Truskawkowe wnętrze z najprostszego ciasta ucieranego, z odrobiną chili dla pikanterii, otoczone czekoladowym i wilgotnym ciastem w typie brownie- tyle, że odrobinę lżejszym. Ciasto troszkę pracochłonne, jednak nieskomplikowane w wykonaniu, ot cała filozofia polega na tym, by najpierw upiec wersję truskawkową, wykroić foremką odpowiedni wzór, zalać czekoladowym ciastem i całość upiec ponownie. Wzór można dostosować do uroczystości, np. serce
Kraina Miodem PłynącaWalcząc z przeraźliwym jak na maj zimnem i deszczem, trzeba zająć najprzyjemniejszą i najcieplejszą miejscówkę w domu (poza łóżkiem :), czyli kuchnię i ciepły piekarnik...Na weekend proponuję pyszne ciasto ucierane :) Z tego przepisu wyszła mi mniejsza keksówka i serduszko ;)Ciasto - Zachodzące słońceSkładniki:6 łyżek oleju1 łyżeczka kakao20 dag margaryny6 jajek2 łyżeczki proszku do pieczenia1 1/2 szklanki cukru2 szklanki mąki3/4
Lawendowe NieboCały tydzień chodziło za mną ciasto ze śliwkami. Zrobiłam dziś. Przepis kombinowany z dwóch innych ucieranych ciast - ale bardzo udany :) Polecam!Składniki (blaszka 25x30cm):6 jajek1 i 1/4 szklanki cukru3 szklanki mąki3 łyżeczki kakao1 łyżeczka sody oczyszczonejodrobina olejku śmietanowego1 szklanka oleju1 łyżka octu ok.70 dag śliwek - u mnie węgierkiSposób przygotowania:1. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki
Kuchnia domowa AniUwielbiam ciasta z dodatkiem budyniu!Delikatne … kremowe … zwykle za słodkie – czyli tak jak lubię!Dziś mam dla Was przepis na kolejne , niesamowicie smaczne
Ostra na SłodkoJak wiecie uwielbiam wszystko co kokosowe , więc zwykle najczęściej to właśnie kokos jest u mnie dodatkiem do ciast.Dziś mam dla Was przepis na przepyszną , a
Ostra na Słodkoswojej księdze przepisów. Nawiasem mówiąc, brakuje mi już miejsca w moim przepastnym segregatorze, chyba za niedługo trzeba będzie założyć drugi. Moją cotygodniową ofiarą padł tym razem przepis na ciasto ucierane z śliwkami i migdałami. Tak pięknie wyglądał na zdjęciu z świeżymi owocami, że nie mogłam się powstrzymać. Niestety obserwuje, że coraz bardziej chce mi się lata i świeżych owoców(...)więc jedyne co mogłam zrobić to udać się do piwnicy i poszukać czy z moich zapasów uchwał się jakiś słoik śliwek. Na szczęście znalazłam i to nie jeden:) Ciasto uratowane.Bardzo polecam przepis, zwłaszcza tym znudzonym suchymi biszkoptami, ciasto jest lekko mokre i ma delikatny waniliowy posmak, a cała słodycz schowana jest w owocach. Składniki:250 g masła4 szklanki
ciastkarnia na kruchym spodziełyżeczka * jajko – 2 szt * skórka otarta z cytryny SOS DO NASĄCZENIA: *sok cytrynowy – ok. 125 ml * cukier puder – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i drobno posiekanymi migdałami. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko, dokładnie mieszamy. Znów dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich(...)papierem do pieczenia i bokami delikatnie posmarowanymi masłem. Pieczemy ok.40 min/180 ( do suchego patyczka ). DO NASĄCZENIA: Sok z cytryn gotujemy, dodajemy cukier puder i gotujemy ok 3 min. Upieczone ciasto gęsto nakłuwamy wykałaczką. Polewamy cytrynowym sosem i zostawiamy do ostudzenia. Smacznego
Ostra na SłodkoDziecinnie proste, pulchniutkie i bardzo smaczne ucierane ciasto na bazie kwaśnej śmietany, mąki pszennej i manny, słodycz ciasta przełamuje kwaśny rabarbar, sezonowe ciasto które można piec z różnymi miękkimi owocami lata, sprawdzi się jako szybkie ciasto dla niespodziewanych gości czy na weekendowy piknik na łonie natury, oprószone cukrem pudrem, nic więcej nie potrzeba. Inspiracja z zaprzyjaźnionego bloga Kuchnia
Wanilia i KardamonNadal mam słabość do ucieranych ciast do kawy. :) Bez żadnych kremów i innych zbędnych dodatków. zaprezentowany niżej przepis jest bardzo prosty. Miarką jest tutaj kubeczek po jogurcie. Wystarczy odmierzyć wszystkie składniki i wymieszać. Prosto i smacznie, polecam! Babka jogurtowa PRZEPIS temperatura pieczenia: 220ºC | czas pieczenia: ~ 60 min Składniki 1 mały jogurt naturalny (Zott
coolinarnastrefa.blogspot.comMuffinki czekoladowe Muffinki czekoladowe zaskakują smakiem i teksturą, są pyszne , mocno czekoladowe, super aromatyczne , zawartość kawałków czekolady w środku mocno zaskakuje . Dla ścisłości muffinki to małe sycące ciasto, które rozmiarem odpowiada porcji na jedną osoby. Charakteryzują się dobrze wyrośniętym i popękanym szczytem. Wyglądają doskonale w skromnej dekoracji lub bez niej. Tutaj znajdziesz dokładnie wyjaśnienie różnic pomiędzy muffinkami a babeczkami. Przepis(...)dużo. Jednak tak wspaniały smak nie powstał z niczego. Każdy składnik tych muffinek dodaje swoją nutkę smakową , aby razem stworzyć smak wprost nie zapomniany . Muffinki czekoladowy robimy podobnie do ciast ucieranych . Ważnym jest, aby nie mieszać za długo, ponieważ elementy spulchniające ciasta (proszek do pieczenia, soda) aktywują się w momencie połączenia z wilgocią. Więcej na ten temat znajdziesz w artykule
SmartBake.plSzybkie i łatwe ciasto ucierane z jabłkami i cynamonem. Kilka prostych składników, niewiele pracy i ciasto gotowe! Lubicie takie przepisy? Ja bardzo :-) W szczególności, gdy spodziewam się gości, a nie mam czasu na pracochłonne ciasto. Smacznego :) Ciasto (blaszka 23/33 cm): jajka 5 szt, mąka pszenna 4 szklanki, śmietana 18% 1,5 szklanki, cukier 1,5 szklanki, proszek do pieczenia
kulinarne odsłony patiprzepisach. Ostatnio upiekłam dyniowe ciasto z tosca , wcześniej ciasto czekoladowe . Jak pisałam tosca to mieszanka orzechów czy kokosowych wiórków z masłem i cukrem, którą można rozsmarować na cieście. Proste ciasto ucierane nabierze smaku a i koloru. Bardzo popularne nadzienie w Szwecji. Ciasto tosca zna każdy Szwed, można je kupić niemalże ww wszystkich cukierniach. Dzisiaj upiekłam jabłka z tosca. Jabłka można
codojedzeniabyłabym sobą, gdybym nie zrobiła po swojemu. Tak więc zwykłe ciasto ucierane z borówkami wzbogaciłam o krem z mascarpone i galaretkę. Klasyczne ciasto w nowym wydaniu. Bogatsza wersja tego, co lubi chyba każdy. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 200 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego lub 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru pudru 4 jajka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniarazem już te dwa blaty wyszły tak jak powinny ;) Przepis zobaczyłam tutaj , jednak z oryginalnego przepisu w mojej wersji zostały tylko kolory blatów... ;) Po pierwsze - nie zrobiłam blatów z ciasta ucieranego, lecz z biszkoptowego. Torty jakoś zawsze kojarzą mi się z ciastem biszkoptowym ;) Po drugie - krem wykonałam z tłustego serka zamiast z mascarpone i kremówki. Żeby szukać mascarpone nie miałam
chili & sugarProste ciasto ze śliwkami – obowiązkowa pozycja w sezonie. Babcia robiła podobne w każde lato, dlatego kojarzy mi się z wakacjami i domową atmosferą. Ucierane ciasto jest łatwe i szybkie do przygotownia. Każdy sobie z nim poradzi, a smakuje wyśmienicie. Oryginalnie babcia stosowała olejek migdałowy – ja wolę amaretto. Dodatkowo fajnie urozmaica je dodatek płatków migdałowych. Przepis na niewielką, kwadratową blaszkę. Proste(...)temperaturze pokojowej (miękkiego masła i jajek wyjętych wcześniej z lodówki lub przelanych wrzątkiem). Masło ucieramy na puszystą masę, dodając stopniowo cukier. Miksujemy. Dodajemy pojedynczo 3 żółtka (po każdym miksując masę), a na końcu całe jajko oraz olejek/ekstrakt/alkohol. Mąkę łączymy z proszkiem i dodajemy do ciasta. Na koniec ubijamy 3 białka i dodajemy do ciasta stopniowo, mieszając łyżką. Przekładamy do kwadratowej
Poezja smaku