Ciasto marchewkowe chodziło za mną od dawna , ale ciągle nie mogłam się zmobilizować do jego zrobienia! Z pomocą ( taaa, jasne ;) ) przyszli mi koledzy z pracy , którzy
Ostra na SłodkoSzybkie ucierane ciasto z zapasów z zamrażalki. Nadchodzi nowy sezon truskawkowy, a ja mam jeszcze zapasy truskawek z zeszłego roku. Owoce można rozmrozić i przesmażyć w rondlu z małą ilością cukru lub dodać mrożone w całości tak jak ja to zrobiłam. Całość po kokosowo migdałową kruszonką, pycha! Składniki: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 15 dag cukru 1 łyżeczka
Apetyczna babeczkaCiasto z maślanką to jest bardzo proste w zrobieniu, wystarczy wszystko razem wymieszać, dodać owoce, kokos i upiec. Można je zrobić z różnymi owocami, ja najczęściej
Smakowy RajCiasto na pożegnanie wakacji i powitanie przedszkola!Jutro debiut Hanutka, zaciśnięte kciuki mile widziane :))))Czytaj więcej »
bistro mamaCiasto miłościwie królujące w tym roku na wielu blogach. I wcale się się nie dziwię, bo ciasto zaskakuje smakiem, swoją wilgotnością, a mina osoby uświadomionej, że
bistro mamaCiasto jest mocno pomarańczowe, mocno czekoladowe, mocno wilgotne.Zaskakuje smakiem i zaskakuje wykonaniem.Do ciasta należy przygotować się dzień wcześniej, ponieważ całe pomarańcze należy gotować przez dwie godziny
bistro mamaW ubiegłorocznym, sierpniowym numerze „Przepisów czytelników” znalazłam przepis na ekspresowe ciasto jogurtowe z żurawiną. Właśnie ta szybkość przygotowania (15 minut + czas na pieczenie) skłoniła mnie do
mojewypiekiinietylkoGâteau au YaourtCiasto jogurtowe znane we Francji tak dobrze, jak w Polsce szarlotka.Pierwsze ciasto, jakie francuskie dzieci robią samodzielnie w domu.I nie ma się czemu dziwić
Ostra na SłodkoU mnie na drzewie co prawda po czereśniach już nawet ślad nie został ( za sprawą szpaków! ) , ale wiem , że na targach i w sklepach są one
Ostra na SłodkoCiasto upieczone wg przepisu odgrzebanego w bardzo starym zeszycie. Kiedyś należało do moich ulubionych ciast. Jedno z tych, którego nie mogło zabraknąć na weselnym i świątecznym
Praktyczna plCiasto caprese, niebiańsko puszyste połączenie gorzkiej czekolady z migdałami, to włoski, ponadczasowy klasyk, wywodzący się z wyspy Capri. Jak głosi legenda, ciasto zostało stworzone w zeszłym
Mia Cucina SofietaUcierane ciasto daktylowe z orzechami włoskimi i syropem z agawy. Bardzo smaczne, o ciekawym cukierkowym smaku. Napisałam "cukierkowy smak" bo trudno jest przyrównać jego smak do czegoś innego. Jest po prostu daktylowy. ;) Daktyle pełnią tutaj również rolę naturalnego słodziku, dzięki temu w cieście jest mała ilość cukru. Można pokombinować z dodatkami i dodać swoje ulubione bakalie. Ciasto daktylowe z orzechami
coolinarnastrefa.blogspot.comrazem bardzo proste i szybkie ucierane ciasto PIASKOWIEC. W moim wypieku posłużyłam się świeżymi jabłkami, równie dobrze smakuje ze śliwkami, nawet tymi z kompotu. Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego, bardzooo starego zresztą. Składniki 25 dag masła 2 szkl maki 1 szkl cukru torebka budyniu śmietankowego 3 jaja mus owocowy lub świeże owoce (najbardziej smakuje ze śliwkami) 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia Sposób Masło ucieramy z cukrem na jednolita masę, dodajemy po jednym jajku. Gdy masa jest już gładka, wsypujemy proszek, mąkę i budyń. Ciasto dzielimy na dwie części. Tortownicę smarujemy masłem, wykładamy jedną cześć ciasta, na nią owoce i przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto dość źle się wykłada, po jest bardzo klejące, przykleja się do owoców, szczególnie tak drobnych
Kuchenne aromatywkładką, karmelem i czekoladowym ganache. Dla każdego coś innego. Ja zachwycona całością, mąż zadowolony z serowej wkładki a syn zachwycony czekoladowym ganache. Ciemne blaty ciasta przypominają strukturą i smakiem ciasta ucierane, są cięższe i wilgotne od tradycyjnych puszystych biszkoptów. Ser jest bardzo delikatny, wyczuwalny karmel nadaje całości charakteru, a krem, którym ciasto jest obłożone i czekoladowa polewa na wierzchu dekorują(...)mlekiem. Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajka i dalej ucieramy. Dodajemy wymieszane suche składniki. Krótko ucieramy. Wlewamy mokre składniki i ucieramy całość do gładkości. Dwie formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno. Dzielimy ciasto na pół i wylewamy do form. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 35 minut lub do tzw. suchego patyczka
Made By Mom And Sonhitów", które kupiłam tylko po to, aby mieć coś do czytania podczas oczekiwania na pociąg. Okazało się jednak, że jest tam mnóstwo fajnych przepisów i mam zajęcie na dłużej. Ciasto ucierane zna chyba każdy, dlatego pokazuję na blogu wersję urozmaiconą przeze mnie. Dzika róża nie jest wyczuwalna, ale podkreśla smak suszonej żurawiny. Do tego idealnie pasuje kwaskowy lukier cytrynowy(...)kardamonu Dodatkowo: 10dkg suszonej żurawiny 1 łyżeczka mąki pszennej Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki, miksujemy. Żurawinę obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach
Wrzosowa Polana