Babeczki keksowe to nic innego jak poporcjowany już keks. ;-) Piękne, kolorowe babeczki, które kuszą swoim wyglądem na tyle, że od razu ma się ochotę je z
Szefowa kuchniCzy nie są urocze? A do tego tak proste w wykonaniu i wyśmienite podczas chrupania. Pyszne migdałowe bałwankowe ciasteczka Idealnie sprawdzą się jako słodki prezent dla
Podróż w kulinariaBiszkopt kakaowy nasączony sokiem pomarańczowym, krem czekoladowy oraz banany - a to wszystko przełamane kwaśnym dżemem porzeczkowym. Składniki: biszkopt: 10 jajek 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki
Lena GotujeSkładniki 110 g masła 110 g cukru pudru 3 jaja 2 łyżki likieru Frangelico (lub innego, Waszego ulubionego ) 110 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do
OliveandThymeWitam Was moi kochani! Dziś wyjątkowy dzień, gdyż mija okrągły rok od utworzenia bloga. Ten czas minął mi niesamowicie szybko.. Jestem niezmiernie szczęśliwa, że blog
Be Fit Be StrongKto się ze mną zgadza, że im więcej nadzienia tym lepiej? Dżemu w pączkach, farszu w uszkach i maku w makowcu! Ta tarta makowa zdecydowanie należy
CiastkozercyŚwięta tuż tuż, dlatego pora na pierniczki, tym razem zaproponuję przepis na pierniczki które nie twardnieją i można je zrobić tuż przed świętami. Pierniczki są pulchne
IMPRESJA SMAKUTo naprawdę jeden z najsmaczniejszych serników, jakie miałam okazje zjeść. Delikatny, aksamitny, z lekką, kawową nutką. Bez potrzeby rozpisywania się -pozycja obowiązkowa :) Składniki 250 g
OliveandThymePiernik na Guinnessie czyli fantastycznym ciemnym piwie irlandzkim przenosi pierniki na zupełnie inny poziom. Głęboki smak i kolor piernika na Guinnessie sprawiają, że prawdopodobnie innego nie
Pociąg Do KuchniMój pierwszy piernik przygotowany w zeszłym roku tu ż przed świętami po rozkrojeniu okazała się pięknym zakalcem. Trzeba było ratować sytuację i szukać innego przepisu
Bon appetit mon amieZima zbliża się wielkimi krokami, dni są coraz krótsze, za oknem ponuro, a wieczory coraz zimniejsze. A wtedy podświadomie sięgamy po rozgrzewające, sycące, korzenne przyprawy
Życie zaczyna się w kuchniNie ma nic lepszego niż weekendowy wypiek, którego smakiem możemy się spokojnie delektować przez całe popołudnie. Dziś mam coś dla sernikożerców - tych, którzy lubią ciężkie serniki
Słodkie PrzyjemnościJednogłośnie cała rodzina zdecydowała, że w tym roku zamiast piernika babci będzie ten. Sorry babciu, ale sama to przyznałaś :( Słodki, smakuje jak klasyczny i pokuszę się
Czarnawisienkajuż zgłoszenie na konkurs #appetytnakopernika . Tym razem na deser, bo chcąc nie chcąc, piernik kojarzy mi się przede wszystkim ze słodyczą, a później to już chyba tylko ze świętami Bożego Narodzenia. I wiecie, tak nie do końca świadomie stworzyłam tort, który właśnie w święta idealnie się wpasowuje. Dlaczego? Bo ma orzechy, to raz. Bo z piernikiem(...)piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 25-30 minut (do suchego patyczka- u mnie tym razem było to 26 minut). Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy tam ciasto na jakieś 10 minut, po czym obkrawamy ranty i delikatnie wyciągamy i usuwamy papier. Studzimy na kratce, a całkowicie wystudzony kroimy na 4 blaty. Krem: Pierniczki dokładnie mielimy (na proszek
Kuchnia w czekoladziePrzepyszny serowy deser bez pieczenia. Nie tylko dobrze smakuje ale też pięknie prezentuje się na stole. Może wydawać się trochę trudny do zrobienia ale w rzeczywistości
Smakołyki AsiW tegorocznych świątecznych przepisach stawiam na tradycję. Na pierwszy ogień idzie sernik z rosą, aromatyczny, lekko wilgotny, na kruchym spodzie z puszystą bezową pianką. Pierwsze kropelki
CiastkozercyZbliża się wielkimi krokami okres Świąteczny, za pewne wszyscy zastanawiają się nad tym co przygotują na świątecznym stole, kiedy zrobią porządki, jaka będzie dekoracja domu i
Niezły MłynekŚwięta, Święta i po Świętach, bo przecież wszystko co dobre , szybko się kończy. Dzisiaj zapraszam na pierwszy przepis z moich tegorocznych Świąt: roladę dyniowo-malinową. Przepis
Gosia gotuje