ciasta orzechowe - 5371 przepisów (strona:84/359)

Baklawa 126

brytfannie. Na płaty ciasta  wyłożyć 3 łyżki masy, przykryć 2 płatami filo posmarowanymi masłem. Postepować tak aż do wyczerpania składników ukłądając na przemian masę orzechową i 2 płaty ciasta filo. Na wierzchu ułożyć, podobnie jak na spodzie 4 warstwy ciasta przełożone rozopionym masłem. Ponacinać na głębokość ok 1 cm ciasto tworząc wzór według którego będziemy je kroić

Kulinarne Inspiracje
Mazurek chałwowo-orzechowy z czekoladą 116

Mazurek chałwowo-orzechowy najlepiej smakuje po 2 dniach od przygotowania, ponieważ przez ten okres ciasto kruche lekko zmięknie. Jeżeli lubicie połączenie chałwy i czekolady - to poniższy przepis przypadnie Wam do gustu. Składniki na kruche spody (z tej porcji wyjdą 2 mniejsze spody) 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki masła, tj. 125 g masła (niektóre opakowania masła  mają wagę

Ugotować
Keto mazurek wielkanocny (Paleo, LowCarb) 95

fajne alternatywne nazewnictwo dla tego mazurka, to koniecznie dajcie znać! Mazurek wielkanocny Pyszny, inspirowany tradycją mazurek w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną oraz Paleo. Na twardym kruchym cieście i z masą orzechowo- czekoladową. Świetny zarówno na Wielkanoc, jak i przed nią oraz po niej... Dania Deser , Przekąska Kuchnia Europejska , Vegan , Wege Keyword mazurek Porcje 16 porcji Czas przygotowania 20 minut(...)gram nierafinowanego oleju kokosowego 50 gram czekolady niskowęglowodanowej lub o min. 85% zawartości kakao Sposób przygotowania Spód Wszystkie składniki rozdrobnić w malakserze aż do uzyskania zwartego ciasta, które da się ulepić w kulę. Ciastem wylepić wyłożoną papierem do pieczenia formę do pieczenia o średnicy 20 cm. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (funkcja góra + dół) aż do zrumienienia

Modern Cave Girl
Krajanka orzechowa! 348

malutkie Bożonarodzeniowe ciasteczka są moim odzwierciedleniem Świąt. Nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło ich na Wigilijnym stole. W ustach miesza się smak lekko wilgotnego, orzechowego spodu i pysznej, cytrynowo - jajecznej polewy. Składniki na ciasto: 180g mąki pszennej typu 650 (mąka krupczatka) 200g mielonych orzechów włoskich 250g masła w temp. pokojowej 200g cukru pudru 5 białek jaj kurzych Sposób wykonania: Masło ucieramy(...)cytryny Sposób wykonania: Żółtka ucieramy razem z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i sokiem z cytryny ok. 10 minut, aż uzyskamy puszystą, półpłynną masę. Polewę przelewamy na orzechowy spód. Gdy lekko przeschnie, kroimy ciasto w małe prostokąty. Uwaga! Nie należy przesadzać z ilością soku z cytryny. Gdy za dużo go dodamy, podczas krojenia polewa będzie się nam kruszyć i pękać

Kuchnia Pani Wiosny
Babka orzechowo żurawinowa z białą polewą 116

Bardzo orzechowa i smaczna babka. Sprawdzi się, nie tylko w Święta Wielkanocne. Suszona żurawina nadaje ciastu dodatkowej słodkości. 250 g masła 0,5 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżki aromatu waniliowego  SKWORCU 1 szklanka mąki pszennej tortowej  MŁNOMAG 100 g orzechów włoskich  HELIO 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 0,5 szklanki suszonej żurawiny

VioletoweKucharzenie
Rzeszowiak Siostry Anastazji 194

waniliowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie: Ze składników zagnieść kruche ciasto. Mak sparzyć zemleć trzy razy, dodać masło, cukier, miód, olejek i pianę ubitą z białek. Orzechy zmielić zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier, masło, wymieszać i wystudzić. Do zimnej masy orzechowej dodać piane ubitą z białek. Ser zmielić, masło utrzeć z cukrem i cukrem(...)jednym żółtku i po trosze zmielony ser. Wsypać budyń mąkę i rodzynki i wymieszać.Na końcu dodać ubite na pianę białka. Kruche ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć paskami na przemian masę orzechową i makową, całość zalać masą serową, wyrównać i piec ok 75 min w temp. 160'-180'C. Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku

Ciasteczkowy Potwór
Przepisy na Sylwestra - sprawdzone kulinarne inspiracje 178

piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą

Kulinarne przygody Gatity
Przepisy na Sylwestra - kulinarne inspiracje 282

piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe z polewą

Kulinarne przygody Gatity
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 278

donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello dla leniwych Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Bułeczki czekoladowo-cynamonowe Róże z jabłka w cieście francuskim Ciasto czekoladowo-buraczkowe Orzechowy nugat Czekoladowe salami z orzechami laskowymi Churros con chocolate Donaty (donuts) Faworki, czyli chrust II Churros Roscon de Reyes Magos, czyli hiszpańskie ciasto Trzech Króli Ciasto marchewkowe

Kulinarne przygody Gatity
CIASTO BUDYNIOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM I KRAKERSAMI – bez pieczenia! 142

ręką na sercu mogę stwierdzić, że to jedno z moich ulubionych ciast! Wspaniały, słodki krem budyniowy a’la patisserie połączony z masłem orzechowym i słonymi krakersami tworzy fantastyczna całość , której ciężko się oprzeć! Zawsze sięgam po dokładkę! Takie ciasto jest fantastycznym pomysłem na każda rodzinną imprezę albo na weekend do popołudniowej kawki! Błyskawiczne! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha(...)ziemniaczana – 2 łyżki * masło min. 82% – 200 g * ekstrakt waniliowy ( lub ziarna ) – 1 łyżeczka DODATKOWO: * krakersy – ok. 30 szt / 1 op * biszkopty okrągłe – ok. 15 szt * masło orzechowe ( prawdziwe ) – ok. 150 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąki, połowę mleka – miksujemy. Resztę mleka gotujemy z wanilią, na gotujące wlewamy rozrobione mąki – gotujemy energicznie mieszając

Ostra na Słodko
Piernik staropolski 335

fenomen jest zasłużony. Jeśli chodzi o smak ciasta, to jest to faktycznie taki tradycyjny piernik. Bardzo smaczny, ale… jeśli chodzi o mnie, to chyba jednak wolę innego rodzaju ciasta. To oczywiście moje skromne zdanie – moi bliscy natomiast zachwycali się, że i wygląda i smakuje jak „taki ze sklepu” Plusem na pewno jest to, że im starszy(...)soli 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 op. przyprawy do piernika Warstwa orzechowa: 450 g mielonych orzechów włoskich 300 g masła 320 g cukru 5 łyżek kremówki 36% 1-2 łyżki spirytusu Dodatkowo: 3 słoiczki powideł śliwkowych Na 4-6 tygodni przed Świętami (a najlepiej 6-7) przygotowujemy ciasto na piernik: W garnku o grubym dnie umieszczamy pokrojone na mniejsze kawałki

Smaki Na Talerzu
Tort naleśnikowy z kremem z masła orzechowego i karmelizowanymi bananami 107

roztopionego masła lub oleju 2 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo: garść orzechów ziemnych do dekoracji Krem z masła orzechowego: 100 g masła 1 szklanka cukru pudru 400 g masła orzechowego 100% 400 g serka kanapkowego typu  Philadelphia duża szczypta soli morskiej Karmelizowane banany: 1 łyżka masła 2 łyżki miodu (lub cukru trzcinowego) szczypta cynamonu 2-3 duże banany(...)już na małych obrotach. Gotowe ciasto naleśnikowe najlepiej jest odstawić na kwadrans przed smażeniem, ale nie jest to konieczne. Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Gdy spód będzie już ścięty, należy je obrócić na drugą stronę. Z podanych proporcji powinno wyjść około 20 naleśników o średnicy 20 cm. Krem z masła orzechowego (Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę

Food Square
Domowa pasta orzechowa crunchy (masło orzechowe) 192

pasty orzechowe (masło orzechowe)? Ja bardzo. Jednak w przeciwieństwie do domowników nie smaruje nim kanapek (bynajmniej zdarza mi się, to bardzo rzadko). Ja wolę dodawać taką orzechową pastę do owsianek, deserów lub ciast. Poniżej przypominam Wam jednej z moich ulubionych orzechowych deserów. Niektórzy z Was myślą, że przygotowanie takiej pasty jest trudne. Nic bardziej mylnego. Wystarczą dobre orzechy i mocniejszy

Słodkie okruszki
ciasto z orzechową wkładką i nutką kawy 141

składniki na jeden cienki biszkopt: (pieczemy dwa lub jeden z podwójnej porcji a następnie przecinamy go na blaty) 110 g maki orkiszowej lub pszennej 150 g

Domowy Smak Jedzenia
Szybkie ciastka francuskie z bananem i nutella 265

progu stoją niespodziewani goście? Czym słodkim ich poczęstować nie wysilając się zbytnio? Najłatwiej jest przygotować coś z ciasta francuskiego, jeśli takie mamy akurat w lodówce i dodatków, które przy dzieciach również często mamy w naszej kuchni np nutelli, powideł czy masła orzechowego. Do tego wystarczy dodać banana i w 20 minut mamy pyszny słodki poczęstunek. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik