładnie ugniatamy, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około(...)chwilę dusimy, następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i białą cebulę, wszystko mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy aż do momentu, aż masa się połączy, a składniki zmiękną.Gotowe, wyrośnięte ciasto ponownie ugniatamy, dzielimy na 4 duże części. Każdą z nich rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Po jednej z części ciasta rozsmarowujemy sos pomidorowo-szpinakowy, omijając około 1 cm paska

Słodkie Przyjemności
Sernik wykwintny 188

szklanka śmietany kremówki (30%)ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego rodzynki lub/i kandyzowana skórka pomarańczowa, ok. 1/2 - 3/4 szklankiKażdy z nas na pewno ma swój ulubiony rodzaj ciast. Jednym z moich jest - sernik. Bardzo chętnie wypróbowuje nowe przepisy, żeby znaleźć ten jeden jedyny. Muszę przyznać, że właśnie ten przepis stanął na mojej liście w chwili obecnej zdecydowanie(...)Powinny być wyjęte minimum 2 godziny przed przygotowaniem sernika. Masło utrzeć mikserem do momentu aż stanie się puszyste. Przemielony dwukrotnie twaróg stopniowo dodawać do masła i dalej ucierać.W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem do białości. Następnie dodać je do masy serowej i krótko zmiksować. Kiedy już połączymy ser z żółtkami dodać resztę składników: kaszę mannę, budyń

Świat Ciasta
KREM BUDYNIOWY 228

Puszysty krem wykorzystywany przeważnie do karpatki świetnie też wygląda i smakuje w babeczkach, lub deserach. Idealny do dekorowania tortów. Składniki  500ml mleka 3 łyżki mąki

RAROSSA
Czekoladowe ciasto z majonezem 368

Znalazłam ostatnio ciekawy przepis na ciasto czekoladowe z majonezem. Przepis ten został opracowany przez firmę Hellmann's i jest dosyć stary. Postanowiłam na Święta przygotować to ciasto, bo wydawało mi się bardzo smaczne i takie też się okazało. Na wierzchu polałam je czekoladową polewą Ganache, na którą przepis znajdziecie na moim blogu (klik) i drobno posiekanymi orzechami włoskimi które nieodzownie(...)majonezu 3 jajka  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego W misce łączmy mąkę, kakao, cynamon i proszek do pieczenia. W drugiej misce ucieramy jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym na gładką masę, przez około 10 minut. Następnie dodajemy majonez i na wolnych obrotach miksera mieszamy do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy

Delusional Trine
Piernikowy domek świecznik 2017 172

proszkiem do pieczenia i wmieszać do masy miodowej. Zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli podczas zagniatania, ciasto okaże się zbyt gęste, dodać kilka łyżek mleka. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.  Pobrać szablon dekoracji. Wydrukować go na grubszym papierze. Wyciąć wszystkie elementy. Odłożyć. Część ciasta (na podstawę naszej dekoracji), rozwałkować na grubość około(...)średnicy 20 cm (można wykorzystać talerzyk). Wykorzystując szablon domku, należy wyznaczyć miejsce na świeczkę (fot.1) (wciskając ją lekko w ciasto) - tak aby, płomień palącej się świeczki, wpadał później bezpośrednio do okienka na dole dekoracji. Wyjąć świeczkę. Resztę ciasta rozwałkować na grubość około 5 mm i wyciąć pozostałe elementy dekoracji  (fot.2) . Wszystkie elementy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Świat Ciasta
PĄCZKI Z KONFITURA WIŚNIOWĄ 198

drożdży 1,5 szklanki mleka 1/2 kostki margaryny słoiczek konfitury wiśniowej zapach rumowy 2 łyżki octu lub spirytusu tłuszcz do smażenia (olej lub smalec) Przygotowanie: 1. Żółtka ucieramy z cukrem, do momentu, aż cukier się rozpuści.   2. Dodajemy przesiana make 3. Mleko podgrzewamy by bylo cieple (nie gorące!), dodajemy drozdze i lyzke cukru. Odstawiamy w cieple miejsce by drożdże(...)ocet lub spirytus oraz łyżeczkę zapachu rumowego. 8. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odkładamy w cieple miejsce do wyrośnięcia.   9. W międzyczasie, gdy rośnie nasze drożdżowe ciasto na paczki, możemy przygotować konfiturę. W miseczce mieszamy nasza konfiturę wiśniową z kilkoma kroplami zapachu rumowego. 9. Gdy nasza masa wyrośnie, bierzemy kawałek i rozwałkowujemy na stolnicy posypanej maka

Kulinarnie z Polką na Kresach
Różowe Pierniczki z Lukrem i Posypkami 241

jemy jajka oraz rozpuszczo ny miód z masłem i wszystko zagniatamy do otrzymania jednolitej mas y. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 2-3 dni. Ciasto wyciągamy z lodówki ok. 30 minut przed przygotowywaniem. Rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek. Pierniki przekładamy na blaszkę(...)puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder (nie musimy użyć całości - jego ilość zależy od wielkości białka) i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty. Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru. Jeżeli chcemy przygotować kolorowy lukier

Słodka Strona
Ciasto cukiniowo - czekoladowe 238

myślałam, że cukinię mogę wykorzystać na słodko aż do chwili, w której znalazłam przepis na to ciasto. Jest smaczne w środku wilgotne a na zewnątrz chrupiące.Składniki:- 250 g mąki pszennej- 50 g kakao- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki soli- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej- 120 g masła o temperaturze pokojowej- 170 g cukru kryształu(...)posypania:- cukier kryształ- garść orzechów włoskichPrzygotowanie:Cukinię zcieramy na dużych oczkach a czekoladę kroimy w kostkę. W misce mieszamy mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól i kawę. Osobno ucieramy miękkie masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nadal miksując dodajemy po jednym jajku a następnie stopniowo wcześniej przygotowane suche składniki. Na koniec dodajemy cukinię i czekoladę,mieszamy

Zainspirowana w kuchni