ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:674/937)

Kruche babeczki z makiem 545

Polecam Wam małe, podzielne, kruche babeczki z makiem. Składniki:300 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa150 g margaryny1 łyżka cukru pudru2 żółtka2 łyżki zimnej wodyDo nadzienia200 g masy makowej z bakaliami Helio2 łyżki orzechów włoskich1 łyżka krojonych migdałów2 łyżki rodzynek1 łyżka miodu Przygotowanie:Masę makową wymieszać z bakaliami i miodem. Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę. Odrywać

Ala piecze i gotuje
Kruche rogaliki drożdżowe 269

Dzisiaj polecam pyszne, kruche rogaliki drożdżowe. Te maleńkie rogaliki cieszą się ogromnym powodzeniem. Wszystkim bardzo smakują i szybko znikają, dlatego radzę robić je z dwóch porcji.  Składniki: 0,5 kg mąki 25 dag margaryny 0,5 szklanki śmietany 8 dag drożdży roztartych z mąką na proszek marmolada owocowa jajko do posmarowania cukier kryształ do posypania Z mąki(...)margaryny, śmietany i drożdży zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy kulę i wkładamy do zimnej wody. Ciasto na początku opadnie na dno, a po 30 minutach wypłynie na wierzch. Wówczas wyjmujemy je i kładziemy na posypanej mąką stolnicę. Ciasto porcjami rozmaglowujemy, przykładamy talerz i odrysowujemy koło. Koło dzielimy na 8 części, na każdej z nich kładziemy troszkę marmolady owocowej i zawijamy

Salonik smaków
Gwiazdki cytrynowe 459

Kruche i delikatne. Składniki: 150 g masła 100 g margaryny 100 g cukru pudru 1 jajko 350 g mąki pszennej skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny czekolada mleczna Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na jednolitą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Odrywać po kawałku ciasta

Ala piecze i gotuje
Pizza z Szynką i Pieczarkami 292

pory smakowała nam i wielu innym naszym gościom bardzo! Jednak apetyt rośnie w miarę jedzenia. Każdy z nas lubi własne umiejętności podnosić na wyższy poziom, ja też ;) Ciasto na pizzę jest banalnie proste, a technikę tworzenia blatu sami udoskonalamy - Kochani trening czyni mistrza - Tak więc zachęcam do trenowania,a i do zakupów w sklepie Garneczki.pl.  Dlaczego tak lubię(...)polecam ten sklep? Otóż przesyłka w błyskawicznym tempie znajduje się u klienta. Bardzo starannie pakują produkty, więc spokojnie możemy zamówić tam szkło i nawet bardzo delikatne i kruche produkty! Po trzecie w kontakcie z klientem są bardzo przystępni i sympatyczni. Odnoszę wrażenie, że Ci ludzie mają z kuchnią więcej do czynienia, niż by się mogło wydawać - dokładnie wiedzą co sprzedają

Blondynka Gotuje
NIEMIECKIE PIERNICZKI 148

oraz mają wspaniały cytrynowy aromat. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, ale trzeba pilnować, by za bardzo się nie przypiekły w piekarniku, gdyż wtedy staną się twarde i kruche. W swoim składzie zawierają również miód, dlatego po kilku dniach mogą stwardnieć - najlepiej przechowywać je w zamkniętym opakowaniu z kawałkiem jabłka, dzięki temu zawsze będą miękkie. Pierniczki lukrujemy przed podaniem(...)mąką migdałową, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz startą skórką z cytryny. Następnie do suchych składników dodajemy jeszcze ciepłe, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej

Kuchnia MagdaLeny
NIEMIECKIE PIERNICZKI 148

oraz mają wspaniały cytrynowy aromat. Pierniczki są miękkie od razu po upieczeniu, ale trzeba pilnować, by za bardzo się nie przypiekły w piekarniku, gdyż wtedy staną się twarde i kruche. W swoim składzie zawierają również miód, dlatego po kilku dniach mogą stwardnieć - najlepiej przechowywać je w zamkniętym opakowaniu z kawałkiem jabłka, dzięki temu zawsze będą miękkie. Pierniczki lukrujemy przed podaniem(...)mąką migdałową, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz startą skórką z cytryny. Następnie do suchych składników dodajemy jeszcze ciepłe, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej

Kuchnia MagdaLeny
Tarta z bakłażanem, pomidorem, mozzarellą i salami 183

Dzień dobry :-) Znowu poniedziałek i znowu zmiana pogody na gorszą ;-) No nic, trzeba czekać kolejnej poprawy, oby szybko nadeszła. Na obiadek polecam Wam pyszną tartę z

kruche babeczki
piernikowe serducho 178

Przed świętami wiadomo, dużo sprzątania dużo pieczenia i dużo zakupów. No ale czym byłby by święta bez rozpieszczania naszych bliskich. Wcześniejszą niespodzianką jaką zafundowałam swojemu łasuchowi

ciastkarnia na kruchym spodzie
Delikatne 4 składnikowe ciasteczka z budyniem 229

zawartość opakowania z budyniem, ponownie utrzeć. Przesiać do masy mąkę i wymieszać. Powstanie dosyć miękka, plastyczna masa dająca się formować. W tym przypadku foremki się nie przydadzą. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczyć dłonią, najlepiej robić to od razu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z uformowanymi ciasteczkami schłodzić w lodówce przez minimum pół godziny(...)będzie się wydawało, że są miękkie, bo podczas pieczenia wygląda to jakby robiła się pianka na górze, nie panikować, tak ma być, po całkowitym wystudzeniu ciastka twardnieją, stają się kruche i delikatne. Smacznego!     Artykuł Delikatne 4 składnikowe ciasteczka z budyniem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Słodkości na przyjęcia dla najmłodszych 222

drugiej misce mieszamy mokre składniki: przestudzoną czekoladę z masłem, kefir oraz jajko. Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy. Ciasto przelewamy do foremek na babeczki. W środek każdej muffinki wciskamy kostkę białej czekolady. Muffinki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym(...)mieszamy. Całość przelewamy do dowolnie wybranych foremek plastikowych lub silikonowych. Galaretki schładzamy ok. 6-8 godzin. Przed podaniem, galaretki wyjmujemy z foremek i oprószamy cukrem w kryształkach.  KRUCHE CIASTECZKA ZE SMARTIES Kruche ciasteczka z groszkami Smarties nie tylko ożywiają urodzinowy stół naszych małych pociech, ale co najważniejsze przynoszą im niesamowit ą   radość. A żeby

La grande e la piccola cuoca
Maślane babeczki z kremem 153

Kruche na zewnątrz, puszyste w środku. Otulone czekoladowym kremem. Babeczki doskonałe na każdą okazję. I brak okazji. Babeczki: 250 g mąki 150 g słodziwa 2 jajka 125 ml mleka 100 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 g mascaropone 100 g gorzkiej czekolady 1-2 łyżki słodziwa opcjonalnie: łyżka soku z jagód lub barwnik spożywczy Suche składniki(...)ciasto łączymy ze sobą. Masło rozpuszczamy, mieszamy z mlekiem i jajkami. Dosypujemy suche składniki. Mieszamy do czasu, aż masa stanie się jednolita. Ciasto wykładamy do foremek na babeczki. Pieczemy w 180 st. C, przez 25 minut. Mascarpone ubijamy ze słodziwem. Odkładamy ok. 2-3 łyżki (50 g) i mieszamy z sokiem lub barwnikiem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko ostudzoną

Kucharzyca
"Tylko jeden wieczór" Krystyna Mirek 159

Sylwia Nowak to znana aktorka, która pod pseudonimem Amelia Diamod robi zawrotną karierę aktorską. Ma męża Wojtka, syna Kacpra i córkę Sarę. Jest idolką kobiet, ma

kruche babeczki
Fioletowy sernik z owocami leśnymi, karmelem i orzechami – Spyro Reignited Trilogy 248

łyżka dżem jagodowy lub z czarnej pożeczki – ok. 7 łyżek (210g) sok z cytryny – 1-2 łyżki KARMEL śmietana 30% – 100 ml cukier – 80g KRUCHY SPÓD masło – 2 łyżki orzechy włoskie- 2 garście mąka pełnoziarnista – 4 łyżki zimna woda – 1 łyżka Razem 14 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. SPÓD (5 min) Orzechy zmiksować utłuc(...)piasek tłuczkiem do mięsa. Dodać pokrojone w kostkę masło i makę, szybko utrzeć pomiędzy palcami na mokry piasek (albo dalej zmiksować w mikserze). Dodać zimną wodę, szybko uformować kulę ciasta. Zawinąć w folię i schłodzić przed 30 min w lodówce. 2. PIECZENIE SPODU (10 min) Zimną masą wylepić spody silikonowych foremek, na ok. 3 mm grubości. Piec w piekarniku nagrzanym

Nerds Kitchen
Orzechowe kruche ciasteczka 206

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}  Orzechowe, kruche ciasteczka nie za słodkie o pysznym aromacie Składniki: 450 g mielonych orzechów włoskich 200g mąki gryczanej 2 jajka 2łyżki jogurtu naturalnego 100g cukru pudru 2 łyżeczki proszku spora szczypta soli(...)Cukier puder do obtoczenia ciastek Przygotowanie: Wszystkie podane składniki dokładnie wyrobić,   przełożyć do woreczka foliowego i odstawić do schłodzenia na co najmniej 30 minut. Po tym czasie z ciasta uformować średniej grubości   wałeczek, podzielić nożem na równe części. Następnie uformować z nich kulki, obtoczyć w cukrze pudrze i lekko spłaszczyć. W między czasie nagrzać piekarnik do 180stopni . Uformowane

W garach u Gosi