Owocowe ciasto, petarda. Proponuję piec od razu dwie blaszki,jest pyszne. Z dużą ilością owoców w budyniowej piance, na kruchym cieście.Znika błyskawicznie, zapraszam po przepis. Składniki 400 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 250 g schłodzonego masła 5 żółtek Pianka 5 białek … Czytaj dalej Malinowy
gotuj ze mnąpianką po prostu musiałam zrobić, bo to połączenie uwielbiam i ciasto jest właściwie inspirowane tymi klasycznymi sernikami z bezą i owocami. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić kruche ciasto z mąki orkiszowej, nie dodawać dużej ilości masła i zrezygnować z cukru. Tak właśnie zrobiłam. Warstwa twarogowa jest wykonana z prostych składników, a zatopione są w niej oczywiście pyszne, dojrzałe
Fitkotłyżki zimnej wody + gruby cukier trzcinowy, do obsypania ciasta (nie trzeba) płatki migdałów (nie trzeba) Wszystkie składniki kruszonki zagnieść energicznie dłońmi (lub hakiem miksera), do uzyskania kruchego ciasta. Ja zwykle dodaję także 2-3 łyżki zimnej wody. Gotową kruszonkę rozsypać na cieście, można także posypać płatkami migdałów i grubym cukrem trzcinowym. Odstawić na ok.20-30 minut, aż ciasto zdecydowanie
Smaczne ZdroweWitajcie. Dziś przychodzę do Was z przepisem na PRZEPYSZNE ciasto! Połączenie dwóch rodzajów, murzynka i sernika z kaszą jaglaną jest naprawdę pyszne! Mokry środek w miękkim i kruchym cieście z pewnością każdemu zasmakuje. Przepis jest na dużą blachę, która u mnie poszła w jeden dzień! 😆 A to oznacza, że było naprawdę dobre. No, ale konsumpcję przeprowadzona była na niemałe grono
Zdrowie i pysznie na talerzumoich ulubione przepisy: – ciasto zebra – sernik tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik z kajmakiem BROWNIE Przygotowanie: 1 h Składniki: – 350-400 g herbatników maślanych – 3,5 szklanki mleka – pół szklanki cukru
nietylkopasta.plmoich ulubione przepisy: – ciasto zebra – sernik tradycyjny – sernik z jagodami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – prosta szarlotka – sernik z kajmakiem BROWNIE Przygotowanie: 1 h 20 minut Składniki: – 5 jajek – 170 g mąki pszennej – 350 g gorzkiej czekolady
nietylkopasta.plskładniki na ciasto kruche: 240 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g masła 90 g cukru pudru 2 jajka (żółtka do ciasta, białka do sera) 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, cukier oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez
Domowy Smak JedzeniaDziś zapraszam Was na gruszkowo-jabłkowe ciasto deserowe (kruche) . Idealne do popołudniowej kawy czy herbaty. Wspaniałe, by umilić sobie każdy dzień. Jeśli tak jak ja kochacie ciasta z gruszkami czy jabłkami, a do tego uwielbiacie nutę cynamonu w wypiekach na pewno skusilibyście się na kawałek lub dwa Ciasto smakuje wspaniale samo lub… podane z porcją bitej śmietany Dosłownie małe
Słodkie okruszkizachwytach nad nim, ale lepiej będzie gdy przejdę do przepisu. Ciasto: 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 margaryna 3 łyżki cukru Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Połowę ciasta zamrażamy, a drugą wkładamy do lodówki na godzinę, po tym czasie rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23x35 cm) i zapiekamy na złoty kolor. Ser: 1 kg sera
Cynamonowe szczęścieSzarlotka podana z lodami. Mniam!! Taką właśnie miałam ochotę na ciasto kruche z jabłkami, że musiałam zrobić. Szarlotki chyba nikomu nie trzeba zachwalać, bo mało kto nie lubi tego ciasta. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na ciasta. Polecam Wam również przepis na jabłecznik , który jest u mnie zawsze numerem 1. Ciasto 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
O kuchni z uczuciemrozpływające się w ustach ciasto . Idealne na każdą okazję. Jest to ciasto eleganckie, ale proste w przygotowaniu. Zmodyfikowane tylko tym,że u mnie brakuje jednej warstwy powideł. Składniki na kruche ciasto- 500 g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 porządna łyżeczka niecałe pół szklanki cukru pudru 200 g masła 7 żółtek Z podanych składników wyrób
Z Kuchni Do Kuchninazywano mieszkańców Mazowsza, gdzie ciasto to było szczególnie popularne. To proste ciasto pozwala na wykazanie się kreatywnością i pomysłowością w wykonaniu i dekorowaniu, ja dziś chciałam zaproponować bardzo delikatne kruche ciasto z dżemem wiśniowym i białą czekoladą. Spróbujcie koniecznie, bo po moim nie pozostał nawet okruszek. :) Składniki 2 szklanki mąki pszennej kostka masła 4 łyżki cukru szczypta soli 2 żółtka
Cynamonowe szczęścieIntegralny element każdej jesieni: ciasto kruche ze śliwkami. Dziś w amerykańskiej wersji, jako 'paj' - upieczone w okrągłej formie do tarty, z kratką z ciasta na wierzchu. Pyszne, mocno owocowe (nie żałowałam śliwek), dzięki sprytnemu zabiegowi, polegającemu na układaniu owoców miejscem po wypestkowaniu do góry. Dzięki temu sok ze śliwek gromadzi się w nich samych, a nie spływa do ciasta, powodując
Słodkie inspiracjetrzcinowym, żółtkiem i bananem (zmiksowanym wcześniej na gładkie puree). Zagniatamy ciasto. Przed pieczeniem można jeszcze schłodzić w lodówce, ale nie ma takiej potrzeby, spód będzie po prostu bardziej kruchy. Ciastem wylepiamy formę o wymiarach (mniej więcej) 20 x 30 cm. Spód dziurkujemy widelcem. Podpiekamy przez ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni C. na masę ,,serową
Kuchnia Elliemoje ulubione ciasta chociaż niektórzy twierdzą, że sernik to nie ciasto . Coś w tym jest, szczególnie w przypadku sernika wiedeńskiego, który nawet nie ma spodu z herbatników czy kruchego ciasta. Jest jednak puszysty, wilgotny i niezwykle pyszny. Lubię tę subtelną i kremową słodycz masy serowej. Mój sernik jest słodki, ale nie za słodki. Jest w sam raz. Poza tym taki
Smaczna PyzaBardzo ją lubię za jej uniwersalność i wspaniały smak – przepis na kruche ciasto wykorzystuję również w innych ciastach. Składniki: 150 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 40 g cukru 75 g zimnego masła + do posmarowania formy 3 żółtka (białka zachować do bezy) 1 łyżka cukru wanilinowego skórka starta z 1/2 pomarańczy 550 g jabłek (np. szara reneta
Gotowanie-ukjuż sie zrobiōm fajnie złote, to je wyciōngcie. [47] Dejcie yno pozōr, [48] żeby sie niy przipołlōły [49] i smacznego [1] wrzuciłem [2] ciasto kruche [3] teraz [4] przez [5] mięsa [6] taka [7] ja [8] nie miałem [9] rozwałkowałem wałkiem do ciasta [10] różne [11] cytryny [12] pomarańczy [13] kwiatki [14] lawendy [15] najpierw [16] zjadłem
Chop w kuchnizimno, choć najlepiej smakuje na ciepło. Można ją podać solo z lampką wina, lub jako dodatek do zupy. Do jej przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto na tartę lub ciasto kruche, w ten sposób maksymalnie skrócicie czas przygotowania, ale jeśli Wam się nigdzie nie śpieszy możecie samodzielnie przygotować ciasto np. wg. tego przepisu... Czas przygotowania: 35 minut Porcje: 10 Składniki
SzczyptaSmaQCiasto,które chyba każdy zna i uwielbia.Sama wracam do niego często i piekę z owocami sezonowymi. Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej lub krupczatki 250 g margaryny 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru Margarynę posiekać w kosteczkę,dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.Jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki
Niespełnione zdolności kulinarnebrak mi sił i ochoty na pisanie. Mam dla Was dzisiaj ciasto z przepisu s.Anastazji. Takie na czasie, bo z jabłkami. Na blogu znajdziecie również inny pyszny jabłecznik na kruchym cieście przepis Składniki: Ciasto 8 jajek 200 g cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić
O kuchni z uczuciemKolejny sernik na naszym blogu, to zwykły biały sernik, na pysznym kruchym cieście. Nasz sernik wychodzi dość niski, bo taki lubimy, jest go wtedy więcej, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby zrobić go na mniejszej blaszce, albo zwiększyć ilość masy serowej, wtedy będzie wyższy i na pewno nie straci na puszystości. Przepis jest bardzo prosty, więc każdemu się
KasiaiKrzysiu.plDzisiaj ciasto na sobotnie i niedzielne dni. Rabarbar trzeba wykorzystać świeży, więc nowy przepis na ciasto kruche z rabarbarem i pianką. Bardzo lubię winno - kwaśny smak, który daje rabarbar. Zapraszam na bloga. SKŁADNIKI: Na ciasto: 3 szklanki mąki krupczatki 250 g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Pianka: 5 białek
W kuchennym oknie Ewygłównie ze względu na to, że zwykle piekę ciasta szybkie - czytaj: biszkoptowe, w których kilka ruchów mikserem i ląduje w piekarniku. A tu jednak trzeba zagnieść kruche ciasto, schłodzić, rozwałkować... Nie stanowi to dla mnie problemu jeśli mam czas - ten mam tylko wieczorami i nocami, kiedy moje Dziecko idzie spać :) a ponieważ nie przesypia mi nocy i budzi się
Kolorowy Przepisowniksezonie letnim lubię kombinować i tworzyć różnego rodzaju wariacje ciast kruchych z owocami, których wtedy mamy pod dostatkiem. Tym razem postawiłam na rogaliki w połączeniu z borówkami. Kruchutkie ciasto wspaniale komponuje się z tymi owocami, a ich lekką kwaskowatość po upieczeniu można zniwelować polewą z lukru (chociaż dla mnie były przepyszne nawet bez jego dodatku). Czas podany w przepisie
Milion SmakówWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepis na tradycyjny sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie. Smakuje bardzo pysznie. Niezastąpiony na świątecznym stole. Polecam Post
Marta Gotujedodatku, jeśli lemon curd zrobimy dzień wcześniej, to z resztą ciasta jest naprawdę niewiele roboty. Spód z kakaowych ciasteczek powstał dlatego, że nie miałam czasu na zrobienie klasycznego kruchego ciasta. Natomiast masa śmietankowo-serowa pochodzi z TEGO przepisu.To ciasto to taki mój mały torcik urodzinowy dla koleżanek, którym bardzo dziękuję za piękny prezent!!!I mężowi mojemu również dziękuję
bistro mamaPyszny,bardzo aromatyczny, orientalny mazurek z zaskakujacym nadzieniem .Marchewka okazuje sie warzywem uniwersalnym.Biszkopt marchewkowo-migdalowy ,oraz smaczne,wilgotne ciasta marchewkowe wszyscy znaja.Teraz kolej na tarte marchewkowa w slodkim wydaniu czyli na mazurek.Ma bardzo delikatny i niezwykle kruchy spod z dodatkiem mielonych orzechow(...)laskowych ,natomiast gore stanowi marchewkowy krem.Wyrafinowany smak kremu podkreslaja orientalne przyprawy imbir,cynamon i kardamon.Ten mazurek zaspokoi gusta tradycjonalistow,jak rowniez poszukiwaczy nowych orginalnych smakow.Zapraszam do przepisu!Skladniki na kruche ciasto : ( na mala foremke 11x35 cm)100 g mielonych orzechow laskowych100 g maki -dalam orkiszowa jasna 630100 g masla50 g cukru1 zoltko MNalozenie marchewkowe:400 g marchewki (nieobranej)2 kapsle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!posypać pieprzem młotkowanym. Danie uzyska odrobinę pikanterii :DProponuję również pyszne ciasto biszkoptowe z owocami i galaretką, w tym przepisie użyłam jagód, ale truskawki również będą znakomite :)Dla wielbicieli kruchego ciasta z truskawkami przepis
Proste Potrawykomponujących się śliwek z masą budyniową. Nie macie pomysłów na ciasto ze śliwkami? Polecam ten. tarta przed włożeniem do piekarnika Źródło przepisu: "Życie na gorąco", nr 34/2013. Składniki: Kruche ciasto: 250 g mąki sól pół łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru pudru 1 cukier wanilinowy 125 g masła 1 jajko Krem: 400 g śliwek 250 ml mleka
Pasja Smakupierwszy piekłam odwracaną tartę tatin z jabłkami.Tarta jest krucha,słodka i jednocześnie wilgotna dzięki pysznym jabłkom duszonym w słodkim syropie. Składniki: Kruche ciasto margaryna 100 g mąka pszenna 200 g cukier 40 g jajko 1 szt Jabłka jabłka kwaśne 2 szt margaryna 100 g cukier brązowy 120 g woda 1 łyżka Przygotowanie: Z zimnej margaryny,mąki
Ala piecze i gotujeTarta jest bardzo popularnym wypiekiem kuchni francuskiej. Składa się z kruchego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami) jak i słone (np. z warzywami, z grzybami). Najpopularniejsze tarty to: tarta z jabłkami, tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna np. ze szpinakiem. Składniki na ciasto: 200 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła
Mechanik w kuchniwyglądają, ale i obłędnie smakują! Głowa pęka mi od pomysłów, a w mojej kuchni powstają coraz to inne smakołyki! Dziś mam dla Was przepis na przepyszną szarlotkę! Szarlotkę z kruchym ciastem , cynamonem , sosem karmelowym i puszystą bitą śmietaną z chipsem jabłkowym. Niebo w gębie! Zanurzając łyżeczkę w słoiku przedzieramy się przez soczyste, prażone w karmelu jabła, kruche ciasteczka
Ostra na SłodkoMałe, kruche i niepozorne migdałowe ciasteczka nadziewane niespotykaną konfiturą : figa z makiem, idealne na różne okazje w tym nadchodzące walentynki jako słodki prezent dla ukochanej osoby. Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła ¾ szklanki cukru 3 żółtka 6 łyżek mielonych migdałów 16 g cukru wanilinowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli słoiczek konfitury figa(...)Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy wiórka zimnego masła, wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i mielone migdały, dodajemy żółtka jaj, szczyptę soli i zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, okręcamy folią i wkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na cienki płat, metalowymi foremkami w kształcie serc jedna duża i mała
Wanilia i Kardamonnią pozostałych składników, najlepiej z ziarnami grochu/fasoli/orzechami w środku, żeby ciasto zachowało swój kształt. Ja chciałabym Wam zaproponować dużo łatwiejszy (ale nie mniej smaczny) wariant. Spód zrobiony jest z ciasta kruchego (niezawodny przepis mojej babci), które nie wybrzusza się podczas pieczenia i śmiało można od razu nałożyć na nie niemal każdy rodzaj owoców. Moja tarta z jabłkami jest wypełniona duszonymi(...)piernika. Możecie poeksperymentować i dodać swoje ulubione przyprawy, dobrze pasuje też imbir czy gałka muszkatołowa. Tartę piekłam w foremce z wyciąganym dnem o średnicy 25 cm Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 0,5 kostki masła 1 łyżka tłustej śmietany Składniki na nadzienie: 1 kg jabłek cynamon mielone
CiastkozercySEROWA: twaróg 1 kg, śmietana gęsta 1 kubek, cukier 3/4 szklanki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, jajka 4 sztuki, śliwki 20 sztuk miękka palma / w robocie z podanych składników wyrobić ciasto kruche na drobną kruszonkę tortownica 24cm - wysmarować masłem i tartą bułką, do blaszki wsypać kruszonkę, denkiem szklanki kruszonke przygnieść do dna blaszki - trochę kruszonki zostawić na paski na cieście twaróg
W Mojej Kuchni LubięCiasto ” Stefanka ” znajdziecie również pod nazwą miodownika z kremem z kaszy manny. Stefanka to nic innego, jak nasze tradycyjne kruche ciasto, tyle że z dodatkiem miodu. Miodowe blaty przełożone kremem z dodatkiem kaszy manny, potrzebują 1-2 dni, by zmiękły, ale smak ciasta od razu po spróbowaniu, wynagradza te dni oczekiwania Artykuł Miodownik z kremem z kaszy manny
NiePieprz.plłyżeczki mąki ziemniaczanej 50 g płatków migdałów Przygotowanie: Ciasto: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesypać do miski. Następnie dodać pokrojone zimne masło i pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, przełożyć do foliowej torebki, schłodzić w lodówce przez ok. 1,5 godz. Blachę wysmarowaną tłuszczem o wymiarach 23 x 33 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować
Kuchnia Danusispędza tej soboty samotnie. :) W końcu trzeba się jakoś rozgrzać :) Polecam Wam dzisiaj paszteciki na ciepło z pieczarkowym farszem. Idealne do barszczu, albo solo. Ich niezwykłość kryje się w cieście. Krucho - drożdżowym. Co do farszu, niech każdy wybierze swoje ulubione nadzienie, u mnie padło na pieczarki. Powodzenia. Składniki na ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży
Kuchnia Pani WiosnyJeśli jeszcze nie wybraliście przepisu, a lubicie mocno aromatyczną masę makową, z dużą ilością bakalii, to mam dla Was propozycję na makowiec z kruszonką, zrobiony na cieście kruchym. Makowiec ma postać tarty, jest jednak troszkę wyższy. Masa makowa jest bardzo wilgotna i aromatyczna. A co najważniejsze, ciasto jest bardzo proste do zrobienia. Może się skusicie? Składniki
Smak mojego domuNajlepszy makowiec jaki udało mi się upiec. Chowają się przy nim te na cieście kruchym i półdrożdżowym:). Można pokusić się o zrobienie domowej masy makowej - ja odpuszczam, bo sklepowe gotowce są naprawdę smaczne. Ciasto: 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 75g masła 1 jajko L 40g drożdży szczypta soli Kruszonka: 2 i 1/4 szklanki mąki
Szefowa kuchniKruche ciasto pod tartę na bazie herbatników. Nadzienie to masa serowa z mielonymi migdałami. Dopełnieniem smaku są truskawki. Całość jest krucha, aromatyczna i leciutko kwaskowa. Wszystkim bardzo smakowało. Składniki: Spód • 1 opakowanie ciastek Digestive 225 g, lub innych herbatników • 10 łyżek mąki • 5 łyżek cukru pudru • 250 g masła • 1 cukier waniliowy • szczypta soli Nadzienie
To co kochamciasto kruche; 2/3 szkl mąki 7 łyżek cukru 1 jajko 1/4 kostki masła 1/4 cukru waniliowego masa kajmakowa orzechy posypka Ciasto zagnieść, na papierze wyłożyć do owalnej formy i rozklepać. Piec ok 20 min w temp 180 st , do uzyskania złotego koloru. Ciasto wyjąć wystudzić, posmarować masą kajmakową, udekorować
Gotowanie jest łatweósemki. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Na schłodzone ciasto wylewamy masę sernikową i układamy na niej brzoskwinie. Wykładamy pianę z białek. Na pianę ścieramy na tarce zamrożone kruche ciasto. Sernik pieczemy ok godziny w 180 stopniach - ważne jest aby ciasto ładnie się zarumieniło. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniresztę piany i dobrze wymieszać. Masę kokosową przełożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki miąższem do góry. Piec w temperaturze 180 stopni C. przez ok. 30-40 ---------- Podobne: Kruche ciasto z nadzieniem Wegańskie ciasto ze śliwkami Rustykalna tarta ze śliwkami
Weekendy w domu i ogrodzieuczta dla miłośników chałwy. W tym serniku jest ona mocno wyczuwalna. Ciasto wychodzi aromatyczne, dosyć zbite, ale za to fajnie wilgotne. Rozpływa się w ustach. Serdecznie polecam.Najpierw zaczynamy od kruchego ciasta na spód. Do miski wsypać mąkę i cukier. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki miękkie masło i żółtka. Całość szybko zagnieść, tylko do połączenia składników. - dbając o to, żeby ciasto
Świat CiastaPleśniak" - popularne ciasto, którego nazwa niezbyt pozytywnie się kojarzy - przynajmniej mi......jednak smak tego wypieku w pełni rehabilituje niezbyt apetyczną nazwę. Kruche, puszyste ciasto, niezwykle delikatna pianka z białek oraz proszku budyniowego i do tego mnóstwo owoców..."Pleśniak" rozpływa się w ustach powodując, że nie sposób nie pokusić się o sięgnięcie po kolejny kawałek - owocowa poezja dla podniebienia.Pleśniak - Składniki
Słodka Stronadwie łyżki wody 300 gram truskawek świeżych jedna tabliczka czekolady mlecznej 300 gram mascarpone 100 gram serka homogenizowanego o smaku waniliowym laska wanilii dwie łyżki miodu Robimy ciasto kruche. Przesiewamy mąkę, robimy dołek i dodajemy 100 gram masła, jajko, szczyptę soli, cukier i szybko oraz energicznie ugniatamy ciasto- jeśli jest zbyt suche dodajemy wodę, jeśli jest odpowiednie
Mango Papaja