ciasta kruche - 14048 przepisów (strona:675/937)

Najlepsza rolada bezowa z wiśniami i galaretką 183

trzeba się obchodzić z tym ciastem delikatnie,   aby nie połamać wtedy na pewno się uda. Cała   słodycz tej rolady przełamana smakiem frużeliny wiśniowej i galaretek , idealny wypiek na walentynki.   Najlepiej roladę przygotować w dzień podania,   po lekkim godzinnym schłodzeniu w lodówce, na drugi dzień beza już nie jest taka krucha. Ale z tym bez obaw

Wanilia i Kardamon
PASZTECIKI DO BARSZCZYKU CZERWONEGO 161

moim ulubionym przepisem na paszteciki drożdżowo-kruche z dwoma rodzajami nadzienia.  Mięsnym z grzybami, jak i mięsnym z kapustą, te dwa nadzienia zawsze smakują domownikiem najbardziej, dlatego też w tym roku postawiłam na takie smaki! PRZEPIS NA OKOŁO 80 DO 90 PASZTECIKÓW W ZALEŻNOŚCI OD WIELKOŚCI PASZTECIKI DO BARSZCZYKU CZERWONEGO CIASTO: - 900g mąki pszennej  - 1 kostka masła

SMYKWKUCHNI
Rogaliki z powidłem i orzechami 199

powidłem śliwkowym i orzechami. Rogaliki super, bardzo kruche, znikają szybciutko :-) Przepis znalazłam w książce "Opowiadania drewnianego stołu" Moniki Waleckiej. Polecam Wam zrobienie, bo nie są trudne, a efekt jak widać :-) W oryginalnym przepisie zamiast powidła śliwkowego jest dżem porzeczkowy, ja nie miałam i zamieniłam na powidło. Miłego piątku wszystkim życzę :-) Składniki ciasto na 36 sztuk: 200 g masła w temp

kruche babeczki
CIASTECZKA KOKOSOWE Z MASZYNKI 158

pieczenia i zbędnych dodatków wyszły bardzo kruche i pysznie kokosowe. CIASTECZKA KOKOSOWE Z MASZYNK I 0,5 kg mąki 1 szklanka cukru pudru 1 i 3/4 kostki miękkiego masła 3 żółtka 6 łyżek wiórków kokosowych Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać miękkie masło i resztę składników. Wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na części, utoczyć wałeczki o grubości zbliżonej

Pieguskowa Kuchnia
DOMOWE TORTILLE PSZENNE Z KURCZAKIEM 114

następnie przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Podzielić na 16 do 24 kulek w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać placki. Na podsypanej mąką stolnicy spłaszczyć kulkę i rozwałkować w miarę równe krążki. Smażyć z obu stron na suchej i rozgrzanej patelni. Uważać żeby się nie przypaliły, ponieważ staną się bardzo kruche i będą się łamać. Pierś z kurczaka pokroić

Pieguskowa Kuchnia
Kruche piknikowe roladki 129

nawet trzeba) jeść je trzymając w dłoni. Kruche roladki to mój optymalny wybór na piknik. Posmarowałam wierzch roladek rozpuszczoną margaryną Optima Omega 3-dzięki temu pięknie się upiekły na złoty kolor i super smakowały. Składniki: 250 g twarogu chudego 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru 200 g świeżych truskawek 300 g ciasta filo-7 płatów 1/4 szkl mleka 1 łyżka

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Mazurek z bezą / Tarta porzeczkowa 112

tylko na Wielkanoc.  Mazurek / tarta na kruchym maślanym spodzie, nadziana domowy dżemem z czarnej porzeczki i udekorowana bezą przygotowaną na wytrawnym winie. Pychotka! Spód: 110 g masła 220 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 2 żółtka Beza: 2 białka 50 ml wytrawnego białego wina 100 g cukru Przygotowanie: Zagnieść ciasto na spód. Schładzamy w lodówce około 1 godziny

Rusty Fork
Najprostsze kruche ciasteczka 100

mojej córki mogłabym non stop piec kruche ciasteczka - i one wystarczyłyby jej do pełni szczęścia ;-) SKŁADNIKI: - 2 szklanki mąki - 200 gram margaryny do pieczenia - 1/2 szklanki cukru - 2 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Siekam nożem margarynę, dodaję cukier, żółtka, stopniowo dosypuję mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec wyrabiam ciasto rękami, tworzę kulę i daję do lodówki na minimum

Wielopokoleniowo
Karmelowa tarta z kremem z kaszy manny 264

obciążenia, aby ciasto się pięknie zarumieniło. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i dajemy mu przestygnąć. Masa z kaszy manny: 4 łyżki kaszy manny 1 szklanka mleka ewentualnie cukier - do smaku 100 ml śmietanki kremówki oraz karmel: gotowy lub przygotowujemy go gotując puszkę mleczka skondensowanego słodzonego przez około 2 godziny. Schłodzony spód kruchy smarujemy gruuuubo karmelem :D Następnie czas na przygotowanie

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Filet z kurczaka w cieście jogurtowym 280

Pierś z kurczaka w kolejnej odsłonie tzn. kruchej soczystej z wierzchu chrupiącej. Najlepiej smakuje świeżo usmażony. Bardzo smaczne szybkie danie. Zapraszam…  Stopień trudności 9/10 trochę tzw. paćkania jest przy obtaczaniu filecików w mące najlepiej robić to szczypcami kuchennymi Skala smaku 10/10 podajemy oczywiście z ulubionymi sosami bądź z ketchupem. Kurczak w cieście z jogurtu Składniki 2 duże piersi

Kubki smaku
Sernik na zimno z nutą pistacji, orzechów nerkowca i białej czekolady 164

się opisać. Cudowny - to słabe określenie. Ciasto jest lekkie, kremowe i niesamowicie rozpływa się w ustach. Idealne połączenie lekko solonych pistacji, delikatnych orzechów nerkowca i nuty białej czekolady  - sprawia, że trudno oprzeć się sięgnięciu po kolejny kawałek. Naprawdę jestem z niego dumna!   (Tortownica o średnicy 16-18 cm) Spód: 150g kruchych ciasteczek/herbatników 50g masła/margaryny Masa serowa

Di gotuje
Ciasteczka korzenne 142

ciasteczkami korzennymi.  Co ważne są kruche już pierwszego dnia, mają aromat przypraw korzennych i są na prawdę smaczne.  Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 125 g masła pół szklanki drobnego cukru 2 żółtka 1 łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika Wszystkie składniki wysypujemy na stolnicę i zagniatamy razem. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika

Słodka Kraina Wypieków
Sernik z truskawkami i lawendą na migdałowym spodzie 157

łyżeczki ekstraktu wanilii. Spód: 100 g kruchych ciastek, ½ szklanki mielonych migdałów, 3 łyżki masła migdałowego, 4 łyżki masła. Do przybrania: cukier puder, truskawki, kwiaty lawendy. Przygotowanie: Składniki spodu zmiksować w blenderze. Masę wyłożyć na dno formy, wyrównać i ubić . Zmiksować składniki masy serowej i wylać na migdałowy spód. Formę z ciastem  wstawić do większej napełnionej wodą (do wysokości

SzczyptaSmaQ
Pomarańczowa babka piaskowa 175

Babka piaskowa, lekka , krucha i puszysta, klasyk pośród babek. Idealna na wielkanocny stół. Jak przystało na babkę piaskową jest lekko chrupiąca z zewnątrz, a "sypka" w środku. Bardzo łatwo uszlachetnić jej smak np. przez dodanie kandyzowanej skórki pomarańczowej i likieru lub extraktu pomarańczowego. Babka to bardzo łatwe ciasto, zatem do dzieła! Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Quiche z kwiatami juki i pomidorami 144

użyłam okrągłej rozpinanej, o średnicy 24cm. Ciasto nakłuwamy równomiernie widelcem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i podpiekamy 10-15 minut. Mieszamy śmietankę i jajka do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy żółty ser i przyprawy. Kwiaty juki płuczemy i obrywamy płatki, zostawiając kilka całych do dekoracji (usuwamy tylko środki). Na kruchym spodzie układamy warstwę płatków juki, na nich pokrojone

les mirabelles
Kruche babeczki z kremem 108

babeczki.  Są wspaniałe i tak kruche że należy je delikatnie brać do ręki bo są niesamowicie kkkrruche  :-)  Składniki :  2 szklanki mąki krupczatki 1/3 szklanki cukru pudru 200 g masła lub margaryny 2 żółtka Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć, szybko zagnieść, zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na godzinę. Ciastem wylepiać foremki posmarowane tłuszczem. Piec

Na słodko lub wytrawnie
Pierniczki 132

nieco dłużej.Następnie ciasto wyrobić ,aby znów było elastyczne, rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty.Pierniczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, na środkowej szynie ok.10 min. Po wyjęciu z piekarnika studzić na kratce.Pierniczki są po wystudzeniu są miękkie lekko kruche, nie robią twardnieją.Zbyt długie pieczenie powoduje, że pierniczki stają się twarde

Mix smaku
Kruche ciasteczka maślane 190

dłużej. Mają piękny zapach masła, są kruche i niesamowicie smaczne. Składniki: 50 dag mąki pszennej 25 dag masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag cukru kryształu 3 żółtka 4 duże łyżki kwaśnej śmietany 1 jajo do smarowania ciasteczek 1. Mąkę przesiać do miski, dodać wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto.2. Ciasto rozwałkować i wycinać foremką ciastka. Wierzch smarujemy rozmąconym

Apetyczna babeczka
Rogaliki orzechowe Siostry Anastazji 253

Bardzo kruche ciasteczka z orzechową nutką.  Rogaliki orzechowe. Składniki: 200 g mąki, 150 g masła, 50 g cukru pudru, 50 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych), 2 żółtka gotowane, 2 żółtka surowe, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ugotowane żółtka przecieramy i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy. Wycinamy małe trójkąty i zawijamy (od podstawy trójkąta do jego czubka). Pieczemy

Miksturownik
Rogaliki trzyskładnikowe- palce lizać! 172

czasu do czasu są łase na trochę słodkości. A że ja pichcić i eksperymentować uwielbiam (nie znaczy umiem), tak powstały te oto rogaliki. Zwykle opcja rogali była prosta- ciasto drożdżowe z odrobiną konfitury i sprawa załatwiona. Tym razem jednak w lodówce poza światłem było niewiele, a już na pewno brakowało niezbędnych do tego drożdży. Pogoda też nie zachęcała do wycieczek(...)dowiem. I spróbowałam. Nie, nie, wcale nie żałuję, bo rogaliki wyszły na tyle dobre, że…ledwo zrobiłam te zdjęcia, bo zniknęły w mgnieniu oka Świeże są mięciutkie i kruche- jednak co dzieje się z nimi na drugi dzień i czy nadal takowe są nie wiedzą nawet najstarsi górale Z prostej przyczyny, żaden rogalik nie doczekał tak sędziwego wieku

Arbuziaki
Wielkanocna babka piaskowa - bezglutenowa 197

pokojowej) 200 g cukru 4 jajka (w temperaturze pokojowej) szczypta soli 150 g mąki (mieszanki bezglutenowej) 150 g mąki ziemniaczanej Im więcej mąki ziemniaczanej w przepisie tym babka bardziej krucha. Przygotowanie: 1. Oddzielić żółtka od białek 2. Masło zmiksować na najwyższych obrotach ze szczyptą soli na puszystą jasną masę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier, a następnie po 1 żółtku. Każde(...)Białka ubić na sztywno i wymieszać z masą drewnianą łyżką. 5. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. 6. Piec w temperaturze 160 st. C przez ok 60 min. 7. Ciasto pozostawić w formie aby lekko ostygło.  8. Posypać cukrem pudrem i gotowe

Mama z Motylem
Sernik truskawkowy z galaretką 105

dobrze można zrobic z jagodami, malinami czy poziomkami. Jest szybki do  wykonania, a ponadto idealnie pasuje na letnie upały. Jeśli nie chcecie piec biszkoptu, można go zastąpić pokruszonymi kruchymi ciasteczkami maślanymi z dodatkiem masła. Ja jednak biszkopt upiekłam, bo to zaledwie 25 minut grzania piekarnika...polecam. Składniki na biszkopt: 3 jajka + 1 zółtko 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki(...)wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Spód tortownicy posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto,  równomiernie  rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 C. przez ok. 25 minut.  Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzoną śmietanę przelać

Gosia gotuje
Jogurtowe muffiny z nektarynką i białą czekoladą 145

Hej :)) Jak tam po przedłużonym weekendzie??? Mój jakoś bez szału, sił jakoś nie miałam, taki jakiś leniwy był. Nie lubię tak, wolę mieć dużo energii i

kruche babeczki
Bułeczki pomidorowe, krucho drożdżowe, z kiełbasą 139

Kiedyś gdzieś - i nie pamiętam dokładnie na jakiej stronie - wpadł mi w oko obrazek przedstawiający podobne bułeczki - krąży w sieci kolaż fotek z przygotowań czegoś podobnego

Smaczna Pyza
Sernik jagodowy na zimno, na spodzie piernikowo – słonecznikowym 168

ciasto 🍰 namówiły i biały ser na sernik zamieniły, który delikatnie cukrem pudrem z aromatem waniliowym został dosłodzony i mocno schłodzony. Spód piernikowy z prażonym słonecznikiem wyszedł niebanalnie i po połączeniu z sernikiem i owocową galaretką smakował idealnie.  Taki sernik to LATO  😎smakowite, lekkie, delikatne, orzeźwiające, wyśmienite 💙.     Składniki na tortownicę o średnicy ok. 25 cm: spód kruchy(...)owocowa: ok. 125 g jagód leśnych, 1 opakowanie galaretki o smaku owoce leśne, 3 łyżeczki żelatyny (no ok. 0,5 l), ponadto: jeżyny, listki mięty, jagody leśne. Przygotowanie: spód kruchy: Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Za pomocą miksera lub blendera rozdrabniamy (powinny być wyczuwalne, drobne kawałeczki). Pierniki kruszymy, dajemy do miksera i rozdrabniamy. Dodajemy masło, słonecznik

Moniki Smakołyki
Kruche ciasteczka z orzechami. 227

Smakują wybornie ! Wypróbuj je ! Tak wygląda forma do ciasteczek.     Kruche ciasteczka z orzechami.   Składniki : 60 dkg mąki 20 dkg margaryny 20 dkg cukru pudru 6 żółtek 10 dkg posiekanych drobno lub zmielonych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka  ( około ) cukier puder lub polewa czekoladowa  - dekoracja Sposób wykonania : Mąkę mieszamy(...)proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, przesiewamy przez sitko na stolnicę. Wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy z mąką. Dodajemy margarynę i siekamy ją nożem. Dodajemy żółtka oraz mleko i zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto powinno być dość twarde. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy specjalną formę do wyciskania ciasteczek i małą maszynkę do mielenia

Przepisy i porady kulinarne
Bezglutenowy sernik na zimno z truskawkami 191

wyjątku. Idealny na ciepłe dni. Trochę czasochłonny, ale można zrobić go np. tylko z 2 czy 3 warstw. Efekt końcowy jest wart poświęconego czasu :) SKŁADNIKI: 1.SPÓD 150 g kruchych ciastek bezglutenowych - użyłam herbatni ków Biscotti Nutri free 100 g rozpuszczonego masła 2.MASA SEROWO-JOGURTOWA 250 g serka mascarpone 400 g jogurtu greckiego 1 op. cukru z prawdziwą wanilią pół(...)jogurtu greckiego 2 łyżki żelatyny  1/3 szklanki ciepłej wody  Przygotuj tortownice o średnicy ok. 22-23 cm.  AD.1. Ciastka dokładnie pokrusz (np. wałkiem do ciasta) i wsyp do miski. Dodaj rozpuszczone, ciepłe  masło i dokładnie wymieszaj. Przełóż do tortownicy i dokładnie wciśnij w dno (np. dnem szklanki). Wstaw do lodówki. AD.2 . Żelatynę dokładnie rozpuść w wodzie

Kuchnia bezglutenowa
Babka makowo-kawowa 102

zaserwować? Jakieś mazurki, serniki, a może jeszcze bardziej tradycyjne - babki? Macie swoje typy? Jeżeli mogę Wam zaproponować jeden ze świątecznych wypieków, proponuję Wam dzisiejszą babkę. Jest wilgotna, z wierzchu krucha, no i bardzo aromatyczna dzięki dodaniu kawy. Aby przełamać smak dorzuciłam do niej mak, który sprawia, że przyjemnie się chrupie. Skuście się na nią. Warto!Składniki:150 g masła100(...)masło razem z cukrem - gdy składniki się połączą dodajemy kolejno po jednym jajku. Następnie do masy dodajemy ostudzoną kawę. Na koniec dosypujemy mak i wcześniej przesianą mąkę - łączymy szpatułką.Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i podsypanej mąką pszenną formy na babkę albo wyłożoną papierem do pieczenia formy keksowej. Wstawiamy do nagrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 45 minut

Słodkie Przyjemności
Prosty sernik z wiaderka z brzoskwiniami 260

Maślany, delikatny i zawsze się udaje.  Nie dość że pyszny to jeszcze przygotujemy go w kilka minut. Nic tylko piec. Sernik możemy upiec na spodzie

Życie zaczyna się w kuchni
10 prezentów kulinarnych pod choinkę 149

kutego aluminium, które sprawia, że ciasto piecze się równomiernie. Nieprzywieralna powłoka ułatwia wyjmowania wypieku i czyszczenie formy.  Cena: 145,99 zł Gdzie kupić?  www.mniammniam.com Garnek rzymski VITOS KERAMIA  Potrawy przygotowywane w garnku rzymskim mają wyjątkowy smak i aromat. Dzięki pieczeniu w garnku rzymskim dania są zdrowe i lekkie, a mięsa kruche i soczyste. W takim garnku

My Chcemy Jeść
Tarta z orzechami włoskimi 152

odciąć wystające poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 25 – 30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Resztę orzechów podprażyć na suchej patelni i posiekać. 9) Na wystudzony, kruchy spód wykładamy masę kajmakową i posypujemy obficie

Fitsweet.me
Sernik zebra 177

Ten sernik to placek, jest tak prosty,że nie wymaga większych zdolności kucharskich. Ale zaskoczy wszystkich swoją urodą. Dwukolorowy, w paski przypomina zebrę, stąd jego nazwa

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Tradycyjne faworki 156

zawsze wychodzą bardzo smaczne i kruche, polecam. Składniki: 250 gram mąki pszennej 20 gram masła 3 żółtka 5-6 łyżek śmietany kieliszek spirytusu szczypta soli smalec do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Na stolnicę przesiewamy mąkę, siekamy ją z masłem, dodajemy pozostałe składniki. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy dość długo, powinno odchodzić od ręki. Ciastem

Bajeczna Kuchnia
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 297

zrobienia kiełbasy trzeba wyrobić jak ciasto, przepracować – po to żeby uwolnić połączenia włókien kolagenowych i uzyskać spoistość i kleistość masy mięsnej. Jak to jest w burgerach?   Im dłużej będzie wyrabiane mielone mięso tym bardziej będzie sztywne, spoiste i twarde. A niezupełnie o to nam chodzi, burger ma być miękki i kruchy. Mięso trzeba po zmieleniu wymieszać razem i wyrobić

Karo in the Kitchen
Kakaowe ciastka mumie czyli Hallweenowe poWeekendowe Lakocie odc.136 153

godzinę.  Po schłodzeniu kroimy ciasto na talarki o grubości około 1 cm.  Układamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia.  Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C na termoobiegu (bez termoobiegu 200 st.C) .  Pieczemy je ok 10 minut. Ciastka po wyjęciu z piekarnika są wciąż miękkie ale po ostygnięciu stają się kruche.  Ostygnięte ciastka dekorujemy rozpuszczoną

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pełnoziarniste ciasteczka owsiane- grube, kruche z zewnątrz i miękkie w środku 192

Grube i okrągłe, kruche i lekko chrupiące z zewnątrz, za to miękkie w środku, a przy tym wszystkim szybkie w przygotowaniu- z przygotowanej masy (którą i tak wyrabia za Ciebie mikser) wystarczy uformować kulki, a w odpowiedni i krągły kształt utworzą się same podczas pieczenia :) Zabawa z tym ciastem, to sama przyjemność i banalnie prosta sprawa, równie dobrze, do robienia

Kraina Miodem Płynąca
Mazurek śliwkowy z bezą i orzechami 132

formy. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić ciasto i piec 35 minut. Wyjąć z piekarnika i schłodzić. Temperaturę zmniejszyć do 150 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Białka ubić mikserem na pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukier cały czas dokładnie ubijając. Na sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną. Kruchy spód posmarować powidłem, następnie za pomocą łyżki

Czerwień i błękit
Rogaliki z marmoladą (na smalcu) 178

Szybkie, tanie, smaczne i bardzo kruche - rogaliki idealne. Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 25 dag smalcu 3 szczypty soli 1 szklanka śmietany 18% 350 g twardej marmolady (u mnie marmolada różana) cukier puder i waniliowy do posypania Sposób wykonania: 1. Tłuszcz posiekać z mąką i solą, dodać śmietanę i zagnieść ciasto. 2. Ciasto podzielić na 5-6 części, jedną rozwałkować

Kuchnia domowa Ani
Placek królewski 143

Przepis otrzymała moja Mama, żeby nie skłamać powiem że około 30 lat temu:)  Sezon na jabłka trwa, więc polecam tym bardziej:) Składniki: Blaszka 32 x

Kuchnia w czekoladzie
Szynka z rękawa 2w1 233

Soczysta i mocno aromatyczna. Krucha i pachnąca jałowcem. Idealna jako pieczeń na obiad, a po wystudzeniu i pokrojeniu – genialna jako wędlina na kanapki. Tą szynkę robię już od ładnych paru lat. I zawsze wychodzi tak samo pyszna. W myśl hasła „przez żołądek do serca” to właśnie mięsa, a nie ciasta, były jedną z pierwszych rzeczy, którą próbowałam okiełznać zaczynając kilkanaście

Karo in the Kitchen
MINI PAVLOVA Z LEMON CURD – ( torcik bezowy z kremem cytrynowym ) 171

Znana chyba wszystkim beza Pavlova zwana jest królową deserów. I dobrze! Bo jest to jeden z tych deserów, który nie tylko smakuje obłędnie , ale i wygląda

Ostra na Słodko
Rocznicowy tort i samopoziomująca polewa 160

sposób polewa kakaowa posypana ciasteczkami kruchymi w czekoladzie mlecznej i deserowej (zakupionymi w sieciówce na „B”), byłą jedyną rzeczą, na jaką wystarczyło mi sił o wpół do pierwszej w nocy z piątku na sobotę, po całotygodniowym niedosypianiu i wstawaniu o 5 rano. W rezultacie ciasteczka świetnie pasowały do delikatnego kakaowego ciasta i ptasiomleczkowej masy cytrynowej. Z pewnością tort na obchody

Kuchenne zapiski Edyty
"Słodkie środy" - Kruche babeczki z musem brzoskwiniowym 142

Kruche babeczki z musem brzoskwiniowym Kruche babeczki  SKŁADNIKI: 200 g margaryny 300 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 2 żółtka sól PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodając szczyptę soli, następnie wkrawamy margarynę i wszystko siekamy do uzyskania drobniutkiej "kaszki".  Dodajemy cukier puder i żółtka i-wyrabiamy na jednolite ciasto, zawijamy kulkę w folię aluminiową i pozostawiamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Miękkie pierniki 176

Pierniczki w zimie to rzecz niezbędna. W tym roku postanowiłam zrobić miękką wersje pierników.  Składniki:4 szklanki mąki2 jajka1 1/2 szklanki cukru2 łyżki miodu3 łyżeczki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babeczki z wróżbami 376

babeczek smarujemy olejem i wkładamy po kulce ciasta. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia (30-60 minut).W tym czasie robimy kruszonkę i wróżby. Kruszonkę najprościej przygotować z mąki i cukru w równych proporcjach. Do tego należy dolewać olej lub rozpuszczoną margarynę w takiej ilości by składniki połączyły się ale nadal były kruche. Możemy też zrobić babki bez kruszonki

prawdziwe jedzenie
Torcik serowy 148

szybko". Z przepisu można zrobić ciasto na dużą blachę, tzn. upiec biszkopt z 4 jajek, na to masa serowa i galaretka z owocami (moja ulubiona wersja to galaretka agrestowa z 2 opakowań i agrest z kompotu), a można też zrobić efektowny i smaczny torcik.  ok. 30 dag herbatników lub dowolnych kruchych ciastek w czekoladzie (łatwych do połamania

Praktyczna pl
Sernik z gruszkami na imbirowym kruchym spodzie 196

     Gruszki w roli głównej! A razem z nimi imbir, który przyjemnie rozgrzewa i nadaje odrobiny wytrawności. Jeszcze tylko trochę grubo zmielonego masła orzechowego

sama złodycz
63.Proste przyjemności: czyli tarta z kremem czekoladowym, wiśniami, i chili! 219

posypki Przygotowanie:  Z podanych składników zagniatamy kruchy spód: mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli oraz plastry masła, które to rozcieramy z całością za pomocą palców aż do jak najdokładniejszego połączenia (konsystencja kruszonki). Kolejno stopniowo dodajemy lodowaty sok z wiśni i zagniatamy na zwarte i dość elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, której wierzch lekko

Symfonia Smaków