samych białek i nie wiedziałam co z tym zrobić. Bezy trzeba suszyć, na ciasto z masą też nie miałam ochoty, więc zaczęłam przeglądać przepisy Siostry Anastazji i znalazłam ten właśnie przepis w książce pt: 103 Ciasta....Ciasto nie jest pracochłonne i ładnie się prezentuje. Wspaniałe do kawy lub popołudniowej herbaty. Większa ilość białek do masy kokosowej sprawdza się wspaniale
Ciasteczkowy PotwórBardzo fajny sposób na cukinię, faktycznie smakuje jak ananas, można spokojnie dodać np do ciasta lub sałatki, przepis pochodzi z książki 173 specjały siostry Anastazji. Czytaj więcej
Pychotkaaaciasto kilimandżaro Przepis pochodzi z książki " 183 nowe przepisy" siostry Anastazji , niezwykle proste w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczne , idealne do niedzielnej kawki :-) Polecam. Ciasto Kilimandżaro Składniki na ciasto ciemne: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju
Aromatyczne PodróżeDzisiaj zapraszam na pyszne ciasto na oleju z porzeczkami według Siostry Anastazji , przepis troszkę zmieniłam , dodałam kruszonkę i zamiast jagód porzeczki i Ziarenka z Ziarenkowa Cynamonowy Raj :) Składniki : 300 g mąki 300 g cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka oleju 8 jajek 3 łyżki Ziarenek z Ziarenkowa Cynamonowy Raj 0,5 kg porzeczek(...)zagnieść. Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Stopniowo dodawać olej oraz mąkę z proszkiem , ciągle mieszając mikserem. Blaszkę tradycyjną dużą wyłożyć papierem do pieczenia . Przelać ciast . Porzeczki umyć i odsączyć z wody na sitku. Wymieszać z cukrem i bułką tartą . Delikatnie wyłożyć na ciasto . Wierzch posypać kruszonką . Piec w temperaturze 180 stopni około 50 / 55 minut
Sama słodycz i szczypta chiliroku poszłam na skróty i zamiast na drożdżach przygotowałam makowiec na proszku do pieczenia. Przepis na ciasto znaleziony w książce "Ciasta, ciastka, ciasteczka" J. Czernikowskiego, przepis na masę makową niezawodnej siostry Anastazji. Polecam wszystkim niecierpliwym, zwłaszcza w tym przedświątecznym zabieganiu :) Składniki (na 2 strucle): Ciasto: 750 g przesianej mąki + ok. szklanka mąki do podsypywania ciasta 1 łyżka proszku do pieczenia
Domowa Cookierenka AgiPrzepis na to ciasto pochodzi z książki "173 specjały siostry Anastazji". Ciacho jest przepyszne, a tym samym pracochłonne. No ale jak ktoś lubi pieczenie i zachwycone miny pałaszujących nasze wypieki, to na przeszkodzie na pewno mu nie stanie pracochłonność pieczenia:) Składniki na biszkopt : 6 jajek; 1 szklanka cukru kryształu; 1 szklanka mąki pszennej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)delikatnie mieszamy je z pianą. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 175 o C. Upieczone i wystudzone ciasto należy przekroić na dwie części. Składniki na ciasto kokosowe: 5 białek; 3/4 szklanki cukru kryształu; 20 dkg wiórków kokosowych; 1 łyżka mąki pszennej; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku
In my kitchenSernik Wiedeński wg Siostry Anastazji – o zrobieniu sernika wiedeńskiego myślałam już od dłuższego czasu, więc jak tylko wpadł mi w oko na blogu Słodka strona
Kulinarne PrzebojePrzeglądając ostatnio przepisy Siostry Anastazji trafiłam na bardzo optymistycznie wyglądające ciasto. Aż prosiło się, żeby je upiec. Zainspirowałam się więc przepisem a w zasadzie samym wyglądem, bo resztę zrobiłam po swojemu. Bardzo polecam to ciasto, na upały sprawdziło się idealnie- jest lekkie, nie za słodkie, orzeźwiające, mokre. Dużo robi tu biszkopt zalany galaretką, który wprost uwielbiam. Jeśli
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzekoladowy pyszny biszkopt w połączeniu z masą jabłkową i kremem budyniowym. Pyszota zwłaszcza po wyjęciu z lodówki. Przepis pochodzi z książki ,,KUCHNIA SIOSTRY ANASTAZJI" z minimalną modyfikacją. Składniki: na ciasto ciemne: 8 jaj 20 dag cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jabłkowa: 1 1/2 kg jabłek 1 galaretka
Pysznie & PięknieDziś podam przepis, który pochodzi z książki Siostry Anastazji. Jest to przepyszne, choć pracochłonne ciasto. Przygotowanie go zajmuje sporo czasu, ale naprawdę warto. Gorąco polecam. Efekt jest tego wart. Biszkopt: 6 jaj 12 łyżek cukru 5 łyżek mąki Rolady: 3 jajka 6 łyżek cukru 2 łyżki mąki- x2 do drugiej rolady Masa budyniowa: 1 kostka margaryny 2 żółtka 1 jajko
Ciasteczkowy Potwórponownie smażyć. Gdy konfitura zgęstnieje nałożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez ok. 10-15 minut. Bardzo dobra konfitura jako dodatek do pieczywa, kremów, deserów, ciasta, herbaty, koktajli owocowych. Źródło ,, przetwory siostry Anastazji
Apetyczna babeczkaPrzepis pochodzi ze zbiorów receptur siostry Anastazji. Moja jedyna modyfikacja to zmniejszenie o odrobinę ilości cukru i miodu. Polecam serdecznie! Ciasto pięknie rośnie, wyszło pulchne i mięciutkie!Składniki:200 g margaryny1 i 1/3 szklanki cukru3 jajka (żółtka i białka osobno)1 szklanka kwaśnej śmietany3 łyżki zimnej wodyok 200 g płynnego miodu (użyłam troszkę mniej)1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki przyprawy
Kuchnia domowa AniZapraszam dziś na trochę inną odmianę drobiowych kotletów. Pomysł zaczerpnęłam z jednej z książek siostry Anastazji.Składniki:6 kawałków piersi z kurczakasól, pieprzCiasto:100 g mąki1/2
Kuchnia domowa Aniużyłam laskowych), 2 żółtka gotowane, 2 żółtka surowe, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ugotowane żółtka przecieramy i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy. Wycinamy małe trójkąty i zawijamy (od podstawy trójkąta do jego czubka). Pieczemy. Siostra Anastazja nie podała ani czasu ani temperatury, więc ustawiłam piekarnik na 160 stopni i piekłam około 15 min. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
MiksturownikDziś rolada wiśniowa, bardzo łatwa, robiłam ją może 25 minut. W oryginalnym przepisie są wiśnie ja jednak wykorzystałam dżem wiśniowy jako zamiennik. Ciasto inspirowane jest przepisem pochodzącym z książki 183 nowe przepisy siostry Anastazji, jednak trochę zmienionym i mam nadzieję że ulepszonym, ponieważ użyłam o połowę mniej cukru. Czytaj więcej
Pychotkaaa