Lekkie mini serniczki jeżynowe ze zdrową domową granolą. Można je zabrać na wynos do pracy, na piknik. Chrupiąca granola o wiele lepiej mi smakuje niż ciasteczka
wesoła kuchniaChrupiące, lekko słodkie o pięknym maślanym zapachu. Są tak pyszne, że ciężko powstrzymać się od zajadania się nimi gdy tylko wyjdą z piekarnika!:) Ciasto jest bardzo
Zasmakuj KuchniKolejna totalnie prosta tarta z herbatników, budyniu, jagód i galaretki. Po najprostszej tarcie malinowej, przyszedł czas na pyszną wersję jagodową. Składniki: tortownica 30cm 3 łyżki miękkiego
Gotowanie i blogowanieNie krokiety i nie uszka, tylko właśnie taki placek upiekłam tym razem do barszczu. Przepis dostałam od Mamy, a ona od sąsiadki. Serdecznie polecam! Składniki: Ciasto
Kuchnia w czekoladzieW końcu udało mi się wyprodukować sernik od początku do końca samodzielnie. Sama kupiłam mleko, no dobrze ja tylko ono samo się skwasiło ale ja już
ciastkarnia na kruchym spodzieSylwester lada dzień, prezentuję więc propozycję pysznej przekąski. :-) Pyszne, mięciutkie rożki z nadzieniem, z posmakiem sosu teriyaki zrobią furorę na każdej imprezie. Smakują dobrze na gorąco
Szefowa kuchniW nowym roku z godnie z postanowieniami zabieram się jeszcze ostrzej do szkolenia swoich umiejętności cukierniczych. Na pierwszy ogień idzie zatem szarlotka w moim wydaniu. Między
ciastkarnia na kruchym spodzieKolejny przepis na słodkie bezowe ciasteczka, które będą doskonałe do pochrupania podczas Świąt Bożego Narodzenia. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką czekoladą są idealne, kruche, rozpływające się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępójść na łatwiznę i zrobić 1-2 większe. Niby masa jest taka sama, ale w smaku czuć różnicę. Większe ciacho nie jest już takie chrupiące, a bardziej delikatne i kruche - w zależności od grubości. Nie mniej - oba warianty smakują rewelacyjnie. Możecie dodać różne bakalie, orzechy, kakao/karob, aromat. Ja część upiekłam z orzechami brazylijskimi i karobem. Pycha! Ciasteczka nie zawierają glutenu(...)mąkę, płatki, karob, proszek do pieczenia i sodą oczyszczoną. Na końcu wmieszać odrobinę soku z cytryny i posiekane orzechy. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Sposób 1: Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować
Di gotujeDzięki pominięciu żółtek, sernik wyszedł biały, dzięki czemu dodatkowo zyskuje na uroku. A smak. Oj smak jest idealny! Polecam i zapraszam na sernik z frużeliną truskawkową! Składniki na kruchy spód: 2 żółtka 50 g cukru 200 g mąki 100 g masła łyżeczka cukru z ziarenkami wanilii Masa serowa: 800 g serka naturalnego szklanka śmietany 36% 4 duże białka(...)szklanki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania sernika: Do miski wsypujemy Mąkę, cukier, dodajemy zimne masło, wbijamy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do tortownicy (22 cm), lekko nakłuwamy i pieczemy
Słodkie Przyjemnościzamiast zagniatania ucieramy mikserem. Ciasteczka są bardzo kruche i bardzo pyszne. Bardzo lubię do wypieków dodawać płatki owsiane. Takie ciasteczka można zabrać ze sobą do pracy czy do szkoły lub upiec na słodki podwieczorek. Pysznie smakują z kawą, herbatą czy mlekiem. Bardzo polecam. Upieczcie, a ja smacznego Wam życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 15 dag masła lub margaryny 1 jajko
IzabelawkuchniKrucha, niezwykle pachnąca tarta z gwiazdami Wigilijnej kolacji czyli kiszoną kapustą i aromatycznymi leśnymi grzybami to z pewnością nowy hit świątecznego stołu. Tarta jest świetnym pomysłem na podanie tradycyjnego duetu kapusty z grzybami nie tylko w formie pierogów. Smakuje wyśmienicie, goście będą zachwyceni. Składniki: Ciasto: 125g masła extra 230g mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczka soli masło do wysmarowania
Szalona Kuchnia Ewelinysmaku chałwy i co najważniejsze, cudownie kruche :) Składniki na około 25-30 ciasteczek: 1 i 1/2 szkl mąki 1/2 szkl tahini 120 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru jedna, mała garść posiekanych niezbyt drobno orzechów włoskich (można pominąć) 1. Wszystkie składniki zagniatamy razem ze sobą. Konsystencja ciasta jest lekko sypka, ale musi się dać zagnieść
Gotowanie...to proste !pomocą widelca sklejamy brzegi ciasteczek. Z reszty ciasta możemy powycinać ozdobne kształty np. listki lub serduszka. Mleczko skondensowane rozrzedzamy zwykłym i dodajemy cynamon. Dokładnie mieszamy i za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy ciasteczka. Pieczemy do zrumienienia (ok.17 minut) w 180 stopniach. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z producentem serka Mój Ulubiony. Artykuł Kruche ciasteczka cynamonowe z twarożkiem pochodzi z serwisu Mienta
Mienta blogCiasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z moimi słodkimi ciasteczkami, a tu rozlazłe gigant ciasto :) Jeżeli nie czujecie się […] Artykuł Bałwanki – świąteczne ciasteczka pochodzi
Pink Envelopetrzeba się obchodzić z tym ciastem delikatnie, aby nie połamać wtedy na pewno się uda. Cała słodycz tej rolady przełamana smakiem frużeliny wiśniowej i galaretek , idealny wypiek na walentynki. Najlepiej roladę przygotować w dzień podania, po lekkim godzinnym schłodzeniu w lodówce, na drugi dzień beza już nie jest taka krucha. Ale z tym bez obaw
Wanilia i Kardamonmoim ulubionym przepisem na paszteciki drożdżowo-kruche z dwoma rodzajami nadzienia. Mięsnym z grzybami, jak i mięsnym z kapustą, te dwa nadzienia zawsze smakują domownikiem najbardziej, dlatego też w tym roku postawiłam na takie smaki! PRZEPIS NA OKOŁO 80 DO 90 PASZTECIKÓW W ZALEŻNOŚCI OD WIELKOŚCI PASZTECIKI DO BARSZCZYKU CZERWONEGO CIASTO: - 900g mąki pszennej - 1 kostka masła
SMYKWKUCHNIpowidłem śliwkowym i orzechami. Rogaliki super, bardzo kruche, znikają szybciutko :-) Przepis znalazłam w książce "Opowiadania drewnianego stołu" Moniki Waleckiej. Polecam Wam zrobienie, bo nie są trudne, a efekt jak widać :-) W oryginalnym przepisie zamiast powidła śliwkowego jest dżem porzeczkowy, ja nie miałam i zamieniłam na powidło. Miłego piątku wszystkim życzę :-) Składniki ciasto na 36 sztuk: 200 g masła w temp
kruche babeczkipieczenia i zbędnych dodatków wyszły bardzo kruche i pysznie kokosowe. CIASTECZKA KOKOSOWE Z MASZYNK I 0,5 kg mąki 1 szklanka cukru pudru 1 i 3/4 kostki miękkiego masła 3 żółtka 6 łyżek wiórków kokosowych Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać miękkie masło i resztę składników. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na części, utoczyć wałeczki o grubości zbliżonej
Pieguskowa Kuchnianastępnie przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 16 do 24 kulek w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać placki. Na podsypanej mąką stolnicy spłaszczyć kulkę i rozwałkować w miarę równe krążki. Smażyć z obu stron na suchej i rozgrzanej patelni. Uważać żeby się nie przypaliły, ponieważ staną się bardzo kruche i będą się łamać. Pierś z kurczaka pokroić
Pieguskowa Kuchnianawet trzeba) jeść je trzymając w dłoni. Kruche roladki to mój optymalny wybór na piknik. Posmarowałam wierzch roladek rozpuszczoną margaryną Optima Omega 3-dzięki temu pięknie się upiekły na złoty kolor i super smakowały. Składniki: 250 g twarogu chudego 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru 200 g świeżych truskawek 300 g ciasta filo-7 płatów 1/4 szkl mleka 1 łyżka
słodkie i nie tylko historie kulinarnetylko na Wielkanoc. Mazurek / tarta na kruchym maślanym spodzie, nadziana domowy dżemem z czarnej porzeczki i udekorowana bezą przygotowaną na wytrawnym winie. Pychotka! Spód: 110 g masła 220 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 2 żółtka Beza: 2 białka 50 ml wytrawnego białego wina 100 g cukru Przygotowanie: Zagnieść ciasto na spód. Schładzamy w lodówce około 1 godziny
Rusty Forkmojej córki mogłabym non stop piec kruche ciasteczka - i one wystarczyłyby jej do pełni szczęścia ;-) SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki - 200 gram margaryny do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - 2 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Siekam nożem margarynę, dodaję cukier, żółtka, stopniowo dosypuję mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec wyrabiam ciasto rękami, tworzę kulę i daję do lodówki na minimum
Wielopokoleniowoobciążenia, aby ciasto się pięknie zarumieniło. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i dajemy mu przestygnąć. Masa z kaszy manny: 4 łyżki kaszy manny 1 szklanka mleka ewentualnie cukier - do smaku 100 ml śmietanki kremówki oraz karmel: gotowy lub przygotowujemy go gotując puszkę mleczka skondensowanego słodzonego przez około 2 godziny. Schłodzony spód kruchy smarujemy gruuuubo karmelem :D Następnie czas na przygotowanie
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Pierś z kurczaka w kolejnej odsłonie tzn. kruchej soczystej z wierzchu chrupiącej. Najlepiej smakuje świeżo usmażony. Bardzo smaczne szybkie danie. Zapraszam… Stopień trudności 9/10 trochę tzw. paćkania jest przy obtaczaniu filecików w mące najlepiej robić to szczypcami kuchennymi Skala smaku 10/10 podajemy oczywiście z ulubionymi sosami bądź z ketchupem. Kurczak w cieście z jogurtu Składniki 2 duże piersi
Kubki smakusię opisać. Cudowny - to słabe określenie. Ciasto jest lekkie, kremowe i niesamowicie rozpływa się w ustach. Idealne połączenie lekko solonych pistacji, delikatnych orzechów nerkowca i nuty białej czekolady - sprawia, że trudno oprzeć się sięgnięciu po kolejny kawałek. Naprawdę jestem z niego dumna! (Tortownica o średnicy 16-18 cm) Spód: 150g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny Masa serowa
Di gotujeciasteczkami korzennymi. Co ważne są kruche już pierwszego dnia, mają aromat przypraw korzennych i są na prawdę smaczne. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 125 g masła pół szklanki drobnego cukru 2 żółtka 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i zagniatamy razem. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika
Słodka Kraina Wypiekówłyżeczki ekstraktu wanilii. Spód: 100 g kruchych ciastek, ½ szklanki mielonych migdałów, 3 łyżki masła migdałowego, 4 łyżki masła. Do przybrania: cukier puder, truskawki, kwiaty lawendy. Przygotowanie: Składniki spodu zmiksować w blenderze. Masę wyłożyć na dno formy, wyrównać i ubić . Zmiksować składniki masy serowej i wylać na migdałowy spód. Formę z ciastem wstawić do większej napełnionej wodą (do wysokości
SzczyptaSmaQBabka piaskowa, lekka , krucha i puszysta, klasyk pośród babek. Idealna na wielkanocny stół. Jak przystało na babkę piaskową jest lekko chrupiąca z zewnątrz, a "sypka" w środku. Bardzo łatwo uszlachetnić jej smak np. przez dodanie kandyzowanej skórki pomarańczowej i likieru lub extraktu pomarańczowego. Babka to bardzo łatwe ciasto, zatem do dzieła! Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!użyłam okrągłej rozpinanej, o średnicy 24cm. Ciasto nakłuwamy równomiernie widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i podpiekamy 10-15 minut. Mieszamy śmietankę i jajka do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy żółty ser i przyprawy. Kwiaty juki płuczemy i obrywamy płatki, zostawiając kilka całych do dekoracji (usuwamy tylko środki). Na kruchym spodzie układamy warstwę płatków juki, na nich pokrojone
les mirabellesbabeczki. Są wspaniałe i tak kruche że należy je delikatnie brać do ręki bo są niesamowicie kkkrruche :-) Składniki : 2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki cukru pudru 200 g masła lub margaryny 2 żółtka Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć, szybko zagnieść, zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na godzinę. Ciastem wylepiać foremki posmarowane tłuszczem. Piec
Na słodko lub wytrawnienieco dłużej.Następnie ciasto wyrobić ,aby znów było elastyczne, rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty.Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, na środkowej szynie ok.10 min. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.Pierniczki są po wystudzeniu są miękkie lekko kruche, nie robią twardnieją.Zbyt długie pieczenie powoduje, że pierniczki stają się twarde
Mix smakudłużej. Mają piękny zapach masła, są kruche i niesamowicie smaczne. Składniki: 50 dag mąki pszennej 25 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag cukru kryształu 3 żółtka 4 duże łyżki kwaśnej śmietany 1 jajo do smarowania ciasteczek 1. Mąkę przesiać do miski, dodać wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto.2. Ciasto rozwałkować i wycinać foremką ciastka. Wierzch smarujemy rozmąconym
Apetyczna babeczka