dodam żadnego przepisu na jakiekolwiek ciasto, ciastka, babki... słodkościom mówię dość...tak więc delektujcie się przepisem, bo na następny będziecie musieli trochę poczekać;) Budyń - 0,5 l mleka (odlać pół szklanki, w której rozmieszać 1,5 paczki budyniu waniliowego wraz z 0,5 szkl. cukru) 1 kostka masła 6 paczek dużych herbatników typu petit beurre 1 duża paczka krakersów(...)Śmietanę 30% ubijamy z cukrem waniliowym, dodajemy rozpuszczona zimna żelatynę. Na blasze układamy warstwy: herbatniki masa budyniowa herbatniki gotowa masa krówkowa z puszki krakersy dżem porzeczkowy bita śmietana z żelatyną Chłodzimy 3 godziny w lodówce. Na gotowym cieście można zrobić esy floresy z polewy czekoladowej przygotowanej z 3 kostek gorzkiej czekolady z dodatkiem śmietany, bądź przed podaniem
Kuchenne aromatySzybkie, pyszne ciasto i w dodatku bez pieczenia ! Składniki na blaszkę 23x23 cm 2 paczki małych herbatników (2 x 100 gr) 3 szkl mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 2 żółtka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 3/4 kostki margaryny 1. Blaszkę wykładamy folia spożywczą i układamy pierwszą warstwę ciastek. 2. Dwie szkl mleka zagotowujemy z cukrem
Gotowanie...to proste !czekoladę odstawiam by całkowicie ostygła Do zimnej i dość gęstej czekolady dodaję najpierw mleko w proszku, a następnie zmielone na proszek herbatniki. Na końcu wsypuję posiekane bakalie i wszystko dokładnie mieszam a właściwie zagniatam jak ciasto na pierogi :D Dłonie lekko natłuszczam, nabieram po 1 łyżeczce masy i formuję kulki, które układa na papierze do pieczenia
Ciasteczkowy PotwórCiasto to jest rożnie nazywane:) Jedni nazywają 3 Bit inni Herbatnikowiec. Składniki: 1 opakowanie herbatników ok 50 szt potrzebujemy 1 opakowanie krakersów ok 24 szt 1 masa krówkowa kajmakowa ta większa 400-500ml 1 dżem porzeczkowy ( jeśli nie mamy swojego to najlepszy z Lidla) 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 500 ml mleka 3,2% 1 kostka masła
Moje Słodkie PiekiełkoPrzedstawiam dziś jesienną tarte dyniową, która jest lekka, delikatna i bardzo aromatyczna. Przy tym wygląda bardzo optymistycznie – to ciasto w sam raz na jesienne szaro-bure dni. Składniki: Spód: 250 g herbatników maślanych 100 g miękkiego masła Składniki na masę: 2 szklanki puree z dyni sok wyciśnięty z 1cytryny 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka cukru Wykonanie: Ciastka mielimy
Podróż w kulinariaDziś znane i lubiane ciasto banoffee pie z małą zmianą, z kawową bitą śmietaną Banoffee pie Składniki: - 1 łyżka kawy Jacobs Crema Gold - 200 g herbatników - 100 g masła - 3 banany - 400 g kakaowej masy krówkowej - 500 ml śmietanki 30% - 2 śmietan-fixy - 1 łyżeczka soku z cytryny - czekolada mleczna Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki miksujemy(...)lodówki na ok. 30 minut. Na zmiksowane herbatniki rozsmarowujemy masę krówkową (masę można delikatnie podgrzać, aby lepiej się rozsmarowywała). Banany kroimy w plasterki, w misce mieszamy z sokiem z cytryny i układamy na masie krówkowej. Śmietankę ubijamy z śmietan-fixem i na koniec ubijania wsypujemy łyżkę kawy. Smarujemy wierzch ciasta i delikatnie posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do lodówki
Kulinarne życieubite na sztywno białka. Na koniec dodajemy przekrojone w ćwiartki brzoskwinie. Formę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie układamy herbatniki. Do formy przekładamy masę serową. Sernik pieczemy 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do płynnej czekolady dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy
W kuchennym oknie Ewymąki pszennej - 1 jajko - 1 łyżka cukru (ostrożnie, bo i bez cukru ciasto jest słodkie) - 200g chałwy - 75g miękkiego masła * polewa: - 50g gorzkiej czekolady - 50ml mleka - 1 łyżka cukru pudru - 1 łyżka masła * dodatkowo: - 2-3 łyżki konfitury z czarnej porzeczki (lub innej cierpkiej konfitury) - opakowanie herbatników maślanych Budyń: 3/4 mleka zagotować, dodać połamaną chałwę i dobrze ją rozpuścić(...)kolejną warstwę herbatników. Posmarować 1 łyżka konfitury i wylać pozostałą masę chałwową. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników i rozsmarować pozostałą konfiturę. Polewa: Mleko zagotować z masłem i cukrem pudrem. Gorącym zalać czekoladę i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Delikatnie przestudzić. Polać ciasto i wyrównać powierzchnię. Ciasto wsadzić do lodówki na minimum 3h (najlepiej na całą noc). Smacznego! Serwetka
CookYourselfjest już lepiej, dlatego witam Was najsłodszym ciastem 'ever', jakie kiedykolwiek jadłam. Jest tak słodkie, że po jednym kawałku, marzy się tylko o gorzkiej herbacie lub kawie. Przepis dość długo czekał na realizację i w końcu się doczekał. 'bananoffee pie' Składniki (na standardową formę od tarty): - 150-200g herbatników - 40 g masła (rozpuścić i ostudzić) - 1 puszka masy(...)dokładnie wymieszać, do uzyskania lekko wilgotnej masy (można dodać więcej/mniej masła, w zależności jak bardzo chłonne są herbatniki). Masą wyłożyć dno i brzegi formy. Wsadzić do lodówki. Masę krówkową lekko podgrzać, aby stała się bardziej płynna. Posmarować nią spód ciasta. Banany obrać i pokroić na plasterki. Ułożyć na masie krówkowej i skropić je delikatnie sokiem z cytryny. Śmietanę
CookYourselfsię okazało ciasto te było u mnie hitem top one :) Nikt nie umiał uwierzyć, że w tym serniku nie ma sera! Każdy tylko mówił "ale ten sernik jest delikatny". Bo jest! Dzięki jogurtowi :) Przy okazji pozdrawiam moją Panią rehabilitantkę, która także miała okazję kosztować ;) Kupując jogurty greckie, kupuj jak najlepsze, na tym nie oszczędzaj. Musi być gęsty(...)budyniami, proszkiem do pieczenia, olejem oraz jogurtem. Następnie łączymy z pianą z białek, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na spód z herbatników. Finał: Tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 s. C. Pieczemy do 60 minut. Zostawiamy ciasto w piekarniku aż do całkowitego wystygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem i truskawkamitorcik jogurtowy ala sernik
Bon Appetit Małgorzatykompletnie nie przeszkadza;)) Za to jest przepyszne!!! I jak zwykle, ciasta było za mało... foremka 24 x 27 cm Masa budyniowa: 1/2 litra mleka, 2 łyżki maki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 100g krówek, 150g masła, 300g herbatników, 1/2 szklanki mleka do maczania herbatników, 120g masy krówkowej Helio(...)krówkową. Masę równomiernie rozsmarować na masie krówkowej. Przykryć ostatnią warstwą namoczonych herbatników. Polewa: 100g masy krówkowej Helio o smaku orzechowym , 2 łyżki masła, 2 łyżki mleka, ok. 100g orzechów włoskich. Masę krówkową podgrzać wraz z masłem i mlekiem. Przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto przechowywać w lodówce. Źródło
Z miłości do słodkościzafascynowana batonikami Maxi King po spróbowaniu tego ciasta juz wiem,że zagości w moim domu na stałe Składniki: masa: 1 kostka masła 1 szklanka mleka 1/2 szkl cukru pól kg mleka w proszku polewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady 2/3 szkl śmietany 36% 20 dag orzechów ziemnych dodatkowo : 600 g herbatników puszka masy krówkowej kakaowej Wykonanie: masa: masło ucieramy(...)wylewamy połowę masy, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na nie wykładamy masę kajmakową, rozsmarowujemy. Wykładamy kolejną warstwę herbatników i wykładamy resztę masy. Polewa: Czekolady rozpuszczamy w garnuszku ze śmietaną. Do masy dodajemy uprażone orzechy, mieszamy. Gotowa masę wykładamy na wierzch ciasta, rozsmarowujemy. Odstawiamy do lodówki do stężenia
Z Majeczką w kuchnibezglutenowej - wystarczy kupić kruche ciastka bez glutenu. Koniecznie spróbujcie! Jedyny minus to fakt, że ciasto niestety znika w zastraszającym tempie.. i trzeba piec kolejne ;-) Bardzo polecam! Składniki: Kruchy spód: 180 g kruchych ciastek typu Digestive (w wersji bezglutenowej świetnie sprawdzą się herbatniki bezglutenowe np. Schar lub inne) 65 g masła Ciastka bardzo drobno pokruszyć w malakserze(...)prostu wrzucić je do torebki i pokruszyć wałkiem. Dodać masło, zagnieść do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, równomiernie rozprowadzić ją po całym dnie i docisnąć. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej. Masa serowa : 850 g półtłustego
maniapieczeniabardzo kremowe i baaaardzo słodkie ciasto bez pieczenia z masą budyniową, kajmakową i bitą śmietaną. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na krem: 500 ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 całe jajko 2 żółtka 300 g masła 200 g cukru pudru Reszta składników: 600 g herbatników (po 200 g na warstwę(...). Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem i łyżką cukru pudru wg instrukcji na opakowaniu, wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Czekoladę ucieramy na tarce o drobnych oczkach (dobrze jest ją wcześniej schłodzić, to nam ułatwi zadanie), posypujemy nią śmietanę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Smacznego
My Culinary Artkostki margaryny 1 żółtko DODATKOWO: 1 puszka kajmaku 150 g solonych krakersów 150 g herbatników maślanych 100 g czekolady mlecznej PIANKA CAPPUCCINO: 1/2 litra śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan fiks 2 łyżki kawy cappuccino w proszku Sposób przygotowania CIASTO: białka jaj ubijamy na sztywną pianę wsypując w trakcie ubijania cukier, dodajemy żółtka jaj miksujemy(...)przygotować krem. PIANKA CAPPUCCINO: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec puder i kawę cappuccino, delikatnie mieszamy. PRZEŁOŻENIE: Różowy biszkopt smarujemy kremem układamy krakersy smarujemy karmelem przykrywamy herbatnikami na to wykładamy piankę kawową, posypujemy startą na tarce mleczną czekoladą. Chłodzimy całą noc w lodówce
Wanilia i Kardamon