ciasta ucierane - 7500 przepisów (strona:29/500)

Ciasto z suszonymi śliwkami + film 51

Dzisiaj zapraszam wszystkich na zimowe, ucierane ciasto z suszonymi śliwkami czyli bardzo smaczny i banalnie prosty w przygotowaniu smakołyk idealny na podwieczorek, polecam do wypróbowania.     składniki tortownicę 26 cm 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 200 g masła 1 szklanka cukru kryształu ( szklanka 250 ml ) 1 łyżeczka pasty waniliowej 300 g suszonych śliwek(...)cukier puder do posypania ciasta przepis Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na jednolitą masę, następnie dodajemy po jednym jajku, stale miksując. Do masy dodajemy pastę waniliową oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, wszystko miksujemy do połączenia się składników. Do tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką przekładamy połowę ciasta i starannie je rozprowadzamy. Na cieście

Smakowite Dania
Donauwelle. Zaproszenie do akcji "Kuchnia niemiecka" 113

Donauwelle - klasyk kuchni niemieckiej. Bardzo popularne i lubiane ciasto, w żadnej cukierni nie może go zabraknąć. Donauwelle składa się z dwukolorowego ciasta ucieranego z wiśniami, maślanego kremu budyniowego i glazury czekoladowej uformowanej na kształt fal. Środek ciasta w przekroju tworzą również fale, które powstają poprzez zapadnięcie się wiśni podczas pieczenia. Najczęściej pieczone w prostokątnej foremce i serwowane pokrojone w kwadraty(...)zamieszać, by nie utworzył się kożuch miękkie masło utrzeć na puch z 2 łyżkami cukru. Cały czas ucierając dodawać po 1 łyżce przestudzonej masy budyniowej. Ucierać do otrzymania puszystego kremu. Krem razsmarować na przestudzonym cieście masło, kakao, cukier i wodę umieścić w rondelku. Cały czas podgrzewając mieszać trzepaczką balonową do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Wlać minimalną ilość wody z przepisu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto ekstremalnie cytrynowe 196

skórka otarta z cytrynyDo nasączenia:( nie wolno pomijac! )- sok cytrynowy – ok. 125 ml– cukier puder – 80 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i bardzo drobno posiekanymi migdałami.Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko, dokładnie mieszamy.Znów dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko(...)bokami posmarowanymi masłem.Pieczemy ok 40 min w 180 ( do suchego patyczka! )   DO NASĄCZENIA:Sok z cytryn gotujemy.Dodajemy cukier puder i gotujemy ok 3 min stale mieszając.Upieczone ciasto gęsto nakłuwamy wykałaczką.Polewamy cytrynowym sosem i zostawiamy do ostudzenia

Ostra na Słodko
Clafoutis z jabłkami i cynamonem 111

prawie na oko i niedbale wymieszać. Clafoutis udaje się każdemu, bez wyjątków. Powiem Wam więcej: jak wyjdzie w nim zakalec, to jest nawet lepsze! ;) Ten ucierany placek był jednym z pierwszych ciast, jakie samodzielnie upiekłem i naprawdę nie przejawiałem wtedy żadnych kulinarnych zdolności. Ostatnio jedna z moich czytelniczek zapytała mnie, czy  clafoutis  można upiec z jabłkami

Food Square
Muffinowe ciasto ze śliwkami wg Aleex 149

owoce pojawiły się w moim wypieku. Ciasto przygotowuje się naprawdę łatwo, podobnie jak muffinki. Osobno miesza się składniki suche, dodaje się mokre i gotowe. Dodatek śliwek sprawia, że ciasto jest naprawdę znakomite – mięciutkie, puszyste i wilgotne. Jeszcze obłoczek cukru pudru doskonale uzupełniający kwaskowość śliwek i … gotowe. Koniecznie je wypróbujcie. Składniki: • forma o wymiarach 21x25,5 cm • 3 jajka(...)Wlać olej i śmietanę cały czas nie przerywając ucierania. 8. Na koniec wsypywać po kilka łyżek wcześniej przesianych suchych składników i miksować. Ten etap nie wymaga już tak dokładnego ucierania. Ciasto powinny być gładkie, a składniki połączone. 9. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 10. Na wierzchu ciasta ułożyć śliwki. 11. Piec przez około 35 minut. Przed wyjęciem

W mojej kuchni
CIASTO CZEKOLADOWE Z KAJMAKIEM I KREMEM TOFFI – bardzo szybkie! 187

krótko miksujemy ( do połączenia ). Wylewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy ok. 25-30 min / 180C. KREM TOFFI: Masło ucieramy na puch, dodajemy masę kajmakową i powoli dolewamy syrop Victoria’s Toffi ( Victoria Cymes ) . Przekładamy na ostudzone ciasto i za pomocą widelca formujemy „maziaje” Smacznego

Ostra na Słodko
Ciasto ucierane z budyniem i owocami 97

Ciasto powstało spontanicznie z tego co akurat było w domu. Jest puszyste, nie za słodkie i bardzo smaczne. Składniki: Tortownica 24-26cm 200g margaryny 200g cukru pudru 4 jajka 200g mąki tortowej 2x budyń waniliowy 5 łyżek mleka 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu + 2 łyżeczki mąki 1 płaska łyżka kakao 100g rodzynek 1 jabłko kilka(...)Przelewamy do miksera, dodajemy mleko oraz cukier puder. Mieszamy na niskich obrotach. Dodajemy po jednym jajku. 2. Składniki suche: mąkę, budynie, proszek do pieczenia przesiewamy, mieszamy. Dodajemy stopniowo do ucieranego ciasta. Na końcu wlewamy kilka kropel olejku waniliowego. 3. Z przygotowanego ciasta odlewamy ok 1/3, dodajemy do niej kakao, mieszamy. Do pozostałych 2/3 dodajemy rodzynki. Na wyłożoną papierem tortownicę wylewamy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto z gruszkami i kremem czekoladowym 133

kałużach jak za czasów dzieciństwa. Z tą tylko różnicą, że teraz już nikt na mnie nie krzyczy gdy przychodzę cała upaćkana od błota...;) W zasadzie to jest to ciasto ucierane a nie kruche. W oryginale polecam upiec ciasto w małej blaszce, wówczas wyjdzie wyższe i bardziej pulchne. Warstwa kremu będzie także bardziej okazała. Ja ciasto rozłożyłam na dużą blachę, przez(...)mleka 75 g czekolady siekamy na drobne kawałki, pozostałe 25 g odkładamy na później. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku. Następnie wsypujemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Wlewamy mleko. Całość dokładnie wyrabiamy na gęste ciasto. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę. Blaszkę do pieczenia smarujemy dokładnie masłem i rozprowadzamy w niej równomiernie

My simple kitchen
Pleśniak 153

dodajemy kakao i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na ok. godzinę. Najpierw wyciągamy jasną część ciasta i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na jasny spód ucieramy ciemne ciasto. Teraz ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę i wykładamy na ciasto. Na koniec ucieramy ostatnią jasną część ciasta i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni

Kuchenne Wariacje
Czas na sernik 177

pieczonyskladniki na spod: 0,5 kostki margaryny 0,5 szklanki cukru 2 zoltka + 1 cale jajko 0,5 opakowania malego proszku do pieczenia 1,5 szklanki maki Wszystkie skladniki ciasta ucieramy razem. Gdy bedzie zbyt geste dolewamy odrobine mleka. Gotowym ciastem wykladamy nasmarowana tluszczem blache do pieczenia.skladniki na mase serowa: 5 jajek 1 szklanka cukru 1kg twarogu poltlustego 1 budyn

Przysmaki Karolki
Szarlotka ucierana 180

ŚMIETANĄSZARLOTKĘ Z KISIELOWĄ PIANKĄ I KRUSZONKĄSZARLOTKĘ UCIERANĄ NA MAŚLANCEi SZARLOTKĘ Z CZEKOLADĄWersję taką jak pokażę Wam dziś robi się w mojej rodzinie od dawna ,a  przepis na nią znajdował się w jednym ze starych numerów tygodnika Chwila dla Ciebie.Wolną sobotę postanowiłam wykorzystać do zaspokojenia swoich kulinarnych zachcianek.Przyznaję : BYŁO WARTO!A ciasto zniknęło w ciągu 15 minut od wyciągnięcia

Ostra na Słodko
Szwajcarska szarlotka 108

750g cytryna, 1 szt masło, 125g cukier puder, 50g budyń śmietankowy, 1 łyżka jajka, 3 szt Przygotowanie Masło roztapiamy w rondelku, studzimy. Jajka ucieramy z cukrem na puch.  Stopniowo dodajemy mąkę i wystudzone masło. Ciasto przelewamy do blaszki (24 x 24cm). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Cytrynę sparzamy gorącą wodą, suszymy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Jabłka(...)kroimy w małą kosteczkę, zalewamy sokiem z cytryny. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy kolejno do masy maślanej. Następnie dodajemy budyń i skórkę cytrynową. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy maślanej. Na końcu dodajemy jabłka. Wszystko razem mieszamy. Wykładamy na schłodzone ciasto. Pieczemy w temperaturze 180st przez okolo 1 godzinę

Gotowanie moimi oczami
ciasto cynamonowo- jabłkowe 153

wykonania ciasta z cynamonem i jabłkami. Przepis zapożyczyłam z bloga, który bardzo często oglądam i sobie cenię: http://pokochajgotowanie.blogspot.no/http://pokochajgotowanie.blogspot.no/2014/01/ciasto-cynamonowe-z-jabkami.html Ciasto jest świetne w smaku, zdecydowanie bardziej lubię mokre ucierane ciasta niż biszkopty. Myślę, że właśnie to przekonało mnie do wykonania tego ciasta. Właśnie pałaszuje sobie je do popołudniowej kawy a was polecam wykonanie ciasta. Oczywiście przepis trochę zmieniałam wiec

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto z białym makiem 54

Ciasto z białym makiem Przepis na wilgotne ciasto z białym makiem i jabłkami. Proste ciasto z białym makiem to doskonała alternatywa do rogalików drożdżowych z białym makiem. Ten łatwy i szybki przepis na makowiec na ciemnym spodzie sprawdzi się o każdej porze roku, nie tylko teraz. Zamiast maku białego można też wykorzystać mak niebieski. Staram się aby moje wypieki były(...)cieście taki właśnie jest. Chcesz zrobić szybki, wilgotny makowiec, zrób ciasto z białym makiem. Możesz zrobić ciasto z białym makiem z puszki lub samemu przygotować masę makową. Przepis na ciasto z białym makiem Biały mak jest w smaku delikatniejszy niż mak niebieski, ale tak samo nadaje się do wszystkich słodkich wypieków. Można zrobić ciasto drożdżowe z białym makiem, roladę, ucierane

Dieta moja pasja