wcale nie było najważniejsze. Ważny był ten klimat, wspólnie spędzone chwile, a po kolacji, gdy już na stół wędrowało ciasto, wspólne kolędowanie. Rozmarzyłam się troszeczkę, ale chciałabym Wszystkim Wam życzyć takiego właśnie rodzinnego klimatu w te Święta :-) Przepis na Wigilijnego karpia smażonego 2 karpie o wadze 1,5-2 kg 1 duży seler 4 średnie cebule przyprawa
Rozpustne gotowanieciasto, aż będzie elastyczne i jednolite ( trwało to 5 minut). Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, do wyrośnięcia. W międzyczasie gotujemy na parze szparagi (mają być jędrne). Na sklarowane masło dodajemy pokrojony czosnek, chwilę smażymy, aby oddał aromat i dodajemy rozmrożone i osuszone owoce morza. Smażymy przez 4 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy krewetki, solimy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy(...)okrągłe pizze. Dwie jednorazowe foremki, za pomocą pędzelka, posmarowałam olejem arachidowym. Wyłożyłam ciastem, które również lekko posmarowałam takim samym olejem, posypałam startą mozarellą, nałożyłam szparagi i owoce morza z krewetkami. Wierzch posypałam mozzarellą i oregano. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 230°C na 15 minut. Od święta, czy na co dzień, pizza należy do najpopularniejszych dań świata
mojewypiekiinietylkoBardziej bakaliowego ciasta niż keks sobie nie wyobrażam, uwielbiamy całą rodziną tą różnorodnośc bakalii i ten smak...Pyszny poprostu..na każde święta! Składniki:kostka margaryny3 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 szklanki mąkiopakowanie cukru waniliowego1 szklanka cukru pudru5 jajekpo 10 dag: rodzynek,suszonej żurawiny, suszonych moreli,suszonych sliwek, skórki pomarańczowej kandyzowanej- BakallandWykonanie:Cukier puder, cukier waniliowy ucieramy(...)gładko, dodajemy po 1 żółtku, nastepnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek. Rodzynki i morele sparzamy, następnie obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta ze skórką pomarańczową. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki, pieczemy 40 min w 180 st. Gotowe wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem, lub polewamy lukrem jak kto woli
Z Majeczką w kuchnitaki – piernik duży, wilgotny, idealny do krojenia w plastry… Wszystkie te pierniki łączy jedno – to skondensowany zapach i smak świąt. Ten piernik zrobicie nawet na ostatnią chwilę ale dobrze jest naszykować go 2-3 dni przed planowanym jedzeniem – ciasto dojrzeje i nabierze aromatu. Już przy okazji przepisu na pierniczki nadziewane i na choinkę napisałam Wam, że swoje pierniki zawsze
Karo in the Kitchenstary, znany wszystkim frazes "święta, święta i po świętach". Dopóki jednak cieszymy się tą nadchodzącą Wielkanocą - dziś idealny moment aby przedstawić sprawdzony przepis na mazurek, który niemal co roku pojawia się na naszym wielkanocnym stole. Jeśli jeszcze nie macie zamkniętej listy ciast na świąteczny czas - należy dodać do niej to właśnie ciasto. Smacznego! Składniki
psgotujemybardzo polecam. Wilgotna, długo utrzymuje swoją świeżość. Może i Wy skusicie się i upieczecie na święta lub w weekend do kawki czy herbatki. Szybka w przygotowaniu, ale również szybko znika. Całość babki polana czekoladowym karmelem i posypana snickersem. "Niebo w gębie" Składniki Ciasto 280 g mąki pszennej 1 szklanka cukru 250 g masła 200 ml mleka 3 batoniki
O kuchni z uczuciemMini ptysie nadziewane bitą śmietaną. Mini ptysie, to wspaniały i efektowny deser do kawy. Ciasto parzone wbrew pozorom jest naprawdę proste w przygotowaniu. Takie ptysie możecie
Słodkie okruszkichyba połączenie obydwu, wywołuje lekkie drgania w sercu. Po powrocie do dziwnie chłodnego mieszkania wycieram Ptysi łapki, bo wiem, że zaraz z powrotem wskoczy do łóżka. Ja tymczasem wyjmuję ciasto drożdżowe, które przez noc rosło w lodówce, i pozwalam mu powoli dojść . W międzyczasie przygotowuję kremowe, marcepanowo-cynamonowe nadzienie, kroję biszkopt na trzy równe blaty i obieram warzywa na zupę(...)choć pijam ją rzadko, dzisiaj jestem akurat w odpowiednim nastroju. Może dodam do niej szczyptę cynamonu...? Żeby poczuć delikatną nutę Świąt... Po pracowitym przedpołudniu w końcu mogę usiąść i opowiedzieć Wam bardziej szczegółowo o drożdżówkach, które przygotowałam. Ciasto drożdżowe, szczególnie w listopadzie, smakuje cudownie. Ciepłym domem, spokojem, relaksem. Nie można mu się oprzeć, szczególnie, gdy uzupełniają je wyraźne nuty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeświąt reklamę "Coca-Coli" (obowiązkowo z pędzącą ciężarówką). A to jest znak, znak że święta faktycznie się zbliżają. A co za tym idzie, czas pomyśleć o świątecznym menu . Przygotowania świąteczne zawsze zaczynam od pierniczków i słodkich ciasteczek. Część pierników już upieczona, ciasto na te leżakujące dojrzewa w lodówce. Oprócz tego zawsze muszą być jeszcze ciasteczka , dla tych(...)mój synek poległ na 3 gwiazdce...ale to facet więc wybaczam mu brak cierpliwości). Są pyszne i aromatyczne. I co najważniejsze podczas ich pieczenia w domu unosi się zapach świąt. Przechowuję je w szczelnie zamkniętych pudełkach...jak się uda przetrwają do świąt. Składniki: 15 dag mąki pszennej 10 dag zmielonych migdałów (można kupić gotowe, lub zmielić płatki migdałowe
Pobite gary Barbarybycia "domową boginią". Rodzina królewska a dokładniej trzy księżniczki: Margaretha, M ä rtha i Astrid tak zasmakowały w tym wypieku, że stał się ich ulubionym tortem. Z biegiem czasu ciasto zyskało ogromna popularność w całej Szwecji. Wcale się nie dziwię, że tak się właśnie stało bo tort jest naprawdę bajecznie lekki i pyszny! Normal 0 21 false false false(...)marcepanowa różyczka. Prinsesstårta występuje najczęściej w dwóch kolorach: zielonym i różowym choć pojawiają się również inne np. czerwony na święta czy nawet żółty lub niebieski. U mnie zdecydowanie różowy :-) taki dziewczęcy kolor :-) Bywalcom sklepu Ikea ciasto powinno być znane. Można je kupić co prawda w nieco mniejszej wersji i bez różyczki ale jest tak samo pyszne
maniapieczeniaPierniczki norymberskie to klasa sama w sobie. Na święta pojawiają się właściwie w każdym niemieckim domu. Pierniczki Elżbietanki należą również do „pyszności z Norymbergii”, ale to takie Ferrari wśród pierniczków – po prostu numer 1 W tych pierniczkach nie znajdziecie w ogóle mąki, są miękkie, nie wymagają leżakowania i są przepyszne Składniki na około 45 sztuk: 4 jajka(...)Jajka ubijam z cukrem pudrem na puch. Dodaję przyprawy, skórkę cytrynową, mielone migdały i orzechy i mieszam łopatką. Kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową drobno siekam i dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i przy pomocy łyżeczki nakładam na blaszkę pierniczki (wielkość taka, jaką lubicie, moje mają 4 cm średnicy). Jeżeli chcecie zrobić pierniczki na opłatkach, układając
Słodki sentymentżytnie pierniki zawierają mąki pszennej, a dodatkowo są pieczone bez dodatku białego cukru, tłuszczu i jajek. Do tego wspaniale smakują i mogą być jedzone przez kilka miesięcy po świętach. Żytnie pierniki można też znaleźć w przepisach na tak zwane pierniczki warszawskie . Składniki na pierniczki z mąki żytniej 250 g mąki żytniej 250 ml naturalnego miodu, najlepiej gryczanego lub spadziowego(...)dodajemy skórkę pomarańczową. Jeżeli nie mamy domowej przyprawy korzennej, musimy dodać większa porcję gotowej mieszanki i oczywiście szczyptę pieprzu. Sodę rozpuszczamy w pół kieliszka zimnej wody i dolewamy do ciasta. Ciasto na żytnie pierniki zarabiamy rękoma przez 15 do 20 minut. Początkowo w garnku, a później na stolnicy. Wyrobione ciasto na pierniczki z mąki żytniej musi być ciemne, zwarte
Gotujemy i jemydaniu dodatkowego smaku i aromatu. Przy okazji życzę Wam, aby święta Wielkanocne wniosły do Waszych serc wiosenną radość i świeżość, pogodę ducha, spokój, ciepło i nadziej ę . Wesołych Świ ą t Wielkanocnych! SKŁADNIKI 2 opakowania ciasta francuskiego (wersja okrągła)* 1 kg szpinaku (świeżego lub mrożonego) 500 g ricotty
La grande e la piccola cuocaprawda święta już za nami i niektórzy nie wyobrażają sobie świąt wielkanocnych bez babki piaskowej, bowiem już na stałe weszła w tradycję tych świat. Babka piaskowa to ciasto, które rozpływa się w ustach, jest delikatne i lekkie. To już kolejny przepis na babkę piaskową , tym razem postanowiłem skorzystać z przepisu, w którym wykorzystamy do jej przygotowania masło
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!LEŚNA POLANA Z KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ LUB ZE ŚLEDZIAMI PRZEPIS TUTAJ Sałatka leśna polana to chyba najbardziej popularna sałatka na blogu. W pierwowzorze wykonałam ją z kurczakiem, natomiast przed świętami powstała druga wersja ze śledziami. KORECZKI, PRZEKĄSKI ŚLEDZIOWE PRZEPISY TUTAJ Pomysły na koreczki, przystawki oraz sałatki ze śledzi, które idealnie sprawdzą się na świątecznym, sylwestrowym oraz imprezowym stole. IMPREZOWA(...)słoikach powstanie przepyszna galaretka dopełniająca smak rybki. Coś pysznego…! RYBA PO CYGAŃSKU PRZEPIS TUTAJ Filety rybne smażone w cieście naleśnikowym i marynowane w słodko- pikantnej zalewie to pyszne danie, które rewelacyjnie sprawdza się podczas różnego rodzaju imprez oraz świąt. SAŁATKA BROKUŁOWA PRZEPIS TUTAJ Rewelacyjna warstwowa sałatka z brokułem, szynką, jajkami, kolorowymi warzywami i pysznym sosem. Idealnie sprawdzi się
Blog z Apetytem