Wegańskie ciasto kakaowe (śr: 18cm) -95g mąki ryżowej -95g mąki gryczanej -45g kakao -120g oleju kokosowego -90g ksylitolu -2 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek wody -250ml napoju roślinnego -1 spora łyżka śmietanki kokosowej (stałej części z mleka kokosowego) - ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym - ½ łyżeczki sody oczyszczonej Nadzienie orzechowo-popcornowe - masło orzechowe Vivio(...)popcornu (tak aby mieszanka wystarczyła do wypełnienia ciasta). Orzechy i popcorn wymieszać wraz z wystudzonym karmelem kokosowym (nie trzeba dodawać całego). kliknij aby powiększyć Ciasto kakaowe wyłożyć na dnie sporą warstwą masła orzechowego, następnie wypełnić je nadzieniem i lekko ubić. Dookoła polać ciasto polewą kakaową, udekorować górę resztką popcornu i całymi orzechami i znów polać strużkami polewy. Poczekać kilka
Candy Pandasilością mojego ulubionego masła orzechowego. Pokryte słodkim kremem, obsypane posiekanymi orzeszkami. Ekspresowe w przygotowaniu... zatem do dzieła! ;) Składniki: (na około 16 sztuk) Ciasto: 200 g mąki pszennej 200 g cukru 2 jajka 200 g masła orzechowego (bez kawałków orzechów) 80 g miękkiego masła 180 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g solonych orzeszków ziemnych Krem(...)kawałków orzechów) 60 g cukru pudru 100 ml śmietanki kremówki 30- 36% Dodatkowo: garść posiekanych orzeszków ziemnych do dekoracji Przygotowanie: 1. Ciasto: Orzeszki ziemne drobno posiekać. Masło utrzeć z cukrem pudrem oraz masłem orzechowym do puszystości. Dalej miksując dodawać po jednym jajku. Następnie wlewać stopniowo mleko na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypać posiekane
Nastoletnie WypiekanieBezglutenowa zdrowa tarta na daktylowym spodzie z delikatnym zielonym nadzieniem z awokado oraz chrupiącym słonecznikiem w miodzie. Nie zasmakuje każdemu, gdyż nie każdy lubi smak awokado
Nastoletnie Wypiekaniecukier. Wbić po kolei żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Posypać płatkami orzechowymi. Piec w 160 st. C. przez 45 minut. Wystudzić w piekarniku. Odstawić na noc. Następnego dnia ciasto przeciąć w poziomie na 3 blaty. Jabłka obrać, zetrzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrzedługo smażona się rozpadnie! Posiekaj bardzo drobno orzechy, które uprzednio możesz lekko przyrumienić na suche patelni, co wydobędzie głębię orzechowego smaku. Wszystkie pozostałe składniki oraz posiekane orzechy umieść w misce. Wszystkie składniki rozkruszaj w palcach, aby utworzyła się kruszonka. Wyrośnięte ciasto drożdżowe (krok 12) podziel na 4 części dla wygody i po kolei rozwałkuj 1 części na grubość około(...)minut na środkowej półce piekarnika. Smacznego! ps. Ciasto nie wyschnie nawet do 3 dni, jeżeli po całkowitym wystudzeniu owiniecie je folią aluminiową. Artykuł Wegańskie drożdżowe ciasto z karmelizowaną dynią pod orzechową kruszonką pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfLegalne brownie? No prawie :) Zawsze można pominąć precelki, ale w sumie po co? Dodają chrupkości, a kilka "złych" kalorii nam nie zaszkodzi od czasu do czasu
CzarnawisienkaIdealny torcik orzechowy na bazie otrąb pszennych! mniam! Składniki na ciasto: 5 dag otrąb pszennych 5 dag orzechów włoskich 5 jajek 2 łyżki mąki tortowej 15 dag cukru pudru ½ łyżeczki proszku do pieczenia wiórki kokosowe do formy Składniki na polewę: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mleka 1 łyżka kakao 10 dag masła Wykonanie ciasta: Białka ubić na sztywno, wsypać
Tradycyjna Kuchniakruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wym. ok. 20x35cm. Rozsmarować masę orzechową, zostawiając po bokach około 1 cm pustego ciasta. Zrolować wzdłuż dłuższego boku, końce podwijając pod spód. Ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówce o wym. 11x26 cm. Przykryć ściereczką i odstawić
Z miłości do słodkościTorcik bez mąki za to z mnóstwem orzechów i czekolady. Przepis łatwy, a ciasto zawsze udane. Składniki : 80gr. miękkiego masła 80gr. cukru 5 jajek 200gr. mielonych orzechów laskowych 100gr. tartej czekolody mlecznej lub gorzkiej 2 łyżki rumu 1 łyżka adwokatu(...)oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.W osobnej misce połączyć masło z cukrem i żółtkami, dodać orzechy, czekoladę, rum i adwokat, dokładnie wymieszać.Powstałą orzechową masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami.Gotowe ciasto przelać do tortownicy 22cm , wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą.Piec w temperaturze 160ºC przez około
Zabawa smakiempodwojenia objętości. Mąkę przesiać. Wsypać do jaj, dodać, mleko i wodę gazowaną. Miksować 3 minuty, do dokładnego połączenia składników. Na patelni roztopić masło, jak będzie miało orzechowy kolor wlać do ciasta naleśnikowego. Zmiskować. Odstawiać na 1 godzinę, aby dobrze. Na dzbanku/misce ustawić sitko, przelać ciasto, aby nie było grudek w cieście. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki, cienkie jak papier
moj przepis naorzechową z gruszkami."Składniki:2 jajka250 g mąki80 g cukru80 g masłaDodatkowo:125 g masła70 g cukru pudru50 g orzechów laskowychjajko2 łyżki mąki4 duże twarde gruszkicukier cynamonowySposób przygotowaniaNa stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki masło.Do małej miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy, tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy.Następnie wkładamy ciasto(...)lodówki.Ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy, lub wormie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. Bądź do momentu zarumienienia się ciasta. Następnie odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Przygotowanie kremu orzechowego:Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier puder i mieszamy, gdy masło połączy się z cukrem wbijamy jajko i dalej ubijamy.Kolejnym krokiem jest dodanie zmielonych orzechów laskowych
Słodkie Przyjemnościteż dodać odrobinę kardamonu. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem, wyłożyć pierwszy płat ciasta, porozciągać by pokryło całe dno, posmarować masłem, posypać mieszanką orzechowo-cukrową, lekko docisnąć orzechy do ciasta. Powtórzyć czynność aż do wyczerpania ciasta. Ostatni płat ciasta posmarować rozbełtanym żółtkiem, ponakłuwać widelcem, zrobić nacięcia wg uznania- ja zrobiłam trójkąty, włożyć cały migdał do każdego kawałka
Smaki ArmineSkładniki podane na mase makową wystarczą na poniższe ciasto oraz makowiec 400 g mielonego maku 150 ml syropu z agawy/klonego/ryżowego lub miodu w wersji wegetariańsiej 100 g orzechów włoskie/lakowe/pekan 50 g żurawiny i 50 g rodzynek (proporcje dowolne, można zastąpić daktylami lub morelami) 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej – przepis na domową znajdziecie tu: http://www.greenscarf.pl/kandyzowane-skorki-cytrusowe/(...)wchłonie wodę, więc nić nie odcedzaj). Można śmiało przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie. Reszta masy makowej jest przeznaczona na makowiec z tego przepisu : Delikatny makowiec z orzechową kruszonką Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 200 ml mleka sojowego 100 g oleju roślinnego (kokosowy najlepiej się tu sprawdzi) 150 g cukru szczypta soli Przygotowanie
greenscarfpomocy mieszadła/mieszadeł, przez około 2 minuty, ściągając szpatułką masło przyklejone do dna i boków misy. Dodać cukier trzcinowy (1 szklankę), biały cukier (3/4 szklanki) oraz masło orzechowe (1 szklankę) i wymieszać mikserem, przy pomocy mieszadła/mieszadeł, aż składniki dobrze się połączą (przez około 1 - 2 minuty). Następnie, stale miksując, dodać jaja (2 sztuki) i ekstrakt(...)margaryną, przy czym podobnie jak masło, musi być miękka. Ciasteczka przygotowane według tego przepisu są kruche, z lekko ciągliwym środkiem, mają odpowiednią grubość i pysznie smakują masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi. Schłodzenie ciasta w lodówce zapewnia mu odpowiednią konsystencję i pozwala połączyć się smakom. Większy udział w ciasteczkach cukru trzcinowego w stosunku do białego cukru nadaje ciastkom lepszy smak (lekko
Gospodyni Miejskazagoszczą u mnie ani mazurki ani faszerowane jajka. Za mazurkami nie przepadam, na blogu można znaleźć całe dwa ( mazurek cytrusowy i mazurek z figami i masłem orzechowym ), nie lubię też ciast z kremami, ale dobrego sernika czy makowca nie odmówię. A jajka faszerowane najzwyczajniej wzbudzają we mnie odrazę... może kiedyś się skuszę, ale tymczasem wolę ładnie ugotowane żółtko w środku
bistro mama