bottom: 0.21cm; } Specjalnie na Dzień Jabłka zainicjowany przez Tatter , chciałabym zaprezentować Wam Panią Szarlotkę. Szarlotka to jedno z moich ulubionych ciast, w związku z czym przepisów na nią mam zgromadzonych mnóstwo, od przesłodkiego Placka Niebo z masą orzechową, poprzez Szarlotkę z Budyniem, aż po amerykańskie Apple Pie. Dziś zaprezentuję jednak najklasyczniejszą z jabłecznikowych wersji, której kawałek mój M. przyniósł(...)cynamon 100g rodzynek Wymieszać mąką z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dorzucić masło i poszatkować je na małe kawałki. Dodać żółtka i całe jajka oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Najlepiej wstawić na pół godziny do lodówki, żeby po upieczeniu było kruche, a nie twarde (z tego samego powodu składniki powinny być chłodne, a samo ciasto powinno się w miarę
Przepysznik - BLW i nie tylkoCiasto Kubanka Ciasto, które nada się na różnego rodzaju okoliczności, idealnie zachowuje swój kształt i ładnie się prezentuje. Mimo dodatku kremu orzechowego nie jest za słodkie, warte wypróbowania nie tylko dla miłośników Nutelli. Składniki: (na duża blaszkę 25x36 cm) Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki(...)dzięki temu nie powstanie na wierzchu kożuch). Odstawić do schłodzenia. Masło o temp. pokojowej utrzeć na puch. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce ziemnego budyniu. Na koniec dodać krem orzechowy typu Nutella i mieszać połączenia składników. Masa śmietanowa: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fixy. Ubijać do powstania odpowiedniej konsystencji. Przełożenie: Na biszkopt wyłożyć krem
My sweet a lifeUwielbiam jego smak i teksturę! Tym razem skarmelizowałam pięknisia w miodzie z dodatkiem chili i zawinęłam w listkujące ciasto francuskie, tworząc tym samym złote rogaliki na złoty Wrzesień :) Aromatyczne nadzienie z kremowego bakłażana, przełamujące jego orzechowy posmak pomidorki i pachnąca bazylia łączą się wybornie, a całość skąpana w słodkim miodzie i podkręcona delikatnie chili, która dodaje pikanterii(...)zdecydowanej delikatności…tylko szybko łapcie swojego rogalika, bo upieczone rozchodzą się w mgnieniu oka! :D Croissanty z karmelizowanym w miodzie bakłażanem na 6 rogalików Potrzebujesz: 1 opakowanie ciasta francuskiego 4 łyżki oleju 200g bakłażana (1 mały) ½ łyżeczki granulowanego czosnku 2 duże szczypty soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 papryczki chili 1 łyżka łagodnego miodu 1 łyżka posiekanych świeżych liści bazylii/ ½ łyżeczki
Kuchnia w Słońcu Skąpanabywa z klasycznym brownie zakalcowate. Jest upieczone jak po wbiciu patyczka i nie będzie śladu surowego ciasta . Odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu przekroić na dwie części. Krem fistaszkowy 250 g mascarpone 200 g masła orzechowego (gładkiego- smooth) wszystko zmiksować na gładka masę Sos karmelowy (można użyć gotowej masy krówkowej ale nie będzie(...)ognia" i delikatnie wlewać kremówkę cały czas mieszając- masa będzie się pienić- odstawić do ostudzenia i zgęstnienia + 150 gram solonych orzeszków ziemnych Gotowe ciasto brownie (przekrojone na pół) przełożyć 1/2 ilości kremu fistaszkowego . Drugą część kremu rozsmarować na wierzchu, posypać solonymi orzeszkami i polać wystudzonym karmelem... mniam pyyycha
Piekarz-Kucharz-Garkotłukcukru trzcinowego Przygotowanie: Daktyle zalej 100 ml gorącej wody o odstaw na 15-30 minut, po czym zblenduj z masłem orzechowym i melasą. Płatki owsiane zblenduj dosyć drobno, połącz z papką daktylową i pozostałymi składnikami. Powstałe ciasto schłodź przez chwilkę (15 minut w lodówce) Porcje ciasta odmierzaj dużą łyżką (taką do zupy), formuj kulki a następnie je rozpłaszcz
greenscarfjaglanej banan łyżeczka cynamonu 1/4 szklanki wody MASA: 1/2 szklanki quinoi kaki (persymona) łyżka masła orzechowego WYKONANIE: płatki mielimy na mąkę banana blendujemy, następnie mieszamy z zmielonymi płatkami, cynamonem i wodą formy do talaretek wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Przekładamy do nich ciasto formując miseczki quinoę gotujemy w niewielkiej ilości wody ok 13 min (do wchłonięcia całego płynu
healthy dreamsgorąco Wam polecam. Kwaskowate jabłka, słodka masa budyniowa i chrupiące orzechy w karmelu, czego chcieć więcej :) Składniki: ciasto - 500 g mąki pszennej - 100 g cukru - 200 g margaryny - 2 jajka - 2 płaskie łyżeczki sody - 2 łyżeczki śmietany 18 % masa orzechowa - 200 g orzechów włoskich - 130 g margaryny - 100 g cukru - 2 łyżki miodu masa jabłkowa - 12 jabłek - 2 galaretki pomarańczowe
Zainspirowana w kuchniwymieszaną z proszkiem. Dodać kakao. Delikatnie wymieszać. Masę wlać do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta, biszkopt przekroić na dwie części. Składniki na masę kawową: masło (miękkie) 5 łyżek cukru pudru 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub mała kawa espresso zrobiona w ekspresie lub kafetierce(...)rondelka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Można także użyć gotowej polewy wykonując ją zgodnie z przepisem na opakowaniu. Polewamy ciasto. Póki czekolada nie zastygnie można ją posypać kawałkami orzechów włoskich. Przełożenie (od dołu): połowa biszkoptu ciemnego masa kawowa biszkopt orzechowy masa kajmakowa połowa biszkoptu ciemnego polewa czekoladowa Przepis pochodzi od mojej cioci. Może się zdarzyć, że gdzieś go znajdziecie
Mania Wypiekaniabiałek i mielonych orzechów. Poprzedni financier robiłam z mąką migdałową, którą tym razem postanowiłam zastąpić zmielonymi pistacjami. Ciasto zyskało ciekawy smak oraz ciemniejszy kolor. Sekretem financier jest beurre noisette, czyli sklarowane, zbrązowiałe masło o orzechowym smaku, nadające mu karmelowego smaku. Powstaje poprzez dłuższe niż zwykle gotowanie masła - rozpuszczone masło w jednej chwili z żółtego zmienia(...)możesz przygotować w tradycyjnej foremce do finansjerek, w foremkach na muffinki, lub w podłużnej prostokątnej formie i następnie pokroić je na plastry, otrzymując kształt sztabek złota. Blaszkę przed nalaniem ciasta dobrze wysmaruj masłem i wstaw do lodówki, dzięki czemu ciasteczka nie będą przywierać do formy. Możesz też wyłożyć foremki papierem do pieczenia. Właściwie powinieneś wykorzystać do ciasta niesolone pistacje. Niestety
Chilli Czosnek i Oliwalodówce) Polewa daktylowa: 300 g daktyli bez pestek 4 łyżki masła orzechowego Olej kokosowy rozpuść z miodem na wolnym ogniu. W misce wymieszaj mąkę z komosy ryżowej, płatki owsiane, kakao, cynamon i sól. Suche składniki wymieszaj ze składnikami mokrymi, tak aby powstało zwarte ciasto. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na nią rozwałkowane ciasto i piecz ok. 25 minut(...)delikatnie z masą jaglaną. Masę przełóż na podpieczony spód ciasta i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 35 minut. W tym czasie przygotuj karmel. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 20 minut. Następnie odcedź wodę (nie wylewaj, może się przydać). Do daktyli dodaj masło orzechowe i zblenduj. Gdy karmel będzie zbyt gęsty, dodaj trochę wody z moczenia
365 dni dookoła kuchniCzekoladopodobny czy nie, ten deser szybko się robi, łatwo go zabrać na piknik czy imprezę i szybko znika. Dlatego bez żalu rozstałam się z kakaowym nadzieniem. Jeśli lubisz masło orzechowe to da wersja będzie Ci bardzo smakować. Samo masło jest zapychające i ciężko się smaruję, dlatego mieszam go z kajmakiem i dodaję warstwę dżemu porzeczkowego. Można go zastąpić warstwą galaretki(...)czekolady. Będzie łagodzić słodycz nadzienia i przypominać o oryginalnych kakaowych piszingerach. Ale porzeczka też jest wielce ok. To idealne ciasto jeśli nie chce ci się piec pleśniaka . Składniki: opakowanie kwadratowych wafli gotowy kajmak w puszce – połowa opakowania masło orzechowe – tyle co kajmaku gęsty dżem porzeczkowy tabliczka gorzkiej czekolady posiekane drobno orzechy (opcjonalnie) Jak przygotować piszingera – wafle
Ugotowane pozamiatanestopni. Po wystudzeniu ciasta przekroić je na pół. Przygotowujemy karmel: cukier podgrzewamy w rondelku nie mieszając go w ogóle, doprowadzając do momentu aż będzie brązowy. Wówczas dodajemy śmietanę kremówkę i energicznie mieszamy do momentu rozbicia wszystkich kryształków cukru. Następnie mieszamy gotując kolejne 5 minut. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli morskiej, masło orzechowe i energicznie mieszamy. W osobnej misce miksujemy(...)soli morskiej. Na jeden z blatów rozkładamy 2/3 masy mascarpone, przykrywamy drugim blatem. Na górę cista rozkładamy pozostałą masę mascarpone, posypujemy pokruszonymi w malakserze orzeszkami i polewamy karmelem. Choć ciasto jest bardzo czasochłonne gwarantuję, że smak na długo pozostanie w waszej pamięci
Ania i Marcin gotująmojej córce zachciało się lodów, a wiecie, że ja wolę zrobić domowe, aniżeli przyzwyczajać ją do tych sklepowych, których staramy się unikać. I że posiadam zapas sprawdzonej pasty daktylowo-orzechowej (*) to postanowiłam przygotować lody właśnie o takim smaku. Niestety, a może to dobrze..., ale podczas pierwszego podejścia lody nie powstały, ponieważ cały (!) krem zjadłam w formie deseru. Taki były pyszny(...)babeczek sprawdzi się bez dodatków. Polecam! 500g śmietanki 36% 5 łyżek pasty daktylowo-orzechowej (płaskich) Porządnie schłodzoną śmietankę z pastą daktylową należy ubić na sztywno. Deser i krem do babeczek: Krem w formie deseru nadaje się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Krem do przekładania ciast: Aby krem był bardziej stabilny to należy go usztywnić śmietan-fixem lub odrobiną żelatyny
Di gotujeTarta z masłem orzechowym i bitą śmietaną jest u mnie numerem jeden wśród świątecznych wypieków. W planach miałam zrobić zdjęcie całej tarty, jednak zanim się obejrzałam połowy już nie było ;) Tarta jest szybka w wykonaniu, więc jeśli jeszcze nie upiekliście słodkości na święta to nic straconego, jeszcze zdążycie :) Spód: -250g mąki pszennej -125g cukru -3 łyżki(...)wyłożyć nim posmarowaną masłem formę do tarty. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wsypać obciążnik (groch,fasola, ryż). Ciasto piec 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Nadzienie: -375 g serka Philadelphia (cream cheese) -300 g masła orzechowego -pół szklanki cukru pudru Wszystkie składniki wymieszać mikserem do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć nadzienie na przestudzony spód. Bita śmietana
Receptura smakuorzechowej Nutura -15g (2 płaski łyżki) płynnego oleju kokosowego - 1/2 łyżeczki soli (jeśli pasta orzechowa nie jest słone) Krem orzechowy -250g serka ricotty -70-80g (3-4 pełne łyżki) pasty orzechowej Nutura -15g (2 płaskie łyżki) cukru kokosowego Nutura -15g (2 płaskie łyżki) mąki kokosowej Praliny -reszta biszkoptu (ścięta góra) -2-3 łyżki pasty orzechowej(...)kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. 5. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). 6. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić
Candy Pandas