Bułeczki drożdżowe ze śliwką Dzisiaj zapraszam na bułeczki ze śliwką , powiem Wam że wyszły pyszne . Zainspirował mnie przepis Siostry Anastazji , troszkę go zmodyfikowałam , jest prosty i przede wszystkim sprawdzony . Polecam :) i zapraszam :) Składniki : 1 kg mąki 10 dag drożdży 1/2 kostki margaryny Kasi 1 szkl cukru 2 cukry waniliowe 2 szkl mleka ciepłego 7 żółtek duże śliwki Kruszonka(...)mąki , wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiać do miski , dodać rozczyn i żółtka , wymieszać . 3. Margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. 4. Letnią margarynę wlać do ciasta i wyrabiać tak długo aż będzie odchodziło od ręki . Ciasto odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką ( musi podwoić swoją objętość ) 5. Stolnice podsypać mąką , wyłożyć ciasto i rozwałkować na około
Sama słodycz i szczypta chiliwyszły genialne: puszyste (nawet następnego dnia po usmażeniu), nie za słodkie, a przede wszystkim robi się je błyskawicznie. Inspiracją był dla mnie w tym przypadku przepis na "Pączki serowe siostry Anastazji" - mój jednak różni się od wersji oryginalnej i niektórymi składnikami i ich proporcjami... Jeśli więc lubicie pączki serowe, to te moje z ricottą musicie zrobić koniecznie :-) SKŁADNIKI(...)smalec do smażenia, cukier puder do posypania. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy ze sobą (najlepiej łyżką, nie mikserem). Następnie nabieramy dłonią oprószoną mąką niewielkie porcje ciasta (mąka jest konieczna, bo ciasto się trochę lepi), formujemy kulki wielkości piłeczki do ping - ponga i wkładamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na złoty kolor po obu stronach, a następnie wyjmujemy
Czary - gary w kuchniNiedawno miałam swoje pierwsze podejście do polewy z dodatkiem żelatyny. Przepis znalazłam w zbiorach siostry Anastazji. Polewa jest idealna - gładka, błyszcząca nawet po zastygnięciu, idealnie się kroi, nie łamie się ani nie kruszy. Polecam!Składniki:1/2 kostki margaryny (13 dag)5 łyżek cukru pudru3 łyżki kakao2 łyżki wody1 łyżka żelatyny5 łyżek kwaśnej gęstej śmietanySposób wykonania:1. W gorącej wodzie rozpuszczamy(...)małym ogniu, mieszamy cały czas, aż wszystko się ładnie połączy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.3. Do lekko ciepłej polewy dodajemy stopniowo po 1 łyżce śmietany i mieszamy.4. Wykładamy na ciasto. Schładzamy.Smacznego
Kuchnia domowa Aniśmietanki 30% łyżka cukru waniliowego 4 łyżki cukru pudru 1 op.śmietan-fix Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy razem z śmietan-fix,dodajemy serek mascarpone,cukry i mieszamy. Ostudzone ciasto przekrawamy na 2 blaty.Pierwszy blat wkładamy z powrotem do tortownicy i wykładamy rabarbar,odstawiamy,aż stężeje.Na rabarbar kładziemy krem i przykrywamy drugim blatem.Odstawiamy do lodówki. POLEWA CZEKOLADOWA 125 g margaryny(...)dodać żelatynę i wymieszać aż się rozpuści.Lekko ostudzić i dodać śmietanę,wymieszać.Ciepłą masą polać ciasto.odstawić do stężenia. inspiracja przepisu ze strony klik polewa z przepisu Siostry Anastazji
Anielskie wypiekiPrzepis znaleziony w książeczce „Doskonałe przepisy Siostry Anastazji”. Nie dziwię się, że tam się znalazł;) Placuszki wyszły świetne. Doskonałe wręcz, zwłaszcza z sosem czosnkowym. Polecam na bezmięsny obiad. 350-400 g korzenia selera 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 szkl. mleka 1 szkl. wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 500 g mąki około(...)przestudzeniu obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko oraz wodę. Wbijamy jajko. Mieszamy rózgą do połączenia. Następnie do ciasta dodajemy posiekaną natkę pietruszki, starty seler oraz starty ser żółty. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Placuszki smażymy z obu stron na złoto. Najlepiej smakują na gorąco
Smaki Na TalerzuKlasyczny Sernik Siostry Anastazji - Składniki: 1 kg tłustego twarogu 300 g cukr u 8 jajek 2 00 g masła budyń waniliowy cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie ) Klasyczny Sernik Siostry Anastazji - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny być w temperatur ze pokojow ej . S er mielimy przynajmniej dw ukrotnie . Masło wraz z cukrem i żółtkami u cieramy na puszy stą masę(...)piekarnika nagrzanego do 1 75 stopni. Pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec i pozostawi amy sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto. Serni k najle piej przechowywać w szczelnym pojemniku . Sernik tuż przed podanie m możemy oprószyć cukrem pudrem oraz prz y ozdobić b itą śmietaną. Moje posty
Słodka Stronaprzepada za pączkami zrobiłam pyszne bułeczki z powidłami Przepis znalazłam w książce siostry Anastazji , są naprawdę pyszne i mięciutkie(...)resztą cukru, resztą ciepłego mleka, i wymieszać. Dodać roztopioną margarynę i dobrze wyrobić ciasto.Nie może kleić się do rąk. Odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłe miejsce . Ciasto wyłożyć na stolnicę , rozwałkować na grubość około 1/1,5 cm , wycinać koła i nakładać po łyżeczce powideł , przykryć drugim krążkiem ciasta i dobrze zlepić w koło. Blaszkę wyłożyć papierem
Sama słodycz i szczypta chiliJeśli jeszcze nie piekliście pierników, to ten przepis jest idealny. Znalazłam go w zbiorach receptur siostry Anastazji i zrobiłam z połowy porcji. Wyszło mi 70 niewielkich pierników (ilość będzie zależeć od wielkości foremek do wykrawania).Pierniki są miękkie po upieczeniu i takie już pozostają :) Robiłam je na początku grudnia i nadal są miękkie :) Przechowuję je w metalowych puszkach (a właściwie(...)mąki pszennej25 dag cukru kryształu4 jajka12 dag tłuszczu (u mnie margaryna)2 łyżeczki sody oczyszczonej4 łyżki płynnego miodu1 przyprawa do piernikaSposób wykonania:1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i chowamy do lodówki na 24 godziny.2. Następnego dnia ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy i wykrawamy pierniki.3. Przed pieczeniem można posmarować żółtkiem (pominęłam).4. Pieczemy w 180 st C przez
Kuchnia domowa Anireguły ciężko stwierdzić czy ten, który będziemy realizować będzie tym idealnym (a i oczywiście nikt nie pamięta który przepis jest najlepszy :)). Stąd też dziś postanowiłam wykorzystać przepis z książki Siostry Anastazji - i jak zwykle nie zawiodłam się. Oczywiście dla mnie najlepsze są jeszcze ciepłe, gdy zapach smażonego chrustu unosi się po całym domu, niemniej jednak na drugi dzień też(...)pieczenia 2 łyżki spirytusu szczypta soli tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę mieszamy z żółtkami, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, śmietaną i spirytusem. Następnie starannie wyrabiamy ciasto, od czasu do czasu wybijamy ciasto wałkiem na stolnicy, aby powstały pęcherzyki powietrza. Potem przygotowane ciasto partiami wałkujemy, starając się jak najmniej podsypywać je mąką - żeby ciasto nie wysychało. Korzystając
psgotujemyCo prawda Święta Wielkanocne już za nami, ale nie omieszkam pochwalić się naszym mazurkiem wielkanocnym :) Jak na pierwszy raz, to mazurek wielkanocny wyszedł pyszny i bardzo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nie znam osoby, która nie kochałaby sernika, mokrego z kakaowym spodem przyozdobionym borówkami amerykańskimi. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem gdzie babcia robiła chyba najlepszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Święta Wielkanocne już za pasem, oprócz tradycyjnych przystawek i wystawnych dań nie może na wielkanocnych stołach zabraknąć również świątecznych wypieków. Tak więc najwyższa pora zakasać rękawy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jak co roku, 24 grudnia na polskich stołach pojawi się dwanaście wigilijnych potraw. Świąteczne menu w głównej mierze zależy od regionu, ale przyjęło się, że nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Co prawda święta już za nami i niektórzy nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych bez babki piaskowej, bowiem już na stałe weszła w tradycję tych świat. Babka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ostatnio brak mi weny i chęci do gotowania :) Zdarza się każdemu, więc wybaczcie ;) Byście się nie gniewali zrobiłam wczoraj coś zupełnie dla mnie nowego. Wyczytałam w przepisach siostry Anastazji roladę ale z farszem z kapusty. Mąż byłby zadowolony, ale jako że ja mniej, to postanowiłam wykorzystać mięsko, które w niedzielę obrałam po gotowaniu rosołku. Sama w sobie rolada byłaby zbyt(...)nalewamy ok 1l. wody. Ustawiamy program Steam 1. Ugotowane ziemniaki pozostawiamy do przestudzenia. Misę myjemy. W osuszonej misie zakładamy ostrze do wyrabiania. Przekładamy przestudzone ziemniaki oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto przez ok 1 minutę na prędkości 6. Jeśli po 40 sekundach widzimy zbyt duże cząstki, możemy zwiększyć prędkość na 7. Gotowe przekładamy na podsypaną mąką ziemniaczaną stolnicę lub blat, możemy
Kuchnia w czekoladzie