Taki deser to wspaniała propozycja na gorący dzień. Przygotowanie zajmuje 15 minut, chwila w lodówce i gotowe. Sprawdzi się z każdymi owocami. Dołożyłam tym razem truskawki
Słodki sentymentWczoraj kuchnię przejęło młodsze pokolenie, moja 11-letnia córcia Julia. Dostała prosty przepis na placuszki bananowe od koleżanki i samodzielnie zrobiła placuszki na obiad - zaczynając od przygotowania ciasta, na sprawnym smażeniu kończąc. Placuszki wyszły lekkie, puszyste i bardzo delikatne. Podajemy proporcje z jednego banana - łatwo wtedy zapamiętać, ale jest to niestety porcja malutka więc jeśli chcecie zrobić dla całej rodziny(...)banan 1 jajko 1 łyżka mąki olej do smażenia Sos z masła orzechowego: 1 łyżka masła orzechowego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny Składniki sosu dobrze wymieszać ze sobą na gładki sos. Przygotowanie: Banana obrać ze skórki, dodać jajko i mąkę, zblendować. Gdyby ciasto było za rzadkie dodać jeszcze mąki i ponownie zmiksować. Na patelni rozgrzać odrobinę
Kocham..lubię..gotuję..Walentynki tuż tuż....a własnoręcznie przygotowane ciasto będzie idealne dla ukochanej osoby. Polecam przepyszny czekoladowy murzynek z nutką orzechów włoskich. Jeśli ciasto przygotujecie w pięknej
Apetyczna babeczkaDzisiaj znowu coś na deser, tym razem czekoladowego i śmietankowego, bo takie było zapotrzebowanie;) Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia SowyPierwszy raz spróbowałam swoich sił z masą cygaretkową:) Jest to masa, z której robi się dekoracyjny wzór na roladzie. Do jej wyciśnięcia użyłam dekoratora Tupperware, który
Z miłości do słodkościCześć ! Dziś na blogu obiecany przepis na chleb cukiniowo-orzechowy. Jakiś czas temu miałam przyjemność brać udział w warsztatach kulinarnych z marką Hotpoint z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania . Jeden z teamów przygotowywał ten chleb z przepisu licencjonowanej dietetyk – Joanny Banad. Chleb okazał się przepyszny. Smakuje jak ciasto. Musicie go spróbować ! Zmieniłam trochę proporcje. Z podanego przepisu
Moja pasja smakuwielką miłośniczką kawy, stwierdziłam, że świetnie by smakowała na zimno w połączeniu z ciastem. I tak powstał pomysł na sernik na spodzie z płatków jaglanych i orzechów włoskich. Zapewniam Was, że smakuję nieziemsko! Do przepisu wykorzystałam produkty rekomendowane dla sportowców, aby wzbogacić ilość białka w cieście. Jako polewę dałam odżywkę białkową o smaku czekoladowym, a zamiast zwykłych galaretek dałam(...)gorzkiej czekolady i zwykłe galaretki cytrynowe. Obie wersje smakują równie dobrze. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również skorzystać z przepisu na ŚNIEŻKĘ NA KOKOSOWYM SPODZIE oraz SERNIK CZEKOLADOWY NA ORZECHOWYM SPODZIE . Wartości odżywcze 1 kawałka(10): 320 kcal B 12 g W 21 g T 20 g Składniki: spód ▪ 70 g orzechów włoskich ▪ 200 g płatków
zdrowo i aktywniesię smakiem tego sernika! Dodatkowo orzechowy spód tworzy nieziemską kompozycję smakową. Przygotowanie: 40 minut Koszt: Średni Witam serdecznie moi mili. W słoneczny wtorek przychodzę do Was z przepisem na serniczek i to nie byle jaki! Jako że jestem wielką miłośniczką kawy, stwierdziłam, że świetnie by smakowała na zimno w połączeniu z ciastem. I tak powstał pomysł na sernik(...)cieście. Jako polewę dałam odżywkę białkową o smaku czekoladowym, a zamiast zwykłych galaretek dałam proteinową o smaku nugatu. Oczywiście wykonałam taki sernik również ze standardowymi składnikami, czyli polewa z gorzkiej czekolady i zwykłe galaretki cytrynowe. Obie wersje smakują równie dobrze. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również skorzystać z przepisu na ŚNIEŻKĘ NA KOKOSOWYM SPODZIE oraz SERNIK CZEKOLADOWY NA ORZECHOWYM SPODZIE
Zdrowie i pysznie na talerzuskładniki na spód orzechowy: 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g orzechów włoskich, zmielonych 4 łyżki cukru 100 g masła, schłodzonego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wykładamy nim dno foremki (ok. 22x32cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min. składniki ma masę serową: 1000 g sera białego
Domowy Smak JedzeniaPancakes są zupełnie inne niż polskie: mniejsze, grubsze a do ciasta dodaje się maślankę. Najczęściej polewa się je syropem klonowym, ale smakują również z dżemem czy masłem orzechowym. Spróbujcie:). P.S. Przepis pochodzi z książki Kuchnia filmowa Pauliny Wnuk. Składniki na ok. 10 sztuk: 300 g mąki pszennej 200 ml maślanki 100 ml mleka 1 jajko 4 łyżki oliwy lub masła(...)pieczenia 1 szczypta soli Wymieszaj w jednej misce suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie dokładnie wymieszaj składniki suche z mokrymi. Na suchą, rozgrzaną patelnię wylewaj 2-3 łyżki ciasta na 1 naleśnik i smaż z obu stron na złoto. Przepis bierze udział w akcjach: Pancakes pojawiają się w wielu amerykańskich produkcjach, np. w filmie Rain
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki na spód: 185 g mąki pszennej 60 g mąki orzechowej (lub drobniutko posiekanych migdałów) 2 żółtka ugotowane na twardo 1 żółtko surowe 70 g cukru pudru szczypta soli 180 g masła lub margaryny (użyłam margaryny) skórka z 1/4 cytryny Składniki na nadzienie: kupna lub domowa masa kajmakowa płatki migdałów 50 g gorzkiej czekolady CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN CZAS CHŁODZENIA(...)Masło/margarynę ucieramy przy pomocy miksera kuchennego aż zacznie się pienić. Dodajemy cukier puder, żółtka i skórkę z cytryny. Dodajemy obie mąki i szczyptę soli, zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. 2. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Około 3/4 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kształt jajka. Z 1/4 ciasta formujemy
My Culinary Artmasłem palonym o smaku i zapachu delikatnie orzechowym, podaję i do gotowania kolejnej porcji się udaję. Pierożki te z talerzy szybko znikają bo przecież wszyscy je uwielbiają, ale szczególnie dzieci słabość do nich mają. Duże pierogi szybciej ulepimy, ale rozmiarem i tak pysznego smaku nie zmienimy, nie kształt tu decyduje, bo t ciasto w połączeniu z farszem i masłem(...)całość łączymy łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką ok. 5 min dodając pozostałą mąkę (50 g). Ciasto powinny być miękkie i elastyczne. Przekładamy do miseczki i przykrywamy folią spożywczą na minimum 15 min. Pierogi: Ciasto porcjami cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub literatki, nakładamy farsz i sklejamy w dowolny sposób. Ciasto delikatnie posypujemy mąką, jeśli się przykleja
Moniki Smakołykiabsolutnym faworytem jeśli chodzi o jesienne wypieki z dynią w roli głównej był sernik dyniowo – pomarańczowy. Ale to już zamierzchłe czasy… Odkąd odstawiłam produkty mleczne z tym rodzajem ciast jestem lekko na bakier… Sami zresztą znacie tę historię, wielokrotnie powtarzaną już czy to przy okazji serników bez sera na bazie kalafiora czy też innych moich produkcji tego typu. Gdziekolwiek(...)czyli jedyny w swoim rodzaju keto sernik dyniowy. Dodatkowo wegański. Zapewniam - pełen smaku i aromatu! Dania Deser Kuchnia Amerykańska , Vegan Keyword ciasto dyniowe , Halloween , jogurt , sernik Porcje 10 porcji Czas przygotowania 10 minut Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Orzechowy spód 0,5 szklanki orzechów pecan 0,5 szklanki nerkowców 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego w formie płynnej 0,5 łyżeczki
Modern Cave GirlMimo, że chleb nie wyszedł mi może idealnie, to mnie -i wszystkich, którzy go spróbowali -zachwycił :)! To coś pośredniego w smaku między ciastem i chlebem :)! Smakuje rewelacyjnie bez niczego ale w kanapkach z miodem, ulubioną konfiturą, masłem orzechowym i bananem też się sprawdzi ;)! Jak zobaczyłam przepis na ten czekoladowy chleb, to od razu przyszło mi do głowy, żeby dodać(...)mąkę, sól i kakao.3. W trzeciej -największej- misce wymieszać zakwas z wodą. Do zakwasu dodać wymieszaną mąkę i rodzynki z orzechami i wymieszać łyżką do połączenia składników.4. Wymieszane ciasto przykryć i odstawić na 10 minut.5. Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto: chwytamy porcję ciasta z brzegu, lekko naciągamy i przyciskamy w środek ciasta; lekko obracamy misę i powtarzamy tę czynność
UgotujmyTo.plłyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli masa orzechowa: 1/2 szklanki cukru 150 zmielonych orzechów 4 jajka 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa czekoladowa: 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mleka 100 g masła 100 g czekolady mlecznej 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Ciasto kruche: Schłodzoną margarynę posiekać. Dodać żółtka, zagnieść(...)cukrem, mąką i proszkiem. Ciasto wyrobić, włożyć do lodówki na około 30 minut. Masa jabłkowa: Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dusić w kilku łyżkach wody około 15-20 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aby owoce się nie przypaliły. Wsypać galaretkę, zagotować i dobrze wymieszać. Zdjąć z ognia i ostudzić. Masa kokosowa
Pysznie & Piękniekuchni. Podsumowując. Czy polecam? Zdecydowanie tak. Jakość w każdym calu. Poniżej znajdziecie kilka przykładowych przepisów, które wykonałam z pomocą Magmixa. Shake truskawkowy Orzechowo-czekoladowa babka na orzechach laskowych Pomarańczowo-limonkowy napój gazowany Krem (baza) do ciast i tortów Pomarańczowe gofry Szybka młoda kapusta z bazylią Gęsty domowy majonez
Słodkie okruszkiproszku do pieczenia 1 łyżeczka masła klarowanego Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzej masło i nakładaj porcję ciasta. Przewróć placki na drugą stronę, kiedy pojawią się pęcherzyki. Podawaj z owocami, masłem orzechowym lub dżemem
Zdrowie na języku :Prozgrzać, smażyć placuszki (wychodzi ok. 14-15) z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami *. * dolewam 2/3-3/4 i później ewentualnie resztę, bo gęste ciasto = grube pancakes ** u mnie na zdjęciu: twarożek waniliowy, domowy dżem z wiśni, masło orzechowe źródło: klik
Słodkie inspiracjeszklanki mleka sojowego naturalnego olej kokosowy do smażenia Wykonanie Do miski dodaję mąkę otrębową , proszek do pieczenia , jajka , masło orzechowe , miód , mleko , i mikserem bardzo dokładnie mieszamy około 5 minut , następnie kiedy nasze ciasto jest za mocno gęste można dolać odrobinę mleka sojowego , ciasto ma być troszkę bardziej gęstsze niż na naleśniki . Jak ciasto mamy gotowe , odstawiamy
Mój Smakmanny Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczone kasztany Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomarańczowa babka z czekoladą Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka jarzynowa Suszone plastry pomarańczy Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Lepimy pierogi
Moja smaczna kuchniawrzucić do miski miksera i zagnieść mikserem (tak ja robię). Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Składniki masy łyżką zmieszać w misce. Ciasto rozwałkować na prostokąt długości foremki keksówki i grubości 5 mm i rozsmarować masę orzechową zostawiając nie posmarowane krawędzie szer. 1,5 cm . Zwinąć w rulon i włożyć łączeniem w dół do foremki keksówki wyłożonej papierem
Posadzone i zjedzoneCynamonowe ciasto marchewkowe / Cinnamon & carrot cake (wegetariańskie/vegetarian) 5. Cukiniowe ciasto w 2 odsłonach/Zucchini cake in 2 styles: Czekoladowe ciasto cukiniowe z cynamonem / Chocolate zucchini cake with cinnamon (wegańskie/vegan) Cukiniowe brownie z orzechową polewą / Zucchini brownie with peanut butter frosting (wegetariańskie/vegetarian
Qlinarnie i Qlinarniekruchy placek poznany w książce "Potrawy z czterech stron świata" Lekko zmieniony, przygotowany w tortownicy robi u nas za torcik orzechowy. Może zna go też pani Munro? Jeśli Wy chcecie go poznać przygotujcie: Na ciasto: - 150g mąki - 80g masła - szczypta soli - łyżka zimnej wody na masę: - 230g cukru pudru - 60g maki - 3 łyżki śmietany - 50g masła - 3 łyżki
I tu będę miała takie teswój ser limburski do tych pierogów miałam własnej roboty, taki domowy. Możecie ser zakupić np. w Lidlu, często bywa. Pierogi kefirowe czyli ciasto robione na bazie kefiru, bardzo delikatne i wyborne w smaku, warto spróbować. Dodatek orzechowej rukoli i sera limburskiego nadaje pierożkom wyrazistego smaku. Zachęcam do lepienia. Pierogi kefirowe z rukolą i serem limburskim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kruche ciasteczka, które zdrowo i idealnie zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Posiadają cudowny zapach cynamonu i orzechowy posmak, który jest efektem użycia mąki razowej. Jeśli lubicie zabawę z kształtami, to ciasto idealnie zachowuje swoje kształty i można z niego wycinać wymyślne wzorki. Ciastka idealnie nadają się dla diabetyków, ponieważ mąka orkiszowa posiada niski indeks glikemiczny
Di gotujeodrobina do podsypania 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego dowolne nadzienie- dżem, nutella, masło orzechowe itd. cukier puder Z mąki, margaryny, jajka, proszku i cukru szybko zagniatamy gładkie ciasto i chłodzimy 15 minut w zamrażarce. Po tym czasie ciasto wałkujemy podsypując mąką. Szklanką wycinamy okrągłe ciastka. W połowie ciastek pośrodku wykrawamy dowolny
Wrzosowa Polanazmieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mleko i miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (ciasto się lepi, więc podsypujemy trochę mąki), którymi wylepiamy foremki i pieczemy na złoty, orzechowy kolor. Ciasteczka w tej formie można przechowywać nawet do 30 dni (należy je jednak trzymać w szczelnym pojemniku). Przygotowujemy krem
Rozpustne gotowaniezmieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie mleko i miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy gładkie ciasto. Z powstałej masy lepimy małe kuleczki (ciasto się lepi, więc podsypujemy trochę mąki), którymi wylepiamy foremki i pieczemy na złoty, orzechowy kolor. Ciasteczka w tej formie można przechowywać nawet do 30 dni (należy je jednak trzymać w szczelnym pojemniku). Przygotowujemy krem
Rozpustne gotowaniestudzimy.Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy nutellę i roztopioną czekoladę. Całość ucieramy. Pyszna i bardzo słodka masa ;)Całość ciasta składamy następująco: Biszkopt na niego dajemy 1/3 masy i pół szklanki pokruszonych wafelków orzechowych, kolejny biszkopt i 1/3 masy oraz pół szklanki pokruszonych wafelków orzechowych, ostatni biszkopt i 1/3 masy.Boki pocieramy masą i obsypujemy pokruszonymi wafelkami. Dekorujemy
Lawendowe Niebobułeczek posmarować mlekiem, a na końcu całość posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!W cieście, oczywiście, jeżyny. I całe mnóstwo pysznej, orkiszowej kruszonki. Sama w sobie ma lekko orzechowy posmak; myślę, że następnym razem dodam do niej jeszcze mielonych orzechów, dla wzmocnienia efektu. Pyszności
Pożeraczka, czyli raz adobrze