Dzisiaj zapraszam wszystkich na zimowe ciasto ucierane z suszonymi śliwkami , smaczne i banalnie proste . Idealne na podwieczorek, polecam do wypróbowania. składniki na 4 porcje 5 jajek 2 szklanki mąki szklanka cukru kostka masła 300 g suszonych śliwek szczypta soli odrobina bułki tartej przepis Przygotowujemy ciasto ucierając masło, cukier i szczyptę soli, dodajemy po jednym jajku i przesianą mąkę. Smarujemy
Smakowite Daniamounia. To pewnie prostota przepisu oraz zamiłowanie mieszkańców regionu wschodnio-śródziemnomorskiego do słodkości sprawia, że jest ono tam tak popularne. Jak je przygotować? Ravani przypomina mi nasze proste ciasta ucierane czy też piaskowe. Jego podstawowym składnikiem jest semolina, zastępowana czasem kaszką manną (farina). Semolinę miesza się z mąką, cukrem, jajkami i masłem lub oliwą z oliwek. Niektóre przepisy uwzględniają również
Chilli Czosnek i Oliwarobienie ciast z jabłkami. To właśnie teraz smakują najlepiej, są dojrzałe , soczyste i pachnące. Teraz jest najlepszy czas na kwaśne antonówki idealne do szarlotek, jabłeczników, tart z jabłkami czy ciast ucieranych. Dopóki aura na to pozwala i nie kusi tak jeszcze cięższymi, aromatycznymi pieczonymi szarlotkami z cynamonem robię szybsze wersje jabłeczników. Dzisiaj zapraszam na jedną z takich wersji - kremową tartę
Bon appetit mon amiektóre zostały na dnie sita. Dodać drożdże i zrobić zagłębienie na środku. Wymieszać miód lub cukier muscovado z letnią wodą i wlać do zagłębienia. Wymieszać wszystkie składniki, a następnie ucierać ciasto energicznie drewnianą łyżką około 2 minut, aż będzie odchodziło od boków miski i zrobi się bardzo miękkie oraz lepkie. Wlać je do przygotowanej blachy, przykryć wilgotną ściereczką i odstawić
Calzonella.comblacha do pieczenia fakturowana 41x30cm 87739 - 7,90 zł Formy silikonowe Co raz częściej stosujemy także formy silikonowe. Sprawdzają się przy pieczeniu ciast ucieranych ale także możemy je wykorzystać do przyrządzenia zimnych deserów. Silikon jest odporny na temperatury od -40 do 280 stopni. Formy nie trzeba natłuszczać ani wysypywać mąką ale przed pierwszym użyciem zalecane jest jej natłuszczenie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniajasne 4 jajka, 3 szklanki mąki, 3/4 szklanki oleju, 1,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g jogurtu naturalnego, sok z 1 cytryny Przygotowanie: ciemne ciasto: Ucieramy miękką margarynę wraz z żółtkami i cukrem. Cały czas ucierając dolewamy wolnym strumieniem płynny miód. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy powoli taką mieszankę
Aga w kuchnijedne z ulubionych owoców mojego Męża. Ja średnio za nimi przepadam, ale wyjątkowo lubię je na ciepło. Ta słodycz jest wtedy trochę inna, delikatniejsza. Moja Mama piekła pyszne ciasto ucierane z gruszkami, najlepsze na świecie. Niestety nie pamiętam ani nazwy, ani przepisu, więc sama upiekłam pierwszą w życiu rustykalną tartę. I choć nieco przypiekła się od spodu, bo mój piekarnik
Cakes By Kejtoczywiście pora na rabarbar. Na początek trafił do babeczek, ale pomysłów na jego wykorzystanie jest bez liku. Ciasto ucierane z kawałkami łodyg, drożdżówka, crumble, czyli zapiekany pod kruszonką, oldskulowy kompot z rabarbaru i lemoniada. Kusi mnie też daiquiri- mrożony rabarbarowy sok z rumem oraz rabarbarowe mohito. Można przygotować też czatnej do ostrego sera z rabarbarem, cebulą i tymiankiem albo dżem(...)Przygotowanie: Rabarbar myjemy i kroimy na małe kawałki. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku i miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na sam koniec rabarbar. Wszystko razem mieszamy. Formę do muffinów wykładamy papilotkami i wkładamy do nich ciasto. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni
Smakowity Blog KulinarnyJakiś czas temu szukałam przepisu i pomysłu na ciasto imieninowe osoby noszącej to wytworne imię :). Wybrałam właśnie ten wypiek. Nie jestem w stanie przypomnieć sobie dlaczego i gdzie na niego trafiłam, sporo czasu już upłynęło od mojego debiutu z tą recepturą. Ale jest wyjątkowa. Wśród tak wielu przepisów na ciasta ucierane - z masłem, z dodatkiem śmietany, jogurtu, maślanek, oleju(...)rondelku, nie zagotowujemy go. Gdy wystygnie, wsypujemy cukier i ucieramy mikserem na gładką masę. Cukier powinien się rozpuścić. Nadal ucierając, po kolei wbijamy trzy jajka. Po ich wmieszaniu, małymi porcjami dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na zmianę z dolewaniem mleka. Na koniec wsypujemy skórkę cytrynową i odrobinę soli. Ciasto powinno być bardzo gęste. Wykładamy je do prostokątnej
Kronika Piekarnikawarstw. Takie proste wypieki też cieszą się dużą popularnością, przynajmniej u nas. Murzynka bardzo lubimy, często piekę go w klasycznej wersji na gotowanej polewie. Murzynek z tego przepisu to ciasto ucierane, do którego wlewamy dużą ilość zsiadłego mleka. Dodaje ono wilgotności, puszystości i lekko kwaśnawego smaku. A żeby wypiek nie był nudny to murzynek ukrył się pod warstwą powideł
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDlatego latem, gdy dostępność świeżych, słodkich owoców nie stanowi większych problemów, staram się dopuszczać się jak najczęściej takich wypieków jak dziś. A dziś przygotowałam dla Was nic innego jak Ucierane ciasto z nektarynkami i kruszonką, które idealnie nadaje się nie tylko do herbaty :) Częstujcie się!"Składniki:5 jaj150 g cukru55 g mąki kukurydzianej245 g mąki pszennej5 łyżek jogurtu greckiego
Słodkie Przyjemnościpierwsze bardzo smaczne, a do tego dość długo utrzymują świeżość. Połączenia marchewki z orzechami, skórką pomarańczową i rodzynkami bardzo przypadło mojej rodzinie do gustu. Polecam to mięciutkie i pyszne ciasto, które jest bardzo proste w wykonaniu. Ps. Inne smakołyki z marchewką to: marchwiak , tort marchewkowy , tiramisu , ciasteczka , wieniec i placuszki . Składniki: 5 jajek 1 ½ szklanki cukru 180g margaryny(...)łyżka kakao 1 łyżka masła 1 łyżka wody lub mleka Do dekoracji np.: Połówki orzechów włoskich ok. 26 szt. Tłuszcz rozpuszczamy i pozostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Jajka ucieramy (mikserem lub drewnianą łyżką) z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy przestudzony tłuszcz i marchewkę. Dobrze mieszamy, po czym dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na koniec
Smakowy RajKrem: Mleko podgrzewamy, dosypujemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Masło ucieramy, wlewamy ostudzone mleko i miksujemy na małych obrotach. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy. Ciasto Mleczna Kanapka: Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek. Robimy esy floresy i zajadamy
Słodkości i nie tylkoUdało mi się skraść pojemniczek wydrylowanych już wiśni przeznaczonych na wino. Skraść, bo każdy gram wiśni przeznaczonych na wino jest na miarę złota. Chciałam upiec z nich letnie, ucierane ciasto z wiśniami i kruszonką, ale mąż stwierdził, że zjadłby orzeźwiający sernik. Dopiero gdy go upiekłam powiedział, że chodziło mu o sernik na zimno. Na szczęście ten też mu smakował… Sernik
Pyza i SurówkaCzekoladowe ciasto z kawałkami gorzkiej czekolady, kokosem i malinami (użyłam mrożonych) oblane czekoladową polewą z czekolady mlecznej i dżemu malinowego, to moje kolejne szybkie ciasto BEZ MIKSERA . P rzepyszne połączenie czekolady i malin, wykończone polewą z nutą malinową. Tworząc takie ciasta, zaczynam się zastanawiać po co mam wracać do ciast ucieranych, długo miksowanych, na które w ogóle nie mam czasu
Moja Delicja