ciasta na boże narodzenie - 7218 przepisów (strona:149/482)

MAKOWIEC JAPOŃSKI. Z JABŁKAMI 182

Makowiec japoński ... skąd ta nazwa? Chyba nikt w sumie nie wie 😃 Pewnie ktoś kiedyś wymyślił, i ... tak już zostało . Jego najwiekszy atut? Prostota i szybkość wykonania

Walijskie Pichcenie
Muffiny piernikowe 101

Cześć! Będąc wciąż w klimacie świątecznym napiszę dziś o moich muffinach piernikowych. Bardzo fajny pomysł na udekorowanie świątecznego stołu i bardzo smaczny przyznam.  Miłośnicy pierników

Pieprzyć z Fantazją
SERNIK Z MASĄ ORZECHOWĄ 507

Jak święta to musi być też koniecznie sernik. Często jednak nie pieczemy go ze względu na ryzyko opadnięcia. Dziś podaję przepis na sernik który ładnie rośnie

Z Majeczką w kuchni
Sernik kokosowy 359

Prosty sernik, który zawsze wychodzi idealnie, a przy tym niesamowicie puszysty i delikatny. Składniki: 8 jajek 7 łyżek mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1

kgwjanczewo
Keks - babka nadziana bakaliami 150

Keks, babka nadziana bakaliami, pachnąca skórką pomarańczową i suszonymi owocami.  Pyszny deser nie tylko od święta.   Znika szybko z talerzyka.  Koniecznie ją

Takie tam pichcenie
Marmurkowa babka piaskowa 164

Moja pierwsza babka! Dopiero, gdy ją upiekłam i ukroiłam pierwszy kawałek dotarło do mnie, że po raz pierwszy upiekłam babkę. I to jaką! Nie jestem pewna

Anioszek w kuchni
Ulubiony tort Marcello 793

Składniki: 12 jajek 1 1/4 szklanki cukru 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 4,5 łyżki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 1

kgwjanczewo
Ciasto drożdżowe z dyniowo-cynamonowym ślimaczkiem i orzechami 249

Zastanawialiście się kiedyś czym pachnie dom? Ale nie mieszkanie, budynek, ale DOM. To jedyne i wyjątkowe miejsce na ziemi. Są domy, które pachną środkami do sprzątania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śnieżna zadymka 336

Składniki: 150 g ryżu białego 2 łyżka masła 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 150 g wiórek kokosowych 400 mil śmietany 30% 3 łyżki żelatyny 1

kgwjanczewo
Devil’s Food Cake i drugie urodziny bloga 191

Właśnie dziś mijają dwa lata odkąd mój pierwszy wpis pojawił się na blogu. Z każdym dniem uczę się gotować, lepiej dobierać smaki i przede wszystkim stwarzać

dom-agi.pl
Keks cytrusowo-migdałowy 129

Bardzo puszysty, lekki, wilgotny... przepyszny. Wypróbowałam wiele przepisów na keksa i często bakalie opadają na jego dół. Z tym keksem na pewno się to nie wydarzy

Pyry na Gaz
Keks mocno bakaliowy 274

Poważnie zaczęłam myśleć o wypiekach świątecznych. Na pierwszy rzut proponuje pyszny keks, który czaruje swoim smakiem. Wrzuciłam do niego dość sporą ilość bakalii i aromat cytrynowy

Słodkości i nie tylko
Pierniczki Lebkuchen 244

najlepsze na świecie, no i ten cytrynowy lukier równoważący ich słodycz, w środku są zmielone migdały i posiekana skórka pomarańczowa. #Lebkuchen są identyczne jak te, które jadałam w Boże Narodzenie przez mój kilkunastoletni niemiecki życiowy epizod i identyczne jak te, co piekła moja urodzona w Essen babcia ( to jej przepis!). Ci co byli kiedyś na warsztatach Winiary, widzieli(...)masło się rozpuści, możemy lekko przestudzić. Składniki mokre wlewamy do misy robota z sypkimi składnikami, łączymy całość hakiem robota. Jak ktoś robi to ręcznie to polecam silikonową łyżkę, gdyż ciasto jest dosyć gęste i klejące.Mokrymi dłońmi z ciasta lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na wyłożonej papierem formie w sporych odstępach, gdyż pierniczki się lekko rozpłyną i urosną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik ze słonym karmelem i białą czekoladą - POEZJA 197

Uwielbiam słony karmel ! A w połączeniu z sernikiem smak jest nieziemski!! Możecie spróbować karmel własnej roboty, ale powiem wam szczerze, że próbowałam 3 krotnie i mimo

Gotuj z Mąką
Piernik na powidłach śliwkowych 174

tylko choinka, kolędy i prezenty, ale przede wszystkim zapachy przygotowywanych potraw, docierające do wszystkich zakamarków domu. Okazuje się, że zapachy które towarzyszą przyjemnym przeżyciom, takim jak Święta Bożego Narodzenia, głęboko zapisują się w naszej pamięci. Dlatego umowny zapach świąt tak silnie działa, że dorośli ludzie pod jego wpływem powracają do przeżyć z dzieciństwa i bardziej odczuwają świąteczną atmosferę. Wśród(...)wszystko razem dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy 60 minut (do tzw suchego patyka) w temperaturze 175 stopni C.  Po wystudzeniu ciasto pokrywamy polewą czekoladową z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady wymieszanej z masłem i śmietaną. Dekorujemy bakaliami (żurawiną, suszonymi śliwkami, orzechami, morelami, migdałami

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania