ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:38/500)

Przepis na idealnie wypieczoną babkę 155

ucieraną ważne jest aby zacząć od utarcia tłuszczu. Do miski wrzucamy kolejno po jednym jajku bądź żółtku. W osobnym naczyniu należy ubijać białka. By piana z białek była idealna, białka powinnyśmy lekko schłodzić w lodówce, Białka można też ubijać z dodatkiem cukru pudru. Ważne aby białka łączyć ostrożnie i delikatnie, za pomocą łopatki, łyżki drewnianej. Unikać łączenia białek z ciastem(...)następnie dołożyć do utartego tłuszczu, ważne aby dodawać mąkę stopniowo, to spowoduje ,że składniki będą dobrze ze sobą połączone. Na koniec możemy dodać bakalie. Zawsze w formie: Ważne aby ciasta ucierane przygotowywać w wysokich formach z tunelem, bądź keksówkach dobrze wcześniej natłuszczonych i obsypanych mąką bądź bułką tartą. Dobrze Urosła: Blaszkę z ciastem wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika,a następnie

W Moim Magicznym Domu
Szybkie ciasto z jabłkami 651

łyżek gorącej wody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,2 łyżki kakao,cukier waniliowyjabłkacynamon Wykonanie:Żółtka ucieramy z cukrami i powoli wlewamy na zmianę wodę, olej i dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy na blachę i układamy na nim kawałki jabłek wymieszane z cynamonem. Wstawiamy do piekarnika

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto z twarogiem, rabarbarem i truskawkami 148

powiem nie;) W tym cieście to one podbiły moje serce. Samo ciasto wyszło mi nieco zbite, ciężkie – ale smaczne. Zjedliśmy je ze smakiem pomimo śladowych ilości zakalca;) Pamiętajcie by pod koniec pieczenia sprawdzić ciasto patyczkiem – jeśli po wbiciu patyczka do szaszłyków w ciasto, będzie on oblepiony surowym ciastem, należy wydłużyć czas pieczenia. Ciasto: 3 jajka(...)puszczą sok. Następnie dokładnie osączamy je na ręczniku papierowym i oprószamy niewielką ilością mąki. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku. Następnie dodajemy twaróg, miksujemy tylko do połączenia. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Ciasto wykładamy na tortownicę (20cm) wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Na wierzchu rozkładamy owoce, lekko wciskamy

Smaki Na Talerzu
Baba Wielkanocna a tu Tort! ;-) 165

cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 20 ml soku z cytryny Żółtka ucieraj z cukrem na wysokich obrotach, dodaj mleko, olej, mąką i proszek, całość wymieszaj na gładką masę. Białka ubij na sztywno, dodaj do masy. formy wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą. Przelej ciasto i piecz na złoty kolor około 35 minut w temp 180 stopni C. Babki studzimy

SMYKWKUCHNI
Fale Dunaju 308

Fale Dunaju to chyba klasyka polskich ciast. Klasyczne ciasto ucierane, z dodatkiem kakao, wiśniami i lekkim budyniowym kremem pod pierzynką z czekoladowej polewy. Osobiście pamiętam to ciasto przygotowywane przez moją babcię. Wielokrotnie próbowałem się za nie zabrać, ale zawsze wydawało mi się ogromnie pracochłonne i zbyt skomplikowane. Jak się okazało, byłem w ogromnym błędzie. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym trochę

Jacob Tastes
Miska Tupperware 298

transportu żywności. Kształt miski ułatwia szybkie i sprawne wyrabianie ciast, w tym ciasta drożdżowego. Wodoszczelne zamknięcie pozwala na bezpieczny transport.  Zastosowanie:- do przyrządzania kruchego ciasta, babek i ciast ucieranych- do utrzymywania w świeżości i serwowania surówek, jarzyn, dodatków- do marynowania mięs i rybJak przygotować ciasto drożdżowe?Składniki ciasta należy umieścić w misce, zamknąć przykrywkę i odstawić w ciepłe miejsce

Moje domowe kucharzenie
Karpatka z kremem budyniowo-czekoladowym. 148

studzimy. Następnie do zimnej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste. Możemy zużyć całe osiem jajek albo mniej, trzeba wyczuć ten moment, żeby ciasto nie było ani za gęste, ani za rzadkie. 2. Do pieczenia: Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i rozsmarowujemy do dwóch blaszek o wymiarach(...)Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i kakao chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie mieszamy. 5. Przekładanie: Gotowym kremem przekładamy wystudzone blaty karpatkowe. 6. Pudrowanie: Karpatkę od razu oprószamy obficie cukrem pudrem. Ciasto wstawiamy do lodówki

Izabelawkuchni
Babka trzy smaki 310

Pyszna i przyjemnie wyglądająca babka trzy smaki powinna znaleźć się wśród ciast na świątecznym stole. Łatwe i niepracochłonne wykonanie powinno zachęcać do jej wykonania. Babka trzy smaki składa się z warstwy o smaku wanilii, maku i kakao, które świetnie się ze sobą łączą. Ciasto ma strukturę ciasta ucieranego i nie należy oczekiwać, że będzie tak puszysta, jak biszkopt. Babka długo(...)babkę trzy smaki? Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do postaci puszystego kremu. Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka, olej i ocet. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i zmiksować z masą z masła. Z białek ubić sztywną pianę i wmieszać do ciasta. Masę podzielić na trzy części. Jedną wymieszać z kakao, drugą z makiem, a do trzeciej dodać

Kuchcik gotuje
Szybkie ciasto ze śliwkami 465

mamy ochotę na coś słodkiego i chwilkę czasu to jest idealny przepis na naszą zachciankę. Ciasto kakaowo - waniliowe ze śliwkami to doskonały deser. Przepis znalazłam na blogu Moje KuchcikowoCzas pieczenia:  40 min                     Temperatura pieczenia:  180 °C          Wielkość formy(...)łyżek gorącej wody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, cukier waniliowyśliwkiWykonanie:Żółtka ucieramy z cukrami i powoli wlewamy na zmianę wodę, olej i dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy na blachę i układamy na nim ćwiartki śliwek. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szybkie ciasto z masą krówkową 263

Kocham takie przepisy! Szybkie ciasto z masą krówkową można przygotować dosłownie w 15 minut, a później już się samo piecze Jest pyszne. A jeśli lubicie tak jak ja masę krówkową to będzie ono strzałem w dychę. Szybkie ciasto z masą krówkową Składniki: 7 jajek 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 1 łyżeczka proszku(...)stopniowo cukier i cukier wanilinowy cały czas ubijając. Później dodajemy żółtka i krótko ucieramy. Kolejno wlewamy cienkim strumieniem wystudzoną margarynę, całość dokładnie ucieramy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wlewamy 1/3 ciasta. Następnie układamy w odstępach kupki masy krówkowej, przykrywamy to połową ciasta, które nam zostało

PatiGotuje
Kruchy placek z rabarbarem i bezą 144

Sezon na rabarbar w pełni, a u nas w zasadzie każdego tygodnia gości jakieś ciasto z rabarbarem. Dzisiaj zapraszam na kruchy placek z rabarbarem i bezą. Trafiłam na niego na instagramie u Mojej Szczypty Orientu . Dość miałam zwykłych ciast ucieranych z rabarbarem, a ten placek jest naprawdę przepyszny – mamy tutaj i bezę i dżem, który łamie słodycz ciasta

Mieszam w Garnku
Ciasto ze śliwkami i czekoladą 305

lubi ciasto ze śliwkami i czekoladą? Ja! Uwielbiam śliwki w czekoladzie, więc postanowiłam upiec je dodając do ciasta razem z czekoladą. Wczoraj byłam na ryneczku i rozczulałam się nad każdym stoiskiem ze śliwkami. Wybór jest spory. Najbardziej lubię duże i mięsiste śliwki, oczywiście słodkie jak miód. Ciasto ze śliwkami i czekoladą to ciasto typu ucieranego z dodatkiem kawałków czekolady

codojedzenia
Kruche ze śliwkami i bezą 298

bezą. Kruche ze śliwkami i bezą to ciasto, które nie może się nie udać! Uwielbiam kruche ciasta z sezonowymi owocami ale nie spodziewałam, że śliwki będą tak szybko w tym roku! To kruche ciasto zawiera sporą porcję masła przez co jest chyba jeszcze bardziej kruche i prawie przypomina ciasto ucierane . Nie słodziłam śliwek, bo przykryłam je słodką bezą. Polecam kruche

codojedzenia
Placek marcepanowy ze śliwkami 185

ścierany na tarce, ale utarty z cukrem i masłem, przez co ciasto ma cudownie intensywny marcepanowy smak. Wielbiciele marcepanu będą na pewno zachwyceni, bez dokładki się nie obędzie. Proste ucierane ciasto, na wierzchu układa się śliwki, które lekko zatapiają się podczas pieczenia. Warto wypróbować! Składniki (na tortownicę 26 cm): 100 g marcepanu 125 g masła 125 g cukru 1 łyżka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Keks / ciasto na białkach z borówką amerykańską 161

Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Następnie w 3 turach dodawać białka rozkłócone z mlekiem. Należy porządnie zmiksować (na wolnych obrotach) po każdej dodanej porcji białek. Ciasto ucierać do uzyskania białej i puszystej masy. Borówki umyć i wysuszyć. Oprószyć mąką i cukrem (po 2 łyżki). Ciasto wyłożyć do papierowej keksówki lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia

CookYourself