Jedne z moich ulubionych kruchych ciastek – nie tylko pięknie wyglądają , ale i rewelacyjnie smakują.Delikatne , kruche , waniliowe …. zachwycą nie tylko dzieci , ale i dorosłych!A różyczki spakowane jako prezent na pewno zachwycą obdarowanego! SKŁADNIKI: * zimne masło – 200 g * mąka pszenna + krupczatka – 2,5 szkl * cukier puder – 3/4 szkl * żółtko – 3 szt * sól(...)szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę wymieszaną z solą siekamy z zimnym masłem. Dodajemy cukier puder oraz żółtka i jeszcze raz wszystko siekamy. Szybko zagniatamy ciasto i formujemy kulę(jeśli nie będzie się chciała sklejać możemy dodać pół łyżki zimnej wody ). Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok. pół godziny do lodówki. Schłodzone rozwałkowujemy na grubość ok.3-4mm. Szklanką wykrawamy krążki jednakowej
Ostra na Słodkojeszcze je kupić w cukierni, ale dlaczego nie zrobić je w domu. Składniki to nie problem, gorzej z waflownicą. Szukałam, szukałam i znalazłam. Teraz z radością przygotowuję smaczne i kruche rurki. Składniki: 4 białka 1/2 szklanki gęstej śmietany 2/3 szklanki cukru szczypta soli 1.5 szklanki mąki pszennej 15 dag roztopionego masła cukier waniliowy Do naczynia wbijamy białka, które łączymy(...)ubijamy. Dodajemy cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy. Stopniowo wlewamy i miksujemy roztopione i schłodzone masło. Na koniec wsypujemy mąkę. Waflownicę smarujemy olejem i rozgrzewamy. Na środek nakładamy łyżkę ciasta i pieczemy wafle ok. 2 minut. Wielkość rurek zależy od tego, ile nałożymy ciasta na waflownicę. Jeszcze gorące wafle szybko owijamy wokół rączki od drewnianej łyżki i pozostawiamy do wystudzenia. Przed
Salonik smakówOgórki w zalewie musztardowo-miodowej Wśród przetworów na zimę bez wątpienia rządzą ogórki! Tym razem proponuje przepis na pyszne ogórki w zalewie musztardowo-miodowej . Tak przygotowane
KorniszonkiTe babeczki przygotowywałam rok temu na święta, zupełnie o nich zapomniałam. Teraz niedawno odkopałam zdjęcia i postanowiłam się podzielić z Wami przepisem bo te babeczki nie
Cynamonowe szczęściePyszne, chrupiące ciasteczka owsiane, bez dodatku białego cukru, bez pszenicy. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy, na uczelnię..., ale nie tylko. Ja swoje
Smaczne ZdroweCo nagle to.. po diable.. niezbyt mi wyszły te babeczki więc prezentuję tylko te waniliowe.. Chociaż nie wyglądają za okazale to i tak
Na słodko lub wytrawnietylko zobaczyłam przepis na te ciasteczka, wiedziałam, że się w nich zakocham. Nie było inaczej. Są pyszne, kruche, chrupiące. Idealne. Użytą w przepisie mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową, zamiast cukru użyłam erytrolu i zmniejszyłam proporcje dodatków. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 110 g masła 140 g słodziwa 1 jajko 180 g mąki 50 g drażetek ciemnej czekolady (lub pokruszona tabliczka(...)orzechów włoskich Masło kroimy na kawałki, ucieramy ze słodziwem i jajkiem. Dodajemy mąkę, orzechy i czekoladę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 4 porcje. Z każdej formujemy wałeczek o średnicy, jaką chcemy, aby miały ciasteczka. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2h. Po tym czasie wyciągamy ciasto i kroimy na ok. 1 cm grubości ciastka. Można
KucharzycaBardzo lubię kokos, więc dziś upiekłam pyszne ciastka z wiórkami kokosowymi i cukrem kokosowym. Smakują obłędnie, są kruche z zewnątrz i miękkie w środku. Podczas pieczenia w całym domu czuć było zapach kokosu. Idealne do filiżanki popołudniowej kawy. Składniki na około 20 ciastek: * 1 szklanka mąki pszennej * 1 szklanka wiórek kokosowych (użyłam Skworcu ) * pół szklanki cukru kokosowego (użyłam(...)Skworcu ) * 1 jajko * 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Każdą kulkę spłaszczyć dłonią. Piekarnik nagrzać do 170'C, wstawić blachę z ciastkami i piec je około 15 minut
Zrób to smacznienajczęściej tutaj zaglądać i dzielić się z wami nowymi przepisami, a póki co trzeba nadrobić zaległości, tak więc mam dla was parę nowości. Pierwszy przepis jest na paszteciki krucho drożdżowe, z dwoma farszami, pierwsze z soczewicą i pieczarkami, drugie z kapustą i pieczarkami. Smakowały mi oby dwie wersje, jednakże muszę podkreślić, że podczas pieczenia pasztecików soczewica się lekko wysusza(...)znakomite. Moje paszteciki posypałam nasionami chia , oczywiście można posypać, sezamem, czarnuszką, makiem. Wybór jest dowolny. Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis: Miarka: Szklanka 250 ml Składniki: Na ciasto: 500 g mąki 250 g masła w temperaturze pokojowej 1 jajko 1 szklanka śmietany 18% / lub crème fraiche 18% - ja go użyłam szczypta soli 35 g świeżych drożdży Dodatkowo
Mój pomysł naNajlepszy przepis na faworki to ten z wydłużonego zeszytu mojej mamy. Ta sama receptura od wielu lat. Niezawodna i ponadczasowa. Faworki są bardzo kruche i mocno napowietrzne. Idealne na tłusty karnawał! Składniki: 150 g mąki pszennej typ 500 150 g mąki krupczatki 6 żółtek 20 g cukru pudru 3-4 łyżki śmietany 18% 20 g masła w temp. pokojowej(...)łyżka spirytusu, wódki czy octu 2 paczki smalcu (ale może być też olej) cikier puder do posypania Wszystkie składniki umieścić na stolnicy i połączyć zagniatając ciasto. Ciasto zawinąć je w folię i wybić wałkiem. Odstawić ciasto do lodówki. Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem przez ok 20 minut w celu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Ponownie zawinąć folią i wstawić
Słodki ZakątekNajlepszy przepis na faworki to ten z wydłużonego zeszytu mojej mamy. Ta sama receptura od wielu lat. Niezawodna i ponadczasowa. Faworki są bardzo kruche i mocno napowietrzne. Idealne na tłusty karnawał! Składniki: 150 g mąki pszennej typ 500 150 g mąki krupczatki 6 żółtek 20 g cukru pudru 3-4 łyżki śmietany 18% 20 g masła w temp. pokojowej(...)łyżka spirytusu, wódki czy octu 2 paczki smalcu (ale może być też olej) cikier puder do posypania Wszystkie składniki umieścić na stolnicy i połączyć zagniatając ciasto. Ciasto zawinąć je w folię i wybić wałkiem. Odstawić ciasto do lodówki. Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem przez ok 20 minut w celu pojawienia się pęcherzyków powietrza. Ponownie zawinąć folią i wstawić
Słodki Zakąteknajczęściej tutaj zaglądać i dzielić się z wami nowymi przepisami, a póki co trzeba nadrobić zaległości, tak więc mam dla was parę nowości. Pierwszy przepis jest na paszteciki krucho drożdżowe, z dwoma farszami, pierwsze z soczewicą i pieczarkami, drugie z kapustą i pieczarkami. Smakowały mi oby dwie wersje, jednakże muszę podkreślić, że podczas pieczenia pasztecików soczewica się lekko wysusza(...)znakomite. Moje paszteciki posypałam nasionami chia , oczywiście można posypać, sezamem, czarnuszką, makiem. Wybór jest dowolny. Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis: Miarka: Szklanka 250 ml Składniki: Na ciasto: 500 g mąki 250 g masła w temperaturze pokojowej 1 jajko 1 szklanka śmietany 18% / lub crème fraiche 18% - ja go użyłam szczypta soli 35 g świeżych drożdży Dodatkowo
Mój pomysł naDziś mam dla Was przepis na bardzo proste, kruche ciasteczka, które idealnie nadają się do odciskania w nich różnych kształtów. Ja akurat wycięłam przy pomocy wykrawaczek (dostępnych tutaj ) bohaterów Gwiezdnych Wojen. Wy możecie odcisnąć dowolne wzorki, a może zaprosicie swoje pociechy do wspólnego pieczenia, dobra zabawa gwarantowana. Składniki: 250 g mąki pszennej 125 g cukru pudru 125 g masła(...)jajko ziarenka z jednej laski wanilii Z podanych składników zagniatamy ciasto, ale tylko do momentu kiedy się połączą. Następnie chłodzimy je w lodówce co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, cienko rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka. Pieczemy w 180 st. C, na złoty kolor, ok 12-15 minut
Cynamonowe szczęścieprzepis, dwa różne wykonania. Zaskocz takimi ciasteczkami wszystkich których kochasz! Kruche, proste w wykonaniu i bardzo bardzo smaczne! Składniki: 500 g mąki 4 łyżki kwaśnej śmietany 4 łyżki cukru 250 g masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub spirytusu 30 g drożdży skórka z jednej cytryny dodatkowo: gruby cukier, ew.zwykły jajko(...)łyżka mleka Przygotowanie: Do miski lub bezpośrednio na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, pokruszone drożdże i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce 30 minut. Blat stolnicy oprószamy mąką, wyjmujemy część ciasta i wałkujemy. Dość cienko ale nie za cienko ;) Grubość zależy od naszych preferencji. Wykrawamy ciastka w dowolnym kształcie
Życie zaczyna się w kuchniMoże wyglądają zwyczajnie i trochę niepozornie ale te rogaliki smakują naprawdę wspaniale. Bardzo kruche, delikatne ciasteczka, pachnące migdałami, otulone cukrem pudrem... Przepis pochodzi ze starej rodzinnej książki kucharskiej ( Kuchnia polska , Warszawa 1960), z której do dziś z powodzeniem korzystamy. składniki: 200 g mąki krupczatki 100 g zmielonych migdałów 200 g masła 1 łyżeczka soli cukier waniliowy cukier puder do obtaczania(...)wykonanie: Wszystkie składniki wyrobiłam na gładką masę (w trakcie zagniatania dodałam łyżkę kwaśnej śmietany, bo ciasto trochę się kruszyło). Z ciasta formowałam cienkie wałeczki (mniej więcej grubości ołówka), a z nich niewielkie rożki, które ułożyłam na blaszce i piekłam około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe obtoczyłam w cukrze pudrze
babka w formie