składniki na ciasto kruche: 300 g mąki 180 g cukru 180 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy i przekładamy do foremki (22x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy
Domowy Smak Jedzeniasadzie te pyszne owoce i postanowiłam upiec ale z dodatkiem jabłek. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto jedliśmy i przepis wszedł na stałe już, bo wszystkim smakował podaje składniki na ciasto kruche 3 szklanki mąki tortowej 1 margaryna 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru to wszystko wyrabiamy na jednolite ciasto i dzielimy na 2 części, 1część zetrzeć
Moje Wyrobyowoców, a potem szaleję przy garach ;) Już od samego początku wiosny miałam ogromną ochotę na ciasto z rabarbarem. Gdy udało mi się kupić pierwsze łodygi, przygotowałam moje ulubione ciasto kruche z marcepanem . Uwielbiam je, ale umówmy się…do najbardziej fit nie należy ;) A ja wiosną, gdy w końcu można zaszaleć z roślinną kuchnią, unikam kalorycznych dań i staram się(...)jeść lżej. Upiekłam kruchą tartę z mąki owsianej bezglutenowej, z niewielką ilością cukru kokosowego i z niewielką ilością oleju kokosowego. Zamiast dosładzać rabarbar, dodałam do ciasta kremu figowego. Ciasto wyszło pyszne i zdecydowanie mniej kaloryczne, od tradycyjnego. ciasto: 190 mąki owsianej bezglutenowej 10 g cukru kokosowego 40 g oleju kokosowego extra virgin (waga przed roztopieniem) jajko łyżka jogurtu (może być
Mienta blogJuż coraz bliższej do słodkiego piątku i weekendu, zatem prezentuję Wam przepis na makowiec. Niby prosty, zwyczajny, ale w swojej prostocie nie wcale taki zwykły. Smacznego! Składniki na ciasto kruche: 30 dag mąki 30 dag masła 3 żóltka 3 łyżki wody proszek do pieczenia (na końcu noża) Wykonanie: Ze składników zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Składniki
psgotujemyłyżki mąki 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii Sernik cytrynowy wykonanie: Masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy resztę składników i zagniatamy wszystko bardzo szybko. Ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, tylko do momentu połączenia się składników. Wkładamy do lodówki na 30 min. Blaszkę smarujemy masłem, wykładamy ciastem na spód, pieczemy 15 minut
Delusional Trinemusiałam wykorzystać borówki kupione na targu. Przygotowanie ciasta wymaga trochę wysiłku i czasu ale jest tak smaczne, ze naprawdę warto go poświecić. Przepis znalazłam w książce "Cukiernia Lidla". Dwukolorowe kruche ciasto z borówkami i waniliową pianką ciasto: 300 g mąki pszennej 250 g masła 4 łyżki cukru pudru 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 25 g kakao
Dzieje kuchennej Wiewióryciastem popisowym był sernik z brzoskwiniami. Druga siostra Ula specjalizowała się w pychotce i wuzetce, brat Adam w serniku i szarlotce na kruchym cieście, a mama w makowcu z masą kawową. Moja specjalność to cappucino i śniegowiec. Każdego roku na święta wszyscy piekli swoje ulubione ciasta. Odkąd Anya
To co kochamMuszę skromnie stwierdzić, że ciasto wychodzi idealne, a nadzienie jest taką pyszną, aromatyczną kropką nad i ;) Składanki: Ciasto kruche: 25 dag mąki + do podsypania 12 dag masła 1żółtko 1 łyżeczka soli 50ml wody Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce pól godziny. Po tym czasie wykładamy ciastem formę do tarty. Nakłuwamy widelcem
Gotuj z AgnesJeśli szukaliście przepisu na ciasto, które będzie się pięknie prezentowało na stole i wywoła efekt "wow" to dobrze trafiliście. Malinowa chmurka to połączenie bezy z migdałami, kruchego ciasta oraz malin i bitej śmietany. Po prostu niebo na talerzu. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaCiasto: 5 żółtek 3 szklanki mąki 250 g margaryny "Kasia" 1 szklanka cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Połowę zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Drugą połowę zetrzeć na grubej tarce, na blaszkę (23x32) wyłożoną papierem do pieczenia. Leko przygnieść palcami. Przygotować masę śmietanową. Masa śmietanowa
Praktyczna plgram czekolady gorzkiej 100 ml. śmietany 30 % Sposób przygotowania: Bakalie i miód przełożyć do rondla i podgrzać na małym ogniu przez kilka minut,ostudzić.Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i podzielić na 2 równe części.Jedną rozwałkować i wyłożyć na spód formy (25x40 cm.) wyłożonej papierem do pieczenia.Drugą część ciasta rozwałkować i wyciąć z niego 28 kółek
Bajeczna Kuchniaciasto zawiera takie bogactwo smaków, że na pewno każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Śliwki, powidła, kawowy budyń, pianka, orzechy i kruche ciasto- prawdziwa rewelka. Wbrew pozorom te smaki bardzo do siebie pasują, a ciasto jest po prostu przepyszne. Tym razem przepis wymyśliła moja mama. *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 250 g masła
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepyszne babeczki z kruchego ciasta powleczonego od wewnątrz gorzką czekoladą, wypełnione wiśniowym nadzieniem, przykryte czapeczką z bitej śmietany i posypane startą czekoladą. Są tak delikatne i kruche, że niemal rozpływają się w ustach. Niezbyt słodkie a nawet lekko kwaskowate, gdyż użyłam mrożonych wiśni do nadzienia. Oczywiście jeśli ktoś nie ma takich drylowanych, mrożonych wiśni może użyć dżemu wiśniowego. Będą wtedy
Wiem co jemCiasto Milionera to zachcianka mojego syna. Wypatrzył je na stronie Moje Wypieki, spodobały mu się składniki, głównie czekolada i masa kajmakowa. Ja od siebie dodałam orzechy
Blondynka Gotujeszklanki cukru trzcinowego* 3 jajka* 1/2 łyżeczki cynamonu* 8-10 małych bez Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut.Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć do blachy, dokładnie docisnąć brzegi. Przykryć ciasto(...)pieczenia. Piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie oraz folię/papier, ułożyć bezy, lekko wciskając je w ciasto o piec jeszcze 5minut.Pure z dyni, połączyć ze śmietanką, cukrem, jajkami oraz cynamonem. Całość zmiksować na jednolitą masę.Na podpieczony kruchy spód wylać masę dyniową.Tartę ponownie wstawić do piekarnika i piec 50 minut.* Żeby przygotować pure z dyni, upieczcie kawałki
kolorowotorcikowoktóry został z przygotowania ciasteczek. Ciasto upiekłam już jakiś czas temu z okazji rodzinnej uroczystości, ledwo uratowałam do zdjęcia jeden kawałek i to nie najpiękniejszy :) Składniki na kruche ciasto:2,5 szklanki mąki pszennej (najlepsza będzie mąka krupczatka) 250 g zimnego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukru pudru5 żółtekMasło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi
Czerwień i błękitpodzielić prostym, bardzo słodkim przepisem na Mazurek - na kruchym, owsianym spodzie z masą zrobioną z cukierków- krówek i udekorowanym białą i deserową czekoladą. Kto planuje jeszcze dziś coś robić?"Kruchy spód:2 jajka80 g cukru50 g mąki kukurydzianej35 g płatków owsianych350 g maki pszennejDodatkowo:400 g cukierków - krówek waniliowych100 ml śmietanki 30%50 g czekolady deserowej50 g białej czekoladySposób przygotowania(...)cukierki, co jakiś czas mieszamy, do momentu, aż masa będzie jednolita, odstawiamy do przestudzenia.Kruche ciasto rozwałkowujemy na blaszce obsypanej mąka pszenną i wykrawamy duże koło radełkiem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 20 minut lekko nakłuwając. Studzimy na blaszce.Gotowy kruchy blat smarujemy równą warstwą masy krówkowej, a następnie dekorujemy blat rozpuszczoną białą i deserową czekoladą, tworząc
Słodkie Przyjemnościprzepis na prawdziwy obłęd! Jeden z najlepszych serników jakie robię i jakie jadłam! Połączenie chrupiących orzechów zatopionych w karmelowym kremie z kremową, mleczną czekoladą, delikatną serową masą i kruchym ciastem tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć! Jest to jeden z tych serników, który zawsze znika pierwszy i po którego dokładkę zawsze wszyscy sięgają! W tym przypadku absolutnie nikt(...)minut do mrożenia. KREM CZEKOLADOWY: Masło roztapiamy ze śmietanką nad kąpielą wodną, dodajemy posiekaną czekoladę oraz czekoladowe płatki Delecta i mieszamy do uzyskania kremowej masy. Wylewamy na schłodzony, kruchy spód i odstawiamy na 20 minu do mrożenia. KARMELOWE ORZECHY: Do rondelka wsypujemy cukier oraz sól, zalewamy wodą i na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 10 minut, odstawiamy, z alewamy
Ostra na Słodkowaniliowo-kakaowe to małe dwukolorowe krążki, do których przygotowania potrzebujemy tylko kilku podstawowych składników, zazwyczaj znajdujących się już w naszych kuchniach.Ciasteczka wyróżniają się ciekawym wyglądem dzięki połączeniu dwóch rodzajów ciasta kruchego - ciemnego i jasnego. Dla urozmaicenia można wykonać je na dwa sposoby, układając na wierzchu waniliowy, albo kakaowy krążek.Dodatek mąki ziemniaczanej potęguje kruchość ciasteczek, nadając im jednocześnie delikatności(...)powinny być prosto z lodówki- obie mąki i cukier puder przesiać, dodać cukier z wanilią, zimne masło posiekane na mniejsze kawałki oraz żółtko, wymieszać, a następnie zagnieść gładkie, elastyczne ciasto- ciasto podzielić na dwie równe części- do jednej z nich dodać kakao, do drugiej - taką samą ilość mąki, obie części ponownie zagnieść, w razie potrzeby dodając odrobinę zimnej wody- gotowe
Smakołyki Berenikimakiem są to tradycyjne, pachnące migdałami i rodzynkami ciasteczkami, idealnymi na wigilijną kolację. Jednak co ważne rogaliki zachowują długo swoją świeżość. Tegoroczne świąteczne rogaliki z makiem są na bazie ciasta krucho-drożdżowego. Tak przygotowane i upieczone małe pyszności goszczą co rok na moim stole świątecznym. Dzięki nim w całym domu czuć atmosferę i klimat świat. Znikają w mgnieniu oka. Polecam(...)Składniki: ciasto krucho-drożdżowe: 300 g mąki pszennej 100 g masła 40 g drożdży 30 ml śmietany 18% 20 g cukru pudru(2 łyżki) 10 g cukru(1 łyżka) 1 jajko masa makowa 200 g mielonego maku 200 ml mleka 50 g miodu 50 g rodzynek 10 g mąki(1 łyżka) aromat migdałowy krem dekoracyjny Mąkę, cukier puder przesiewam
Ciasta z tradycjamiNadzienie do tarty może być rozmaite, na słodko lub na wytrawnie. Dzisiaj będzie to druga wersja- tarta z porami i małymi pomidorkami. SKŁADNIKI: ciasto kruche: - 300 gram mąki pszennej - 130 gram margaryny do pieczenia - 2 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru - szczypta soli nadzienie: - 2 pory - 1 cebula - ok. 7-8 małych pomidorków - sól - oregano(...)przyprawa Tikka Masala firmy Rafex - 1 okrągły ser pleśniowy - 3 łyżeczki kaszki mannej masa jogurtowo- jajeczna: - kubeczek jogurtu naturalnego - 2 jajka - szczypta gałki muszkatołowej Przygotowuję ciasto- łączę ze sobą mąkę, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia, sól i cukier. Zagniatam kulę i daję ją do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie kroję pory i cebulę i podsmażam
WielopokoleniowoZapraszam Was na zmodyfikowaną wersję tradycyjnych angielskich bułeczek "scones" z kruchego ciasta, które wzbogaciłam kawałeczkami truskawek. Scones poprzez dodatek ricotty zyskują na lekkości i delikatności. Najlepiej smakują na ciepło opr ó szone cukrem pudrem. Polecam serdecznie :) PRZYGOTOWANIE 150 g truskawek 150 g ricotty 260 g m ąki pszennej 80 g cukru trzcinowego 60 g masła
La grande e la piccola cuocaSzarlotka amerykańska idealna do zjedzenia na ciepło podana z lodami lub na zimno. Rewelacyjne kruche ciasto, takie jak lubię :) Mniam!! W USA znana jest pod nazwą szarlotka mamusi, czyli taka domowa, pachnąca i kojarząca się z domem rodzinnym. Może i kiedyś moje dzieci będą kojarzyły ten zapach ze smakiem i domem z dzieciństwa. Zapraszam po przepis i koniecznie podzielcie
O kuchni z uczuciemDzisiaj przepis na wykorzystanie pysznych, soczystych jabłek (nie tylko antonówek) :-). Składniki: na kruche ciasto: 1 jajko 1 i pół szklanki mąki pół szklanki drobnego cukru 100g masła 10g cukru waniliowego nadzienie: 1 kg antonówek (waga po obraniu) 3 białka 2 łyżki miodu 100g cukru pudru cynamon 1. Do miksera wrzucamy wszystkie składniki i ciasto wyrabiamy kilka minut, aż powstanie jednorodna
Perfect home lifePyszne różano-pistacjowe nadzienie schowane w bardzo kruchym cieście, to moja tegoroczna propozycja na powiedzenie "Kocham" tej najważniejszej osobie :). Jakiś czas temu na Pinterest mignęło mi zdjęcie podobnie wyglądających ciasteczek. Pomyślałam wtedy, że będą idealne na zbliżające się walentynki. Nie było łatwo składać ciasto w koperty, więc ciasteczka wyszły mi trochę pokracznie...ale to tylko dodaje im uroku
Przepisy Aleksandry